Kemoterapi Flashcards

1
Q

Begrepp:

Neoplasm
Tumör
Cancer
Proliferation
Differentiering

A

Begrepp:

Neoplasm: En grupp celler som har förlorar kontroll över sin normala celldelning. Alla neoplasma växer inte som tumör (knöl). T.ex: Hudförändringar, blodcancer är inte tumörer. Godartad neoplasm gör inte risk för en persons hälsa.

Tumör: En neoplasma som växer på speciellt sätt. Tumör (Knöl), växer som knöl formad celler. Alla tumörer är neoplasmer. Tumörer kan vara godartade.

Skillnad mellan neoplasma och tumör är att tumörer är knölformade.

Cancer: Malign neoplasm.

De 3 (Neoplasm, Tumör och Cancer) är begrepp som används som synonymer, men de inte är det egentligen.

Om en tumör är godartad eller ej, handlar om förmågan att tumören sprider sig. Att den börjar växer i en närliggande organ eller sprida sig i andra organer.

Proliferation: Att cellen ökar i antal. (Onormalt)

Differentiering: Specialisering av cellerna för att utföra den specifika rollen. Båda differingeringen och Proliferation är problemet med cancer.

T.ex: Levercancer —> flera Hepatocyter —> Lever funktion kollapser, även om vi har flera antal celler (Som bör vara fördelaktigt!!!!) Men dessa celler förlorar sin funktion också (Differentiering)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sjukdomsorsaker
Cancer uppkommer via:

A

Sjukdomsorsaker
* Cancer är i grunden en genetisk sjukdom. Förvärvad genetisk sjukdom, att cellens cykel förstör och påverkas.

Vanliga mutationer som uppkommer för de flesta cancer former:
* Proto-onkogener → Onkogener (ex. bcl-2, EGFR, VEGFR)
* Tumörsuppressorgener (ex. p53)

I en cancercell ser vi alltid olika mutationer (Inte bara en mutation – multimutationer krävs). Men dessa två (Onkogener och Tumörsuppressorgener är vanliga)

Onkogen kan driva på ökad celldelning, t.ex mutationer kan uppstå på onkogener RC för olika tillväxtfaktorer. Om vi får en mutation i genen som ger upphov till RC, gör att RC är alltid aktiv även utan ligand.

Tumörpresseror: Proteiner som är normalt involverade i försvar.

P-53 spelar en viktig roll i att kontrollera celldelning och inducera celldöd, den hittas i 45-50 % (Eller 80% för specifika cancer)

  • Cancer uppkommer via:
  • Strålning, UV-strålning, röntgen strålning (Strålning måste vara joniserade)
  • Kemikalier, Bensen, akrylamid. Det finns en rad olika kemikalier som är cancerframkallande, som fungerar genom att binda till DNA eller mellan basparen i DNA.
  • Virus, HPV, HIV
  • ”Naturliga” processer, replikation där felaktiga nukleotider kan tillsättas, men i kroppen har vi kontroll stationer för att inte låta detta hända. Vi har exempelvis felläsare som kan gå tillbaka och rätta till de nukleotider som sitter fel. Att våra egna kroppssystem för att korrigera dessa misstag, gör felaktiga rättningar är mycket låg, men inte 0%

Att dessa mutationer kan ge upphov till cancer är ovanligt för att det krävs “Otur” för att mutationer uppstår i just dessa gener som ger upphov till cancer, det kräver flera mutationer i samma cell för att få cancer. Cancer ökar med ålder för att mutationer ackumuleras.

Faktorer som uppger cancer behöver inte alltid vara externa för att få cancer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Carcinogenes

A

Carcinogenes
Tre stadier i carcinogenes:
1) Transformation: Får en förändrad egenskap som resultat av dessa mutationer.

2) Proliferation: Cellerna kan växa in i andra vävnader

3) Metastasering: Cancer kan flytta sig från ett ställe till annat.

Ytterligare mutationer kan tillkomma som kan påverka känsligheten för läkemedelsbehandling (receptorer, transportörer, enzym etc). Nya mutationer i LM:s mål-RC, transportörer, enzymer som bryter ner LM kan förekomma vilket påverkar behadnlingen. Förvärvade mutationer som gör att LM förlorar sin effekt till sist.

När cellen förlorar kontroll över celldelning, tappar den sin normala kvalitets kontroll, de replikera DNA snabbt utan att försvarsmekanismer hinner upptäcka felaktiga mutationer.

→ cellpopulationen mer homogen ju yngre neoplasmen är

Ju tidigare vi kan upptäcka de celler som har transformatiserats, desto mer homogena (lika) cellerna som utgör neoplasm är, desto mer känsligare och mer lätt att behandla. Homogen är en bra egenskap på celler för att behandla cellen med LM.

Efter Transformation behöver inte cellen alltid gå till Proliferation, för att efter Transformation krävs det att flera andra mutationer uppstår förrän cellen kan till Proliferation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Selektiv toxicitet
Om inte

A

Selektiv toxicitet: Så hög selektivitet som möjligt, att LM:et ska vara så toxisk som möjligt för cancer cellerna men inte på våra celler.

Steg för att hitta Target (Under läkemedelsutveckling):
1) Målet är unikt för patogenen/cancercellen

Om inte
2) Målet liknar värdcellens, men är inte identiskt

Om inte
3) Målet delas med värdcellen, men är av större betydelse för patogen/cancercell

Det är viktigt att hitta en specifik molekyl eller process som är unik för patogenen eller cancercellen för att minimera biverkningar på friska celler i kroppen. Om man inte kan hitta en helt unik målmolekyl eller process, så letar man efter något som liknar värdcellens, men som är tillräckligt annorlunda för att kunna selektivt påverka patogenen eller cancercellen. Om man inte hittar något unikt alls, så letar man efter en målmolekyl eller process som är viktigare för patogenen eller cancercellen än för friska celler.

Problemet med cancer är att en cancercell har sin grund i en kropps egenscell. Då den är egentligen en kroppscell. En cancercell har därför ingen unik egenskap. LM mot cancer har därför många allvarliga biverkningar. Ingen unikt i cancercell. Med behandlingen riktar vi in oss på processer som är viktiga för cancercell (T.ex celldelning, då den sker snabbt i jämförelse med en vanlig cell)

Selektiv toxicitet

Bakterier: Bakterier är prokaryoter, är inte unika med våra celler. Vi har därför utvecklat behandling som bara är riktad mot bakterier, där Antibiotika påverkar bara bakterier. Det är bl.a. cellvägg i bakterier som är ett mål till LM.

Svamp: Är prokaryoter. Svampens cellvägg, men även de unika molekyler i svamps cellmembran är ett mål till LM.

Virus kan inte självständigt föröka sig utan är beroende av att infektera och ta över en värdcell för att kunna replikera sitt arvsmaterial och producera nya viruspartiklar.

Likhet: Cancerceller är mest lika våra celler, sedan virus, sedan svamp, sedan bakterier.

Selektivitet ökar mot bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Behandlingsprinciper
3 punkter

A

Behandlingsprinciper - kombinationsbehandling

  • Toxicitet & effekt: Toxicitet bestämmer hur ofta vi kan behandla patienten med LM och dosering (Alltså doseringsfrekvens och dosen). Cytostatika är därför tuffa behandlingar, att patienten kan dö av biverkningar i sig.

Behandlingen och effekten begränsas av toxicitet, därför använder man sig av kombinationsbehandlingar

Vi vill ha så stor och hög dos som möjligt, men om vi överskrider det blir det allvarligt för patienter.

  • Resistensbildning: Kombinationsbehandling, där olika läkemedel kombineras, kan vara ett effektivt sätt att minska risken för resistensutveckling eftersom det kräver flera mutationer i samma cell för att utveckla resistens mot flera läkemedel samtidigt. Dessutom kan kombinationsbehandling öka behandlingseffektiviteten genom att rikta in sig på olika mål och processer som är viktiga för cancercellen.

Kombinationsbehandling begränsar resistens. Resistans är problem i cancer behandling. Restsitans utveckling handlar om att en mutation uppstår, att mutationen innebär att resistens uppstår.

Resistans mot olika LM kräver att flera mutationer uppstår i en och samma cell, sannolikheten är lägre. Kombinationsbehandling handlar om att hålla resistans lägre.

  • Synergieffekter: Synergieffekter inom cancerbehandling avser att kombinera olika behandlingsmetoder för att uppnå en förstärkt och mer effektiv behandlingseffekt. Att ha en kombinationsbehandling, vet vi att användning av flera LM kommer inte att resultera en effekt som är summan av dessa två LM:s effekt, utan att den blir högre än deras effekter själv, detta vill man utnyttja.

Kombinationsbehandling fungerar för att olika cytostatika kan ha olika biverkningar. Att använda flera LM kan vi ha större effekt mot cancercell, men vi samtidigt sprider ut behandlingen genom att få vi stark sammanlagt effekt, men vi överskrider inte någon biverkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Behandlingsprinciper - Tillväxtfraktion

A

Behandlingsprinciper - Tillväxtfraktion: Den fraktion i en cells population som är aktivt i tillväxtfas. Det varierar beroende på typ av cancer. Cancer former växer inte lika snabbt.

Tillväxtfraktionen minskar över tid, ju tidigare man börjar behandlingen, desto mer effektiv kan den vara eftersom cancercellerna i början av sjukdomen vanligtvis är mer känsliga för behandling än senare stadier. LM är mycket effektivare i början.

Ljusblåa: Aktivdelande (Ung tumör)
Alla celler i den tumör har fraktion = 100%

När en tumör blir större kan det bli svårare för cellerna att dela sig effektivt på grund av begränsningar i tillgången på syre och näringsämnen som krävs för celldelning.

Cellerna i mitten av tumören kan få mindre syre och näringsämnen än cellerna som är närmare till tumörens blodkärl, och detta kan göra att celldelningen blir långsam eller stoppar helt i mitten.

Detta kan leda till att kärnan i cancercellerna inte kan växa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Behandlingsprinciper - Cellcykeln

A

Behandlingsprinciper - Cellcykeln

Två huvudsakliga grupper av LM mot cancer:

Cellcykelspecifika läkemedel: Specifika för någon av cellenscykel fas. Detta LM fungerar inte som behandling för långsamväxande cancerformer, istället funkar det för snabbväxande som befinner sig oftare i en cellcykel fas.

Icke-cellcykelspecifika läkemedel: Är inte beroende för att cellen ska vara i en cellcykelfas, de kan också påverka vilande celler. Icke-cellcykelspecifika läkemedel utnyttjar inte att cancer celler är unika, och kan påverka normala celler i kroppen, kan de leda till allvarliga biverkningar. De leder oftare till allvarliga biverkningar i kroppen.

Cellcykel:

G1: Syntes av de behövda cellulära komponenter för DNA syntes.

S: Replikation av DNA

G2: Syntes av de behövda cellulära komponenter för mitos

M: Mitos

Många celler i vår kropp eller tumör kan vara vilande. LM som stör Mitos, kan bara vara toxiska mot celler som är i mitos. Vilande celler påverkas inte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Behandlingsprinciper - Log cell kill model

A

Behandlingsprinciper - Log cell kill model

  • Terapistart: Vi vill påbörja behandling så snart som möjligt. Diagnoserna och behandla snabbat. Vi har därför mammografi.
  • Kombinationer: Dels för att få effekt och sprida biverkningsprofiler, högre doser kan vi sammanlagt ge utan att patienten drabbas av allvarliga biverkningar. Vi kan behandla oftare.
  • Dos
  • Doseringsfrekvens: Dosera så ofta som möjligt.
  • Kombination med andra terapiformer: Strålning och kirurgi

10^10 cancerceller krävs för att få symtom, men 10^9 celler för att få diagnos (En miljard).

När en tumör utgör av miljard cell kan vi diagnosera den. För att bota en cancer sjukdom, behöver vi bota ALLA celler (Mål: 0 cancerceller).

Om vi har en behandling som dödar 99% av alla cancer celler, är det mycket för att 1% innebär att vi har 10^7 och vi vill gå till 0. Om en behandling dödar 99% av alla cancerceller, kvarstår fortfarande en stor mängd cancerceller som kan växa tillbaka och orsaka sjukdomen igen.

Det är vanligt att cancer celler återkommer efter en tid, även om de initialt svarade på behandlingen. Detta beror på att cancer celler kan utveckla resistens mot LM och överleva och börja växa igen.

Om vi bara förlitar oss på en LM behandling, tar lång tid och resistans kan utvecklas.

Den bästa handlar om kombinations behandlingar

Om vi använder kirurgisk behandling är det lättare att bli av med celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Effekt av läkemedel vid olika tumörsjukdomar

A

Effekt av läkemedel vid olika tumörsjukdomar

De cancerformer som är snabbväxande kan behandlas med Kurativ behandling / botande behandling. Alltså att tillgänglig LM är effektivare mot snabbt växande cancerformer.

De cancerformer som har en mellan snabbhet på tillväxt, där behandlingen ge en förlängd överlevad.

De cancerformer som är långsamväxande, har låg tillväxtfraktion, då använder vi toxiska LM som inte är selektiva som kan även påverka normala celler. Långsamt växande kan vara mindre känsliga för vissa cytotoxiska läkemedel (LM) som används för att behandla cancer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Läkemedelsklasser

A

Läkemedelsklasser

  • ”Klassiska” cytotoxiska medel (kemoterapi)
    1. DNA-skadande läkemedel
    2. Antimetaboliter (DNA-synteshämmare)
    3. Mitoshämmare
  • Övriga läkemedel vid neoplasmer
    4. Hormoner & hormonstörande läkemedel
    5. Tyrosinkinashämmare
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. DNA-skadande läkemedel
A
  1. DNA-skadande läkemedel: När vi skadar DNA får vi effekt i alla celler inte bara de som vill dela sig (Som befinner sig i livscykel fas, utan även vilande celler). DNA är viktig för vilande celler också. DNA-skadande läkemedel är därför toxiska celler på alla celler.

De är icke-cellcykel specifika LM. Dessa LM har effekt på långsamväxande cancer former

  • Alkylerare (Äldsta)
    -Kvävesenapsgasanaloger
    -Nitrosoureaföreningar
  • Platinaföreningar
  • Topoisomerashämmare
    -Antracykliner
    -Toxiner
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. DNA-skadande läkemedel - Alkylerare
A

DNA-skadande läkemedel - Alkylerare

  1. Kvävesenapsgasanaloger (Äldsta undergrupp):

LM som behandlas mot cancer kan ibland orsaka cancer. Är absolut skadliga och allvarliga i biverkning. Molekylärt liknar senapsgas (Organiska molekyl - struktur). De kan direkt binder kovalent till DNA. Varje arm med Cl kan binda till en DNA sträng. Varje tvär del kan binda inom eller mellan DNA.

Allvarliga biverkningar, men används oftare.

Dirkat kovalent bindning till DNA

Trots dessa allvarliga biverkningar används kvävesenapsgasanaloger fortfarande ibland för att behandla cancer, särskilt för låga tillväxtfraktioner av cancerformer.

Prodrug: aktiveras in vivo av Cytokrom P450

Biverkningar: Njurtoxisk biprodukt. Kraftig benmärgssuppression.

Indikationer: lymfom, leukemi, ovarie- och bröstcancer m.fl.

Indikationer för kvävesenapsgasanaloger varierar inom gruppen.

  1. Nitrosoureaföreningar: Alkylering med DNA. Kovalent bindning till DNA.
    Den skiljer sig då den Nitrosoureaföreningar är fettlösliga och det ger för- och nackdelar, vi får benmärgssuppression, för att benmärgen består av fett. Allt som är fettlöslig sitter i benmärgen. För att i benmärgen bildas blodkroppar.

En av nackdelarna med nitrosoureaföreningar är att de är fettlösliga och därmed lättare tränger in i fettvävnad, inklusive benmärgen, vilket kan orsaka benmärgssuppression.

Det som skiljer cancer cell och vanlig celler är hur den tillväxer, men kontinuerlig proliferation av celler i benmärgen gör att toxicitet påverkar benmärgen direkt. För att vi har hög normal cell proliferation där.

Cancer celler tenderar att ha en högre grad av proliferation än normala celler, men det finns vissa normala celler, såsom celler i benmärgen, som har en hög grad av proliferation och därmed är känsliga för cytotoxiska läkemedel.

Fettlöslig

Biverkningar: Allvarlig och kumulativ benmärgssuppression

Indikationer: primär eller metastaserad hjärntumör (Kan inte passera blod-hjärn barriären), lungcancer, melanom, lymfom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. DNA-skadande läkemedel - Platinaföreningar
A
  1. DNA-skadande läkemedel - Platinaföreningar: Binder med kovalent bindning till DNA.

Indikationer: Effektiva mot flertalet solida tumörer (Lägre fraktion), ex. testis-, lung-, äggstockscancer.

Biverkningar: Ej helt överlappande (cis: nefrotox). Mild till moderat benmärgssuppression.

Används tillsammans i flertalet protokoll. Risk för sekundär leukemi!

Cisplatin och Karboplatin är vanliga LM.

Benmärgssuppression är det som oftast begränsar behandlingen och dos.

Benmärgssuppression; Många cancer LM delar denna biverkan.

Dessa LM; Vi kan inte hitta något fördelaktigt utan att se den negativa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. DNA-skadande läkemedel - Topoisomerashämmare
A
  1. DNA-skadande läkemedel - Topoisomerashämmare

Skadan på DNA uppstår inte på grund av bindning till DNA. Där dessa LM har en indirekt påverkan på DNA.

Dessa läkemedel fungerar genom att hämma topoisomeras, en grupp enzymer som hjälper till att lindra spänningar som uppstår när DNA-molekylerna packas ihop och organiseras i cellen.

Det finns olika typer av Topoisomeras och de är involverade i flera viktiga processer där DNA används, inklusive replikation, transkription och rekombination.

Topoisomeras hjälper till att lindra spänningar i DNA-molekylen när den är tätt packad i cellkärnan. När DNA-packningen är hög kan det bildas snäva slingor som kan blockera replikationen eller transkriptionen. Topoisomeras klipper då tillfälligt en eller båda DNA-strängarna och roterar dem runt varandra för att lindra spänningen.

De hjälper till att lista upp det tät packade DNA i våra celler. De inducerar dubbelsträngsbrott.

LM hämmar Topoisomeras, vilket gör att massa dubbelstränsbrott ackumuleras.

Antracykliner: Naturliga LM (Inte syntetiska)

Antracykliner:

Komplex binder topoisomeras II

Doxorubicin/daunorubicin naturliga antracykliner
Epirubicin/idarubicin syntetiska analoger

Indikationer:
Akuta leukemier, solida tumörer m.fl.

Biverkningar: benmärgssuppression (doslimiterande), hepatotox (m. strålning), kardiotox

Resultat av LM:et, är att massa skadan på DNA ackumuleras

  1. DNA-skadande läkemedel - Topoisomerashämmare

Epipodofyllotoxiner: naturliga toxiner, men vi kan också skapa syntetiska derivat för att ge olika egenskaper till LM.

Syntetiska derivat av podofyllotoxin

Huvudsaklig effekt via topoisomeras II-hämning, men den har andra effekter på vilande celler.

Fullständig verkningsmekanism ej klarlagd.
Mest effektiv mot celler i S och G2-fas.

Indikationer: Kombineras ofta med DNA-skadande medel, ex. cisplatin, vid lungcancer, testikelcancer (Synergi). Det innebär att läkemedlen arbetar tillsammans för att orsaka mer skada på cancercellerna än vad de skulle göra ensamma.

Topoisomerashämmare leder till en ackumulering av DNA-skador i cancercellerna, vilket kan leda till apoptos eller förhindra celldelning och tillväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. Antimetaboliter ”falska substrat”
A
  1. Antimetaboliter ”falska substrat”
  • Folsyraanaloger
  • Purinanaloger
  • Pyrimidinanaloger
    1. Tymidylatsyntashämmare
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Antimetaboliter - Folsyraanaloger
A
  1. Antimetaboliter - Folsyraanaloger
    Folsyra: Är vitamin (Vitamin B9). En essentiell vitamin för våra celler.

Metotrexat (LM): har en liknande molekylär struktur som folsyra.

Metotrexat anses vara en analog till folsyra eftersom det är strukturellt liknande folsyra och kan konkurrera med folsyra om att binda till dihydrofolatreduktas. Som ett resultat hämmas folsyrasyntesen, vilket kan leda till en minskning av celldelning och tillväxt.

Analoger är kemiska föreningar som är strukturellt liknande en annan förening, men de kan ha några skillnader i sin kemiska struktur som kan leda till olika egenskaper och aktiviteter.

  1. Antimetaboliter - Folsyraanaloger

Används fr.a. vid akut lymfatisk leukemi

→ Benmärgssuppression, tarmepitelskador, samt nefrotoxisk vid höga doser

Folsyra är en viktig vitamin för celldelning och DNA-syntes eftersom den är involverad i syntesen av nukleotider, som är byggstenarna för DNA. Utan byggsten kan inte cellen syntetisera nytt DNA.

Om cellen saknar tillräckligt med folsyra eller har ett problem med dess metabolism kan det leda till en minskning av nukleotidsyntesen, vilket kan påverka celldelningen och tillväxten.

Folsyraanaloger är cellcykelspecifika läkemedel, vilket betyder att de är mer effektiva mot celler som delar sig snabbt. Detta beror på att celler som delar sig snabbt har ett högre behov av nukleotider för att syntetisera nytt DNA, och därmed har de också en högre känslighet för läkemedel som påverkar nukleotidsyntesen.

Folsyraanaloger är cellcykelspecifik LM. För att vilande celler behöver inte syntes av nukleotider, såsom delande celler.

Folsyracykeln är kopplad till syntesen av nukleotider.

Hur bildas nukleotider av folsyra?

Under folsyracykeln omvandlas folsyra till dess aktiva form (THF).

En viktig process i nukleotidsyntesen är omvandlingen av deoxyuridylat (dUMP) till deoxytyminylat (dTMP), som är en viktig nukleotid som är involverad i DNA-syntesen. Denna reaktion katalyseras av enzymet tymidylatsyntas, som är beroende av folsyra som en kofaktor.

Metotrexat är en folsyraanalog som har en struktur som liknar folsyra och kan därför binda till dihydrofolatreduktas, som är ett enzym som regenererar THF från dihydrofolat. Metotrexat kan binda till dihydrofolatreduktas och hämma dess funktion, vilket resulterar i minskad tillgänglighet av THF och blockering av syntesen av nukleotider som krävs för DNA-replikation och celldelning.

Genom att hämma THF stoppar vi alltså bildning av N,N och därmed dUMP och dTMP

Hög fraktion = snabbväxande (Har cellcykelspecifika LM påverkan , mindre toxicitet)

17
Q
  1. Antimetaboliter - Purinanaloger
A
  1. Antimetaboliter - Purinanaloger

Används vid behandling av leukemier och lymfom (ex. kronisk lymfatisk leukemi)

Puriner är en typ av kvävebas som används som byggstenar för nukleotider, som är de grundläggande byggstenarna i DNA och RNA. Det finns två huvudtyper av purinbaser: adenin (A) och guanin (G).

Skillnad mellan nukleotid och nukleosid?

En nukleosid består av en kvävebas och en sockergrupp, men saknar fosfatgruppen.

En nukleotid innehåller också en kvävebas, en sockergrupp och en eller flera fosfatgrupper. I en nukleotid är en eller flera fosfatgrupper bundna till sockergruppen.

Cladribin och Fludarabin är analoger till adenosin och kan användas som läkemedel mot cancer genom att hämma DNA-syntes. När de väl har tagits upp av cellen, blir de fosforylerade och sedan inkorporerade i den växande DNA-strängen. Eftersom de saknar en 3’-hydroxylgrupp, som behövs för att fortsätta att bygga på DNA-kedjan, kan inte DNA-syntesen fortsätta och celltillväxten hämmas.
De kan alltså inte användas av det enzym som bygger DNA-strängen och därmed kan de fungerar som enzymhämmare eller kedjeterminering.

  1. Antimetaboliter - Purinanaloger

Används vid behandling av lymfom och akuta leukemier hos vuxna (främst akut lymfatisk leukemi)
Guanin analog:

Azatioprin (Den delen som inte liknar Guanin skäras bort)

För cancerformer med höga tillväxt fraktion (Cellcykelspecifika)

18
Q
  1. Antimetaboliter - Pyrimidinanaloger
A
  1. Antimetaboliter - Pyrimidinanaloger

Används vid behandling av akut leukemi hos barn och vuxna (särskilt myeloid, AML)

Pyrimidinanaloger är läkemedel som liknar pyrimidiner

  1. Antimetaboliter – Pyrimidinanaloger

Uracil ingår i RNA, medan thymin förekommer i DNA.

Syntesen av tymin involverar enzymet thymidylatsyntas. Detta enzym katalyserar reaktionen som omvandlar deoxiuridylat (dUMP) till deoxitymidylat (dTMP), vilket är en viktig byggsten för DNA-syntes.

Pyrimidin-analoger används ofta som läkemedel mot cancer eftersom cancerceller snabbt delar sig och förökar sig, vilket kräver en stor mängd nukleotider, inklusive Tymin, för DNA-syntes.

Pyrimidin-analoger fungerar genom att hämma thymidylatsyntas. På så sätt minskar de mängden nukleotider som är tillgängliga för DNA-syntes, vilket leder till att cancercellerna inte kan dela sig och föröka sig lika effektivt.

Brett indikationsspann!
Avancerad/metastaserad bröst-, kolon-, pankreas-, magsäck- etc (i kombinationsbehandlingar)

19
Q
  1. Mitoshämmare
A
  1. Mitoshämmare: Naturliga LM. Båda dessa grupper motverkar mitosen (M-fasen) Båda har samma effekten men på olika sätt.
  • Vincaalkaloider
  • Taxaner

Vincaalkaloider från Vinca rosea (syn. Catharanthus roseus), taxaner från Taxus brevifolia (idegran)

  1. Mitoshämmare

Polymerisering av mikrotubulin
Mikrotubulin: Små trådliknande filament som utgör skelett för att cell-innehållet ska fördelas på ett kontrollerat sätt.

Mikrotubulin är ihåliga cylindrar som inte är en konstant del av cellen, de bildas upp för att vara en strukturellt dynamisk komponent av cytoskelettet

I rätt skede måste de byggas upp och i rätt skede måste de brytas ner och försvinna.

Byggs de inte upp, får vi inte cell delning

Försvinner de inte limmer vi cellen

Tubulin är byggstenen som används för att bygga upp mikrotubuli.

Tubulin består av två olika subenheter, alfa-tubulin och beta-tubulin

  1. Mitoshämmare

Beta-tubulin har två bindningsställen, där respektive LM grupp kan binda.

Den ena bindningssite, där Vincaalkaloider binder.

Den andra bindningssite, där Taxaner binder.

20
Q
  1. Mitoshämmare - Vincaalkaloider
A
  1. Mitoshämmare - Vincaalkaloider: binder till beta tubuliner för att förhindra att filament byggs upp och mikrofilmanet inte bildas och cellen inte genomgår mitos. Vincaalkaloider är antingen Vinblastin eller Vinkristin

Vinblastin:
Penetrerar dåligt till CNS, når höga koncentrationer särskilt i trombocyter.
Indikationer: Hodkins, non-Hodgkins lymfom, testikelcancer (komb. cisplatin)
Biverkningar: Kraftig benmärgssuppression

Vinkristin:
Indikationer: akut lymfatisk leukemi (särskilt hos barn), neuroblastom, lymfom
Biverkningar:
Vinkristin har begränsad benmärgssuppression, den är därför fördelaktig
Neurologiska biverkningar (perifer neuropati)

Båda Vinkristin och Vinblastin hämmar mikrofilament uppbyggnad.

21
Q
  1. Mitoshämmare - Taxaner
A
  1. Mitoshämmare - Taxaner: Gör att Mikrofilment inte försvinner. De tråder släpper inte, där de stabiliseras, vi limmer ihop därför två celler.

Taxaner fungerar genom att binda till beta-tubulin i mikrotubuli och förhindra att mikrotubuli bryts ned. Detta resulterar i att mikrotubuli blir mer stabila och inte bryts ned under celldelning, vilket leder till att celler inte kan slutföra delningen och stannar i mitosfasen. Detta kan leda till celldöd och hämmad tillväxt av cancerceller.

Båda Vincaalkaloider och Taxaner binder till beta tubulin och påverkar mitos

Indikationer: Används vid behandling av metastaserade solida tumörer, ex. bröst- och äggstockscancer.

Semisyntetisk analog: Docetaxel (bröst-, lungcancer)

Biverkningar: Allvarlig hypersensitivitet, perifer neuropati (pakli), benmärgssupp (doce).

22
Q
  1. Hormoner & hormonstörande lm
A
  1. Hormoner & hormonstörande lm
  • Receptorantagonister/-modulerare
  • Antiandrogener
  • Antiöstrogener
  • Aromatashämmare
  • Hormoner/hormonanaloger
23
Q
  1. Hormoner & hormonstörande lm - bröst och prostatacancer
A
  1. Hormoner & hormonstörande lm - bröst och prostatacancer
    Utifrån kön: Bröst- och Prostatacancer är vanliga.
    Allmänt sett: Lungcancer är vanligt

Prostatacancer
Vanligaste cancerformen i Sverige
30% av alla cancerfall hos män
Incidens: 9678 nya fall per år (Detta gör prostatacancer vanligare än bröstcancer bland kvinnor)
2013 avled 2343 män av prostatacancer (Detta är fler dödsfall än vad som orsakades av bröstcancer hos kvinnor under samma år)

Prostatacancer: Vanligast 80-84. Risken ökar med ålder, men anledningen att det ser så på grafen beror på att mindre patienter är över 85 år. De flesta män som diagnostiseras med prostatacancer är över 50 år och risken ökar ytterligare för män över 65 år.

Icke-förekommande under 50.

Prostatacancer är ett problem för äldre befolkning

Bröstcancer
Vanligaste cancerformen bland kvinnor (30%)
Incidens: 7816 fall/år (2013)
2013 avled 1473 kvinnor av bröstcancer

Ålder är också viktig här, men den kan uppkomma redan vid 50 år och risken ökar med stigande ålder.

Östrogen negativa bröstcancer har sämre prognos

24
Q
  1. Hormoner & hormonstörande lm
    Från hypotalamus
A
  1. Hormoner & hormonstörande lm
    Från hypotalamus utsöndras Gonadotropinfrisättande hormon (GnRH).

Vilket leder att hypofysen stimuleras och utsöndrar Follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH). FSH och LH stimulerar gonader (Äggstockar och testiklar) att bilda testosteron, androgener och progesteron.

25
Q
  1. Hormoner & hormonstörande lm - Receptorantagonister
A
  1. Hormoner & hormonstörande lm - Receptorantagonister
    Testosteron omvandlas till Dihydrotesteron via 5a-reduktas. Dihydrotesteron är en aktiv form av testosteron som är viktig för utvecklingen av manliga könsorgan, men även att den spelar en roll i utvecklingen av prostatacancer hos män. Det är nämligen dihydrotestosteron som har påverkan på androgenreceptorerna i prostatacancerceller. En ökad mängd dihydrotestosteron (DHT) kan bidra till utvecklingen av prostatacancer.

Androgenreceptorantagonister är en typ av läkemedel som används för att hämma effekterna av dihydrotestosteron (DHT), genom att blockera deras bindning till androgenreceptorerna.

26
Q
  1. Hormoner & hormonstörande lm – Receptormodulerare
A
  1. Hormoner & hormonstörande lm – Receptormodulerare

Östrogenreceptormodulerare är en typ av läkemedel som kan binda till östrogenreceptorer i kroppen och ha en östrogenliknande effekt på vissa vävnader, samtidigt som de kan blockera östrogenets effekt på andra vävnader.

De kan både agera som östrogenagonister (stimulerar östrogenreceptorerna) och östrogenantagonister (hämmar östrogenreceptorerna) beroende på vilken vävnad som de verkar på.

Tamoxifen, verkar som östrogen-agonister i vissa vävnader, såsom skelettet och livmodern, medan de fungerar som östrogen-antagonister i andra vävnader, såsom bröstet.

Indikation (tamoxifen): Palliativ och adjuvant behandling av östrogenreceptorpositiv
bröstcancer (pre- och postmenopausal).

Övriga preparat postmenopausal behandling

Modulerar för att Tamoxifen har effekter olika beroende på vilken vävnad vi är i. I livmoder har den en lätt-agnostisk effekt. Detta är bra för att östrogen behövs för bentätheten.

Tamoxifen har alltså en effekt på besparande av östrogen i andra vävnader.

Temoxifen är östrogenreceptorpositiv bröstcancer. Östrogenreceptorpositiv bröstcancer är en typ av bröstcancer där tumörcellerna har östrogenreceptorer på sin yta, vilket innebär att de stimuleras av östrogen och kan växa snabbare när östrogen är närvarande.

27
Q
  1. Hormoner & hormonstörande lm - Aromatashämmare
A
  1. Hormoner & hormonstörande lm - Aromatashämmare

Hämning av aromatas: Minskar syntes av östrogen —> Mindre östrogen som påverkar målorganet.

Androgener omvandlas till östrogen via Aromatas. Aromatas är ett enzym som finns i kroppen och som är involverat i en viktig process som kallas aromatisering. Aromatas omvandlar androgener till östrogener.

Östrogen positiva bröstcancer; Uppkommer, där östrogen är en faktor som stimulerar förhöjd Proliferation, det krävs alltså att Aromatas omvandlar androgener till östrogen för att cancercell kan pågå Proliferation.

Ett sätt att hämma Östrogen är att minska dess syntes i äggstockarna, genom Aromatas hämmare.

28
Q
  1. Hormoner & hormonstörande lm - Hormoner/analoger
A
  1. Hormoner & hormonstörande lm - Hormoner/analoger

GnRH-agonister fungerar genom att binda till och aktivera GnRH-receptorer i hypofysen, vilket orsakar en initial ökning av LH och FSH-produktionen. Men efter en kort tid av behandling så hämmas produktionen av LH och FSH, vilket leder till en minskning av testosteronproduktionen hos män och östrogenproduktionen hos kvinnor.

Ökad GnRH från hypotalamus, leder så småningom till minskad testosteron och östrogen, tack vare negativ feedback

GnRH-agonister: Strukturanaloger till det naturliga hormonet med bättre stabilitet in vivo.

Indikationer:
* Avancerad prostatacancer, neoadjuvant/adjuvant behandling med radioterapi i högriskfall

29
Q
  1. Tyrosinkinashämmare
A
  1. Tyrosinkinashämmare: de är vanliga LM behandling
  • Syntetiska hämmare
  • Monoklonala antikroppar

Notera att monoklonala antikroppar även finns tillgängliga som binder till andra typer av receptorer.

Tyrosinkinashämmare är en vanlig typ av läkemedelsbehandling för cancer. Tyrosinkinas RC är en typ av RC som kan aktivera signalvägar i celler och reglera celldelning och tillväxt.

I cancerceller kan det finnas mutationer i receptorer för tillväxtfaktorer, inklusive tyrosinkinasreceptorer, som gör att de blir överaktiva och bidrar till okontrollerad celldelning och tumörtillväxt.

Tyrosinkinashämmare fungerar genom att blockera aktiviteten hos tyrosinkinaser, vilket minskar aktiveringen av signalvägar i cancerceller och hindrar deras tillväxt och spridning.

I vanliga fall; Binder ligander till tyrosinkinas RC —> två stycken domärer går ihop för att skapa aktiv del som har en aktiv del (intracellulärt) för att öka signalering av tillväxt

De kan verka intracellulärt genom att hämma aktiviteten hos tyrosinkinasreceptorer inuti cellen, eller extracellulärt genom att blockera bindningen av tillväxtfaktorer till receptorer utanför cellen.

Till exempel fungerar syntetiska tyrosinkinashämmare genom att binda till enzymet tyrosinkinas och blockera dess aktivitet, vilket minskar signaleringen inuti cancercellerna och hämmar deras tillväxt.

Monoklonala antikroppar kan fungera genom att blockera tillväxtfaktorer från att binda till receptorer på cancercellernas yta, vilket minskar signaleringen och hämmar deras tillväxt.

Monoklonala antikroppar fungerar extracellulärt

Syntetiska tyrosinkinashämmare verkar intracellulärt

30
Q
  1. Tyrosinkinashämmare - Små molekyler
A
  1. Tyrosinkinashämmare - Små molekyler

PDGFR-antagonister (platelet-derived growth factor receptor)

Hämmar även intracellulärt Bcr/Abl kinas, vilket driver utveckling av många fall av kronisk myeloisk leukemi

EGFR-antagonister (epidermal growth factor receptor/HER 1)

Reversibel hämmare av den intracellulära kinas-domänen. Överuttryck/överaktivitet av EGFR är vanligt vid icke-småcellig lungcancer.

31
Q
  1. Tyrosinkinashämmare - Monoklonala antikroppar
A
  1. Tyrosinkinashämmare - Monoklonala antikroppar

20-30% av bröstcancerfall överuttrycker HER-2, är en typ av tyrosinkinasreceptor som finns på ytan av vissa cancerceller
Används som adjuvans efter kemoterapi

Ju fler RC desto högre sannolikhet att en ligand binder.

Används vid kolorektalcancer (EGFR positiv)
Potentierar effekt av radioterapi vid vissa cancerformer i huvud/hals

Används vid kolorektalcancer, icke- småcellig lungcancer
Neutraliserar vaskulär endotelcellstillväxtfaktor → hämmar angiogenes

32
Q

Sammanfattning

A

Sammanfattning

  • Många cancerformer går idag att bota med hjälp av läkemedelsbehandling med eller utan kirurgi/strålbehandling.
  • Klassik kemoterapi angriper tumörcellers arvsmassa, möjlighet att syntetisera nytt DNA/RNA, eller förmåga att genomgå mitos.
  • Snabbväxande neoplasmer är generellt mer känsliga för kemoterapi.
  • Cytostatika kombineras med fördel: sprid toxicitetsprofil samt maximera frekvens och dos. Samt hämma resistans
  • Nyare läkemedel hämmar ofta signaler som stimulerar tumörtillväxt, exempelvis från tillväxtfaktorer eller hormoner.
  • Nya läkemedel tillkommer och behandlingsprotokoll utvecklas kontinuerligt → prognoser kommer sannolikt förbättras ytterligare.
33
Q

HIVs cellbiologi

A

HIVs cellbiologi
HIV illustrerar andra virus.

Den celltyp som infekteras av HIV är vita blodkroppar, som är orsaken till att patienter med HIV får ett dåligt immunförsvar.

Denna process, uppkomsten av HIV, är långsam, vilket gör det svårt att behandla, för att det är lättare behandla sjukdom med dramatik sjukdomsförlopp. Det är lättare att isolera områden med Ebola t.ex.

Patienten avlider av sekundär infektion

Virus måste hitta en lymfocyt. Virus är små partiklar som innehåller hölje som innesluter. Virus bär alltid med sig DNA eller RNA. HIV är en RNA virus (Ratiovirus). RNA måste omvandlas till DNA

På kapsiden siten har vi ytproteiner som gör interaktion med ytproteiner på värd cellen. Alla virus har ytproteiner.

Kapsid fusceras och släpper in sitt innehåll, fusionen är en aktiv process, det finns proteiner som hjälper till att virus fusceras. HIV har RNA, som omvänd transkriberas till DNA. Omvänd transkription sker aldrig i våra celler (Detta utgör en LM traget)

Virus bär med sig därför det speciella transkription enzym, när DNA är synteserad, kan den inte utför funktion, den måste därför hamna i cellkärnan och integrera i värdcellens eget DNA.

Det som omvänd transkriberas är nämligen virus proteiner och ytproteiner på viruset.

Det protein som först transkriberas är poly-protein, en långkedja för att vi ska få specifika proteiner. Denna långa protein klipps upp och detta sker via ett enzym (Proteas - som virus bär med sig)

Efter transkription och translation, klipper proteas den långa poly-protein som kan samlas upp och skickas ut för att bilda flera virus.

För att sammanfatta processen så måste HIV först hitta en lämplig cell att infektera, vilket i fallet med HIV är de vita blodkropparna.

När viruset har infekterat cellen, släpper det in sitt innehåll i form av RNA och enzymet revers transkriptas, vilket omvandlar RNA till DNA.

Detta nya DNA integreras sedan i värdcellens egna DNA med hjälp av ett annat enzym som kallas integras.

Värdcellen börjar sedan att producera nya viruspartiklar genom transkription och translation av virusets RNA till proteiner.

Dessa proteiner klipps sedan upp av proteasenzymet för att skapa nya viruspartiklar som kan infektera nya celler.

Alla steg har LM utvecklats för att hämma dessa steg.

34
Q

HIVs cellbiologi

Läkemedelsgrupper
1. Kemokinreceptorhämmare (maravirok):

A

HIVs cellbiologi

Läkemedelsgrupper
1. Kemokinreceptorhämmare (maravirok):

I vanliga fall: Ytproteiner på kapsid integrerar med ytproteiner i värdcellen.

Men med Kemokinreceptorhämmare gör de att attraktion kan ske men inte lika effekt som infektion process (Inte fullständig)

Kemokinreceptorhämmare som maravirok hämmar interaktionen mellan ytproteiner på HIV och dess målceller genom att blockera HIV:s känslighet för kemokiner, vilket minskar virusets förmåga att infektera celler.

35
Q

HIVs cellbiologi
Läkemedelsgrupper
2. Fusionshämmare (enfuvirtid)

A

HIVs cellbiologi
Läkemedelsgrupper
2. Fusionshämmare (enfuvirtid): Vi hämmar proteiner som hjälper till fusion. Fusionshämmare, såsom enfuvirtid, hämmar proteiner som är inblandade i fusionen av virusets hölje med värdcellens membran. Genom att hämma denna process kan viruset inte tränga in i värdcellen och infektera den. Detta är ett sätt att bromsa ner spridningen av viruset.

36
Q

HIVs cellbiologi
Läkemedelsgrupper
3. Reversetranskriptashämmare

A

HIVs cellbiologi
Läkemedelsgrupper
3. Reversetranskriptashämmare: Består av mängder av olika substanser, genom att hämma enzymet reversetranskriptas, som omvandlar virusets RNA till DNA, stoppar de virus produktion. Denna process är unikt för virus, då vi har inte denna process i våra cellkroppar. Dessa är de mest vanliga och äldsta LM mot HIV. Den uppdelas i två grupper:

Nukleosid/nukleotid (NRTI): fungerar genom att de efterliknar strukturen av de byggstenar (nukleosider eller nukleotider) som normalt används av enzymet reversetranskriptas för att bygga virus-DNA.

När NRTI läggs till virusets RNA-kedja under syntesen av DNA, blir DNA-kedjan ofullständig och kan inte längre fungera normalt.

Denna selektiva effekt gör att NRTI bara påverkar viruset, och inte cellerna i kroppen.

Icke-nukleosid (NNRTI): Fungerar på ett annat sätt än Nukleosid/nukleotid reversetranskriptashämmare (NRTI). De binder till en annan plats på enzymet reversetranskriptas än nukleosid/nukleotiderna och hindrar enzymet från att fungera normalt.

Till skillnad från NRTI, är NNRTI inte strukturellt lika nukleosider eller nukleotider

37
Q

HIVs cellbiologi
Läkemedelsgrupper
4. Integrashämmare (raltegravir)

A

HIVs cellbiologi
Läkemedelsgrupper
4. Integrashämmare (raltegravir): blockerar aktiviteten av enzymet integras, som HIV använder för att integrera sitt DNA in i värdcellens DNA. Genom att blockera denna process, kan integrashämmare förhindra att HIV replikerar sig. Det syntatiserade virus-DNA inte kan vara aktiv

38
Q

HIVs cellbiologi
Läkemedelsgrupper
5. Proteashämmare

A

HIVs cellbiologi
Läkemedelsgrupper
5. Proteashämmare: hämmar enzymet proteas, som HIV använder för att klippa upp långa proteinkedjor till mindre, funktionella proteiner som behövs för att producera nya viruspartiklar.

Om proteashämmare blockeras enzymet proteas, vilket gör att HIV inte kan klippa upp sina proteinkedjor till de funktionella proteiner som behövs för att bilda nya viruspartiklar. På så sätt minskar antalet viruspartiklar som produceras, vilket i sin tur minskar virusnivån i kroppen.

39
Q

Behandlingsprinciper - HIV

A

Behandlingsprinciper - HIV

  • Aldrig monoterapi: Aldrig ett enskilt LM. Det kan man göra i andra virus. Men HIV är mutation benäget. Risken för nya mutationer. Resistens drivs av mutationer.
  • Flera substanser ur samma läkemedelsgrupp (ex. RT-hämmare) kombineras med fördel: i en och samma tablett kan man kombinera olika LM. För att två LM kräver två mutationer för att uppkomma resistans.

Nevirapin: icke-analog hämmare. Nevirapin är en icke-nukleosid reversetranskriptashämmare (NNRTI) och en icke-analog hämmare. Det betyder att nevirapin inte strukturellt liknar nukleosider eller nukleotider