Mikrobiologi Flashcards

1
Q

Angiv hvad der forstås ved vaccination

A

Ved vaccination stimuleres kroppens immunsystem til at bekæmpe en sygdom, således at man bliver immun overfor den givne sygdom, man vaccineres for. Kroppen udsættes (fx via injektion) for et antigen der er det samme som (eller næsten det samme som) antigenet på den virus/bakterie man vaccineres for. På den måde stimulerer man til et antigenspecifikt immunrespons i kroppen (dvs. det specifikke immunsystem), hvorved kroppen ved senere eksponeringer for antigenet vil kunne bekæmpe det og man er dermed immun.
Vacciner er fremstillet på forskellige måder afhængig af, hvad der vaccineres for. Nogle vacciner består af levende, men svækkede bakterier, der etablerer en fredelig infektion som kroppens immunsystem kan bekæmpe og derved blive immun over for ved senere eksponeringer af bakterien. Andre vacciner består af inaktive vira, som fx ved vaccination for polio-virus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv kort 3 forskellige virkningsmekanismer for antibiotika

A

Antibiotika adskiller sig fra desinfektionsmidler ved, at de er ugiftige for patienten, men toxiske for mikroorganismerne, dvs. de er selektivt toxiske. Der er bredspektret antibiotika, der virker på flere forskellige bakterier og så er der de smalspektrede antibiotika, der kun virker på specifikke bakterier. Der findes følgende 4 virkningsmekanismer for antibiotika (forskellige antibiotika har forskellige virkninger):

  1. Hæmning af cellevægsdannelsen i bakterierne: antibiotika binder sig til proteiner, der er enzymer i dannelsen peptidoglycanmolekylet og hæmmer derved dannelsen af cellevæggen.
  2. Ødelæggelse af cytoplasmamembranens funktion
  3. Hæmning af proteinsyntesen på ribosomerne
  4. Hæmning af nukleinsyresyntesen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv og definer sterilisation og desinfektion

A

Ethvert indgreb eller undersøgelsesprocedure på en patient, der kræver at man trænger igennem de naturlige forsvarsmekanismer (fx huden ved injektioner), giver anledning til en risiko for at give patienten infektion. For at undgå infektioner er det vigtigt at sterilisere og desinficere.
Ved sterilisation forstås drab, eller fjernelse af alle mikroorganismer, dvs. absolut sterilitet.
Ved desinfektion forstås at antallet af skadende mikroorganismer reduceres i en sådan grad at smitte ikke vil forekomme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly