(4) - Beslutningstaking og emosjoner Flashcards

1
Q

Hva er det som antyder at følelser kan spille en rolle i beslutningstaking? Hva er forklaringen bak dette?

A

At følelser kan spille en rolle i beslutningstaking antydes av det faktum at personer med skade på flere deler av prefrontallappen er preget av svekket beslutningstaking, til tross for bevarte intellektuelle evner. Mange av disse pasientene lider også av flate følelser og manglende evne til å reagere på emosjonelle hendelser. Når man tar disse sistnevnte observasjonene i betraktning, kan en forklaring på deres svekkede beslutningstaking være at disse pasientene finner det vanskelig å evaluere de emosjonelle resultatene som kan følge av forskjellige beslutninger, selv om andre årsaker sannsynligvis også er involvert. Disse ideene er underbygget i Damasios somatiske markørhypotese. Denne teorien antyder at emosjonsrelaterte signaler, også kalt somatiske markører kan påvirke visse valg, enten bevisst eller ubevisst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv sammenhengen mellom tilfeldige følelser/humør på beslutningstaking.

A

Tilfeldige følelser er følelser som ikke har noe med selve avgjørelsen å gjøre, vi kan også kalle dette affektiv tilstand eller humør. Tilfeldige følelser kan være relatert til en persons generelle disposisjon, slik som at personen naturlig er glad, eller noe som skjedde tidligere på dagen, for eksempel en krangel med bestevennen din i morges, eller det generelle miljøet. Det er funnet bevis som støtter hypotesen om at beslutningstaking blir påvirket av disse tilfeldige følelsene, selv om de ikke har en direkte sammenheng med beslutningene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gi et eksempel der tilfeldige følelser kan påvirke beslutninger («Clouds Make Nerds Look Good».)

A

Et eksempel der tilfeldige følelser kan påvirke beslutninger er fra en artikkel med tittelen «Clouds Make Nerds Look Good». Det er en analyse av universitetsopptaksbeslutninger der det viser seg at søkernes akademiske egenskaper, som å ha gode karakterer, ble tyngre vektet av opptakskontoret på overskyede dager enn på solfylte dager, mens ikke-akademiske egenskaper, som å få venner eller å være selvsikker, ble mer vektet på solfylte dager. Her er det implisitt foreslått av man opplever ulike følelser i ulike værforhold, og dette er et godt eksempel på at emosjoner og humør som er en individuell faktor kan påvirke beslutningstaking.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly