Morbus Crohn Flashcards

1
Q

Morbus Crohn:

A

Morbus Crohn:

Hva er Morbus Crohn? (Crohns sykdom)

Det er en kronisk betennelsessykdom som oftest forekommer i nedre del av ileum (tynntarmen), men kan affisere hele mage-tarm-kanalen (fra munnhule til anus).
Tilstanden kan også affisere i avgrensede områder, med normal slimhinne i mellom, såkalte ”skip lesions”. Autoimmun sykdom.

Det som skiller Crohns sykdom og Ulcerøs Kolitt er det at Crohns angiper alle lag i tarmveggen, og ikke bare slimhinnen slik som Ulcerøs Kolitt. Crohn er derfor en transmural betennelsesreaksjon.

Hva er symptomer på Crohns sykdom?

Magesmerter, lett diaré, vekttap, luftplager, feber, blod og slim i avføringen. Ledd- og ryggsmerter, ileus, analfistel.

Hvordan diagnostisere?

Røngtenundersøkelse av tynntarmen med kontrast, MR tynntarm, Kapselendoskopi kan påvise (oftest) det affiserte tarmområdet. Kommer frem som en forsnevring av lumen. Biopsier tatt ved coloskopi. Hvis sykdommen affiserer colon, tykktarmen, er det vanskelig å skill den fra ulcerøs kolitt.

Behandling av Crohns:

Behandlingen er symptomatisk. Dvs. at den varierer ut i fra hvilke symptomer pasienten har.

Det er viktig å regulere kostholdet. Kostholdet bør være proteinrik og fettfattig. Vitamin B12 intrasmuskulært om nødvendig.

Medikamentell behandling av Crohns er også 5-ASA i form av tabletter eller lokalbehandling i rectum, men dessverre er 5-ASA effekten ofte dårlig. Glukokortikoidet Prednisolon er ofte mer effektivt betennelsesdempende. Ved veldig aktiv sykdom kan også cytostatika som azatioprin (Imurel) bli nødvendig om dosen av glukokortikoider blir for høy.

Over halvparten av pasientene trenger også operativ behandling senere. Om det er ileus eller perforasjon, må operasjon skje akutt. Og det vanligste ingrepet er reseksjon av de affiserte tarmavsnittene.

Hva er komplikasjoner Crohns?

Fistler og abcesser er vanlige komplikasjoner. Fistlene kan også lage åpning i bukveggen, urinblæren, vagina eller til andre deler av tarmen. Analfistler er spesielt hyppige. Malabsorpsjon, blant annet av vitamin B12 ved sykdom i nedre del av tynntarmen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly