H13 Verdere uitbreiding en nieuwe sociale spanningen: Nieuwe sociale spanningen Flashcards

1
Q

Wanneer werd er een speciale rechtbank voor de behandeling van aanklachten wegens afpersing in de provincies ingesteld? Waarom was dat nodig?

A

Waar mensen heen kunnen die zich onderworpen voelen door magistraten voor handelszaken (bescherming) en alleen mensen in hoogste klasse die romeins burgerschap konden aanklagen (exclusiviteit)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat waren de gevolgen van de Romeinse expansie buiten Italië voor de sociale situatie op het platteland van Romeins Italië? En waarom was dit voor de Romeinse republiek een gevaarlijke ontwikkeling?

A

Extra gebieden bij romeinse rijk, grote toevoer van goederen, hogere klassen profiteren daarvan en bouwen villae, boeren die er al zaten (gingen weg voor dienstplicht en kwamen terug) konden hun land niet meer verbouwen, gingen failliet, probleem voor soldaten hoeveelheid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe kwam het dat er in de periode 150-70 v.Chr. in Italië sprake was van een verhoogd risico van slavenopstanden?

A

In de tweede eeuw werd slavernij uitgebreid in Italië en Sicilië en werden de aantallen veel hoger in een korte tijd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Waar en wanneer deden deze slavenopstanden zich voor?

A

Rond 134 en 104 brak een opstand uit, omdat de ‘nieuwe’ slaven nog goede herinneringen hadden van hun vrijheid. In 133-129 sloten andere slaven zich daarbij aan, omdat zij ook vrij wilden zijn, niet om slavernij af te schaffen (modern idee).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

En hoe verklaart het handboek dat dergelijke opstanden na 71 v.Chr. niet meer voorkwamen?

A

De grootste slaven opstand was in 73-71 onder leiding van Spartacus. Er braken geen opstanden meer uit daarna, omdat de slaven beter werden behandeld en er waren niet langer zulke grote, homogene concentraties van slaven die, nadat ze slechts korte tijd in Italië of Sicilië waren geweest, nog steeds gretig terugdachten aan hun dagen van vrijheid. Het aandeel slaven dat in slavernij was geboren en daarom nooit een ander leven had gekend, nam gestaag toe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly