Miljø og arbejdsmedicin, indvandremedicinsk Flashcards

1
Q

En nylig artikel i JAMA Pediatrics (Green et al., 2020) viste, at moderens udsættelse for fluorid (målt ved urin-fluorid) under graviditeten var negativt korreleret med barnets IQ i skolealderen. At sammenhængen kan være kausal støttes af følgende supplerende oplysninger – undtagen en. Hvilken?

a. Sammenhængen sås for to forskellige kognitive prøver målt i alderen 4-12 år.
b. Børnene var også udsat for bly, men koncentrationen af bly i blodprøver fra moderen viste ingen sammenhæng med fluorid.
c. Mødrenes urinprøver blev ikke taget på standardiseret vis, men ikke desto mindre viste dette mål for den prænatale eksponering en tydelig negativ sammenhæng med børnenes IQ .
d. Forhøjet eksponering for fluorid hos faderen var også forbundet med en mindre IQ hos barnet.
e. Børnenes IQ Viste også en sammenhæng med indholdet af fluorid i drikkevandet på bopælen.

A

*d. Forhøjet eksponering for fluorid hos faderen var også forbundet med en mindre IQ hos barnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Den humane hjerne gennemgår en langvarig intrauterin udvikling, hvor hjernen er særligt sårbar for giftstoffer. Et følgende udsagn er FORKERT – hvilket?

a. Den prænatale udvikling skal foregå efter en nøje bestemt tidsplan for at sikre optimal funktion.
b. De dannede axoner ved fødslen svarer til en samlet længde, der kan nå fire gange rundt om jorden.
c. Dannelsen af synapser foregår med maksimalt tempo lige efter fødslen.
d. En skadelig prænatal påvirkning kan sjældent erkendes umiddelbart efter fødslen, men udtrykkes oftest senere i forløbet af hjernens udvikling
e. Toksisk påvirkning kan muligvis mindske hjernens reservekapacitet og dermed øge risikoen for degenerativ sygdom.

A

*b. De dannede axoner ved fødslen svarer til en samlet længde, der kan nå fire gange rundt om jorden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Du får på Arbejdsmedicinsk klinik en patient henvist fra praksis på mistanke om en forgiftning med symptomer som abnorm træthed, hovedpine, nedsat koncentrationsevne, hukommelsesproblemer, psykisk irritabilitet, og rysten på hænderne. Du spørger ind til patientens arbejde, og han fortæller at han oprindeligt kom fra Vietnam, hvor han arbejdede som bygningsmaler et par år, og ellers med udvinding af guld i Mekong floden i ca.15 år, inden han kom til Danmark i 2005. I Danmark har han arbejdet kortvarigt på værksted med lakering af biler og siden som udbener på Danish Crown indtil 2016, hvor han blev fyret pga. lukning af slagteriet. Har siden gået ledig Symptomerne har stået på gennem mange år, måske 10 eller flere. Hvad mener du er den mest sandsynlige årsag til hans symptomer?

a. Kronisk kviksølvsforgiftning pga. brug af kviksølv i guldudvinding
b. Opløsningsmiddelforgiftning efter udsættelse or opløsningsmidler som maler
c. Blyforgiftning pga. brug af bly i malinger
d. Kronisk sprøjtemiddelforgiftning pga. stort indhold af restsprøjtemidler i grøntsager i Vietnam

A

a. Kronisk kviksølvsforgiftning pga. brug af kviksølv i guldudvinding

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

I din konsultation møder du en patient 38-årig isolatør som gennem de sidste 3 vintermåneder, har haft flere tilfælde, hvor hans 2., 3. og 4. finger på højre hånd pludselig bliver hvide og hvidfarvningen når helt ned over mellemleddene. Flere af hans kolleger har samme symptomer. Anfaldet med de hvide fingre varer op til en halv time og derefter bliver fingrene helt røde og det snurrer og gør rigtig ondt og han har flere gange tabt ting ud af højre hånd. Du spørger ind til hans arbejde som isolatør, og han fortæller, at han arbejder med en beton-slagboremaskine til at bore hul i betonen til montering af ophænget til ventilationsskakterne og det gør han mindst 4 timer om dagen, og han bruger en kraftig slagboremaskine af mærket Hilti TE-S 35 med en vibrationsbelastning på 10 m/sek2. Han fortæller endvidere, at han har arbejdet med denne slagboremaskine i de sidste 10 år. Han ryger mellem 12-15 cigaretter daglig og deler en ½ flaske rødvin med kæresten til aftensmaden næsten hver aften, i hvert fald i weekenderne. Af medicin får han tabl. Eltroxin 100 mikrogram daglig. Nedenstående graf viser den estimerede 10 %-prævalens af hvide fingre for antal år med 8 timer daglig eksponering for håndvibrationer (y) for forskellige vibrationsniveauer (x): (Empirisk baseret figur udarbejdet af den Internationale Standardiserings Organisation, ISO – A(8) henviser til den samlede vibrationsbelastning over en 8 timers arbejdsdag)

Din patient spørger dig om de hvide fingre skyldes hans arbejde og om det kan anerkendes som en arbejdsbetinget lidelse, hvad svarer du ?

a. Nej, hvide fingre eller Raynaud sygdom ses stort set kun hos personer med gigtsygdomme
b. Det er meget tvivlsomt, det er mere sandsynligt det skyldes dit stofskifte og cigaretrygning, som du i øvrigt bør holde op med
c. Det kan godt skyldes dit arbejde med slagboremaskinen, men der skal mindst 15 års udsættelse til før det kan siges at være arbejdsbetinget
d. Det kan godt skyldes dit arbejde og din vibrationsbelastning opfylder kravet om anerkendelse svarende til den belastning hvor mindst 10 % af operatørerne ville udvikle hvide fingre

A

d. Det kan godt skyldes dit arbejde og din vibrationsbelastning opfylder kravet om anerkendelse svarende til den belastning hvor mindst 10 % af operatørerne ville udvikle hvide fingre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Formålet med en psykiatrisk samtale er at afdække om patienten frembyder en kombination af symptomer og tegn. Disse fremgår af ICD-10 og danner baggrund for de psykiatriske diagnoser. Det er derfor meget vigtigt at få fastlagt, om et symptom er tilstede eller ej.

Hvilket af følgende udsagn i forbindelse med interview af en ny patient, som er indkaldt til en elektiv samtale (altså hvor der er sat god tid af til samtalen), er rigtigt?

a. De psykiatriske symptomer er universelle, gældende for alle mennesker uanset alder, køn, opvækst, baggrund i øvrigt, og derfor bør man straks spørge ind til de specifikke symptomer, man mistænker, patienten huser, gerne ved hjælp af såkaldte rating-scales
b. Man kan aldrig stille en diagnose uden at have talt med en pårørende, hvis man ikke har set patienten før. Den pårørende kan oplyse om patientens habituelle tilstand, og en diagnose bygger altid på en sammenligning af ”før og nu”
c. Man skal sætte patientens tanker, følelser, fortolkninger og adfærd ind i en sammenhæng, derfor skal man have et indgående kendskab til patienten. Man skal derfor starte med åbne spørgsmål, lade patienten fortælle, hvad han eller hun finder vigtigst – og ud fra det ”langsomt” nærme sig, hvilket symptom-kompleks (F-diagnose/kriterier), man finder mest sandsynlig. Derefter kan man mere specifikt og præcist søge at afdække, om bestemte symptomer er tilstede eller ej, og hvad de betyder for patienten
d. Enhver psykiatrisk tilstand påvirker kognitionen og indgår derfor i sværhedsgraden af den pågældende psykiatriske tilstand. Derfor vil en grundig og korrekt udført udredning altid indeholde en eller flere kognitive tests
e. Før et interview af en patient henvist til elektiv udredning af mulig psykiatrisk tilstand skal der foreligge en funktionel hjernescanning. Psykiatriske tilstande er oftest ”funktionelle” tilstande, og derfor er det vigtigt at undersøge hjernens netværk, specielt det såkaldte ”default network” og ”salience network”, da samspillet mellem disse giver vigtig information til psykiateren, som derved mere præcist kan stille relevante spørgsmål under den eller de diagnostiske samtale(r)

A

c. Man skal sætte patientens tanker, følelser, fortolkninger og adfærd ind i en sammenhæng, derfor skal man have et indgående kendskab til patienten. Man skal derfor starte med åbne spørgsmål, lade patienten fortælle, hvad han eller hun finder vigtigst – og ud fra det ”langsomt” nærme sig, hvilket symptom-kompleks (F-diagnose/kriterier), man finder mest sandsynlig. Derefter kan man mere specifikt og præcist søge at afdække, om bestemte symptomer er tilstede eller ej, og hvad de betyder for patienten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Du er praksisreservelæge og har en 55-årig mand i din konsultation som de sidste par år har haft tiltagende gener i højre hånd med snurrende, sovende fornemmelse i 1.-3. finger, tiltagende smerter i håndleddet og han begynder nu også at tabe ting ud af højre hånd. Han er oppe om natten 3-4 gange på grund af generne og må op og ryste hånden for at få liv i den igen, hvilket medfører, at han er træt og uoplagt om dagen. Han ryger ikke, drikker <7 genstande om ugen og er i god almen tilstand, BMI 24,7. Han får ingen medicin og er fraset aktuelle gener sund og rask.

Du undersøger patienten og dine kliniske objektive fund er forenelige med højresidigt karpaltunnelsyndrom, som du får verificeret ved eng-undersøgelse der viser nedsat ledningshastighed over n. medianus i højre karpaltunnel. Du henviser til neurokirugisk vurdering, og der opereres med løsning af nerven i højre karpaltunnel med god effekt, så både smerter og føleforstyrrelse svinder.

Patienten er sygemeldt i forløbet og spørger til om der evt. er nogen økonomisk kompensation fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring til dækning af indtægtstab i sygemeldingsperioden og udgifter til genoptræning, ligesom han er bekymret for om der skulle komme følger senere i forløbet. Som læge har du pligt til at anmelde mistænkte og diagnosticerede erhvervssygdomme!

Hvilket af følgende fag er det mest sandsynlige din patient arbejder indenfor?

a. Han er skovarbejder og arbejder mange timer dagligt med kraftigt vibrerende motorsav
b. Han er bager og ælter dej nogle timer dagligt med kraftfulde hånd-arm bevægelser
c. Han er elektriker og foretager dagligt mange skruebevægelser, som dog ikke er udtalt kraftfulde
d. Han er datamatiker og arbejder med mus på sin pc 7-8 timer dagligt
e. Han er lastbilchauffør og kører i lastbil med tung ratstyring og lettere vibrationer i rattet

A

a. Han er skovarbejder og arbejder mange timer dagligt med kraftigt vibrerende motorsav

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Du er praksisreservelæge og modtager i din konsultation en 38-årig isolatør, som for 3 år siden fik konstateret for lavt stofskifte. Han er lidt urolig over at han gennem de sidste 3 måneder, har haft flere tilfælde, hvor hans 2., 3. og 4. finger på højre hånd pludselig bliver hvide og hvidfarvningen når helt ned over mellemleddene. Han har ikke tænkt så meget over det, for som han siger “det hører vel med til jobbet”. Flere af hans kolleger har samme symptomer. Anfaldet med de hvide fingre varer op til en halv time og derefter bliver fingrene helt røde og det snurrer og gør rigtig ondt. Han har flere gange tabt ting ud af højre hånd. Du spørger ind til hans arbejde som isolatør, og han fortæller, at han arbejder med en beton-slagboremaskine til at bore hul i betonen til montering af ophænget til ventilationsskakterne. Han bruger mindst 4 timer om dagen en kraftig

slagboremaskine af mærket Hilti TE-S 35 med en vibrationsbelastning på 10 m/sek2.

Han fortæller endvidere, at han har arbejdet med denne slagboremaskine i de sidste 8 år; under arbejdet holder han med højre hånd på maskinens bagerste håndtag. Han ryger mellem 12-15 cigaretter daglig og deler en 1⁄2 flaske rødvin med kæresten til aftensmaden næsten hver aften, i hvert fald i weekenderne. Af medicin får han tabl. Eltroxin 100 mikrogram daglig.

Nedenstående graf viser den estimerede 10 %-prævalens af hvide fingre for antal år med 8 timer daglig eksponering for håndvibrationer (y) for forskellige vibrationsniveauer (x): (Empirisk baseret figur udarbejdet af den Internationale Standardiserings Organisation, ISO – A(8) henviser til den samlede vibrationsbelastning over en 8 timers arbejdsdag)

Din patient spørger dig om de hvide fingre skyldes hans arbejde og om det kan anerkendes som en arbejdsbetinget lidelse, hvad svarer du ?

a. Nej, hvide fingre eller Raynaud sygdom ses stort set kun hos personer med gigtsygdomme
b. Det er meget tvivlsomt, det er mere sandsynligt det skyldes dit stofskifte og cigaretrygning, som du i øvrigt bør holde op med
c. Det kan godt skyldes dit arbejde med slagboremaskinen, men der skal mindst 10 års udsættelse til før det kan siges at være arbejdsbetinget
d. Det kunne godt skyldes dit arbejde, men den vibrationsbelastning du har været ude for er ikke stor nok til at få anerkendt sygdommen hvide fingre
e. Det kan godt skyldes dit arbejde og din vibrationsbelastning opfylder kravet om anerkendelse svarende til den belastning hvor mindst 10 % af operatørerne ville udvikle hvide fingre

A

*e. Det kan godt skyldes dit arbejde og din vibrationsbelastning opfylder kravet om anerkendelse svarende til den belastning hvor mindst 10 % af operatørerne ville udvikle hvide fingre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

En artikel i JAMA Pediatrics sidste år (2015;169:822-829) anvendte MR scanning af hjernen fra 389 amerikanske børn i en prospektiv undersøgelse. Børn fra familier med lav indkomst (under den officielle fattigdomsgrænse) havde 8-10% lavere volumen af grå substans, og de scorede 4-7 IQ point lavere i standardiserede test, begge dele statistisk signifikant (p ‹ 0,05).

Kan man konkludere, at lav indkomst er en risikofaktor for nedsat hjerneudvikling? Et af følgende svar er forkert – hvilket?

a. Nej, hvis fattigdom virkelig spillede så stor en rolle, ville indkomst have langt større virkning på fordelingen af intelligens i samfundet
b. Ja, i den forstand at lavere volumen af grå substans er korreleret med IQ, og begge sammenhænge peger i samme retning
c. Nej, indkomst som sådan er ikke relevant, det er derimod de forskellige risici, som følger med fattigdom, herunder dårlig ernæring og manglende stimulation
d. Ja,forlavindkomsterogsåforbundetmedandrerisici,såsom alkoholisme hos moderen, stofmisbrug og andre eksponeringer for neurotoksiske stoffer
e. Nej, for det fremgår ikke, om der er korrigeret for andre faktorer, herunder arvelige, der kan påvirke hjernens udvikling

A

*a. Nej, hvis fattigdom virkelig spillede så stor en rolle, ville indkomst have langt større virkning på fordelingen af intelligens i samfundet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Du sidder som praksisreservelæge og undersøger en 42-årig kvinde som det sidste halve år har haft tiltagende gener med sovende, snurrende og jagende fornemmelse i højre hånds 2., 3. og lidt af 4. finger. De sidste par måneder har hun været oppe om natten flere gange og ryste hånden på grund af generne ligesom det også er begyndt at gøre ondt i håndleddet. Hun kan ikke lyne lynlåsen på sin frakke og for nylig tabte hun pludselig mælkekartonen ud af højre hånd, selvom hun syntes hun havde godt fat i den. Hun har de sidste 12 år arbejdet på en fiskefileteringsfabrik, hvor der udskæres fileter af torsk og sej. Hun arbejder på linjen med grov-filetering. Grov-fileteringen er delvis maskinel, hvor hun sætter fisken ind i en maskine som afskærer hovedet på fisken. Det foregår ved at fisken sættes med

hovedet opad ind imellem to metalkæber som skærer hovedet af fisken. Fiskene til fileteringen vejer omkring 1 kg og hun sætter 80 fisk ind i maskinen pr. minut på akkorden. Hun tager fisken med venstre hånd/arm fra venstre side og lægger fisken over i højre hånd medens hun drejer fisken så hovedet vender opad og fører fisken ind i mellem metalkæberne med højre hånd/arm med en vridebevægelse i højre håndled. Løftebyrden er ca. 80 kg. i minuttet eller 4,8 tons i timen. Den effektive arbejdstid er 6 timer idet der er 10 minutters pause indlagt for hver time, derudover kaffe-ryge-pause og frokost. Hun er ryger med 20 cigaretter daglig og fik for 3 år siden påvist type II diabetes, men efter kostomlægning og vægttab med reduktion af BMI fra 34 til 29 ligger HbA1c tilfredsstillende. Både hendes mor og mormor led af myxødem, men hun har ikke selv symptomer på dette. Du undersøger hende klinisk objektivt, og hun spørger dig herefter om, hvad du mener hun fejler, om det skyldes hendes arbejde og om der kan gøres noget ved?

Hvad svarer du din patient? (sæt kun eet kryds)

a. Du vurderer at symptomerne skyldes komplikationer til hendes type II diabetes og henviser hende til øjenlæge-vurdering og bestiller blodprøver med kontrol af nyrefunktionen
b. Du forklarer hende, at hendes symptomer er tegn på nervepåvirkning på grund af begyndende lavt stofskifte – så du anbefaler at hun får taget blodprøve med stofskifteprøver og derefter tablet behandling med stofskiftehormoner som hedder Eltroxin
c. Du fortæller hende, at hendes arbejde sandsynligvis er grunden til hendes gener og anbefaler at hun straks sygemeldes i 4 uger og derefter skifter arbejde til noget mindre belastende
d. Du fortæller hende, at generne tyder på en afklemning af nerven i håndleddet, også kaldet Karpaltunnel Syndrom, og skyldes hendes overvægt, alder og køn, da denne sygdom ses langt hyppigere hos overvægtige kvinder i 40-50 års alderen og kan klares med en lille operation hos ortopædkirurgen, som du gerne henviser hende til
e. På grund af hendes arbejde med Ensidigt Gentaget kraftbetonet Arbejde og belastning mod højre håndled, hendes symptomklager og dine fund ved undersøgelsen af hende, mener du, at hun har sygdommen højresidig karpaltunnel syndrom. Hun henvises til en nerveledning hastigheds undersøgelse, ENG, og får taget blodprøver for at udelukke anden gigtsygdom, sygdommen anmelder du til Arbejdsskadestyrelsen, og derefter skal hun undersøges af en ortopædkirurg

A

*e. På grund af hendes arbejde med Ensidigt Gentaget kraftbetonet Arbejde og belastning mod højre håndled, hendes symptomklager og dine fund ved undersøgelsen af hende, mener du, at hun har sygdommen højresidig karpaltunnel syndrom. Hun henvises til en nerveledning hastigheds undersøgelse, ENG, og får taget blodprøver for at udelukke anden gigtsygdom, sygdommen anmelder du til Arbejdsskadestyrelsen, og derefter skal hun undersøges af en ortopædkirurg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Årsager til Alzheimers sygdom i sen alder er dårligt udforsket, men nogle undersøgelser tyder på en øget risiko hos personer med erhvervsbetinget eksponering for pesticider. En nylig artikel i JAMA Neurology (2014; 71: 284-90) målte serum-koncentrationen af den stabile metabolit DDE, der stammer fra nedbrydning af pesticidet DDT. Der blev analyseret serum fra 86 amerikanske patienter med Alzheimers sygdom og 79 raske kontroller af omtrent samme alder. Desuden måltes APOE4 status. DDE viste koncentrationer, der i gennemsnit var 3,8 gange højere hos patienterne end hos kontrollerne. Blandt personer i den højeste tredjedel (tertil) i DDE-koncentration var odds ratio for Alzheimers sygdom 4,2 (95% CI, 2,54-5,82; p < 0,001). Der fandtes også en tendens til øget risiko hos personer med APOE ε4 allellet. Hvilket af følgende udsagn er forkert?

a. Nylig DDT-eksponering er usandsynlig, men tidligere eksponeringer kan have påvirket patogenesen, måske endda prænatalt
b. En mulig sammenhæng med DDT må korrigeres for mulig indflydelse af højt serum- cholesterol
c. Da de fleste Alzheimer-patienter er kvinder, er det usandsynligt, at erhvervsbetinget eksponering for pesticider skulle spille en rolle i ætiologien
d. Nogle pesticider hæmmer acetylcholinesterase, og de vil derfor ikke være sandsynlige årsager til sygdommen
e. Indvandrere fra tropiske lande har typisk en langt højere serum-koncentration af DDT og DDE og vil i givet fald have en større sygdomsrisiko

A

*c. Da de fleste Alzheimer-patienter er kvinder, er det usandsynligt, at erhvervsbetinget eksponering for pesticider skulle spille en rolle i ætiologien

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

En nylig artikel (Lynch et al., 2017) fandt blandt amerikanske teenagere, at maternelt alkoholforbrug under graviditeten, især hos drengene, var forbundet med forskellige former for afvigende adfærd, herunder anvendelse af narkotika og anden form for konflikt med loven. Dette syntes især at gælde dem, der havde været eksponeret, men ikke havde alvorlige kognitive eller fysiske men. Hvilket af følgende udsagn er korrekt?

a. Klinisk kan spektret af skadelige effekter på barnet manifestere sig som misdannelser, mental retardering, eller mindre markante udfald, så som dårlig muskelkoordination og problemer i skolen
b. Maternelt alkoholindtag under graviditeten udgør kun en risiko for barnets hjerneudvikling i de to første trimestre.
c. Enkelte tilfælde af højt alkoholkonsum under graviditeten har ingen skadelige konsekvenser, når bare forbruget i øvrigt er lavt
d. Når der ikke er mere fokus på at forebygge alkoholforbrug under graviditeten, skyldes det, at de neurologiske problemer hos barnet svinder inden voksenalderen
e. Alkohol har været brugt til at hindre preterm fødsel, men anvendes ikke længere til dette formål, da doseringen viste sig at være vanskelig

A

*a. Klinisk kan spektret af skadelige effekter på barnet manifestere sig som misdannelser, mental retardering, eller mindre markante udfald, så som dårlig muskelkoordination og problemer i skolen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

En 50-årig rengøringsassistent undersøges i neurologisk ambulatorium, fordi hun i de seneste 6 måneder er blevet tiltagende generet af sovende fornemmelse i alle højre hånds fingre. Hun vågner ofte om natten og må ryste højre hånd for at få liv i den. Nu er hun tillige begyndt at tabe ting ud af hånden. Ved den objektive undersøgelse finder man atrofi af højre m. abduktor pollicis brevis, nedsat adbuktionskraft i højre hånds første finger, nedsat berørings- og stiksensibilitet volart i finger 1 til 4. Der er normale og egale dybe reflekser i overekstremiteterne.

Hvilken diagnose er mest nærliggende

  1. Højresidigt karpaltunnelsyndrom
  2. Cervikal diskusprolaps med påvirkning højre C6 nerverod
  3. Polyneuropati
  4. Tryklæsion af højre nervus ulnaris ved albuen
  5. Påvirkning af højre nervus radialis ved håndleddet pga. tendosynovitis
A
  1. Højresidigt karpaltunnelsyndrom
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Du arbejder i praksis som uddannelseslæge, hvor du ser en 33-årig tømrer med kendt diabetes gennem de sidste 10 år. Hans farfar havde type II diabetes. Gennem de sidste 4 år har hans diabetes været vanskelig at styre med høje blodsukre og hans HbA1c har generelt ligget højt. Patienten har reduceret sit cigaretforbrug til 15 cigaretter daglig mod tidligere 25. Patienten klager over, at han gennem de sidste 4 år har oplevet episoder hvor yderstykkerne på højre hånds 2. og 3. finger pludselig bliver helt hvide, men inden for det sidste 1/2 års tid er det blevet rigtig slemt så både 2., 3. og 4. finger er ramt, men nu går hvidfarvningen helt ned til midt mellem grundleddene og mellemleddene og anfaldende kommer selv om det ikke er koldt i vejret. Som tømrer arbejder han altid på akkord på store nybyggerier, hvor han arbejder med højre håndholdt vibrerende værktøj i form af bajonetsav, vinkelsliber, skruemaskine og sømpistol. Han anslår, at han de sidste 10 år har arbejdet 4-6 timer daglig med disse værktøjer, mest med skruemaskinen og vinkelsliberen under opsætning af gipsplader på vægge og lofter. Ved din objektive undersøgelse finder du normale neuro-vaskulære forhold svarende til hans hænder og fingre; BT 134/72 og 142/75 på højre og venstre side. Biokemien viser normale nyretal og acceptabel HbA1c (%) på 6,5. Efter råd fra Arbejdsmediciner henviser du patienten til distal blodtryksmåling med kulde provokation, som viser følgende resultat:

Patienten spørger dig om hvad denne undersøgelse viser og hvad det betyder for ham?

  1. Du forklarer , at hans sukkersyge er årsagen til problemerne med hvidfarvningen af fingrene og kan bedres ved at ændre sukkersygemedicinen og holde op med at ryge
  2. Du forklarer at undersøgelsen viser normalt blodtryk, men dårlig blodcirkulation i fingrene på grund af rygning og at hans arbejde med vibrerende håndværktøjer gør det kun værre, så du tilråder ham først og fremmest absolut rygeophør
  3. Du forklarer, at undersøgelsen bekræfter sygdommen hvidefingre eller Raynauds sygdom, at det er overvejende sandsynligt det skyldes hans arbejde med vibrerende værktøj og du henviser ham til udredning på Arbejdsmedicinsk Klinik og anmelder sygdommen til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og tilråder rygestop og i fremtiden undgå arbejde med vibrerende værktøj
  4. Du forklarer, at undersøgelsen bekræfter sygdommen hvidefingre eller Raynauds sygdom og at det er overvejende sandsynligt det skyldes hans rygning eller en gigtsygdom og tilråder rygestop og henvisning til rheumatologisk undersøgelse
  5. Du forklarer, at undersøgelsen viser normalt blodtryk som ligger indenfor 96 % af normalfordelingen for voksnes blodtryk og at hvide fingre uden kendt årsag ikke er ualmindelig hos patienter med sukkersyge særligt hos yngre mennesker
A
  1. Du forklarer, at undersøgelsen bekræfter sygdommen hvidefingre eller Raynauds sygdom, at det er overvejende sandsynligt det skyldes hans arbejde med vibrerende værktøj og du henviser ham til udredning på Arbejdsmedicinsk Klinik og anmelder sygdommen til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og tilråder rygestop og i fremtiden undgå arbejde med vibrerende værktøj
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

En nylig artikel (Science, 7 October 2016, page 81) rapporterer, at (subventrikulære) neuroner er i stand til at bevæge sig ind i frontallappen hos børn så sent som 5 måneder efter fødslen, selv om man havde troet, at nervecellers migration var afsluttet ved fødslen, hvor den grå substans blev anset for fuldt etableret. Hvilket af nedenstående udsagn er forkert?

  1. Da placenta beskytter fostret mod eksponering for de fleste neurotoksiskestoffer, betyder de nye resultater, at eksponering efter fødslen må regnes for et særligt følsomt stadie af hjernens udvikling.
  2. Hjernens prænatale sårbarhed for giftstoffer skyldes, at udviklingen er uhyre kompleks og skal foregå efter en bestemt tidsplan, der netop omfatter migration af neuroner til deres rette plads.
  3. Selvom skadelige stoffer skulle påvirke neuroners postnatalemigration, er det usandsynligt, at det umiddelbart skulle have nogen som helst funktionel effekt.
  4. Den nye undersøgelse kan medvirke til en forklaring på, hvorfor børn tidligt efter fødslen er sårbare over for tungmetaller, pesticider og andre neurotoksiske stoffer.
  5. Især prænatal eksponering for neurotoksiskestoffer kan være skadelig, men undersøgelsen betyder ikke, at denne konklusion skal revideres.
A
  1. Da placenta beskytter fostret mod eksponering for de fleste neurotoksiskestoffer, betyder de nye resultater, at eksponering efter fødslen må regnes for et særligt følsomt stadie af hjernens udvikling.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

En 50-årig rengøringsassistent undersøges i neurologisk ambulatorium, fordi hun i de seneste 6 måneder er blevet tiltagende generet af sovende fornemmelse i alle højre hånds fingre. Hun vågner ofte om natten og må ryste højre hånd for at få liv i den. Nu er hun tillige begyndt at tabe ting ud af hånden. Ved den objektive undersøgelse finder man atrofi af højre m. abduktor pollicis brevis, nedsat abduktionskraft i højre hånds første finger, nedsat berørings- og stiksensibilitet volart i finger 1 til 4. Der er normale og egale dybe reflekser i overekstremiteterne.

Hvilken diagnose er mest nærliggende?

a. Højresidigt karpaltunnelsyndrom
b. Cervikal diskusprolaps med påvirkning højre C6 nerverod
c. Polyneuropati
d. Tryklæsion af højre nervus ulnaris ved albuen
e. Påvirkning højre nervus radialis ved håndleddet pga. tendosynovitis

A

*a. Højresidigt karpaltunnelsyndrom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvilke sygdomme overser læger hyppigst blandt etniske minoriteter?

a. Etniske smerter, funktionelle lidelser, malaria
b. Skizofreni, HIV, knæ artrose
c. Arbejdsulykker/sygdomme, Post Traumatisk Stress Syndrom, kronisk sorg
d. Diabetes, hypertension, hjerte-karsygdom
e. Grå stær, granatskader, D-vitamin mangel

A

*c. Arbejdsulykker/sygdomme, Post Traumatisk Stress Syndrom, kronisk sorg

17
Q

En nylig artikel i PLoS Medicine (2015; 12(3): e1001792) dokumenterer, at 2.700 skolebørn i alderen 7-10 år gør dårligere fremskridt i skolen med hensyn til hukommelse og koncentrationsevne, hvis de er udsat for øget luftforurening målt både indendørs og uden for skolen. Hvilket af nedenstående udsagn er forkert?

  1. Luftforurening i hjemmet kan også spille en rolle
  2. Eksponeringen er kompleks og kan involvere flere potentielt toksiskestoffer
  3. Påvirkningen kan tilskrives mangelfuld uddifferentiering af nerveceller
  4. Belysning af ætiologien kræver testning af relevante stoffer i dyreforsøg
  5. Neurotoksiskestoffer kan både påvirke synapsedannelse og myelinisering
A
  1. Påvirkningen kan tilskrives mangelfuld uddifferentiering af nerveceller
18
Q

I forbindelse med et ph.d.-projekt registreres, at der i et bestemt lokalområde på Fyn findes en øget forekomst af udviklingshæmmede børn.
Hvilken af nedenstående forklaringer må umiddelbart anses for den mest sandsynlige?

  1. Den vigtigste årsag til udviklingshæmning skyldes føtal alkohol-eksponering, så forskel i maternelt forbrug af alkohol under graviditeten er sandsynlig
  2. Indenfor et mindre lokalområde må genetiske årsager mistænkes
  3. Forskelle i hyppigheder kan tilskrives inkomplet registrering af udviklinghæmning
  4. Udsættelse for pesticider kan udelukkes, da påvirkningen af børns nervesystem er reversibel
  5. Forurening med neurotoksiske stoffer i drikkevandet er en mulig årsag
A
  1. Forskelle i hyppigheder kan tilskrives inkomplet registrering af udviklinghæmning