3. Tulkintaopit Flashcards
(183 cards)
3.1 Totta vai tarua: kirjoitetun lainsäädännön tulkinnassa käytetään erilaisia sääntöjä ja oppeja kuin hyödynnettäessä korkeimpien oikeuksien ennakkopäätöksiä ratkaisun perusteena
3.1 Totta
3.1 Mihin kolmeen keskeiseen Laintulkintamallit voidaan tiivistää?
3.1 Kielellinen, systeeminen ja tavoitteellinen tulkinta.
3.1 Tyypillisesti oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa on käytettävä rinnakkain useita erilaisia oikeuslähteitä (lakeja, ennakkotapauksia, esitöitä), ja niiden soveltamisessa on hyödynnettävä mitä?
3.1 Erilaisia tulkinnan ja argumentaation muotoja.
3.1 Mainittujen oikeudellisten tekstien tulkinnassa käytettävien yleisten tulkintamallien lisäksi lainsoveltamisessa hyödynnetään runsaasti myös muita tulkintamalleja. Keskeisiä ovat erityisesti mitkä?
3.1 Ennakkopäätösten tulkintaa määrittävät prejudikaattiopit, perusoikeusmyönteinen laintulkinta, seurausharkinta, oikeusperiaatteiden punninta sekä EU-oikeuden valtionsisäiset oikeusvaikutukset (erityisesti EU-oikeuden tulkintavaikutus).
3.1 Oman erityiskysymyksensä oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa muodostavat tilanteet, joissa joudutaan määrittämään eri lakien ja niiden yksittäisten säännösten välisiä suhteita. Lait ja niiden eri säännökset voivat olla suhteessa toisiinsa esimerkiksi toisiaan täydentäviä, päällekkäisiä, vaihtoehtoisia tai keskenään ristiriitaisia. Ilmiö voidaan tiivistää millä konseptilla?
3.1 Oikeuden verkosto- ja kudosrakenne
3.1 Oikeuden verkosto- ja kudosrakenteen hahmottaminen taas edellyttää juuri verkosto- ja kudosrakenteen hallintaan soveltuvia mitä oppeja?
3.1 Tulkinta- ja argumentaatio-oppeja
3.1 Mitkä ovat keskeisiä tapoja hallita eri lakien ja niiden yksittäisten säännösten välisiä suhteita?
3.1 Yleislakien kunnioittamisen periaate, oikeusperiaatteiden punnintamalli ja sääntöristiriitojen ratkaisusäännöt.
3.2 Mikä on kaikkien kaikkien oikeudellisten tekstien tulkinnan lähtökohta?
3.2 Kielellinen tulkinta
3.2 Laeissa esiintyville käsitteille annetaan lähtökohtaisesti niiden minkälaista vastaava sisältö?
3.2 Arkikielistä merkitystä vastaava sisältö (sana-muodon mukainen tulkinta)
3.2 Laeissa esiintyville käsitteille annetaan lähtökohtaisesti niiden tavanomaista, arkikielistä merkitystä vastaava sisältö (sanamuodon mukainen tulkinta). Totta vai tarua: Tästä lähtökohdasta ei koskaan sai poiketa.
3.2 Tarua. Sanamuodon mukaisesta tulkinnasta usein voi poiketa!
3.2 Säädöksissä käytetään usein käsitteitä merkityksessä, joka ei vastaa niiden mitä?
3.2 Arkikielistä merkityssisältöä
3.2 Voidaanko Yksittäistä lain käsitettä tulkita laajentavasti, jolloin käsitteen merkityssisältö on sen
arkikielistä merkitystä laajempi?
3.2 Voidaan tulkita
3.2 Joissakin tilanteissa jonkin säännöksessä esiintyvän käsitteen merkityssisältö taas muodostuu suppeammaksi kuin käsitteen arkikielinen merkityssisältö: Mikä on tämän nimi?
3.2 Supistava tulkinta
3.2 Jos säännöstä tulkitaan laajentavasti tai supistavasti, ratkaisuntekijän tulisi tehdä mitä?
3.2 Ilmaista ja perustella ratkaisun perusteluissa
3.2 Lue: Yleisenä laintulkinnan lähtökohtana mainitaan usein, että poikkeussäännöksiä on tulkittava supistavasti. Tämän periaatteen mekaanisessa soveltamisessa on kuitenkin syytä olla varovainen. Yleensä se on kuitenkin vakuuttava lähtökohta esimerkiksi sovellettaessa salassapitosäännöksiä, jotka ovat poikkeuksia julkisuusperiaatteesta.
Esimerkiksi ratkaisussa KHO 2013:121 supistavaan tulkintaan viitataan salassapitosäännösten tulkinnan yhteydessä seuraavasti: ”Ulkomaalaisrekisterilain 11 §:n salassapitosäännöstä oli poikkeussäännöksenä tulkittava suppeasti [kurs. lisätty] ja siten sovellettava vain tehtävien hoitamista varten saatuihin tietoihin ja asiakirjoihin. Salassapito ei ulottunut viranomaisen tekemiin hallintopäätöksiin.”
3.2 Luettu.
3.2 Kielellisessä tulkinnassa käytetään sanamuodon mukaisen, laajentavan ja supistavan tulkinnan ohella useita muitakin oikeudellisten tekstien tulkinnan muotoja: Anna kaksi esimerkkiä
3.2 Analogia (kahden erilaiselta vaikuttavan asian samaistamista) ja vastakohtaispäättely (käsitteen alaan sisältymättömän asian poissulkeminen).
3.2 Lue: Oikeuskirjallisuudessa on jossakin määrin erilaisia luonnehdintoja siitä, miten analogiaa ja vastakohtaispäättelyä tulisi kuvata. Voidaan perustellusti myös ajatella, että ne ovat esimerkiksi sanamuodon mukaista tulkintaa tukevia loogisia päättelytapoja, eivät varsinaisia tulkintamenetelmiä.
3.2 Luettu.
3.2 Analogian ja vastakohtaispäätelmän eroa voidaan konkretisoida esimerkiksi minkä kysymyksen kautta?
3.2 Onko lain säännöstä, jossa viitataan koiraan sovellettava myös kissaan
3.2 Lue ja vastaa: Periaatteessa olisi mahdollista laajentaa analogisesti lakitekstin käsitettä ”koira” siten, että myös kissa tulkitaan lakia sovellettaessa koiraksi. Koska kyse on tarkasta ilmauksesta, tällöin on yleensä kuitenkin tehtävä vastakohtaispäätelmä. Millä tavalla Lakitekstiä, jossa viitataan koiraan olisi tällöin tulkittava?. Se, päädytäänkö käyttämään analogiaa vai vastakohtaispäätelmää, ratkeaa käyttämällä muita kuin kielellisen tulkinnan menetelmiä, esimerkiksi systeemistä ja tavoitteellista tulkintaa.
3.2 Luettu, koiraa koskevaa säännöstä ei tämän mukaan voida soveltaa kissaan
Lue: Edellä esitettyä esimerkkiä koirasta ja kissasta voidaan vielä konkretisoida laista poimitulla esimerkillä. Järjestyslain (612/2003) koirakuria koskevan 14 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Säännöksen 2 kohdan mukaan koiraa ei saa päästää yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle tai toriaikana torille. Sovelletaanko näitä säännöksiä myös kissaan eli rinnastetaanko kissa analogisesti koiraan vai tehdäänkö vastakohtaispäätelmä, ettei koiraa koskevaa säännöstä sovelleta kissaan? Tässä tapauksessa tulkintaongelmaa ei ole, koska lainsäätäjä on ratkaissut ongelman säätämällä järjestyslain 14 §:n 3 momentissa, että edellä mainittua 1 momentin 2 kohtaa sovelletaan myös kissaan. Tästä taas voidaan tehdä vastakohtaispäätelmä, ettei 1 momentin 1 kohta koske kissaa eli kissaa ei tarvitse pitää taajamassa kytkettynä.
3.2 Luettu
3.3 Lue: Systeemisessä tulkinnassa sovellettavaa säännöstä tarkastellaan osana laajempaa kokonaisuutta. Systeeminen tulkinta on hyvin keskeinen tulkintamalli kaikessa lainsoveltamisessa. Sovellettavan lain tai muun säädöksen säännös hahmotetaan systeemisessä tulkinnassa osana sovellettavan säädöksen kokonaisuutta tai osana laajempaa sääntelykokonaisuutta. Systeeminen tulkinta on varsin monimuotoinen tulkinta- ja argumentaatiomalli, sillä viitataan siis hyvin erilaisiin päättelymuotoihin. Sille on myös tyypillistä se, että ratkaisun perusteluista voi olla vaikea tunnistaa käytettyä systeemistä tulkintaa. Ratkaisussa käytetty systeeminen tulkinta (eli systeemiargumentit) täytyy usein tunnistaa perustelujen kokonaisuudesta huolellisen ja kontekstisidonnaisen perustelujen luennan kautta.
3.3 Luettu
3.3 Mitä on Systeeminen tulkinta erittäin simppelisti?
3.3 Lain “pääperiaatteen mukaan” jotain tehdään tai ei tehdä.
3.3 Lue: Esimerkkinä systeemisestä tulkinnasta, jonka käyttö on tunnistettava perustelujen kokonaisuudesta voidaan mainita ratkaisu KHO 2005:77, jossa oli kysymys yleiskaavan aluevarauksia koskevista kaavamääräyksistä myönnettävästä poikkeuksesta golfkentän rakentamista varten. Maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 43 §:n 1 momentin mukaan lupaa rakennuksen rakentamiseen ei saa myöntää siten, että vaikeutetaan yleiskaavan toteutumista. Sanamuodon mukaisen tulkinnan mukaan golfkentän rakentaminen ei olisi säännöksessä tarkoitettua “rakennuksen” rakentamista, eikä golfkenttähanke siten edellyttäisi poikkeusta yleiskaavan aluevarauksista. Ratkaisussa KHO päätyy lain sanamuodon suhteen laajentavaan tulkintaan ja perustelee tämän systeemisillä argumenteilla eli kyseisen poikkeamismenettelyn merkityksellä lain kokonaisuudessa.
3.3 Luettu
3.3 Lue: Systeemistä tulkintaa käytetään useimmiten edellä olevan esimerkin mukaisella tavalla siten, ettei argumentaatiomallin käyttämistä perusteluissa erikseen alleviivata. Erilaisilla perustelutekniikoilla on kuitenkin mahdollista selventää lukijalle systeemisen tulkinnan merkitys ratkaisussa. Mielestämme näitä perustelutekniikoita tulisi käyttää laajemmin. Tuomioistuimet käyttävät kahdenlaista sanamuotoa julkilausuessaan systeemisen tulkinnan käytön osana perusteluja: perustelu voidaan muotoilla joko systeemi-termin tai järjestelmä-termin johdannaisten varassa. Tyypillisiä käyttötilanteita ovat esimerkiksi viittaukset tiettyyn nimettyyn järjestelmään, kuten ”rikoslain järjestelmään” sekä hieman abstraktimmat viittaukset ”systemaattisiin näkökohtiin” tai
”säännöksen systematiikkaan”. Systeemisen tulkinnan argumentatiivisen käytön kannalta ei ole merkistä sillä, käytetäänkö järjestelmä- vai systeemiterminologiaa. Kummassakin tapauksessa on kyse systeemisen tulkinnan ilmaisemisesta julkilausutulla systeemiperustelulla. Esimerkiksi ”lain systematiikkaan” ja ”lain järjestelmään” voidaan viitata täsmälleen samassa tarkoituksessa. Kyse on ainoastaan julkilausutun systeemiperustelun kielellisestä ilmiasusta.
3.3 Lue