Motivasjon Flashcards

1
Q

Hva er Indre Motivasjon?

A

Indre motivasjon er menneskers naturlige tilbøyelighet til å engasjere seg i aktiviteter som interesserer dem, og som gjør at de lærer, utvikler og utvider kapasiteten sin. En person er indre motivert når han/hun handler på bakgrunn av den iboende gleden som ligger i selve handlingen eller aktiviteten. Aktiviteten er belønnende i seg selv gjennom den spontane opplevelsen av glede og interesse som følger den. Et eksempel kan være en kunstner som er motivert for å lage et fantastisk maleri, eller en forsker dom er motivert for å gjøre en stor oppdagelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er Ytre motivasjon?

A

I motsetning til indre motivasjon er en person derimot ytre motivert når kilden til motivasjon ligger utenfor det å utføre selve jobbaktiviteten, og i stedet er knyttet til resultatet som følger den. Et eksempel kan være at forskeren er mest opptatt av å tjene mest mulig penger, få forfremmelser eller vinne priser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er Prososial motivasjon?

A

Prososial motivasjon er betegnelsen på den motivasjonen der en person er motivert av å gjøre en forskjell i andre menneskers liv, og yrket de har valgt kan i mange tilfeller muliggjøre det. Det kan for eksempel være politibetjenter som jakter på bevæpnede mistenkte for skape tryggere omgivelser i egen by, eller ambulansesjåfører som raser fobi rødt lys for å redde en pasients liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er Maslows behovshierarki?

A

Maslow argumenterte for at vi har medfødte behov, og han identifiserte fem slike overordnede behov. Disse behovene er rangert på hierarkisk måte, der de mest grunnleggende er i bunnen, og at man kun hadde mulighet for å realisere behovet over dersom de under allerede var realisert. I tillegg er det kun utilfredsstilte behov som påvirker atferd. Behovene påvirker med andre ord mennesker helt til de blir tilfredsstilt, behovene som blir tilfredstilt vil ikke motivere. De fem overordnede behovene blir delt inn i to: Mangelbehov og vekstbehov. Mangelbehov betyr at organismen mangler noe, og derfor setter i gang en prosess for å dekke disse behovene. Vekstbehov betyr at mangelbehovene er dekket og man kan realisere potensialet sitt. De fem behovene i hierarkisk rekkefølge er: fysiologiske behov, sikkerhetsbehov, tilhørighetsbehov, aktelsosbehov og selvrealisering. De første fire er mangelbehov, mens selvrealisering er vekstbehovet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er alderfers behovsteori?

A

Alderfer sin behovsteori tar seg ut på
eksistent, tilhørighet og vekst. Alderfer argumenterte for at det går an å slå behovene til Maslow sammen til tre hovedkategorier:

Eksistensbehov: Grunnleggende behov som tilsvare Maslows fysiologiske behov og sikkerhetsbehov.

Tilhørighetsbehov: Dette er behov som involverer mellompersonlige relasjoner på arbeidsplassen. Disse behovene ligner på Maslows behov for tilhørighet og følelses/egobehov.

Vekstbehov: Disse behovene er relatert til kreativ og produktiv utfoldelse, der utvikling av det menneskelige potensialet står sentralt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er selvbestemmelsesteori?

A

Ifølge selvbestemmelsesteorien må tre grunnleggende psykologiske behov være tilfredsstilt for at mennesker skal være mest mulig motivert, fungere effektivit, oppleve personlig vekst og psykologisk velvære:

Autonomi: Beskriver behovet vi har for å ta egne initiativ

Kompetanse: Beskriver at vi ønsker utfordringer og å mestre slike utfordringer

Tilhørighet: Handler om at vi har behov for å være i gode mellommenneskelige relasjoner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er vrooms forventningsteori?

A

Vrooms forventingsteori baserer seg på antakelsen om at individet gjør bevisste og rasjonelle valg i egen jobbatferd. I følge teorien er en person motivert dersom de tre følgende kriteriene er til stede:

Forventning: Personlig investering i handling eller innsats fører til prestasjon/resultater

Instrumentalitet: Prestasjon/resultater fører til en spesiell konsekvens f eks belønning for personen.

Valens: Konsekvensen som oppnås, er verdsatt av personen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan defineres begrepet mestringstro?

A

Begrepet mestringstro er sentralt i såkalt sosialkognitiv teori og kan defineres som en persons vurdering av hvor godt eller dårlig en vil mestre en situasjon, gitt de ferdighetene personen har, og de begivenhetene personen møter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly