Ch 19 Flashcards Preview

SP7 - R/Q > Ch 19 > Flashcards

Flashcards in Ch 19 Deck (20)
1

1. What is a computer crime?

A. Any attack specifically listed in your security policy
B. Any illegal attack that compromises a protected computer
C. Any violation of a law or regulation that involves a computer
D. Failure to practice due diligence in computer security

Answer: C

A crime is any violation of a law or regulation. The violation stipulation defines the action as a crime. It is a computer crime if the violation involves a computer either as the target or as a tool.

2

2. What is the main purpose of a military and intelligence attack?

A. To attack the availability of military systems
B. To obtain secret and restricted information from military or law enforcement sources
C. To utilize military or intelligence agency systems to attack other nonmilitary sites
D. To compromise military systems for use in attacks against other systems

Answer: B

A military and intelligence attack is targeted at the classified data that resides on the system. To the attacker, the value of the information justifies the risk associated with such an attack. The information extracted from this type of attack is often used to plan subsequent attacks.

3

3. What type of attack targets proprietary information stored on a civilian organization's system?

A. Business attack
B. Denial-of-service attack
C. Financial attack
D. Military and intelligence attack

Answer: A

Confidential information that is not related to the military or intelligence agencies is the target of business attacks. The ultimate goal could be destruction, alteration, or disclosure of confidential information.

4

4. What goal is not a purpose of a financial attack?

A. Access services you have not purchased
B. Disclose confidential personal employee information
C. Transfer funds from an unapproved source into your account
D. Steal money from another organization

Answer: B

A financial attack focuses primarily on obtaining services and funds illegally.

5

5. Which one of the following attacks is most indicative of a terrorist attack?

A. Altering sensitive trade secret documents
B. Damaging the ability to communicate and respond to a physical attack
C. Stealing unclassified information
D. Transferring funds to other countries

Answer: B

A terrorist attack is launched to interfere with a way of life by creating an atmosphere of fear. A computer terrorist attack can reach this goal by reducing the ability to respond to a simultaneous physical attack.

6

6. Which of the following would not be a primary goal of a grudge attack?

A. Disclosing embarrassing personal information
B. Launching a virus on an organization's system
C. Sending inappropriate email with a spoofed origination address of the victim organization
D. Using automated tools to scan the organization's systems for vulnerable ports

Answer: D

Any action that can harm a person or organization, either directly or through embarrassment, would be a valid goal of a grudge attack. The purpose of such an attack is to "get back" at someone.

7

7. What are the primary reasons attackers engage in thrill attacks? (Choose all that apply.)

A. Bragging rights
B. Money from the sale of stolen documents
C. Pride of conquering a secure system
D. Retaliation against a person or organization

Answer: A;C

Thrill attacks have no reward other than providing a boost to pride and ego. The thrill of launching the attack comes from the act of participating in the attack (and not getting caught).

8

8. What is the most important rule to follow when collecting evidence?

A. Do not turn off a computer until you photograph the screen.
B. List all people present while collecting evidence.
C. Never modify evidence during the collection process.
D. Transfer all equipment to a secure storage location.

Answer: C

Although the other options have some merit in individual cases, the most important rule is to never modify, or taint, evidence. If you modify evidence, it becomes inadmissible in court.

9

9. What would be a valid argument for not immediately removing power from a machine when an incident is discovered?

A. All of the damage has been done. Turning the machine off would not stop additional damage.
B. There is no other system that can replace this one if it is turned off.
C. Too many users are logged in and using the system.
D. Valuable evidence in memory will be lost.

Answer: D

The most compelling reason for not removing power from a machine is that you will lose the contents of memory. Carefully consider the pros and cons of removing power. After all is considered, it may be the best choice.

10

10. Hacktivists are motivated by which of the following factors? (Choose all that apply.)

A. Financial gain
B. Thrill
C. Skill
D. Political beliefs

Answer: B;D

Hacktivists (the word is a combination of hacker and activist) often combine political motivations with the thrill of hacking. They organize themselves loosely into groups with names like Anonymous and Lolzsec and use tools like the Low Orbit Ion Cannon to create large-scale denial-of-service attacks with little knowledge required.

11

11. What is an incident?

A. Any active attack that causes damage to your system
B. Any violation of a code of ethics
C. Any crime (or violation of a law or regulation) that involves a computer
D. Any event that adversely affects the confidentiality, integrity, or availability of your data

Answer: D

An incident is normally defined as any event that adversely affects the confidentiality, integrity, or availability of your data.

12

12. If port scanning does no damage to a system, why is it generally considered an incident?

A. All port scans indicate adversarial behavior.
B. Port scans can precede attacks that cause damage and can indicate a future attack.
C. Scanning a port damages the port.
D. Port scanning uses system resources that could be put to better uses.

Answer: B

Some port scans are normal. An unusually high volume of port scan activity can be a reconnaissance activity preceding a more dangerous attack. When you see unusual port scanning, you should always investigate.

13

13. What type of incident is characterized by obtaining an increased level of privilege?

A. Compromise
B. Denial of service
C. Malicious code
D. Scanning

Answer: A

Any time an attacker exceeds their authority, the incident is classified as a system compromise. This includes valid users who exceed their authority as well as invalid users who gain access through the use of a valid user ID.

14

14. What is the best way to recognize abnormal and suspicious behavior on your system?

A. Be aware of the newest attacks.
B. Configure your IDS to detect and report all abnormal traffic.
C. Know what your normal system activity looks like.
D. Study the activity signatures of the main types of attacks.

Answer: C

Although options A, B, and D are actions that can make you aware of what attacks look like and how to detect them, you will never successfully detect most attacks until you know your system. When you know what the activity on your system looks like on a normal day, you can immediately detect any abnormal activity.

15

15. If you need to confiscate a PC from a suspected attacker who does not work for your organization, what legal avenue is most appropriate?

A. Consent agreement signed by employees.
B. Search warrant.
C. No legal avenue is necessary.
D. Voluntary consent.

Answer: B

In this case, you need a search warrant to confiscate equipment without giving the suspect time to destroy evidence. If the suspect worked for your organization and you had all employees sign consent agreements, you could simply confiscate the equipment.

16

16. Why should you avoid deleting log files on a daily basis?

A. An incident may not be discovered for several days and valuable evidence could be lost.
B. Disk space is cheap, and log files are used frequently.
C. Log files are protected and cannot be altered.
D. Any information in a log file is useless after it is several hours old.

Answer: A

Log files contain a large volume of generally useless information. However, when you are trying to track down a problem or an incident, they can be invaluable. Even if an incident is discovered as it is happening, it may have been preceded by other incidents. Log files provide valuable clues and should be protected and archived.

17

17. Which of the following conditions might require that you report an incident? (Choose all that apply.)

A. Confidential information protected by government regulation was possibly disclosed.
B. Damages exceeded $1,500.
C. The incident has occurred before.
D. The incident resulted in a violation of a law.

Answer: A;D

You must report an incident when the incident resulted in the violation of a law or regulation. This includes any damage (or potential damage) to or disclosure of protected information.

18

18. What are ethics?

A. Mandatory actions required to fulfill job requirements
B. Laws of professional conduct
C. Regulations set forth by a professional organization
D. Rules of personal behavior

Answer: D

Ethics are simply rules of personal behavior. Many professional organizations establish formal codes of ethics to govern their members, but ethics are personal rules individuals use to guide their lives.

19

19. According to the (ISC)2 Code of Ethics, how are CISSPs expected to act?

A. Honestly, diligently, responsibly, and legally
B. Honorably, honestly, justly, responsibly, and legally
C. Upholding the security policy and protecting the organization
D. Trustworthy, loyally, friendly, courteously

Answer: B

The second canon of the (ISC)2 Code of Ethics states how a CISSP should act, which is honorably, honestly, justly, responsibly, and legally.

20

20. Which of the following actions are considered unacceptable and unethical according to RFC 1087, "Ethics and the Internet"?

A. Actions that compromise the privacy of classified information
B. Actions that compromise the privacy of users
C. Actions that disrupt organizational activities
D. Actions in which a computer is used in a manner inconsistent with a stated security policy

Answer: B

RFC 1087 does not specifically address the statements in A, C, or D. Although each type of activity listed is unacceptable, only "actions that compromise the privacy of users" are explicitly identified in RFC 1087.