lymfatiska organ+autoimmuna sjukdomar Flashcards

1
Q

Beskriv vad det innebär att lymfKärlen har en subatmosfärisk tryck,

A

Ca 4 liter vätska tappas från blodet varje dag och fångas upp av lymfk ärl. Kärlen har en subatmosfärisk tryck, vilket innebär att omgivningen och vår egen kropp pressar väldigt hårt på dessa kärl men deras lumen kollapsar inte**. Det beror på att kärlväggen är fäst till vävnaden runtom så vätska åker gärna in i lymfkärlen **pga undertrycket men kärlet kollapsar ändå inte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

När ett inammatoriskt respons sker så har vi några typiska tecken som är relevanta för lymfdränaget: vilka?

A

blodödet till området ökar pga vasodilatation**, **kärlpermeabiliteten ökar också så vätska och vita blodkroppar kommer ut i vävnaden; allt detta gör att mängden vätska som går ut i vävnader ökar. Då följer det att lymfkärlen kommer få ett större flöde vätska som går in, med denna vätska följer även det som kan ha orsakat inammationen såsom patogener och annat så med en inammation ‘sköljer’ vi ut patogenet så vårt immunförsvar kan titta på det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Lymfoid vävnad delas i? beskriv dem.

A

Lymfoid vävnad delas i diffus och nodulär. Diffusa vävnader ser inte ut att leva upp till sitt namn men kallas så för trots den strukturerade morfologin så olika celltyper utspridda lite överallt med T-celler som dominerar. Thymus består enbart av dius vävnad medan alla andra lymfoida organ (utom benmärgen) är en blandning mellan detta och nodulär. Nodulär vävnad är som namnet antyder att celltyper är ansamlade i noder** eller grupper, dessa kallas då **folliklar.** Om en follikel ser likfärgad ut tyder det på en **jämn fördelning** av likadana celler och kallas då en **primärfollikel**. Är den tvärtom ljus i mitten, då celler har expanderat och deras genomskinliga cytoplasma tagit mera plast, kallas den då för **sekundär follikel** och har då ett **germinalt centr**a. I dessa vävnader dominerar _**B-celle**_r. I de germinala centran går _**B-celler in som centroblaster** och sedan ut som **centrocyte**_r, centroblaster är ett annat namn för B-celler som delar sig för att bilda många plasma- och minnesceller och centrocyter är de _**B-celler som har delat klart på sig**. De här två termerna används för lymfom,_** en tumör i lymfvävnader, då båda celltyperna har varsitt specialfall av lymfom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv thymus

A

Thymus är ett speciellt organ som har sin maxpunkt i början av puberteten** och som sedan övertas mer och mera av fettvävnad. Ordet thymus kommer från timjan då gamla anatomer tyckte det att thymus såg ut som timjansblad. Med ålder så induceras en **tillbakabildning** av de immunrelaterade delarna av thymus, eekten påskyndas av **kortikosteroider såsom kortisol men steroidens påverkan är något reverserbar speciellt i barnaår. Thymus som vi nu vet ansvarar för att skapa T-celler, den naturliga frågan är vad som händer när thymus blivit mindre aktiv och var våra T-celler kommer ifrån. De esta forskare tror att de T-celler som har bildats genom åren kommer skapa nya naiva T-celler genom mitos, dock inte lika eektivt och vår immunförsvar blir svagare med åren. I thymus märg nns hormonet thymosin eller tymulin, som är en endokrin signalmolekyl. Det visar att thymus har en liten endokrin funktion och man tror att den stimulerar mognaden av endokrina organ, men likt den immunologiska funktionen degraderar även denna med ålder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv Lymfknutor

A

Enligt gamla anatomer nns det 300 lymfknutor, dock kan detta vara en underdrift och snarare en nedre gräns. Lymfknutor varierar i storlek allt från att vara stora som riskorn till 2-3 centimeter stora knutor.** Dessa knutor är de huvudsakliga **samlingsplatser för lymfocyter,** och lymfocyterna bosätter sig i lymfknutorna i större delen av sitt liv. Man kan säga att en lymfocyt som cirkulerar kroppen endast nns i blodet en halvtimme per dag, men **majoriteten av tiden spenderas i lymfknutor.** Lymfvätska ödar normalt sett genom aerenta kärl men kan även nå lymfknutan genom barken. För att få **lymfocyter att fastna** nns det speciell endotel längs lymfkärl, dessa har ett **kubiskt** utseende istället för den vanliga platta. Denna endoteltyp kallas **high endothelial venula.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är HEV?

A

För att få lymfocyter att fastna nns det speciell endotel längs lymfkärl, dessa har ett kubiskt utseende istället för den vanliga platta. Denna endoteltyp kallas high endothelial venula.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv mjälten, vilka områden finns, vad utgör kärlsystemet. vad gör den?

A

Mjälten har den ungefärliga storleken av en apelsin, den har en rödaktig stram kapsel. På makronivå ser man små vita prickar** på insidan av mjälten när man snittar den, det har gett namnet på **vit pulpa och röd pulpa.** Kärlsystemet för mjälten utgörs av **trabekelartärer och centralartärer**. **Trabekelartärer nns längs barken** på mjälten och går in i mjälten, c_entralartärer går tvärtom från mitten av mjälten och skickar artärer utåt. Tittar man på artärernas struktur i mjälten kommer man se luckor i dess kärlvägg_. Normalt sett är artären en kontinuerlig struktur som sedan löper in i artärerna, men i mjälten har vi en uppluckring där det nns ‘hål’ innan artären når kapillären. **Kontinuerliga kärl kallas sluten krets för att artärer innehåll kan endast lämna blodet genom kapillärer, i mjälten talar man om en öppen krets för blodet kan lämna artären och komma tillbaka genom samma hål eller kapillärerna. Artären brukar då kallas en sinusoid artär** och kan hittas även i levern. De här hålen tillåter blodkroppar att slinka ut från artären, ju äldre en blodcell blir desto sämre är dess lflexibilitet vilket tros försvåra erytrocytens förmåga att klättra tillbaka in i artären [se gur 1.47]. Följden är att äldre erytrocyter fastnar i mjälten där makrofager äter upp dem och ger plats för den yngre generationen av erytrocyter. Funktionen för mjälten är flertalig, som vi har nämnt är det att **analysera blodet efter patogener och andra anomalier som provocerar ett immunsvar och det är en reningsverk för gamla erytrocyter men den tros även vara en reservoar för olika blodkroppar. Man vet att andra djur använder sin mjälte som en reservoar för erytrocyter, trombocyter och granulocyter; forskare är ganska säkra på att samma funktion nns hos människans mjälte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv MALT

A

Mukosa-Associerad Lymfatisk Vävnad är den lymfoida vävnaden som motsvarar lymfknutor och finns i slemhinnor, vi nämner sällan MALT ordagrant men man ska veta att det utgör ca 50% av all lymfatisk vävnad. Vi kan hitta MALT i tarmen (GALT)** som peyerska plaque, lungornas bronker **(BALT), i mukosa och tonsillerna samt blindtarmens bihang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Tolerans som är det huvudansvariga fenomenet som skyddar kroppen från autoimmunitet delas i fyra typer: beskriv dem.

A

dessa är central och perifer tolerans, samt T-cellstorerans och B-cellstolerans. . Central tolerans är den reglering av autoimmunitet som förekommer hos de primära lymfoida organen, benmärgen och thymus. Perer tolerans uppfylls av regulatoriska T-celler i systemkretsloppet som ser till att reglera den autoimmunitet som inte kunde selekteras bort. B-cellstolerans är baserat till stor del på att selektera bort B-celler som är autoimmuna redan vid benmärgen, en lucka i denna tolerans nns när B-cellen når germinala centran och utsätts för hypermutation. Då nns en, liten men ändå bentlig, sannolikhet att skapa en autoimmun antikropp. Central T-cellstolerans beskrevs så utförligt av föreläsaren att nästa avsnitt behandlar den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv Central T-cellstolerans.

A

Vi nämnde genen AIRE tidigare [se avsnitt 1.4.1] som en viktig gen för att skapa era kroppsegna proteiner, det behövs så att T-celler ska selekteras för alla proteiner i kroppen och inte bara de i thymus. AIRE uttrycks av epitelcellen mTEC som nns i thymus enligt de processer som beskrivits i T-cellsavsnittet. AIRE skapar vad man kallar för en immunological selfshadow. Om man har en defekt i AIRE-genen så kan man drabbas av väldigt allvarliga komplikationer. Sjukdomen APS113 är ett exempel på en sjukdom när AIRE-genen är skadad och leder till 1) en hypoparathyroidea, 2) binjurebarksinsu ciens, samt 3) autoantikroppar mot interferon. Den sistnämnda leder till ökad infektionsrisk för mukokutan candidiasis (en typ av svamp). Skadan på AIRE ger en autoimmun reaktion mot vävnader som producerar t.ex. insulin för mTEC inte längre uttrycket insulin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv Perifer T-cellstolerans

A

Den perifera T-cellstolerans uppfylls oftast men hjälp av cytokiner och costimulation av Th-celler som får då signaler att minska sin aktivitet. En costimulator kallad CTLA-4 är viktig för att minska aktiviteten hos TH-cellen, den binder till B7 (samma costimulator för CD28 som aktiverar TH-celler) och ger signaler att minska TH-cellens aktivitet. Är CTLA-4 dysfunktionell kommer det saknas en negativ reglering av TH-celler vilket leder till en stor proliferation som kan vara farlig. Detta kallas för en lymfoproliferation Fas är en receptor för att mediera apoptos hos en målcell, är denna defekt så kan man förstå att apoptotiska signaler inte kan överföras pålitligt. Sker det på en lymfocyt sker det än en gång en lymfoproliferation. På liknande sätt kan FasL bli defekt och inte binda eektivt till Fas, då kan cellen med mutationen inte ge apoptotiska signaler. Foxp3 är en till gen som är viktig för tolerans [se gur 1.30] genom Tref - celler. Blir denna defekt så har regulatoriska T-celler mycket svårare att reglera andra immunceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Autoimmuna sjukdomar kan delas i?

A

Autoimmuna sjukdomar kan delas i polygena och monogena. Den senare innebär att en sjukdom beror på en gen och har då en tydlig orsak. Tyvärr är väldigt få autoimmuna sjukdomar monogena utan de esta är antingen polygena, beroende av era gener, eller saknar känd orsak; i båda fallen är det betydligt svårare att kartlägga orsaken till att sjukdomen nns.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka har oftare autoimmuna sjukdomar?

A

Autoimmuna sjukdomar förekommer oftast mer hos kvinnor än män, ibland är det lika och ibland är skillnaden enorm. Autoimmunitet kan dessutom vara organspecik eller systematisk i att den antingen verkar överallt i kroppen eller enbart på en viss organ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är autoimmunitet en form av?

A

hyperreaktion,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka 4 former av hyperreaktion finns?

A

Typ I är vanlig allergi, en IgE-medierad överreaktion på ofarliga molekyler och ämnen. Typ II kallas antikroppsmedierad cytotoxicitet, det är när antikroppar binder till kroppsegna celler som leder till fagocytos genom ADCC. Resultatet är att immunförsvaret äter upp kroppsegna celler och slår på komplementsystemet. Typ III är en immunkomplex-medierad hyperreaktion, då bildas immunkomplex som kan bli ganska stora och orsaka en stor immunreaktion där den fastnar. Dessa immunkomplex kan bli stora och fastna i små strukturer såsom glomeruli. En till typ av hyperreaktion är TC-cells-medierad hyperreaktion. När TC-celler reagerar på celler med rätt antigen dödas de, diabetes mellitus är en sådan sjukdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

En överproliferation av autoimmuna lymfocyter leder ibland till? vad bidrar till skadan?

A

En överproliferation av autoimmuna lymfocyter leder ibland till att vävnader invaderas av lymfocyter. Om thyroidea invaderas får man ett tillstånd kallad Hashimotos thyroiditis, vid diabetes mellitus invaderades de langerhanska öarna av lymfocyter. I båda fallen är det cytokiner såväl som lymfocyter som bidrar till skadan. I diabetes mellitus är CTL, IFN- , TNF-, IL-1 och autoantikroppar de viktigaste cytokiner inblandade i att skada vävnaden.

17
Q

Beskriv graves sjukdom

A

Graves är när vi skapat antikroppar som kan binda till thyroideastimulerande hormonreceptorer TSH-R, i normala fall ska de ansvariga B-celler gå i apoptos men när det inte händer bildas antikroppar som kommer stimulera TSHR. Följden är en överstimulering av thyroidea och personen får en kraftigt ökad basalmetabolism, tillståndet är inte akut dödlig men då metabolismen så slits kroppen snabbare. De symptom man ska se efter är svettning och hjärtklappning i kombination med tremor i händerna.

18
Q

Beskriv Myastenia gravis.

A

Vid Myastenia har antikroppar bildats mot receptorer för acetylkolin i muskler, men i motsats till Graves sjukdom är antikropparna mot Ach-R antagonistiska och förhindrar en aktivering av muskler. Resultatet är en kraftigt nedsänk muskelförmåga och en nedsatt neuromuskulär transmission. En tiondel av alla med Myastenia har även ett lägre uttryck av AIRE och en tymon (thymus-tumör), vilket är en liten men noterbar coincidens. Medan denna tillstånd inte är omedelbart farlig kan den aktivera komplement-systemet som kan vara det.

19
Q

Beskriv Reumatoid Artrit

A

Artrit är när lederna blir kroniskt inammerade och förstörs. Artrit är en förening av latinets articulatio för led och ändelsen -it som syftar till en inammation av leden, en vaskulit är på liknande sätt en inammation av blodkärlen. Förut var detta en mycket otrevlig sjukdom som förstörde människors leder både funktionellt och utseendemässigt och kunde vara väldigt smärtsamt, idag kan man behandla artrit eektivt men tyvärr nns inget botemedel. RA drabbar kvinnor 3:1 jämför med män, och med ca 1% är RA en av de vanligaste autoimmuna sjukdomarna i Skandinavien. Orsaken till RA är inte känd, man vet att genen för MHC vid HLA-DR regionen [se gur 1.20] är kopplad till utvecklingen av RA. Man har även sett att hormoner påverkar utvecklingen av RA, vid graviditet minskar utvecklingen av RA väldigt bra på grund av det ökade östrogenet men när graviditeten är över återkommer symptomutvecklingen.

20
Q

Hur förstörs leder vid RA?

A

Vid reumatoid artrit förstörs lederna genom att brosket emellan äts upp av lymfocyter. Hos en led nns en ledkapsel som fyller leden med ledvätska, insidan på ledkapseln täcks av en hinna som kallas synovialmembranet och är den primära boven i artrit. Vid artrits början så växer synovialmembranet in mot leden genom proliferation. Membranet övergår till att äta brosk och kallas för en panus. Samtidigt pågår angiogenes i närheten och lymfocyter söker sig till denna panus för att bistå med nedbrytningen av brosk. Kärlen bildar HEV [se avsnitt 1.8.2] som ser till att lymfocyter kommer ut i dessa områden. Till slut bryts brosket ned och benet börjar skadat. Under utvecklingeng gång inammeras lederna och blir långsamt förskjutna så ngrar pekar åt märkliga håll när muskler drar benen ur deras normala riktning. Artrit drabbar främst falangerna i händer och fötter15, vristen och handleden är också vanliga leder som angrips. Andra symptom av reumatoid artrit är vanligen anemi, reumatiska noduli (knölar nära leder på den sida som sträcks), inammation av kärlväggar (vaskulit), njurpåverkan, och andra otrevligheter.

21
Q

Behandling för RA kan hjälpa extremt mycket, i synnerhet om man får behandling tidigt. För att upptäcka RA innan symptomen blivit väldigt tydliga så har man identierat faktorer som sammanträar ofta med RA. vilka är det?

A

En sådan kallas Reumatoid Faktor (RF), detta är en autoantikropp som fäster på Fc-delen av IgG. RF kan vara en autoantikropp av klass M, G eller A och alla känner endast igen IgG. Förekomsten av RF har en 80% sammanträande med RA, så har man faktorn har man en stor sannolikhet att utveckla artrit. En annan faktor är anti-CCP, antikroppar mot citrullinerade peptider. Dessa peptider har en gång varit vanliga aminosyror som av enzymet peptidylarginin deaminas omvandlats så en kvävegrupp ersätts med en syreatom. Sammanträandet här är mycket större, det är 80-90% sannolikhet att ha anti-CCP och RA. Fördelen med anti-CCP är att dessa antikroppar finns långt innan man utvecklar RA, så man kan förutspå långt i förväg om man riskerar att utveckla RA.

22
Q

För att kunna diagnosticera RA måste man ha fyra av de följande symptomen enligt bestämmelse av ARA, vilka är det?

A

Morgonstelhet Artrit i händerna Symmetrisk artrit Artrit i 3 eller fler leder Reumatiska noduli RF i blod Röntgenologiska förändringar anti-CCP

23
Q

Beskriv Systemisk Lupus Erytematosus

A

Denna sjukdom kännetecknas starkt av ett rött utslag mitt på ansiktet (ett sk erytem )som ser ut som en fjäril, den kallas därför fjärilserytem. Lupus är en klassiskt immunkomplex-medierad sjukdom där immunkomplex fastnar och lagras på olika platser där de orsakar inammation. Orsaken till lupus är igen okänd men är också kopplad likt reumatoid artrit till MHC HLA-DR men även till defekter i komplementen C1 från den klassiska signalvägen och C4. Det nns en förekomst på 0.04% och kvinnor drabbas 9:1 oftare än män. Denna sjukdom blir i motsats till artrit värre vid graviditet och vissa blir så dåliga att de avråds från att bli med barn. Östrogen är samma faktor vid graviditet och i motsatts till RA har en negativ eekt på lupus. Symptomen av lupus är en känslighet mot UV-ljus hos hud och slemhinnor, vilket ger fjärilserytem eller fjärilseksem. Led och muskelinammationer kan förekomma, samt inammation hos pleura, perikardiet, njurar osv. In- ammation är väldigt förekommande men några symptom som framkommer tidigt är depression, huvudvärk, nedstämdhet och epilepsi. Därför kan en initial lupus förväxlas med en depression och är bra att känna till. Lupus är ovanligt starkt kopplad till defekter i komplementsystemet. Har man antikroppar för C1q ser man ofta att den är defekt och väldigt ofta överensstämmer detta med lupus.