Allmenn Formuerett Flashcards

Kåre Lilleholt

1
Q

Hva betyr ordet “formue”?

A

“Formue” er en samlebetegnelse for de økonomiske tilgangene vi råder over.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er “formuesgode”?

A

“formuesgode” er typisk noe som har økonomisk verdi, som typisk kan gå over fra en person til en annen og dette kan typisk skje ved avtale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er utgangspunktene ved kollisjon mellom rettigheter i samme formuesgode?

A

Utgangspunktet i konfliktene er at den eldre retten går først - først i tid, best i rett, og at ingen kan overføre større rett enn de selv har.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilke konflikter kan oppstå mellom en eldre rett og yngre rett ervervet i god tro?

A

Det kan føre til en dobbelsuksesjonskonflikt som innebærer at A først avhender en rett til formuesgode til en S (suksessor) og deretter til B (godtroerverver). Da har begge to utledet sin rett fra A.

Det kan også føre til hjemmelskonflikter, som innebærer at B erverver en rett fra A, men så viser det seg at H egentlig er rette hjemmelsmann. I slike tilfeller må det foreligge et ugyldig dokument mellom H og A.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er utgangspunktene for kreditorbeslag?

A

Av dekningsl. § 2-2 følgr det at kreditorene kan øke dekning i alle formuesgodene som tilhører debitor på beslagstidspunktet, og som kan gjøres om i penger.

Hovedregelen er at kreditorer som vil søke dekning i et formuesgode, må respektere eldre retter til formuesgodet, altså kreditorer får ikke bedre rett enn debitor selv hadde. Likevel gjøres det unntak i form av kreditorekstinksjon. Eldre retter må da vike for kreditorbeslag dersom de ikke har sikret rettsvern. Unntaket er begrunnet med det å hindre kreditorsvik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er tingsinnbegrep?

A

Tingsinnbegrep er samlinger av formuesgoder som ett formuesgode. Retten til slike omfatter de formuesgodene som inngår i tingsinnbegrepet til enhver tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er originære erverv?

A

Originære erverv er der noen får en rett som ikke bygger på en tidligere rettighetshaver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er derivative erverv?

A

Derivative erverv hviler på andres rett

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er ekstinktive erverv?

A

Ekstinktive erverv er der en erverver er i god tro eller en utleggstaker fortrenger en eldre rett i tingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er utlegg?

A

Utlegg er når kravshaveren for et krav søker dekning for dette kravet. såkalt individuell gjeldssøkning. Dette kan være utleggstrekk (trekk i lønn) eller utleggspant. Utleggspant kan deles inn i namsutlegg og skifteutlegg (panterett stiftet i tingretten). Namsutlegg blir stiftet av den ordinære namsnammen eller av offentlige organ som ved lov har fått tilsvarende kompetanse.

Utlegg sikrer en særlig dekningsrett i formuesgodet, og prioriteten overfor andre som måtte få utlegg i samme formuesgodet, og overfor senere rettserverv ved avtale og et vern mot at debitor ødelegger eller stikker unna formuesgodet. Den viktigste virkningen er selve retten til å realisere panteretten og få dekt kravet sitt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er konkurs?

A

Konkurs er samlet gjeldssøkning, og tar sikte på å avvikle debitors evt forretningsvirkning, samle og realisere mest mulig av aktiva og dele disse verdiene mellom kreditorene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er arrest?

A

Arrest er en sikring av pengekrav og kan gå ut på at skyldneren mister retten til å råde over et formuesgode til skade for arresthaveren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er et rettsregister?

A

Rettsregister er registrering av virkninger for forholdet mellom retter til formuesgoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er realregister?

A

Realregister er rettsregister som er ordnet etter formuesgode. Feks grunnboken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er personalregister?

A

Personalregister er rettsregister ordnet etter person. feks løsøreregisteret

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvordan fungerer registrering i grunnboken?

A

Dokumentet (typisk skjøte) blir registrert med dato og klokkeslett. Dokumenter på papir som kommer inn før stengetid (14.00), får klokkeslett 21.00.

Også borettslagsandeler blir registrert i gb selv om det ikke er fast eiendom. Reglene om selve registrering går i hovedsak frem i tinglysingslova og tinglysingsforskriften, mens virkningene er regulert i borettslaghsloven kap 6. Registreringen skjer på klokkeslett.

Grunnboken er et real- og rettsregister.

17
Q

Hvordan blir konflikter mellom samme formuesgode avgjort?

A

Dette blir avgjort utfra prioritet. Rettighetene til formuesgodet har som hovedregel innbyrdes prioritet ut fra stiftelsestidspunktet, men annet kan følge av lov eller avtale.

De heftelsene som har dårligere prioritet faller i utgangspunktet bort dersom det trengs for at bedre prioriterte heftelser skal få dekning.

18
Q

Hva er oppstigningsrett?

A

Oppstigningsrett er hovedregelen om at retter med etterstående prioritet rykker frem når en rett med bedre prioritet faller bort.

19
Q

Hva er hovedregelen om godtroerverv ved dobbeltsuksesjon ved avhendelse av fast eiendom?

A

Hovedregelen om godtroerverv er at B ikke trenger å respektere eldre uregistrerte retter som han ikke kjenner eller bør kjenne til. Se tingl. § 20 første ledd, jf. § 21 første ledd.

20
Q

Hva er unntakene fra hovedregelen om godtroerverv dobbeltsuksesjon?

A

Det er unntak for lovfastsatte rettigheter - disse har vern uten registrering, der en rett er hevdet - disse har vern uten registrering, vedtekter registrert i foretaksregisteret, ikke elektronisk registrerte panteretter se tingl. § 22 nr 1 og nr. 1.

Videre er det etter tingl. § 22 nr 3 unntak for kortvarig bruksrett eller en bruksrett som er oppsigelig med vanlig varsel.

i tillegg hindrer registrering av salgspant og utleggspant i motorvogn og avtalepant i motorvogn i næring etter pantel. § 3-8 godtroerverv.

21
Q

Hva er unntakene fra ekstinksjonsregelen. ved hjemmelskonflikt?

A

utgangspunktet er at B kan ekstingvere H sin rett dersom han er i god tro. Det er imidlertid unntak for falsk, forfalskning, mindreårighet, vold eller trusler (og sinnssykdom etter forsikringsavtaleloven).

22
Q

Hva er hovedregelen om godtroerverv ved løsøre?

A

Hovedregelen er at B kan vinne rett fremfor ukjente eldre retter dersom han i god tro får overlevert tingen eller dokumentet fra A som sitter med tingen eller dokumentet, jf. godtrol. § 1 og gbl. § 14. unntak: pantel. §§ 3-8 annet ledd, 3-17 annet ledd og 5-5 og godtrol. § 4 nr.2, godtrol. § 2 nr 1, 2 og 5, lovfastsatte retter.

NB! gavemottaker eller brukslåntaker kan ikke ekstingvere eldre retter på grunnlag av godtrol. § 1. Dette fordi B ikke representerer noen vanlig omsetningsinteresse, jf. forarbeidene.

23
Q

Hva er tilbakeleveringskravet?

A

En eier som vil vindisere tingen må sette frem kravet uten ugrunnet opphold etter at han fikk eller burde ha fått slik kunnskap at han kunne gjøre kravet gjlendende, jf. godtrol. § 3 nr.1.

24
Q

Hva er hovedregelen om godtroerverv ved gjeldsbrev og aksjer?

A

Etter gbl. § 29 annet ledd og aksjel. § 4-13 annet ledd går den retten som skyldneren først får melding om, foran. Legitimasjonen ligger i at skyldneren eller selskapet ikke kan opplyse om eldre rettsstiftelser dersom B spør.

unntak: krav som avhendes sammen med forretning gbl. § 29 tredje ledd, innskuddsbøker gbl. § 32,

25
Q

Hva er vilkårene for godtroerverv generelt?

A

Legitimasjon, aktsom god tro, sikringsakt, avtale

26
Q

hva går vilkåret om aktsom god tro ut på?

A

Det innebærer en vurdering av hva B kjente eller burde kjenne til. Vurdeirngen av den gode troen skal skje ut fra omstendighetene i det konkrete tilfellet: kan knytte seg til A, karakteren av transaksjonen, formuesgodet, B osv.

27
Q

Hva er spesialitetsvilkåret?

A

Spesialitetsvilkåret innebærer en forutsetnign for separatistrett om at retten må knytte seg til et bestemt formuesgode. Vilkåret kan komme i to varianter 1) individualisering av formuesgoder der et krav opprinnelig ikke var knyttet til et bestemt formuesgode og 2) bortfall av det som tidligere var en rett til et bestemt formuesgode.

28
Q

Hva er surrogasjon?

A

Dette er der rett til et formuesgode får over på andre formuesgoder. Det må generelt være en klar sammenheng mellom gammelt og nytt formuesgode, midlene må ikke være blandet sammen med andre midler i mellomtingen, og tapet av det opprinnelige formuesgodet må ha skjedd ved et uhell eller i strid med en rett.

29
Q

Hvordan skal avtaleerverv eller utlegg stå seg mot B ved kreditorbeslag?

A

Den rett som er registrert senest dagen før utlegget/konkursen står seg, jf. tingl. §§ 20 og 23.

30
Q

Hvilken kobling kan trekkes mellom hevingsforbehold og kreditorbeslag?

A

Selgeren mister som hovedregel retten til å heve pga betingsmislighold når formuesgodet blir overtatt av kjøperen, o fra det tidspunktet kan kjøperens kreditorer ta beslag. Selgeren kan ta forbehold om å utvide hevingsretten, som må være registrert senest samtidig med at kjøperens rett til eiendommen blir registrert.

31
Q

Når har en S som finansierer erverv av formuesgodet rettsvern?

A

Vedkommende får rettsvern dersom pantet blir registrert senest samtidig med overføringen av registerhjemmelen, jf. sjøl. § 21 tredje ledd og luftl. § 3-17 tredje ledd + ved tvangssalg.

32
Q

Hva er hovedregelen for å oppnå rettsvern for vanlig løsøreting og dokumenter?

A

Hovedregelen er endring av besittelse i form av fysisk kontroll er nødvendig. unntak bør gjøres der tingen står til disposisjon for erververen, der bare transporten står igjen, og der tingen er hos selgeren i kjøperens interesse (interesselæren). Videre bør det godtas i tilfeller der hensynet til tjenlige transaksjoner taler for det, samtidig som faren for kreditorsvik er litem.

33
Q

Hva er salgspant?

A

Salgspant er panterett som sikrer kjøpesummen eller restkjøpesummen. Dette er et unntak fra håndpantregelen. Dette er regulert i dekningsl. § 7-7 annet ledd som åpner opp for å ta forbehold om utvidet hevingsrett slik at erververens kreditorer ikke kan ta beslag.

salgspanteretten må være avtalt senest når tingen blir overgitt, altså før hevingsretten faller bort, jf. pantel. § 3-17.

34
Q

Hva skiller leieavtaler og salgspant?

A

Dersom det er meningen at leieren skal bli eier av tingen etter å ha betalt leieterminene, skal avtalen regnes som salgspant. HR har ment at avtalen skal sikre et avhendingsvederlag bare dersom de avtalte leieterminene skal dekke et tilnærmet fullstendig avhendelsesvederlag, jf. HR-2017-2248-A. se pantel. § 3-22.

35
Q

Hvordan oppnås rettsvern for enkle krav eller uregistrerte aksjer?

A

Dette oppnås gjennom melding, jf. gbl. § 29 første ledd. Det må være en melding og denne må ha kommet frem, men det kreves ikke kunnskap om innholdet i meldingen.

36
Q

Foreligger det et vilkår om rettsvernakt for rettigheter i andre formuesgoder?

A

Dette avgjøres ut fra en vekting av ønsket om notoritet for å hindre kreditorsvik og om at kreditorene ikke skal ha bedre rett til formuesgodet enn debitor selv har. Hensynet til konsekvens og sammenheng i reglene har vekt, men kan ikke alltid være avgjørende.