Arbeidsgiveransvaret Flashcards
(5 cards)
Hensynene bak
○ Prevensjon
○ Reparasjon
○ Pulverisering
○ Interesseavveining
Hvorfor blir arbeidsgiver ansvarlig?
- Nærmest til å forsikre seg
§ Pulveringshensynet
Selve arbeidet kan være risikoskapende (f.eks. En togfører får et særdeles ansvar i et arbeid som har høy skadeevne)
Hvem er arbeidstaker?»
«Arbeidstaker defineres i § 2-1 nr. 3 som «enhver som gjør arbeid eller utfører verv i arbeidsgivers tjeneste. Like med arbeidstaker regnes ombud i offentlig virksomhet, de som gjør tjeneste i Forsvaret og andre under pålagt tjenestegjøring for det offentlige, samt innsatte, pasienter e.l. som deltar i arbeidsvirksomhet i kriminalomsorgens anstalter, i helseinstitusjoner e.l”
Hvordan blir arbeidsgiver ansvarlig?
○ Voldt med forsett eller uaktsomhet fra arbeidstakers side
Videre skal man ta hensyn til om «de krav skadelidte med rimelighet kan stille til virksomheten eller tjenesten, er tilsidesatt», se skl. § 2-1 nr. 1 første punktum»
Det er heller ikke nødvendig at den skadevoldende identifiseres (som konkret person/ansatt)
Arbeidsgiver blir også ansvarlig for “kumaltive feil” altså småfeil hos flere ansatte som til sammen gjør at det til sammen blir “uaktsomt” eller “foresettelig”
Arbeidstaker må ha voldt skaden under utføring av arbeid. Nevn relevant rettspraksis.
- Rt. 1982 s. 1349 (Rengjøringspersonell)
§ Stjal med forsett
§ Fremme arbeidstaker egne formål (Rt. 1996 s. 386)
□ Taler mot arbeidsgiveransvar
- Rt. 2000 s. 211
§ Bankansatt medvirket til underslag
§ “så stor nærhet i arbeidsoppgaver og straffbar handling, var underslaget “ikke så ekstraordinært” at det falt utenfor “det som er rimelig å regne med”
-
- Rt. 2007 s. 1665 (Vekterdommen)
§ Gjaldt: vekter satt brakkerigg på fyr.
§ HR: Den skadevoldende handling ble ansett som “fjern og ekstraordinær” og risikoen for at en ansatt skulle gjøre noe sånt var lav og lå utenfor det arbeidsgiver hadde mulighet for å avverge.
- «Til sammenligning kan det nevnes at Høyesterett i Vekterdommen (jf. ovenfor) viste til at risikoen for at en bankansatt skulle begå underslag, var atskillig større enn at vektere skulle begå grove skadeverk. Samme type resonnement lå til grunn i Rt. 2008 s. 775, Hjemmehjelpdommen:»- Utledning. - Var det nærhet mellom den skadelige handlingen / unnlatelsen og arbeidsoppgavene? □ Eller var handlingen "fjern og ekstraordinær", jf. Vekterdommen?