4. Suureita ja yksiköitä Flashcards

1
Q

Mitä suureet ovat? Kerro niiden yksiköistä ja tunnuksista.

A

Jotta ilmiöistä voidaan tehdä luotettavia havaintoja, täytyy tehdä mittauksia. Fysiikassa vain tiettyjä ominaisuuksia voidaan kuitenkin mitata, ja näitä mitattavia ominaisuuksia kutsutaankin suureiksi.

Suureen arvon ilmoittamiseen vaaditaan yksikkö, sillä suureen arvo on luvun ja yksikön tulo. Mittaaminen on käytännössä vertausta, sillä mitattavaa kohdetta verrataan yksikköön -> kuinka monta kertaa yksikkö sisältyy mitattavaan kohteeseen.

Useille suureille käytetään tiettyjä tunnuksia, jotka voivat olla isoja tai pieniä kirjaimia.

Suureen yksikkö voidaan ilmaista joko sanalla tai sen tunnuksella. Jos halutaan viitata suureen yksikköön, suureen tunnus laitetaan hakasulkeisiin, esimerkiksi massan yksikkö voidaan ilmaista myös: [m]= 1 kg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mikä on SI-järjestelmä?

A

SI- järjestelmä on maailmanlaajuinen, kansainvälinen mittayksikköjärjestelmä, joka sai alkunsa Ranskasta 1700-luvulla. SI-järjestelmä määrittelee kansainvälisesti hyväksytyt yksiköt, jolloin se helpoittaa mittaustulosten vertailua.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mitä ovat perussuureet ja johdannaissuureet.

A

SI-järjestelmä koostuu seitsemästä perussuureesta, jotka ovat toisistaan, sekä muista suureista riippumattomia. Perussuureilla on omat perusyksikkönsä. Perussuureiden yksiköiden suuruudet määritellään viiden luonnonvakion ja kahden atomien ominaisuuksiin perustuvan vakion avulla.

Perussuureista voidaan johtaa kaikki muut suureet, jonka vuoksi niitä kutsutaankin johdannaissuureiksi. Johdannaissuureilla on omat yksikkönsä. Esimerkiksi nopeus on johdannaissuure, sillä se saadaan mittaamalla matkaa, sekä aikaa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly