9. Delvis momsfradragsret Flashcards

1
Q

Hvad er delvis momsfradrag kort fortalt?

A

Det er når virksomheder både har afgiftspligtige og ikke-afgiftspligtige aktiveter. Lovhjemlen for fuld fradragsret er i ML § 4, hvor ingen fradragsret er hjemlet i ML § 13. Delvis fradragsret er kun relevant når generalomkostninger (fællesudgifter) ikke kan henføres til en bestemt del af virksomheden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kan du nævne et eksempel på delvis fradragsret?

A

Ja, både SKM.2005.182 og SKM2007.505.SKAT. Den første sag omhandler Molslinjen. Der skulle laves nye ramper for at få bilerne ombord. Transport af biler er momspligtig, men personbefordring er fritaget. De har derfor en blandet aktivitet. Molslinjen ville have fuld fradragsret, da de mener personerne sidder i bilen, når de kører ombord. Landsretten siger, at personerne bliver siddende i bilen, når de kører på rampen og derfor er ramperne relevant for hele virksomheden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kan du nævne endnu et eksempel på delvis fradragsret?

A

Ja, både SKM.2005.182 og SKM2007.505.SKAT. Den sidste omhandler etableringen af en golfbane, et klubhus og tillod diverse virksomheder at opstille skilte langt greenen. Kan de opnå fradrag for deres afholdte udgifter ifm. etableringen?
- §4 - momspligt aktivitet (reklamer)
- §13, stk. 1, nr. 5 - momsfritaget aktivitet (kontingent)
Konklusion - virksomheden skal have delvis fradragsret da omkostninger delvist vedrører reklameindtægter ved greenen og kontingentindtægter. (generalomkostning til brug for hele virksomheden)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er hovedreglen til delvis fradragsret?

A

Hjemlet i ML § 38, stk. 1. Varer og ydelser, som en registreret virksomhed anvender både til fradragsberettigede formål efter § 37 og til andre formål i virksomheden, kan der foretages fradrag for den del af afgiften, der er forholdsmæssigt svarer til omsætningen i den registreringspligtige del af virksomheden.
Momsdirektivet art. 173-175.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad er fradragsbrøken?

A

Momspligtigomsætning/samlede omsætning * 100 = fradragsprocenten. Det er et udtryk for en tilnærmet værdi, ideelt set burde man se på hvor meget det enkelte aktiv trækker på virksomhedens §4 situationer og §13 situationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad indeholder tæller og nævner i fredragsbrøken?

A

Fradragsbrøken opgør den delvise fradragsret. Omsætningen for de transaktioner for hvilke der er fradragsret er i tælleren, mens nævneren indeholder den samlede omsætning, som opgøres efter MSD art. 174, som den samlede årlige omsætning (uden moms) for de transaktioner, for hvilke der er fradragsret, samt for de transaktioner, for hvilke der ikke er fradragsret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Eksempel med fradragsbrøk – Ejendomsmægler
Momspligtig omsætning = 3.000.000 kr. (mæglerhonorar)

Momsfritaget omsætning = 1.000.000 kr. (formidlingshonorar til anden del)

  • Software til salgsopstillinger, udgift: 100.000 kr. inkl. Moms
  • Økonomistyringssystem, udgift: 100.000 kr. inkl. Moms

Er der fradragsret ?

A

3 mio./4 mio. = 0,75 %. Dvs. fradragsret for 75 % af generalomkostningerne, som ikke direkte kan henføres.

Software til salgsopstillinger danner grundlag for for mæglerhonorar (momspligtig omsætning), da nødvendig for at præsenterer salgsopstilling til kunder (andet kan argumenteres).
Økonomistyringssystem er en generalomkostning, da relevans for hele virksomheden, da ej henfør bar til en specifik del.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvad indgår ‘omsætningen’ jf. hovedreglen?

A

// DO NOT KNOW THIS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad er formålet med at have undtagelser til hvad som kan opgøres i fradragsbrøken jf. ML § 38, stk. 1, 2-4. pkt?

A

Der er undtagelser til hvad der skal medgå i brøken, hvilket er for at undgå at man kan manipulere med brøken ved eks. at sælge et investeringsgode, således, at den påvirker både tælleren og nævneren i brøken. Det vil sige mere fradrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvilke undtagelser er der til opgørelsen af fradragsbrøken jf. ML § 38, stk. 1, 2-4. pkt?

A

Visse investeringsgoder, bitransaktioner ved. fast ejendom og passiv kapitalanbringelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

ML § 38, stk. 1, 2-4. pkt. vedrører undtagelser til opgørelsen af fradragsretten, herunder levering af investeringsgoder. Uddyb og kom hertil med eksempel på en sag.

A

Levering af investeringsgoder som har været benyttet i virksomheden (maskiner, inventar og andre driftsmidler), hvis salgspris ekskl. afgiften efter denne lov overstiger 100.000 kr.
Sag C-98/07, Nordania Finans, salg af tidligere udlejere leasing biler. - Nordanias leasingaktiviteter er så omfattende, at der er tale om en central del af virksomhedens aktivitet (ikke atypisk og enkeltstående), hvorfor man giver dem lov til at indregne omsætning fra tidligere udlejede leasingbiler. Fradragsretten stiger derfor, idet tælleren bliver større (havde man ikke valgt at give dem fradragsret, ville det havde været i sted med neutralitetsprincippet).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

ML § 38, stk. 1, 2-4. pkt. vedrører undtagelser til opgørelsen af fradragsretten, herunder omsætningsbeløb som vedr. bitransaktioner vedr. fast ejendom. Uddyb og kom med eksempel på en sag.

A

Der skal være tale om enkeltstående salg, hvor der ikke må være tale om ejendomshandlervirksomhed.
Sag C-174/08, NCC Construction: Entreprenørvirksomhed der brugte overskud på at bygge bygninger for sig selv, som kunne sælges efterfølgende? Spørgsmålet var om det var en bitransaktion. Aktiviteten generer ressourcetræk, og påvirker derfor prorata-satsen. Det kan derfor ikke ses som en bitransaktion. Der er ikke fradragsret. Fra 1. januar 2011 blev salg af bygninger momspligtig og det skal derfor med i både tælleren og nævneren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

ML § 38, stk. 1, 2-4. pkt. vedrører undtagelser til opgørelsen af fradragsretten, herunder omsætningsbeløb som hidrører passiv kapitalanbringelse. Uddyb og nævn en sag.

A

Passiv kapitalanbringelse kan opstå i form af udbytter, renter, enkeltstående udlån etc. Dette er alle transaktioner som ikke er momspligtige og derfor ikke skal være i tælleren af pro rata ligningen (satsen). Derfor vil de skulle stå i nævneren, hvilket vil mindske momsfradraget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly