nut van rechtsecon perspectief Flashcards

1
Q

Wat zijn de twee belangrijke concepten in rechtseconomie?

A

De twee belangrijke concepten in rechtseconomie zijn kosten-batenanalyse en effectiviteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat zijn class action law suits?

A

Class action law suits zijn rechtszaken waarbij meerdere eisers tegen dezelfde dader een proces kunnen instellen en de schadegevallen kunnen bundelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn negative value suits?

A

Negative value suits zijn juridische claims waarbij het slachtoffer weliswaar een redelijke kans heeft om te winnen, maar waarbij de schadevergoeding tamelijk laag is. Dit soort claims zijn maatschappelijk gezien vaak een probleem, omdat ze veel tijd en geld kosten en de uitkomst vaak niet in verhouding staat tot de geleden schade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is het doel van collectieve vorderingen tot schadevergoeding?

A

Het doel van collectieve vorderingen tot schadevergoeding is om rechtvaardigheid in de maatschappij te verhogen door kleine schadeclaims te bundelen en zo een rechtszaak met een positieve verwachte waarde te creëren, waardoor de dader verantwoordelijk wordt gehouden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe kunnen rechtseconomische inzichten rechters helpen bij het interpreteren van wetgeving?

A

Rechtseconomische inzichten kunnen rechters helpen door hen te laten zien welke interpretatie van de wet het meest in lijn ligt met de bedoeling van de wet en de maatschappelijke doelstelling ervan. Dit kan worden bereikt door te verwijzen naar het gedrag van individuen, wat interdisciplinaire argumenten nuttig maakt in de rechtbank.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is ‘cybersquatting’?

A

ybersquatting is het registeren van een domeinnaam die identiek of gelijkaardig is aan een merk, handelsnaam, familienaam of elke andere benaming die iemand anders toebehoort zonder zelf een legitiem recht of belang op deze benaming te hebben en met als doel schade toe te brengen aan een derde of er onrechtmatig voordeel uit te halen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beschrijf hoe een jurist de interpretatie van wetgeving kan gebruiken om een argument te onderbouwen dat beter aansluit bij het doel van de wetgeving.

A

Een jurist kan verschillende interpretaties van de wetgeving aanvoeren om te beargumenteren welke interpretatie het beste aansluit bij het doel van de wetgeving. Door de gevolgen van elke interpretatie te analyseren en te vergelijken met de oorspronkelijke intentie van de wet, kan de jurist aangeven welke interpretatie het meest in lijn is met het maatschappelijk belang en het doel van de wetgeving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Leg uit wat het ex-ante effect van wetgeving en rechtspraak is en hoe dit kan worden gebruikt in een juridisch argument.

A

Het ex-ante effect van wetgeving en rechtspraak verwijst naar de gevolgen van een juridische beslissing voor de maatschappij en hoe de kennis van die uitkomst het maatschappelijk gedrag zal beïnvloeden. In een juridisch argument kan een jurist de rechter aansporen om te beslissen in functie van de gevolgen voor de maatschappij, in plaats van enkel te focussen op welke partij wint in het specifieke geval.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Analyseer het voorbeeld van een verbod op reclame door advocaten. Bespreek de maatschappelijke gevolgen en de gevolgen voor de toegang tot justitie.

A

Het verbod op reclame door advocaten heeft verschillende gevolgen voor de maatschappij en de toegang tot justitie. Wanneer reclame is toegestaan, zijn advocaten doorgaans goedkoper, wat leidt tot lagere kosten voor rechtspleging. Reclame is vooral belangrijk voor beginnende advocaten zonder naambekendheid, aangezien het hen helpt zichzelf bekend te maken en prijsconcurrentie te voeren. Een verbod op reclame beperkt deze mogelijkheden, waardoor de toegang tot justitie wordt beïnvloed. Dit kan invloed hebben op verschillende rechtstakken en de algehele kwaliteit van juridische diensten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is de old law and economics en wat was het doel ervan?

A

Old law and economics verwijst naar de eerste fase van de rechtseconomie, die begon in de jaren 1960. Het doel van deze stroming was om te laten zien dat de markt een belangrijk doel is en dat een goede kennis van de markt essentieel is voor effectief beleid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is predatory pricing en waarom was het verboden door het mededingingsbeleid?

A

Predatory pricing is een prijsstrategie waarbij bedrijven hun prijzen verlagen tot onder hun kostprijs om zo hun concurrenten uit de markt te duwen. Het werd verboden door het mededingingsbeleid omdat het de concurrentie verminderde op een oneerlijke manier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat was de conclusie van de evaluatie van de marktanalyse van predatory pricing?

A

Uit de evaluatie bleek dat predatory pricing op zich geen slechte zaak was, omdat lage prijzen vanuit mededingingsopzicht een goede zaak zijn. Het probleem ontstaat echter wel als het bedrijf de enige overblijvende is en zo een monopolie creëert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is de derde fase van de geschiedenis van de rechtseconomie?

A

De derde fase van de geschiedenis van de rechtseconomie is de meest recente fase, waarin wordt verondersteld dat er een hypothetische marktwerking is. In deze fase wordt aangenomen dat er altijd nieuwe concurrenten zullen opkomen als er een bedrijf is dat hoge prijzen hanteert, wat ervoor zorgt dat de markt altijd competitief blijft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Waarom is predatory pricing enkel een probleem in bepaalde markten?

A

Predatory pricing is enkel een probleem in markten waarin het gemakkelijk is om toe te treden, zoals contestable markets. In deze markten zullen er altijd nieuwe concurrenten opkomen als een bedrijf predatory pricing hanteert, waardoor de markt altijd competitief blijft. In dergelijke markten is het dan ook niet nodig om de boekhouding te gaan controleren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Waarom bestaan er hoge ontslagvergoedingen voor CEO’s en waarom vinden aandeelhouders dit noodzakelijk?

A

Hoge ontslagvergoedingen voor CEO’s dienen om CEO’s minder risico-avers te maken. De eigenaren van bedrijven, de aandeelhouders, streven winst na en het nemen van risico’s hoort daarbij. CEO’s zullen echter meer risico-avers zijn dan aandeelhouders en gericht zijn op de groei van het bedrijf. Door hoge ontslagvergoedingen aan te bieden, hebben CEO’s minder te verliezen wanneer de risico’s die worden genomen verkeerd uitdraaien. Dit maakt hen minder risico-avers en zal hun bereidheid vergroten om risicovolle beslissingen te nemen. Aandeelhouders vinden dit noodzakelijk omdat zij bang zijn dat hun CEO’s ergens anders aan de slag zouden gaan als zij geen hoge ontslagvergoedingen krijgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is het principal-agent-fenomeen en waarom is dit relevant in het vennootschapsrecht?

A

Het principal-agent-fenomeen doet zich voor wanneer er in een relatie tussen twee partijen een principaal en een agent zijn, waarbij de agent taken uitvoert in het belang van de principaal. In het bedrijfsleven is de CEO de agent die taken uitvoert in het belang van het bedrijf en door het bedrijf is aangesteld. De eigenaar van een bedrijf is de principaal en dat zijn de aandeelhouders. Het probleem doet zich voor als de belangen niet volledig gelijkgestemd zijn. CEO’s zijn volledig verbonden met het bedrijf, terwijl de aandeelhouders belangen hebben bij verschillende bedrijven en dus willen dat bedrijven een beleid voeren waarbij wat risico genomen wordt om zoveel mogelijk winst te realiseren. CEO’s zullen dan ook meer risico-avers zijn dan aandeelhouders en gericht zijn op de groei van het bedrijf. Dit fenomeen is relevant in het vennootschapsrecht omdat het een uitdaging vormt voor het opstellen van contracten die het gedrag van de agent gelijk laten lopen met de voorkeuren van de principaal.

17
Q

Wat is de belangrijkste veronderstelling van de oudste stroming binnen de law and economics?

A

De belangrijkste veronderstelling van de oudste stroming binnen de law and economics is dat mensen rationeel handelen en dat de werking van markten leidt tot efficiënte uitkomsten.

18
Q

Wat is de reden dat de nieuwe stroming binnen de law and economics hypothetische markten veronderstelt?

A

De nieuwe stroming binnen de law and economics veronderstelt hypothetische markten omdat er situaties zijn waarbij er helemaal geen marktwerking is, maar waarbij het wel zinvol is om na te denken over hoe het recht het gedrag van mensen kan beïnvloeden.

19
Q

Wat is de belangrijkste kritiek op de hypothetische markten benadering van de law and economics?

A

De belangrijkste kritiek op de hypothetische markten benadering van de law and economics is dat deze benadering ervan uitgaat dat mensen rationeel handelen, terwijl dit in werkelijkheid niet altijd het geval is.

20
Q

Wat is het doel van de aansprakelijkheidswetgeving volgens de nieuwe stroming binnen de law and economics?

A

Het doel van de aansprakelijkheidswetgeving volgens de nieuwe stroming binnen de law and economics is niet alleen het vergoeden van slachtoffers, maar ook het corrigeren van het gedrag van de dader.

21
Q

Wat is de reden dat mensen overoptimistisch zijn bij het aangaan van kredietkaarten volgens Oren Bar-Gill?

A

Volgens Oren Bar-Gill zijn mensen overoptimistisch bij het aangaan van kredietkaarten omdat ze denken dat ze geen schulden zullen opbouwen en daarom niet bereid zijn om een instapkost te betalen. Daarnaast zien mensen de hoge rente op wanbetaling als een onzekere kostenpost die ze kunnen negeren als ze optimistisch zijn over hun financiële toekomst.

22
Q

Wat is de betekenis van de nieuwe stroming binnen de law and economics?

A

De nieuwe stroming binnen de law and economics richt zich op het aanpassen van het recht aan het gedrag van mensen om zo betere resultaten te bereiken. Hierbij wordt ook gekeken naar situaties waarbij er hypothetische markten zijn waar geen marktwerking is, maar waarbij het wel zinvol is om na te denken over hoe het recht het gedrag van mensen kan beïnvloeden.