4 Consumenten- en hypothecair krediet (boek VII WER) Flashcards
(136 cards)
Wat is het verschil tussen de omzetting van de Europese richtlijn consumentenkrediet en de richtlijn woningkredieten in boek VII van het Wetboek van Economisch Recht (WER)?
De omzetting van de Europese richtlijn consumentenkrediet in boek VII van het WER is gebaseerd op gerichte maximale harmonisatie, wat betekent dat lidstaten geen additionele bescherming kunnen bieden binnen het geharmoniseerde gebied. Daarentegen is de omzetting van de richtlijn woningkredieten gebaseerd op minimale harmonisatie, waardoor lidstaten wel de mogelijkheid hebben om additionele bescherming te bieden.
Waarom is het Wetboek van Economisch Recht (WER) omvangrijker dan de Europese richtlijnen inzake consumentenkrediet?
Het WER biedt een uitgebreidere bescherming dan de Europese richtlijnen omdat de richtlijnen niet alle vragen en kwesties regelen. Lidstaten hebben de vrijheid om in andere regelgeving te voorzien voor zaken die niet worden behandeld in de Europese richtlijnen.
Wat is het doel van de ESIS (European Standardised Informationsheet) bij richtlijn woningkredieten?
De ESIS is bedoeld als precontractuele informatie in de vorm van gestandaardiseerde informatiebladen om consumenten in staat te stellen eenvoudig te vergelijken tussen kredietverstrekkers uit verschillende EU-lidstaten. Het doel is om ervoor te zorgen dat aanbiedingen van buitenlandse kredietverstrekkers niet aantrekkelijker zijn dan die van binnenlandse kredietverstrekkers.
Wat zijn de gevolgen van de herziening van de EU-richtlijn Consumentenkrediet?
Er wordt verwacht dat er in 2023 een nieuwe richtlijn Consumentenkrediet zal worden uitgebracht op EU-niveau. Deze nieuwe richtlijn moet vervolgens worden omgezet in nationaal recht van de lidstaten. De herziening heeft tot doel de consumentenbescherming verder te verbeteren en mogelijk nieuwe regels en vereisten voor consumentenkrediet te introduceren.
Wanneer zijn de regels inzake krediet uit boek VII van toepassing?
De regels zijn van toepassing wanneer een kredietgever krediet verstrekt aan een consument in de zin van het Wetboek van Economisch Recht (WER). Het toepassingsgebied omvat kredieten die hoofdzakelijk voor privédoeleinden worden aangegaan. B2B-kredieten vallen niet onder het toepassingsgebied van boek VII.
Wie wordt beschouwd als een consument in de context van kredietverlening?
Een consument is een natuurlijke persoon die krediet aangaat voor hoofdzakelijk privédoeleinden. Het is belangrijk om te kijken naar het doel van het krediet en of de goederen of diensten bestemd zijn voor privégebruik of professionele doeleinden.
Wie wordt beschouwd als een kredietgever in de context van boek VII van het Wetboek van Economisch Recht (WER)?
Een kredietgever is een persoon die krediet verstrekt in het kader van zijn beroepsactiviteit. Occasionele kredietverlening valt niet onder de regels van boek VII WER.
Wat is het verschil tussen kredietmakelaars en verbonden agenten?
Kredietmakelaars brengen contractspartijen met elkaar in contact, maar treden niet op namens een specifieke kredietgever. Ze werken vaak voor meerdere kredietgevers. Verbonden agenten daarentegen treden op namens één kredietgever of een groep kredietgevers. Ze hebben vertegenwoordigingsbevoegdheid en kunnen namens de kredietgever direct een kredietovereenkomst sluiten.
Zijn de regels inzake consumentenkrediet van toepassing op kredietverlening tussen consumenten onderling?
Op dit moment zijn de regels inzake consumentenkrediet niet van toepassing op kredietverlening tussen consumenten onderling, waarbij geen professionele kredietgever betrokken is. Er wordt echter gewerkt aan nieuwe regelgeving om deze situatie aan te pakken en de verplichtingen en beoordeling van de kredietwaardigheid van consumenten onderling te reguleren.
Wat zijn de huidige regels met betrekking tot consumentenkrediet?
Op dit moment zijn de regels inzake consumentenkrediet niet van toepassing op kredietverlening tussen consumenten onderling, waarbij geen professionele kredietgever betrokken is.
Wanneer zijn de regels uit Boek VII (over consumenten en hypothecair krediet) van toepassing?
De regels uit Boek VII zijn van toepassing wanneer er door een kredietgever in de zin van Boek VII krediet wordt verstrekt aan een consument in de zin van WER.
Welke soorten krediet vallen niet onder het toepassingsgebied van Boek VII?
B2B-kredieten vallen niet onder het toepassingsgebied van Boek VII.
Wat wordt bedoeld met ‘consument’ in de context van krediet?
Een consument is iemand die een krediet aangaat voor hoofdzakelijk privé-doeleinden.
Wat is het tweestappenproces voor het beoordelen of een krediet onder het consumentenkrediet valt?
Eerst moet worden gekeken waarvoor het krediet dient (bijvoorbeeld voor de financiering van bepaalde diensten of goederen) en vervolgens moet worden nagegaan of deze goederen/diensten bestemd zijn voor privédoeleinden of professionele doeleinden.
Wie wordt beschouwd als kredietgever?
Een kredietgever is iemand die krediet verstrekt in het kader van zijn beroepsactiviteit.
Wat is een kredietbemiddelaar en wat zijn de twee hoofdcategorieën?
Een kredietbemiddelaar speelt een rol bij het sluiten van de kredietovereenkomst. De twee hoofdcategorieën zijn kredietmakelaars en verbonden agenten.
Wat is het probleem met consumenten die onderling aan elkaar krediet verlenen?
De regels van het consumentenkrediet zijn niet van toepassing, omdat het krediet niet wordt verleend door een professionele kredietgever.
Wat is de huidige ontwikkeling in de regelgeving omtrent consumentenkrediet?
Er wordt gezocht naar een regeling waarin bepaalde verplichtingen worden opgelegd voor consumenten die onderling krediet verlenen, zoals de verplichting tot beoordeling van de kredietwaardigheid.
Wat is de definitie van een kredietovereenkomst?
Een kredietovereenkomst is elk uitstel van betaling. Dit kan bijvoorbeeld een verkoop op afbetaling, lening, of leasing zijn.
Wat is hypothecair krediet en wanneer moet dit worden toegepast?
Hypothecair krediet heeft of een onroerende waarborg (voornamelijk een hypotheek op onroerend goed) of een onroerende bestemming. Als een krediet als hypothecair krediet kwalificeert, moeten de regels voor hypothecair krediet worden toegepast.
Welke overeenkomsten worden uitgesloten van het toepassingsgebied van de regels inzake consumentenkrediet?
Artikel VII.3 WER sluit een aantal overeenkomsten uit van het toepassingsgebied van de regels inzake consumentenkrediet. Dit zijn overeenkomsten die volledig of gedeeltelijk worden uitgesloten omdat ze weliswaar als kredietovereenkomst kwalificeren, maar het is niet nuttig om deze overeenkomsten te onderwerpen aan de bepalingen van Boek VII WER.
Kunnen de regels inzake consumentenkrediet en hypothecair krediet tegelijkertijd van toepassing zijn?
Nee, de regels inzake hypothecair krediet hebben voorrang. Het is eerst nodig om na te gaan of het om hypothecair krediet gaat of niet.
Kunnen de regels inzake consumentenkrediet en hypothecair krediet tegelijkertijd van toepassing zijn?
Nee, de regels inzake hypothecair krediet hebben voorrang. Het is eerst nodig om na te gaan of het om hypothecair krediet gaat of niet.
Hoe wordt bepaald of een krediet als hypothecair krediet wordt beschouwd?
Een krediet wordt als hypothecair krediet beschouwd als het ofwel een onroerende waarborg heeft, zoals een hypotheek op onroerend goed, ofwel een onroerende bestemming heeft, zoals de financiering van de aanschaf of het behoud van zakelijke rechten op onroerend goed.