ECONOMISCHE ANALYSE VAN HET IP Flashcards

1
Q

Wat is het economische perspectief op intellectuele eigendomsrechten?

A

Vanuit een economisch perspectief beschermen intellectuele eigendomsrechten informatiegoederen. Deze goederen hebben een niet-fysiek karakter, waarbij de onderliggende expressies of ideeën niet-rivaal zijn. Het niet-rivaal karakter houdt in dat de consumptie van deze goederen door één persoon de consumptie door een ander niet belemmert. Het delen van informatiegoederen kan maatschappelijk gezien voordelig zijn, omdat er geen extra kosten verbonden zijn aan gedeeld gebruik en het kan resulteren in gedeelde ervaringen en voordelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe worden intellectuele eigendomsrechten vanuit economisch oogpunt beschouwd?

A

Intellectuele eigendomsrechten worden gezien als artificiële monopolies. In plaats van informatiegoederen vrij beschikbaar te stellen, verleent het intellectueel eigendomsrecht de auteur of uitvinder een exclusief verkooprecht, waardoor slechts één verkoper het goed of de dienst kan verkopen. Dit exclusieve recht is een vorm van een juridisch monopolie dat is gebaseerd op wetgeving en niet op vrije marktwerking. Deze monopolies hebben economische kosten, zoals weergegeven in een grafiek, vanwege het beperkte aanbod en de hogere prijzen die mogelijk kunnen resulteren uit het gebrek aan concurrentie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn de economische gevolgen van monopolies?

A

Monopolies hebben negatieve gevolgen vanuit economisch oogpunt. Doordat er slechts één verkoper is, daalt de verkochte hoeveelheid en stijgt de prijs. De monopolist behaalt een groter profijt, waarbij een deel van het consumentensurplus wordt overgeheveld naar het producentensurplus. Bovendien ontstaat er maatschappelijke kost in verband met monopolies, zoals “deadweight loss”. Dit verwijst naar het permanente verlies van sociale welvaart wanneer het evenwicht van een goed of dienst niet pareto-optimaal is. Als gevolg van de monopolieprijs worden een aantal consumenten benadeeld en kunnen zij het goed of de dienst niet aanschaffen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is het probleem met monopolies in termen van sociale welvaart?

A

Het probleem met monopolies is dat ze leiden tot inefficiëntie in termen van sociale welvaart. Het prijsverschil tussen de marginale kosten en de monopolieprijs zorgt ervoor dat een aantal consumenten het goed of de dienst niet kunnen kopen, waardoor er een verlies van sociale welvaart ontstaat. Dit komt naar voren bijvoorbeeld bij het verschil in prijzen tussen medische producten onder octrooi en generieke geneesmiddelen. De verhoogde prijs door het octrooi zorgt ervoor dat sommige consumenten de hoge prijs niet kunnen betalen en geen toegang hebben tot de medicatie. Dit resulteert in een sociaal kostenaspect van octrooien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Waarom bestaan intellectuele eigendomsrechten?

A

: Intellectuele eigendomsrechten bestaan vanwege de hoge vaste kosten die gepaard gaan met de creatie van auteurswerken en informatiegoederen. Hoewel de fysieke productie vaak goedkoop is, zijn de initiële creatiekosten hoog. Daarnaast zijn de variabele kosten om bijkomende kopieën te maken laag, vooral door de digitale technologie. Zonder intellectuele eigendomsrechtbescherming zou de vrije marktwerking leiden tot een situatie waarin kopiëren interessanter is dan creëren. Om de creatie van werken aan te moedigen, zijn intellectuele eigendomsrechten een noodzakelijk kwaad, omdat kopiëren eenvoudig en goedkoop is. Het intellectueel eigendomsrecht vormt een compromis tussen de kost van creatie en de stimulans voor verdere productie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is het compromis inzake intellectuele eigendomsrechten?

A

Het compromis inzake intellectuele eigendomsrechten is gebaseerd op een dynamische analyse. Het erkent de waarde en noodzaak van eigendomsbescherming, maar stelt ook dat een wereld zonder intellectuele eigendomsrechten leidt tot suboptimale investeringen. Daarom wordt voorgesteld om eigendomsrechten tijdelijk te maken, waarbij de auteur of uitvinder gedurende een bepaalde periode de enige verkoper is om de vaste kosten te recupereren. Na het recupereren van de kosten en het behalen van winst wordt het werk dan toegewezen aan de hele maatschappij. Een alternatief is publieke eigendom met publieke investering, waarbij de overheid belastingmiddelen toekent en de voortbrengselen vrij beschikbaar stelt. Dit is vooral relevant voor sectoren die door de markt als minder commercieel worden beschouwd en waarin publieke inspanningen nodig zijn om investeringen aan te moedigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waarom worden intellectuele eigendomsrechten vanuit een economisch perspectief beschermd?

A

Intellectuele eigendomsrechten worden beschermd omdat ze informatiegoederen beschermen en een specifiek karakter hebben, aangezien ze niet-fysieke en niet-rivale goederen zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat zijn de economische kosten van monopolies op intellectuele eigendomsrechten?

A

Monopolies op intellectuele eigendomsrechten kunnen leiden tot hogere prijzen, lagere hoeveelheden verkochte goederen en welvaartsverliezen als gevolg van verminderde toegang voor consumenten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is de economische verklaring voor de beperking van auteursrecht tot de specifieke expressie en niet het idee zelf?

A

: Vanuit economisch perspectief zou het beschermen van het idee zelf leiden tot een te breed monopolie, wat disproportioneel zou zijn ten opzichte van de creatieve bijdrage van het idee. Hierdoor worden onafhankelijke creaties, zelfs als ze identiek zijn aan een bestaand werk, niet beschouwd als inbreuk op het auteursrecht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Welke rol spelen transactiekosten in het auteursrecht?

A

Transactiekosten spelen een belangrijke rol in de economische analyse van het auteursrecht, vooral vanwege de grote mate van complementariteit in muziek. Het bundelen van muziek wordt bemoeilijkt doordat rechthebbenden vaak verspreid zijn en moeilijk te bereiken. Dit heeft geleid tot praktijken zoals mash-up muziek en het gebruik van samples. Beheersvennootschappen spelen een rol bij het bepalen van vergoedingen en het innen van betalingen, wat transactiekosten verlaagt maar ook zorgt voor machtsconcentratie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hoe wordt het eigendomsrecht van auteurs beschermd bij transactiekosten in de muziekindustrie?

A

Het traditionele property rule (vetorecht) wordt vervangen door een liability rule, waarbij auteurs verplichte licenties moeten verlenen in ruil voor een vergoeding. Beheersvennootschappen spelen een rol bij het reguleren van vergoedingen en het vereenvoudigen van transacties tussen auteurs en gebruikers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat zijn enkele actuele onderwerpen in het auteursrecht vanuit economisch perspectief?

A

Een van de actuele onderwerpen is het beheer van transactiekosten in de muziekindustrie, waarbij beheersvennootschappen een rol spelen bij het verlagen van transactiekosten. Daarnaast wordt ook de discussie gevoerd over de balans tussen auteursrechten en het gebruik van samples en mash-up muziek, waarbij de economische efficiëntie en creatieve vrijheid in overweging worden genomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat zijn vetorechten in het auteursrecht en hoe kunnen ze van invloed zijn op parodieën?

A

Vetorechten geven auteurs het recht om afgeleide werken, zoals parodieën, te weigeren. Dit kan een belemmering vormen voor de economische vrije markt, omdat de oorspronkelijke auteurs vaak kritiek of satire op hun werk kunnen weigeren. Dit kan resulteren in een verarming van de maatschappij en belemmering van de vrijheid van meningsuiting. Het recht op parodie is een juridisch instrument dat de macht van auteurs beperkt om creatieve werken te beschermen die anders niet tot stand zouden komen als vrije onderhandelingen vereist waren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is het verschil tussen satire en parodie in het auteursrecht?

A

Satire gebruikt een ander werk om grappig te zijn of creatieve daden te stellen, terwijl parodie een reflectie of kritiek op het originele werk maakt. Parodie wordt vaak beschermd als een vorm van vrije meningsuiting, terwijl satire mogelijk niet dezelfde bescherming geniet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat zijn enkele uitdagingen bij de handhaving van auteursrechten, met name bij muziek op internet?

A

Het uitwisselen van muziek onder licentie is absoluut verboden, wat heeft geleid tot pogingen om file-sharing technologie te verbieden en rechtszaken tegen studenten die muziek delen. De handhaving van auteursrechten op internet is echter praktisch moeilijk. Er zijn problemen zoals het gevoel van anonimiteit, de afschrikking van straffen vanwege onzekere kosten en zekere voordelen, en sociale normen die tegen de handhaving kunnen werken. Het “backlash effect” kan optreden, waarbij punitief optreden contraproductief is en de handhaving nog moeilijker maakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat toonde onderzoek aan over de houding van mensen die illegaal muziek hadden gedownload ten opzichte van strengere straffen?

A

Het onderzoek toonde aan dat mensen die al in het verleden illegaal muziek hadden gedownload, minder vatbaar waren voor strenge bestraffing. In feite vonden ze het downloaden van muziek minder onethisch naarmate de bestraffing strenger werd. Dit fenomeen was echter omgekeerd bij mensen die potentieel inbreukmakers waren. Bij lage straffen vonden ze het illegaal downloaden van muziek niet zo onethisch. Het streng bestraffen van auteursrechtelijke inbreuken had dus een andere invloed op mensen die al illegaal hadden gedownload.

17
Q

Wat kan een verklaring zijn voor het feit dat strenge bestraffing illegaal downloaden als een corrupt systeem kan doen lijken?

A

Door de zware bestraffing begonnen mensen illegaal downloaden als een corrupt systeem te beschouwen. De perceptie was dat het systeem zelf oneerlijk was, wat hun houding ten opzichte van illegaal downloaden beïnvloedde.

18
Q

Wat zijn enkele alternatieve systemen die worden voorgesteld om de handhaving van auteursrecht te verbeteren?

A

Enkele alternatieve systemen zijn het vervangen van auteursrecht door een belasting op internettoegang, waarbij consumenten een kleine vergoeding betalen om toegang te krijgen tot muziek. Een andere optie is zelfhulp, waarbij muziek gratis wordt aangeboden en mensen vrijwillig een vergoeding kunnen storten. Er zijn ook suggesties om de focus te verleggen naar vinylplaten en digitale muziekmarkten, waar gebruiksgemak een belangrijke factor is.

19
Q

Wat beschermt een octrooi?

A

Een octrooi beschermt toegepaste ideeën, met name uitvindingen. Het beschermt niet machines of computers, maar eerder de beschrijving van hoe een bepaald idee kan worden uitgevoerd.

20
Q

Wat zijn enkele vereisten voor het verkrijgen van een octrooi?

A

Om in aanmerking te komen voor een octrooi moet de uitvinding nieuw zijn op het moment van de aanvraag. Daarnaast moet de uitvinding innovatief genoeg zijn. Er zijn ook uitzonderingen op het octrooirecht, zoals wiskundige methoden en biologische processen.

21
Q

Wat zijn enkele mogelijke oorzaken van de toename van octrooien?

A

Enkele mogelijke oorzaken van de toename van octrooien zijn de verschuiving naar een informatie-economie, de beschikbaarheid van kapitaal voor R&D-investeringen en de uitbreiding van octrooirechten. Bovendien kan de lakse houding van octrooibureaus en de afweging van werklast tegen verwachte schade ook een rol spelen.

22
Q

at is de duurtijd van een octrooi?

A

De duurtijd van een octrooi kan variëren, maar doorgaans is het 6 of 20 jaar, afhankelijk van het type octrooi en het rechtsgebied.

23
Q

Wat is het exclusieve recht dat een octrooihouder heeft?

A

Een octrooihouder heeft het exclusieve recht om zijn uitvinding te verkopen en de werkwijze ervan toe te passen. Dit betekent dat anderen zonder toestemming geen gebruik kunnen maken van de uitvinding.

24
Q

Wat is de betekenis van een octrooi-explosie?

A

Een octrooi-explosie verwijst naar de historische toename van het aantal octrooiaanvragen en toegekende octrooien. Verschillende factoren, zoals de groei van de informatie-economie en de beschikbaarheid van kapitaal voor R&D-investeringen, kunnen bijdragen aan deze toename.

25
Q

Wat is rationele onwetendheid van een octrooikantoor?

A

Rationele onwetendheid van een octrooikantoor verwijst naar de afweging van werklast tegen verwachte schade. Wanneer octrooibureaus te maken hebben met een groot aantal octrooiaanvragen, kunnen ze lakser worden bij het beoordelen van deze aanvragen om aan de werkdruk te voldoen.

26
Q

Wat zijn de twee fenomenen met betrekking tot octrooiprocessen?

A

De twee fenomenen met betrekking tot octrooiprocessen zijn het offensieve gebruik van octrooien, waarbij niet veel octrooien daadwerkelijk in rechtszaken worden gebruikt, maar de processen wel duur zijn, en het defensieve gebruik van octrooien, waarbij bedrijven octrooien opkopen om zich te beschermen tegen inbreukclaims.

27
Q

Wat zijn de kosten en baten van het gebruik van octrooien?

A

Voor het offensieve gebruik van octrooien omvat het kosten-batenanalyse verdedigingskosten en opportunisme, evenals hoge informatie- en procedurekosten. Voor het defensieve gebruik van octrooien dient het als afschrikmiddel tegen inbreuk.

28
Q

Wat zijn de mogelijke problemen met octrooien in relatie tot wetenschappelijke

A

Octrooien kunnen leiden tot een verschuiving van publieke naar private investeringen, octrooien op DNA en bredere toepassingsgebieden, en ze kunnen zowel aanmoediging bieden voor fundamenteel onderzoek als problemen veroorzaken voor toegepast onderzoek.

29
Q

Wat is het mogelijke gevolg van een teveel aan octrooien?

A

In een wereld zonder octrooien kunnen onderzoekers gemakkelijk inzichten combineren en nieuwe uitvindingen op de markt brengen. Wanneer er octrooien worden verkregen op fundamentele inzichten, kan de onderzoeker echter licenties nodig hebben voor elk van de voorafgaande uitvindingen, wat het proces complexer maakt.

30
Q

Wat zijn de juridische basis en vereisten voor octrooien?

A

Octrooien beschermen toegepaste ideeën en vereisen een octrooiaanvraag met een beschrijving van de omvang. Een uitvinding moet nieuw en innovatief zijn. Er zijn uitzonderingen voor bepaalde gebieden, en de duurtijd van octrooien varieert.

31
Q

Wat zijn de oorzaken van de octrooi-explosie en hoe beïnvloeden ze octrooiaanvragen?

A

Factoren zoals de informatie-economie, beschikbaarheid van kapitaal voor R&D, uitbreiding van octrooirechten en rational ignorance van octrooikantoren hebben geleid tot een toename van het aantal octrooiaanvragen. Dit heeft invloed gehad op de beoordeling en goedkeuring van octrooien.

32
Q

Wat zijn enkele fenomenen met betrekking tot octrooiprocessen en het gebruik van octrooien?

A

Octrooiprocessen kunnen offensief of defensief worden gebruikt. Het offensieve gebruik is vaak duur en heeft geleid tot het opkomende fenomeen van patent trolls. Het defensieve gebruik gaat vaak gepaard met het opkopen van octrooien om zich te beschermen tegen inbreukclaims.

33
Q

Wat zijn de mogelijke gevolgen van octrooien voor wetenschappelijke vooruitgang?

A

Octrooien kunnen leiden tot een verschuiving van publieke naar private investeringen, de opkomst van octrooien op DNA en bredere toepassingsgebieden, en zowel aanmoediging als problemen bieden voor fundamenteel en toegepast onderzoek

34
Q

Wat zijn enkele oorzaken van anticommons in het octrooisysteem?

A

Anticommons kunnen ontstaan door transactiekosten, strategisch gedrag van octrooihouders, cognitieve effecten zoals de overschatting van de waarde van eigen onderzoek, en externe effecten die de vraagcurve beïnvloeden.

35
Q

Wat zijn mogelijke oplossingen voor vertraagde wetenschappelijke vooruitgang als gevolg van anticommons?

A

Oplossingen kunnen bestaan uit fusies op de markt, aanpassingen van het octrooirecht ex ante en verplichte licenties ex post om het gebruik van octrooien te vergemakkelijken.

36
Q

: Hoe belangrijk zijn octrooien als stimulans voor innovatie?

A

Hoewel veel octrooien worden aangevraagd zonder de intentie om te commercialiseren, bieden ze nog steeds voordelen zoals een first-mover advantage en waarde voor het bedrijf dat de eerste was. Bedrijfsgeheimen kunnen ook een alternatief zijn, maar bieden geen bescherming tegen onafhankelijke uitvindingen.