7. Tutkimuksen tekeminen Flashcards

1
Q

Mikä on kokeellinen tutkimus? Tieteellinen työ ennen ja nykyään.

A

Kokeellinen tutkimus on tutkimus joka perustuu ilmiöistä tehtäviin havaintoihin, mittauksiin ja mallinnuksiin, sekä niistä tehtäviin analyyseihin ja johtopäätöksiin.

Esimerkiksi Galileo Galilein pudotuskokeet Pisan kaltevasta tornista, Benjamin Franklinin leijanlennätyskokeet ukkosella, Hubble-teleskoopilla tehdyt löydöt avaruudesta, sekä Wilhelm Röntgenin havainnot erikoisesta säteilystä, ovat olleet merkitäviä tieteen edistyaskelia tieteen kehittymisessä, sekä maailmankuvan laajenemisessa.

Nykyään tieteellistä työtä jatketaan erilaisialla laajoilla kansainvälisillä tutkimushankkeilla, sekä asiantuntijaverkostoilla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Raportointi tutkimuksen tekemisessä -> julkaisu, työselostus.

A

Raportointi on tärkeä osa tieteellistä prosessia ja tutkimukset tulee suunnitella, toteuttaa ja raportoida niin huolellisesti ja tarkasti, että tutkimus voidaan toistaa. Julkaisun yhteydessä muut tieteilijät kommentoivat ja arvioivat tehtyä tutkimusta, jotta tutkimuksen luotettavuus paranee.

Tutkimuksesta laaditaan pääsääntöisesti työselostus, jossa kerrotaan tutkimuksen taustalla olevasta teoriasta, tutkimuksen lähtökohdista, mahdollisista mittauksista, sekä johtopäätöksistä. Työselostuksen tulee olla selkeä, huolellisella kielellä kirjoitettu, sekä niin tarkka, että toinen saman aiheen tutkija voisi toteuttaa tutkimuksen työselostuksen pohjalta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kuka on tutkimuksen keksijä?

A

Tutkimuksen keksijänä pidetään sitä tutkijaa tai tutkimusryhmää, joka julkaisee tieteellisen tutkimuksensa ensimmäisenä; näin on ollut jo vuosisatojen ajan. Muut tutkijat saavat julkaisusta lisätietoa omiin tutkimuksiinsa, sekä voivat raportissa viitata alkuperäiseen tutkimukseen ja siinä saatuihin tuloksiin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mikä on matemaattinen malli? Kerro suureyhtälöistä.

A

Yksi tutkimuksen tavoitteista voi olla ilmiötä kuvaavan matemaattisen mallin luominen. Matemaattiset mallit kuvaavat suureiden välisiä riippuvuuksia, ja niiden avulla voidaan laskea ja ennustaa ilmiöön liittyviä suureita.

Suureyhtälöt ovat esimerkkejä matemaattisista malleista, sillä niiden avulla kuvataan suureiden välistä riippuvuutta. Esimerkiksi tasaista liikettä kuvaava matemaattinen malli on s=vt, jossa (t,s)-koordinaatistoon sijoitettuihin mittapisteisiin sovitetun suoran fysikaalinen kulmakerroin kuvaa nopeutta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mikä on mittauspöytäkirja?

A

Tieteellisen tutkimuksen mittauksen aikana voidaan laatia mittauspöytäkirja. Se toimii yhtenä todisteena siitä, ettei tutkimustuloksia ole väärennetty, ja toisaalta toimii muistin tukena työselostusta laatiessa. Mittauspötäkirjaan kirjataan mittaajat, mittausolosuhteet, käytetyt mittalaitteet, saadut tulokset, havainnot, sekä mittausajankohta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly