Ulcerøs Kolitt Flashcards

1
Q

Ulcerøs Kolitt:

A

Hva er Ulcerøs Kolitt?

Det er en kronisk betennelsessykdom (autoimmun sykdom) som angriper tykktarmen. Betennelsen forekommer i slimhinnen der overflateepitelet blir ødelagt.

Hva er årsaken til Ulcerøs kolitt?

Litt usikkert, men mye tyder på at det er en autoimmun sykdom. Det vil si at kroppens immunforsvar tror at epitelcellene i tykktarmen er fremmede og fiendtlige og produserer antistoffer mot et overflateprotein som disse cellene produserer. Antistoffene ødelegger cellene ved å aktivere et proteinsystem, som ødelegger tykktarmcellene.

Hva er symptomer på Ulcerøs Kolitt?

Blødninger og diaré.
Feber, tretthet, appetittmangel, kvalme, uttalt sykdomsfølelse.
Ulcerasjoner, anemi, væske- og salttap. Ødelagt tarmmuskulatur.
Slimete og blodige avføringer. Takykardi, anemi, feber og forhøyet SR. Magesmerter og redusert allmenntilstand. Artritt (symptomer fra ledd).

Hvordan diagnostisere?
Rektoskopi med biopsi (fordi endetarmen er affisert).
Total coloskopi med biopsi fra alle deler av tykktarmen bør gjøres, for å fastslå utbredelse. CT abdomen.

Behandling Ulcerøs Kolitt:
5-aminosalicylsyre – virker betennelsesdempende lokalt i tykktarmen. Dette brukes om det er milde og moderate former av Ulcerøs Kolitt.

Om det er kraftig oppblussing av sykdommen gis gjerne peroral behandling av glukokortikoider (prednisolon), som ofte gis i en kort tid. Ca 5-6 uker.

Det kan være nødvendig å fjerne hele tykktarmen og endetarmen og legge ileostomi på høyre side (legge ileum fram på bukveggen). IAA kan også være nødvendig, ileoanal anastomose, hvor hele endetarmen slimhinne fjernes med resten av tykktarmen. Tynntarmen skjøtes til endetarmens lukkeapparat og pasienten beholder normal endetarmfunksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly