13. Energia Suomessa Flashcards

1
Q

Miten liikenteen päästöjä voidaan vähentää?

A

Liikenteen päästöjen vähentämiseksi kehitetään koko ajan parempia ratkaisuja. Vaikka autojen polttomoottorien hyötysuhteet ivatkin parantuneet, polttoaineiden energiasta saadaan yhä vain enintään 40% hyötykäyttöön.
Nykyään kuitenkin dieselöljyä ja bensiiniä korvataan biopolttoaineilla, jotka valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista. Toisaalta polttomoottoreilla toimivia autoja ollaan alettu jo korvaamaan sähkö- ja hybridiautoilla. Suomen sähköverkko kestää hyvin niiden latausta ja akkujen sähkönvarauskyky kehittyy koko ajan. Myös julkisen liikenteen kalustossa pyritään hyödyntämään sähköä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mikä on liikenteen osa Suomen sähkönkulutuksesta? Miksi?

A

Suomessa liikenteen osuus energiankulutuksesta on melko suuri, noin kuudesosa, sillä Suomessa asutus on harvaa, mutta teollisuutta silti ympäri maata. Täten etäisyydet ovat hyvin pitkiä, jonka vuoksi liikenteen suureen energiankulutukseen vaikuttaa eniten tieliikenteen osuus.
Tieliikenteen suureen energiankulutukseen vaikuttaa ihmisten arkisen liikkumisen lisäksi myös teollisuuden raaka-aineiden ja tuotteiden kuljettaminen, joka tapahtuu tavallisesti rekoilla maanteitä pitkin. Täten esimerkiksi verkkotilaukset kuormittavat ja rasittavat ympäristöä, kun yli puolet tuotteista vieläpä palautetaan. Rekat kulkevat dieselöljyllä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mistä sähköverkko koostuu ja mihin se jaetaan?

A

Sähköverkko koostuu voimalaitoksista, sähkönsiirtoverkosta ja sähkönkuluttajista. Sähköverkko jaetaan kantaverkkoon, sekä paikallisiin sähkönjakeluverkkoihin, joista vastaa alueelliset sähköyhtiöt. Sähkönsiirtoverkossa käytettävä jännite on suuri, jotta häviö olisi mahdollisimman pientä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mitä päästökaupalla tarkoitetaan?

A

Päästökauppa on Euroopan unionin keino päästöjen vähentämiseen. Päästökaupassa yrityksille huutokaupataan päästöoikeuksia, joista yksi antaa luvan aina luvan päästää ilmakehään yhden tonnin hiilidioksidia. Kaupattavia päästöoikeuksia vähennetään vuosittain, jolloin niiden hinta huutokaupassa nousee. Täten yrityksiä kannustetaan vähentämään fossiilisia polttoaineita tuotannossaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mikä on sähköenergian tuotannon ja käytön suurin ongelma?

Reaaliaikaisen kulutuksen seuranta.

A

Sähköenergian tuotannon ja käytön suurin ongelma on tällä hetkellä energian varastoiminen. Kun sähköä käytetään, sitä pitäisi samaan aikaan tuottaa jossain. Sähkönkulutus ja tuotanto tapahtuvat kuitenkin usein eri aikaan, jonka takia sähköä pitäisi pystyä varastoimaan tai tuottamaan paikallisesti. Nykyää älykkäät sähköverkot mahdollistavat kuitenkin hajautetun energiantuotannon tehokkaan hyödyntämisen

Sähköyhtiöt voivat seurata reaaliaikaisesti sähkönkulutusta ja reagoimaan sen muutoksiin nopeasti esimerkiksi vesivoiman tuotantoa lisäämällä tarpeen vaatiessa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mitä tarkoitetaan huoltovarmuudella? Miten energiaa voidaan tuottaa paikallisesti?

A

Huoltovarmuus tarkoittaa sitä, että varaudutaan kriisitilanteisiin esimerkiksi turvaamalla sähkön- ja lämmöntuotanto kaikissa tilanteissa. Huoltovarmuutta lisää hajautettu energiantuotanto, jossa energiaa tuotetaan paikallisesti ja pienissä yksiköissä, ja nämä paikalliset voimalaitokset kytketään myös valtakunnallisee sähköverkkoon.

Energiaa voidaan tuottaa paikallisesti esimerkiksi aurinkokennoilla, vesivoimalaitoksilla, tuulivoimaloilla, maalämmöllä ja lämpövoimalaitoksilla (biokaasu (eloperäisen aineen mätänemisessä muodostuva kaasu), kierrätykseen kelpaamattoman jätteen poltto -> vähemmän kaatopaikalla)). Tulevaisuudessa mahdollisuus energiantuottoon jopa pienissä paikallisissa ydinvoimaloissa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mitä tarkoittaa kestävä kehitys ja kiertotalous? Miten Suomi huomioi ympäristönäkökulmat?

A

Suomen teollisuus on sitoutunut kestävän kehityksen mukaiseen tuotantoon, joka tarkoittaa että tuotannossa huomioidaan kasvihuonepäästöt, uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen ja energiatehokkuus.
Lisäksi Suomen teollisuus suosii myös kiertotaloutta. Siinä jo käyttöönotettuja luonnonvaroja pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti ja pitkään. Tuotteet pyritään valmistamaan ja suunnittelemaan siten, että niitä voidaan korjata tai uudistaa ja että niillä on pitkä elinkaari. Toisaalta jos tuote ei sovellu enää alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, se kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineeksi tai polttoprosesseissa syntyvää tuhkaa hyödynnetään rakennusmateriaaleissa.

Ympäristönäkökulmien huomioiminen on yksi Suomalaisen teollisuuden vahvuuksista, sillä olemme edelläkäviöitä energiatehokkaan ja vähäpäästöiden teknologian käytössä ja kehittämisessä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mikä on teollisuuden osuus Suomen energiankulutuksesta? Vientieollisuus Suomessa.

A

Suomen energiankulutuksesta 90% menee liikenteeseen, teollisuuteen ja asuntojen lämmittämiseen. Teollisuuteen itsessään menee noin 45%, ja siitä suurin osa koostuu metalli-, metsä- ja kemianteollisuudesta.

Vientiteollisuus onkin Suomen talouden perusta, tarjoten jopa miljoonalle suomalaiselle töitä, sekä tuoden globaaleja tuloja hyvinvointiyhteiskunnalle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kerro metalli- ja kemianteollisuudesta.

A

Metalliteollisuudessa tuotetaan tuotteita ja raaka-aineita yhteiskunnan tarpeisiin. Säkökemialliset prosessit ja metallien työstäminen vaativat paljon energiaa.

Kemianteollisuuteen kuuluu esimerkiksi lääkkeet, muovit, kosmetiikka, lannoitteet, torjunta-aineet ja maalit, sekä raaka-aineet muun teollisuuden käyttöön. Kemianteollisuudessa syntyvää hukkalämpöä ja sivutuotteena muodostuvaa vetyä hyödynnetään tehdaskiinteistöjen lämmityksessä ja kaukolämmön tuotannossa. (myös biopolttoaineiden ja biohajoavien muovien kehitys)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kerro metsäteollisuudesta.

A

Metsäteollisuudessa energiaa kuluu eniten puun mekaanisessa ja kemiallisesssa jalostamisessa, jossa puusta tuotetaan puukuitua ja sellua. Lähellä olevissa biovoimalaitoksissa voidaan hyödyntää metsäteollisuuden prosesseissa syntyviä sivutuotteita ja jätteitä, kuten sahanpurua ja puuhaketta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly