51/100 Flashcards
(50 cards)
Psychology of knowledge (context of discovery)
Het proces van het krijgen van een idee.
Logic of knowledge (context of justification)
Het proces van het logisch bestuderen van een idee.
Demarcatiecriterium
Het criterium dat stelt dat het verschil tussen wetenschap en metafysica zit in de falsificeerbaarheid van de stelling (Popper).
Background knowledge
Delen van kennis die voor de huidige doelen geaccepteerd moeten worden als onproblematisch (Popper).
Consilience
Het samenvoegen van bewijs met verschillende ‘background assumptions’ (Whewel)
Duhem-Quine probleem
Het probleem van wetenschappelijke gevolgtrekking waarbij je, om nieuwe wetenschappelijke theorieën op te stellen, voorgaande wetenschappelijke theorieën voor waar aan moet nemen, ook al is dit volgens de filosofie van Popper niet mogelijk.
Versimillitude (truthlikeness)
De mate waarin een theorie dichter bij de waarheid ligt dan een voorganger (Popper).
Auxiliary hypothesis
Hypothesen die gaan over de condities waarbij een theoretische hypothese mag worden toegepast (background knowledge)
Wetenschappelijke revoluties
Periodes van grote omwentelingen, wanneer bestaande wetenschappelijke paradigma’s worden vervangen door radicaal nieuwe. (Kuhn)
Paradigma
Een overeenkomst tussen wetenschappers over specifieke proposties, over hoe toekomstig onderzoek uitgevoerd zou moeten worden, welke problemen getackeld moeten worden en hoe geaccepteerde oplossingen eruit zien. Heeft 2 hoofdcomponenten|: Een set fundamentele assumpties geaccepteerd door alle wetenschappers en een set ‘exemplars’. (Kuhn)
Exemplars
Specifieke wetenschappelijke problemen die opgelost zijn door gebruik van de assumpties van een paradigma’s en die in de tekstboeken van de discipline verschijnen. (Kuhn)
Normale wetenschap
Periode binnen de kaders van de wetenschappelijke revoluties waarbij er niet meer wordt getwijfeld aan de juistheid van een paradigma en wetenschappers proberen het paradigma te verfijnen en uit te breiden. (Kuhn)
Revolutionaire wetenschap
Periode binnen de kaders van de wetenschappelijke revoluties waarbij het voorheen bestaande paradigma omver is geworpen en nieuwe paradigma’s worden geopperd; uiteindelijk wordt er een nieuw paradigma opgesteld. (Kuhn)
incommensurabiliteit
Het idee dat 2 paradigma’s zo verschillend zijn dat directe vergelijking onmogelijk is, want er is geen gedeelde taal om beide in te vertalen, er is geen overeenstemming in wat een juiste manier van observeren is en er is geen overeenstemming in onderzoeksmethoden.
Theorie-geladenheid
Het concept dat data altijd gecontamineerd is met de gemaakte theoretische aannames. (Kuhn)
Algorithm for theory choice
Set van regels welke, wanneer juist toegepast op 2 tegengestelde theorieën, ons vertellen te kiezen als juiste.
Strong Programme
Beweging in de sociologie van wetenschap gebaseerd rond het idee dat de wetenschap moet worden gezien als een product van de maatschappij waarin het wordt beoefend, waarbij ze stelden dat de overtuigingen van wetenschappers op zijn minst maatschappelijk worden bepaald.
Sociaal constructionisme
Het idee dat bepaalde fenomenen sociale constructen zijn, in plaats van dat er een objectieve werkelijkheid zou bestaan.
Pre-paradigmatische periode
Beginperiode in de wetenschap waarbij wetenschappers nog niet beschikken over gedeelde aannamen of een theorie. Daarnaast bestaat er nog geen overeenstemming over welke problemen nu essentieel zijn voor het onderzoeksveld, of een gedeeld vocabulaire. (Kuhn)
Anomalie
Een wetenschappelijke uitkomst of feit die niet overeenkomt met het geldende paradigma. (Kuhn)
Crisis
Periode in de wetenschappelijke cyclus waarbij de hoeveelheid anomalieën te groot wordt en dit leidt tot een kritische kijk op de geldende paradigma. (Kuhn)
Paradigmaverschuiving
Het verlaten van een oud paradigma en het domineren van een nieuw paradigma. (Kuhn)
Positieve heuristiek
Een samenhangende set van principes die aangeeft hoe de ‘protective belt’ van een kerntheorie aangepast en verfijnd kan worden. (Lakatos)
Negatieve heuristiek
Wetenschappers mogen de harde kern van een onderzoeksprogramma niet verwerpen. (Lakatos)