5. Afgiftsfritagelse af undervisningsydelser Flashcards
Fortæl hvad er der specielt med ML § 13, stk. 1, nr. 3.
Omhandler undervisning. Frem til første punktum beskrives hovedreglen. Der er fritagelse for skoleundervisning og undervisning på videregående uddannelse, faglig uddannelse eller anden undervisning som har karakter af skolemæssig eller faglig undervisning. Dertil undtagelsen i 2. pkt. Der er ikke momsfritagelse for en kursusvirksomhed med gevinst for øje og som primært retter sig mod virksomheder og institutioner.
Karakteriser hvilke former for skolemæssig uddannelse som giver momsfritagelse.
- Folkeskole- og privatskoler
- videregående uddannelsesinstitutioner
- Undervisning på aftenskoler.
NB. Det er ikke tilstrækkeligt at undervisningen foregår på en skole (SKM2008.313.BR). Undervisningen skal have samme karakter som undervisning der udbydes momsfrit på skoler eller universiteter, jf. SKM2017.415.SKAT (praksisændring)
Hvornår kan der være tvivl om en given undervisning er momsfritaget eller ej jf. ML § 13, stk. 1, nr. 3?
Det kan være flyvecertifikat, dykkercertifikat, kørekort mv. For et flyvecertifikat er problemet at inden man kan flyve en jumbo flyver, så skal man have øvet sig. I forhold til modulopbygget uddannelsesforløb, så er det momspligtigt hvis man f.eks. stopper efter 1 modul. Men hvis man fortsætter og gennemfører hele uddannelsen som vedrører f.eks. 4 moduler, så er det ikke momspligtigt (momsfritaget), da det kan siges at være med erhvervsmæssigt sigte.
- Se på om uddannelsen har et erhvervsmæssigt sigte eller om det er til egen fornøjelse.
- det må ikke være for gevinst for øje, så ofte vil mange af disse tvivlsomme kurser som følge af 2. pkt. i ML § 13, stk. 1, nr. 4.
Hvordan håndteres undervisning i legemsøvelser? Og hvorfor er denne placeret i ML § 13, stk. 1, nr. 3 og ikke nr. 5?
Hint: nr. 5 omhandler undervisning med henblik på en almen styrkelse af udøverens krop. *****
Undervisning med henblik på en almen styrkelse af udøverens krop. Jf. ML § 13, stk. 1, nr. 5 må der ikke være gevinst for øje, hvorfor den passer bedst i nr. 3. Det er ikke reguleret i momsloven, men forarbejdelserne.
Hvad fremgår af ML § 13, stk. 1, nr. 3, 2. pkt? Forklar dertil betingelserne.
1) Kursusvirksomhed, 2) med gevinst for øje, 3) rettet mod virksomheder og institutioner.
1) Det skal være en kursusvirksomhed, som anses som en ikke egentlig kompetencegivende uddannelse.
2) Hvis overskuddet på de enkelte kurser bliver i kursusvirksomheden og anvendes ved fremtidige kursusudbud, vil momsfriheden ofte bevares - men hvis formålet er at opnå driftsoverskud til ejerne medgår det i ML § 13, stk. 1, nr. 3, 2. pkt. (og dermed momspligt alligevel)
3) Vægt på kursets faglige indhold, den måde kurset udbydes og deltagerkreds. Private kursister er ofte fritaget, mens erhvervsdrivende ofte ikke er fritaget.
Er faglig uddannelse i øvrigt omfattet af fritagelserne? Det vil sige andet end den traditionelle undervisning.
Ja, hvis det bibringer eller vedligeholder kundskaber alene med et erhvervsmæssigt sigte jf. afgørelse af momsnævnet.
- førstehjælpskursus er ikke faglig uddannelse, medmindre der er henblik på at erhverve eller ajourføring af viden med et erhvervsmæssigt sigte (fx. erhvervskørekort).
- Social udvikling er ikke fritaget, selvom det har i sigte at få kursisterne i job.
Ifm. faglig uddannelse i øvrigt, hvordan kan man vurdere om uddannelsen er momsfritaget eller ej?
- At der ved lov eller anden betingelse for at kunne udøve erhverv, at den pågældende uddannelse er bestået
- Eleven vil efter uddannelse anses som kvalificeret iht. uddannelseslovgivning
- Er der tale om offentligt anerkendt uddannelse?
- Berettiger det til SU?
- Er der tale om uddannelse med adgangsbetingelse og eksamen.
Er undervisning i sprog, musik, legemsøvelser, håndarbejde mv. leveret uden for egentlige skoler omfattet af fritagelsen eller ej?
SKM2017.415.SKAT:
Ja, så længe undervisningen er af fagligt indhold og på et niveau svarende til hvad der udbydes på momsfritagne skoler eller universiteter.
Er et kursus til arbejdsledige for at udvikle sociale kompetencer, danne netværk, bryde mønstre, tage ansvar for sit liv, skrive ansøgninger mv. omfattet af fritagelsen i ML § 13, stk. 1, nr. 3?
SKM2008.313.BR.
Det skal bidrage til at bibringe eller vedligeholde kundskaber alene med et erhvervsmæssigt sigte (og det skal af lovens ordlyd udgøre et væsentligt element af den samlede undervisning). Dermed ingen fritagelse.
På et overordnet plan for momsfritagelserne i ML § 13, stk. 1 - hvilke grunde er der for momsfritagelse?
Sociale hensyn:
- Ret til medicinske ydelser uanset indkomst, deraf momsfritagelse af sundhedsydelse
- Udlejning til beboelse → alle skal have ret til et tag over hovedet jf. ML § 13, stk. 1, nr. 8
Almene hensyn:
- Sportsydelser → interesse i den almene sundhed.
- Kulturelle aktiviteter → museer, zoologiske haver, teater m.fl.
Svære at indpasse i momssystemet:
- Finansielle transaktioner jf. § 13, stk. 1, nr. 11 → Medlemsstaterne kan på frivilligt ændre til momspligt jf. MSD art. 137 (Tyskland og Belgien).
- Fast ejendom → passer ikke ind i forbrugsskattesystemet grundet lang levetid
Et problemfelt vedrørende momsfritagelserne oplistet i ML § 13, stk. 1 har nogle kumulative effekter (The cancer of VAT). Kan du uddybe det lidt mere?
Der vil ofte være et led i omsætningskæden, hvor en aktør er momsfritaget (fx en bank). For at dække deres momsudgifter fra leverandører (som er momspligtige) forøger de der renter (som er momsfritaget) således at udgiften skjules i renterne. Det giver et øget træk på det næste afgiftspligtige led, hvor denne ikke kan få momsfradrag. Dette træk sendes videre og forøges gennem omsætningskæden (næste afgiftspligtige led) og ender hos slutkunden som dermed betaler 25 procent i moms af hele værditilvæksten som er opstået i kæden (> 25 %).
Er aftenskoler som underviser i traditionelle fag (mat, sprog, musik, bogføring m.fl. fritaget jf. ML § 13, stk. 1, nr. 3?
Det skal have erhvervsmæssigt sigte jf. SKM2008.313.BR og SKM2017.415.SKAT. Det var et kursus til arbejdsledige for at udvikle sociale kompetencer, danne netværk, bryde mønstre, tage ansvar for sit liv, skrive ansøgninger mv. Dermed bidrog det ikke til at bibringe eller vedligeholde kundskaber alene med erhvervsmæssigt sigte (det skal af lovens ordlyd udgøre et væsentligt element af den samlede undervisning). Dermed ingen fritagelse.
Undervisning i sprog, musik, legemsøvelser, håndarbejde m.fl. leveret udenfor egentlige skoler er omfattet, så længe undervisningen er af fagligt indhold og på et niveau svarende til hvad der udbydes på momsfritagne skoler eller universiteter jf. SKM2017.415.SKAT
Traditionel undervisning er omfattet af momsfritagelsen, men hvad med faglig undervisning i øvrigt?
Undervisning af den type, der er undtaget fra afgiftspligt efter bestemmelsen er afgiftsfri, uanset om undervisningen sker i eksempelvis offentlige institutioner, oplysningsforbund eller i private virksomheder.
Ved afgørelsen af spørgsmålet om undtagelse fra afgiftspligten for faglig uddannelse, herunder omskoling, lægges der vægt på, om undervisningen går ud på at bibringe eller vedligeholde kundskaber alene med erhvervsmæssigt sigte.
Der lægges i tvivlstilfælde vægt på, om undervisningen er godkendt af det offentlige og/eller af en faglig organisation. Det er en betingelse, at undervisningen ikke har karakter af konsulentbistand til en virksomhed.
I hvilke afgørelser, som du er blevet bekendt med, opstår tvivlstilfælde for om ‘faglig uddannelse i øvrigt’ er omfattet af ML § 13, stk. 1, nr. 3?
SKM2009.738.SR, førstehjælp: Førstehjælp kan ikke generelt anses som faglig uddannelse. Der skal være henblik på at erhverve eller ajourføring af viden med et erhvervsmæssigt sigte, herunder anses erhvervskørekort som nær tilknytning til uddannelse og dermed fritaget under visse betingelser.
SKM2008.313 BR: Social udvikling anses som almene færdigheder og dermed ikke omfattet, selvom kurset havde i sigte at få kursisterne i job.
SKM2001.264.TSS, køreundervisning: I tvivlstilfælde lægges der vægt på at det offentlige/og eller en faglig organisation har godkendt undervisningen.
Hvilke punkter kan underbygge en momsfritagelse i forhold til ‘faglig uddannelse i øvrigt’?
- At der ved lov eller anden betingelse for at kunne udøve erhverv, at den pågældende uddannelse er bestået
- Eleven vil efter uddannelse anses som kvalificeret iht. uddannelseslovgivning
- Er der tale om offentligt anerkendt uddannelse?
- Berettiger det til SU?
- Er der tale om uddannelse med adgangsbetingelse og eksamen.