1. Fysiikan maailma Flashcards

1
Q

Miten fysiikka on vaikuttanut yhteiskunnassa?

A

Fysiikka on vaikuttanut merkittävästi teknologioiden ja yhteiskunnan kehitykseen.
Se on mahdollistanut monien sovellusten ja keksintöjen synnyn, sillä nykyajan teknologiat ovat vaatineet fysiikan osaamista ja soveltamista.
Lisäksi aikakaudet ovat nimetty fysiikan mukaan; sen mukan, mitä teknologiaa silloin oli käytössä.
Fysiikka on laajentanut ja tarkentanut maailmankuvaamme, sen lisättyä tietoa ympäröivästä maailmasta
Monet teknologian sovellukset ovat mullistaneet ihmisten elämää, helpottanut arkea ja lisännyt hyvinvointia; TV, radio, generaattori, led…
Lisäksi fysiikan lainalaisuuksilla on voitu selittää monia ympäröivän maailman ilmiöitä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mitä luonnontieteet ovat? Entä soveltavat luonnontieteet?

A

Luonnontieteet tutkivat ympäröivän maailman ilmiöitä. Luonnontieteitä mallinnetaan fysikaalisesyo ja matemaattisesti hallittaviin muotoihin. Luonnontieteitä ovat fysiikka, kemia, biologia, maantiede, geologia ja tähtitiede. Myös matematiikka on luonnontieteissä tärkeää, sillä luonnontieteiden ilmiöitä voidaan esittää matemaattisesti.

Soveltavia luonnontieteitä ovat muun muassa lääketide, maatalous- ja metsätieteet, sekä ympäristötieteet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mitä fysiikka ja teoreettinen fysiikka ovat? Mitä mallit ovat?

A

Fysiikka on kokeellinen luonnontiede, eli se perustuu erilaisiin havaintoihin ja mittauksiin, joiden avulla voidaan luoda ja perustella fysiikan malleja. Ilmiöitä selitetään ja ennustetaan erilaisilla teorioilla ja malleilla.
Mallit ovat yksinkertaistuksia tutkittavasta asiasta, ja ne sisältävät asian ymmärtämisen kannalta oleelliset tiedot. Mallien avulla voidaan selittää erilaisia ilmiöitä tai ennustaa niitä.

Teoreettisessa fysiikassa analysoidaan teoriaan pohjautuvia matemattisia malleja, eli imiöitä tarkastellaan matemaattisesti. Se selittää kokeellisesti saatuja tuloksia, ja ennustaa ilmiöitä jotka tulee varmistaa kokeellisesti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mitä tieteellinen tieto on? Mitkä ovat sen kriteerit?

A

Eri tieteenalat kehittävät tietoa tieteellisillä tutkimuksilla, ja koittavat ymmärtää tuedon merkityksiä ja yhteyksiä aiempaan tietoon.

Tieteelliselle tiedolle on olemassa kriteerit: tuotettu tieteellisellä menetelmällä, suunniteltu siten että se on mahdollista toistaa, kaikki mittaustulokset huomioidaan, tieto julkaistaan avoimesti, se voi muuttua tai tarkentua kun tiedon määrä ja tutkimustulokset lisääntyvät.
Lisäksi tieteellinen tieto haastaa muita tutkimaan samaa asiaa, ja haluaa rakentavaa kritiikkiä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mikä on teoria? Kerro tutkimuksen kulku.

A

Teoria on tuotettu tieteellisellä menetelmällä, ja sen avulla voidan selittää erilaisia ilmiöitä. Teoria täytyy todistaa kokeellisesti -> todistamisen ja teorian luomisen välillä voi olla useita kokeita ja jopa vusikymmeniä välissä.

Tutkimuksen kulku:
1. Hypoteesi: aiemman idean tai havainnon pohjalta tehtävä perusteltu olettamus
2. Suunnitellaan koejärjestelyt: Mietitään miten hypoteesi voidaan testata.
3. Toteutetaan mittaus tai tutkimus, kirjataan havainnot.
4. Analysoidaan saatuja tuloksia, arvioidaan luotettavuutta
5. Tehdään tuloksista johtopäätöksiä
6. Julkaistaan tulokset (kriittisen arvioinnin jälkeen) tieteellisessä aikakauslehdessä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Miten fysiikkaa, matematiikkaa ja luonnontieteiden osaamista tarvitaan ammateissa/opinnoissa?

A

Luonnontieteellinen osaaminen on merkittävää yhteiskunnan ja elinkeinoelämän näkökulmasta myös tulevaisuudessa. Vielä ei tiedetä mihin suuntaan teknologia kehittyy, mutta matemaattisen ja luonnontieteellisen osaamisen ja niiden hallinnan merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa. Tulevaisuuden teknologioiden kehitys tulee nimittäin ratkaisemaan maailmanlaajuisia ongelmia. Lisäksi luonnontieteellinen osaaminen auttaa perustelemaan valintoja ja päätöksiä.

Fysiikka avaa ovet monille eri aloille ja ammateille moniin eri työtehtäviin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kerro teknologiateollisuudesta, kiinteistö- ja rakennusalasta ja lääketieteestä fysiikan näkökulmasta.
Mainitse lisäksi muutama muu ammatti, joissa fysiikkaa tarvitaan.

A

Teknologiateollisuus: merkittävin vientiala Suomessa, jopa puolet viennoistä, 300 000 työntekijää, globaalit markkinat -> rahaa hyvinvointivaltiolle.

Kiinteistö- ja rakennusala: suurin työllistäjä, n. 500 000, suurin osa kansantaloudesta on rakennettua ympäristöä, alan päätöksillä hyvinvointi, ilmastonmuutoksen torjuminen ja ympäristön suojelu, sillä tuottaa kolmasosan hd päästöistä ja energiankulutuksesta, sekä paljon jätteitä.

Lääketiede: ihmisten hyvinvointi parantunut esimerkiksi elinajanodotteen myötä, määrä kymmenkertaistunut 50 vuodessa, hoito-/tutkimus-/kuvantamismenetelmät perustuu fysiikan ilmiöihin. Suuri työllisyys. Erityisesti lämpöoppi, mekaniikka ja säteily.

Muita ammetteja: tietoekniikka, arkkitehtuuri, konetekniikka, materiaalitekniikka, ympäristötieteet, elektroniikkateollisuus, tähtitiede, meteorologia, hammas-/eläinlääketiede, biotekniikka…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly