gener, transkripsjon og translasjon Flashcards

1
Q

beskriv transkripsjons i en setning

A

den genetiske informasjon overføres til mRNA

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er forskjellen på RNA og DNA ?

A

Forskjellen mellom DNA og RNA er at RNA er bygd opp av en enkel DNA tråd og bare har én nitrogenbase i stedet for et par. I tillegg inneholder RNA uracil i stedet for tymin og sukkermolekylet er ribose i stedet for deoksyribose.

https://media.snl.no/media/168907/standard_RNA_vs_DNA.png

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er en kodon?

A

det er en sekvens med 3 baser som til sammen koder for en aminosyre. eks startkodon AUG står for aminosyren metionin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

hva er sens tråd og antisense tråd?

A

sens tråd er dna tråden som går fra 5-3 ende mens anitsens tråd går fra 3-5

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

forklar de forskjellige områdene i et gen

https://media.snl.no/media/162077/standard_Eukaryotic_and_Prokaryotic_Gene_Structure.png

A

det er først en regulerings/kontrollsekvens som er en baserekkefølge som skal regulere genet

Promotoren binder til seg transkripsjonsfaktorer (TR) og RNA polymerase slik at transkripsjonen kan starte

Intron er ikke kodende deler av genet, de klippes bort etter hvert. mens exon er de kodende delene av genet.

En TATAA boks er Oppen for startsekvensen, det er en del av promotoren. det er etter disse boksene at et nytt gen starter
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/TATA_box_description.png

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke proteiner og enzymer er nødvendig for at transkripsjonen skal starte og hvor bindes disse?

A

Vi har transkripsjonsfaktorer (TF) som trengs for at RNA polymerase skal kunne starte transkripsjonen. Generell TF binder seg til TATA bokser mens regulatoriske TF binder seg til sekvenser som kan være langt unna transkripsjonsstart. Det må være en promotor som er i templatet slik at rna polymerase kan binde seg til den og transkripsjonen kan starte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar hva som skjer i transkripsjon etter at rna polymerase har bundet seg til promotoren

A

rna polymerase vil gli over dna dobbel helixen fra 5-3 enden slik at trådene separeres. sense tråden, altså tråden som har 5-3 ende skal virke som en beskyttelse for templat tråden som skal transkriberes, altså antisense tråden med en 3-5 retning. samtidig som rna polymerase separere trådene så fester den på komplementære baser, forskjellen er at istende for tymin blir det festet på urasil. når rna polymerase har kommet til en sluttsekvens stopper hele prosessen og vi ender opp med en pre-mrna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Forklar hva som skjer med mRNA før det forlater kjernen, og hvorfor er dette nødvendig?

A

i en pre mRNA har vi exoner (disse inneholder koder for aminosyrer) og vi har introns (inneholder ikke koder), i et mRNA molekyl trengs ikke introns så de må fjernes. Fjerningen av intronene starter ved 5 enden. Det finnes spesifikke sekvenser av basene som forteller når et intron starter og slutter, et protein som kalles for spleisosom fjerner intronene og spleiser sammen eksonene. Spleisosom, sammen med andre proteiner klipper av introene ved at rna snører seg sammen slik at det dannes et aktivt sete i spleisosome. Deretter binder proteiner seg sammen og tar med seg intronen samtidig som at exonene bindes sammen ved kovalente bindinger.
Før vi kan komme oss ut av nukleusen må pre-mRNA modifiseres litt, dette for å forhindre degradreing av mrna tråden. Dette skjer ved at 5 og 3 enden blir modifisert, spesifikt får 5 enden tilført en methylguanosin mens 3 enden for flere adenin nukleotider hektet på seg. Dette er viktig fordi bare mRNA som er korrekt prosessert kan fraktes ut av kjernen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forklar hvordan translasjonen initieres.

A

translasjonen initieres ved at den lille subenheten til ribosome binder seg til anticodon på tRNA som er bærer av initieringsfaktoren meteonin. Dette komlekse binder seg så til 5 enden av et mRNA og skanner templatet for AUG som er start kodone, denne prosessen blir syntetisert av flere initierings faktorer. Ved start kodone AUG vil disse faktorene bli løslatt og den store subenheten av ribosome fester seg på. Dette ribosome har tre seter som hver forteller om hvor i prosessen tRNA-et er. Sete A er inngangen for nye tRNA komplekser som har aminosyrer, tRNA i sete P holder den økende polypeptidskjeden av aminosyren og E sete er for tRNA som har levert sin aminosyre og skal forlate komplekse. Initierings tRNA er alltid posisjonert i P sete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

forklar hvordan translasjonen stoppes

A

når mrna har bygget opp sin proteinskjede til en hvis størrelse vil den til slutt kommet til en stoppkodon. en stopp kodon koder ikke for noen aminosyre men den koder for en releasing factor. Det blir rekvitert et releasing faktor og den hydroliserer bindingen mellom mrna og protein skjeden slik at den forlater ribosomene og hver del går hver sin vei, dette skjer også ved hjelp av GTP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly