Ch 7 Flashcards Preview

SP7 - R/Q > Ch 7 > Flashcards

Flashcards in Ch 7 Deck (20)
Loading flashcards...
1

1. In the RSA public key cryptosystem, which one of the following numbers will always be largest?

A. e
B. n
C. p
D. q

Answer: B

The number n is generated as the product of the two large prime numbers, p and q. Therefore, n must always be greater than both p and q. Furthermore, it is an algorithm constraint that e must be chosen such that e is smaller than n. Therefore, in RSA cryptography, n is always the largest of the four variables shown in the options to this question.

2

2. Which cryptographic algorithm forms the basis of the El Gamal cryptosystem?

A. RSA
B. Diffie-Hellman
C. 3DES
D. IDEA

Answer: B

The El Gamal cryptosystem extends the functionality of the Diffie-Hellman key exchange protocol to support the encryption and decryption of messages.

3

3. If Richard wants to send an encrypted message to Sue using a public key cryptosystem, which key does he use to encrypt the message?

A. Richard's public key
B. Richard's private key
C. Sue's public key
D. Sue's private key

Answer: C

Richard must encrypt the message using Sue's public key so that Sue can decrypt it using her private key. If he encrypted the message with his own public key, the recipient would need to know Richard's private key to decrypt the message. If he encrypted it with his own private key, any user could decrypt the message using Richard's freely available public key. Richard could not encrypt the message using Sue's private key because he does not have access to it. If he did, any user could decrypt it using Sue's freely available public key.

4

4. If a 2,048-bit plaintext message were encrypted with the El Gamal public key cryptosystem, how long would the resulting ciphertext message be?

A. 1,024 bits
B. 2,048 bits
C. 4,096 bits
D. 8,192 bits

Answer: C

The major disadvantage of the El Gamal cryptosystem is that it doubles the length of any message it encrypts. Therefore, a 2,048-bit plain-text message would yield a 4,096-bit ciphertext message when El Gamal is used for the encryption process.

5

5. Acme Widgets currently uses a 1,024-bit RSA encryption standard companywide. The company plans to convert from RSA to an elliptic curve cryptosystem. If it wants to maintain the same cryptographic strength, what ECC key length should it use?

A. 160 bits
B. 512 bits
C. 1,024 bits
D. 2,048 bits

Answer: A

The elliptic curve cryptosystem requires significantly shorter keys to achieve encryption that would be the same strength as encryption achieved with the RSA encryption algorithm. A 1,024-bit RSA key is cryptographically equivalent to a 160-bit elliptic curve cryptosystem key.

6

6. John wants to produce a message digest of a 2,048-byte message he plans to send to Mary. If he uses the SHA-1 hashing algorithm, what size will the message digest for this particular message be?

A. 160 bits
B. 512 bits
C. 1,024 bits
D. 2,048 bits

Answer: A

The SHA-1 hashing algorithm always produces a 160-bit message digest, regardless of the size of the input message. In fact, this fixed-length output is a requirement of any secure hashing algorithm.

7

7. Which one of the following technologies is considered flawed and should no longer be used?

A. SHA-2
B. PGP
C. WEP
D. TLS

Answer: C

The WEP algorithm has documented flaws that make it trivial to break. It should never be used to protect wireless networks.

8

8. What encryption technique does WPA use to protect wireless communications?

A. TKIP
B. DES
C. 3DES
D. AES

Answer: A

WiFi Protected Access (WPA) uses the Temporal Key Integrity Protocol (TKIP) to protect wireless communications. WPA2 uses AES encryption.

9

9. Richard received an encrypted message sent to him from Sue. Which key should he use to decrypt the message?

A. Richard's public key
B. Richard's private key
C. Sue's public key
D. Sue's private key

Answer: B

Sue would have encrypted the message using Richard's public key. Therefore, Richard needs to use the complementary key in the key pair, his private key, to decrypt the message.

10

10. Richard wants to digitally sign a message he's sending to Sue so that Sue can be sure the message came from him without modification while in transit. Which key should he use to encrypt the message digest?

A. Richard's public key
B. Richard's private key
C. Sue's public key
D. Sue's private key

Answer: B

Richard should encrypt the message digest with his own private key. When Sue receives the message, she will decrypt the digest with Richard's public key and then compute the digest herself. If the two digests match, she can be assured that the message truly originated from Richard.

11

11. Which one of the following algorithms is not supported by the Digital Signature Standard?

A. Digital Signature Algorithm
B. RSA
C. El Gamal DSA
D. Elliptic Curve DSA

Answer: C

The Digital Signature Standard allows federal government use of the Digital Signature Algorithm, RSA, or the Elliptic Curve DSA in conjunction with the SHA-1 hashing function to produce secure digital signatures.

12

12. Which International Telecommunications Union (ITU) standard governs the creation and endorsement of digital certificates for secure electronic communication?

A. X.500
B. X.509
C. X.900
D. X.905

Answer: B

X.509 governs digital certificates and the public key infrastructure (PKI). It defines the appropriate content for a digital certificate and the processes used by certificate authorities to generate and revoke certificates.

13

13. What cryptosystem provides the encryption/decryption technology for the commercial version of Phil Zimmerman's Pretty Good Privacy secure email system?

A. ROT13
B. IDEA
C. ECC
D. El Gamal

Answer: B

Pretty Good Privacy uses a "web of trust" system of digital signature verification. The encryption technology is based on the IDEA private key cryptosystem.

14

14. What TCP/IP communications port is used by Transport Layer Security traffic?

A. 80
B. 220
C. 443
D. 559

Answer: C

Transport Layer Security uses TCP port 443 for encrypted client-server communications.

15

15. What type of cryptographic attack rendered Double DES (2DES) no more effective than standard DES encryption?

A. Birthday attack
B. Chosen ciphertext attack
C. Meet-in-the-middle attack
D. Man-in-the-middle attack

Answer: C

The meet-in-the-middle attack demonstrated that it took relatively the same amount of computation power to defeat 2DES as it does to defeat standard DES. This led to the adoption of Triple DES (3DES) as a standard for government communication.

16

16. Which of the following tools can be used to improve the effectiveness of a brute-force password cracking attack?

A. Rainbow tables
B. Hierarchical screening
C. TKIP
D. Random enhancement

Answer: A

Rainbow tables contain precomputed hash values for commonly used passwords and may be used to increase the efficiency of password cracking attacks.

17

17. Which of the following links would be protected by WPA encryption?

A. Firewall to firewall
B. Router to firewall
C. Client to wireless access point
D. Wireless access point to router

Answer: C

The WiFi Protected Access protocol encrypts traffic passing between a mobile client and the wireless access point. It does not provide end-to-end encryption.

18

18. What is the major disadvantage of using certificate revocation lists?

A. Key management
B. Latency
C. Record keeping
D. Vulnerability to brute-force attacks

Answer: B

Certificate revocation lists (CRLs) introduce an inherent latency to the certificate expiration process due to the time lag between CRL distributions.

19

19. Which one of the following encryption algorithms is now considered insecure?

A. El Gamal
B. RSA
C. Skipjack
D. Merkle-Hellman Knapsack

Answer: D

The Merkle-Hellman Knapsack algorithm, which relies on the difficulty of factoring super-increasing sets, has been broken by cryptanalysts.

20

20. What does IPsec define?

A. All possible security classifications for a specific configuration
B. A framework for setting up a secure communication channel
C. The valid transition states in the Biba model
D. TCSEC security categories

Answer: B

IPsec is a security protocol that defines a framework for setting up a secure channel to exchange information between two entities.