Functies van het recht (marktfalingen) Flashcards

1
Q

Wat is het COASE-theorema?

A

Het COASE-theorema stelt dat vrije onderhandelingen leiden tot sociale welvaartsmaximalisatie, ongeacht de wettelijke/juridische situatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wanneer is het recht volgens het COASE-theorema belangrijk?

A

Het recht is belangrijk wanneer er transactiekosten zijn omdat er anders geen zekerheid is dat een bepaalde industrie zal blijven bestaan. Het recht is dan ook vooral belangrijk wanneer de transactiekosten marktfalingen creëren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de rol van minnelijke schikking in het COASE-theorema?

A

n situaties waarin de transactiekosten laag zijn, zal minnelijke schikking vaak voorkomen. Dit betekent dat partijen onderling tot een overeenkomst komen die voor beiden voordelig is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat nuanceert Coase over het belang van het recht?

A

Coase nuanceert dat het recht winnaars en verliezers zou aanduiden, maar de maatschappij niet. Beide industrieën zouden blijven werken, ongeacht wie de zaak wint.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat zijn transactiekosten in de economie en hoe worden ze verminderd in het recht?

A

Transactiekosten zijn de kosten die gepaard gaan met het sluiten van een transactie tussen twee partijen, zoals de kosten voor het opstellen van contracten of het vinden van een geschikte tegenpartij. In het recht worden deze kosten verminderd door het opstellen van aanvullend recht, zoals meerderheidsregels. Deze regels zijn van toepassing als de partijen niets anders overeengekomen zijn en worden als fair aanvaard, waardoor de transactiekosten worden verlaagd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is artikel 1184, lid 2 BW? (transactiekosten)

A

Artikel 1184, lid 2 BW is een bepaling omtrent aanvullend recht die stelt dat een schuldeiser geconfronteerd met een wanprestatie van zijn contractant de keuze heeft tussen het vorderen van uitvoering van het contract of de ontbinding ervan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waarom bestaan dergelijke regelen van aanvullend recht?

A

Deze regelen verlagen de transactiekosten omdat ze een efficiënte manier bieden om te voorzien in situaties waarin partijen niets anders hebben overeengekomen. Als de meerderheid van de individuen een dergelijke regel zou opnemen in het contract, dan is het niet nodig om specifieke afspraken te maken over wat er gebeurt in geval van wanprestatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat zijn meerderheidsregelen?

A

: Meerderheidsregelen zijn regels die de meerderheid van individuen zou opnemen in het contract. Deze regels zijn van aanvullend recht en zijn dus van toepassing als partijen niets anders overeengekomen zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Waarom zijn handelsgebruiken een belangrijke bron voor het opstellen van wetgeving?

A

Handelsgebruiken zijn een belangrijke bron voor het opstellen van wetgeving omdat ze aangeven wat de meest efficiënte manier is om transactiekosten te verlagen. Wetgevers kunnen hierdoor bepalen welke regels van aanvullend recht kunnen worden ingevoerd om dergelijke kosten te verlagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat gebeurt er als individuen steeds afwijken van aanvullend recht?

A

Als individuen steeds afwijken van aanvullend recht, vervult het haar rol niet en is het in feite misplaatst. In dat geval zou het efficiënter zijn om andere regels van aanvullend recht in te voeren die beter aansluiten bij de praktijk van individuen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn externaliteiten?

A

Externaliteiten zijn gevolgen van gedrag van individuen in de maatschappij voor anderen zonder dat zij deze kosten volledig dragen. Voorbeelden hiervan zijn milieuvervuiling en verkeersonveiligheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hoe kunnen externaliteiten worden aangepakt in het recht?

A

Externaliteiten kunnen worden aangepakt door middel van beleidsregels die degenen die deze externaliteiten veroorzaken verplichten om de sociale kost in acht te nemen. Bijvoorbeeld, in het geval van verkeersonveiligheid kan de wetgeving rond aansprakelijkheidsrecht worden aangepast om ervoor te zorgen dat bestuurders van SUV’s meer bijdragen aan de kosten van schadevergoedingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is het probleem met externaliteiten?

A

Het probleem met externaliteiten is dat als individuen niet worden verplicht om de sociale kost in acht te nemen, bepaalde activiteiten te vaak worden gesteld, wat leidt tot een marktfaling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is het verband tussen SUV’s en verkeersveiligheid?

A

Volgens onderzoek van Michel White creëren SUV’s externaliteiten in het verkeer omdat ze veiliger zijn voor de bestuurder maar meer schade veroorzaken aan niet-inzittenden in het geval van een ongeval. Hoewel het rijden in een SUV veiliger kan zijn voor de bestuurder, kan het bijdragen aan verkeersonveiligheid door het verhogen van de kans op ongevallen met ernstige gevolgen voor anderen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Welke beleidsaanpassingen kunnen worden gedaan om externaliteiten in verband met SUV’s aan te pakken?

A

Mogelijke beleidsaanpassingen om externaliteiten in verband met SUV’s aan te pakken zijn strengere verkeersvoorschriften, hogere minimumvoorwaarden voor verzekeringen en aanpassing van het foutbegrip in de wetgeving rond aansprakelijkheidsrecht om bestuurders van SUV’s meer verantwoordelijk te maken voor de sociale kosten die zij veroorzaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is asymmetrische informatie?

A

Asymmetrische informatie is een situatie waarbij één partij in een transactie meer informatie heeft dan de andere partij, wat kan leiden tot marktfalingen en een gebrek aan vertrouwen.

17
Q

Wat is het klassieke voorbeeld van asymmetrische informatie?

A

Het klassieke voorbeeld van asymmetrische informatie is de markt voor tweedehandsauto’s, waarbij de verkoper meer informatie heeft over de kwaliteit van de auto dan de koper.

18
Q

Hoe kan onderwijs bijdragen aan het oplossen van asymmetrische informatie?

A

Onderwijs kan dienen als een geloofwaardig signaal van kwaliteit en inzet, waardoor het voor werkgevers en andere partijen gemakkelijker wordt om betrouwbare werknemers en partners te identificeren.

19
Q

Hoe kan het aansprakelijkheidsrecht helpen bij de oplossing van asymmetrische informatie?

A

Het aansprakelijkheidsrecht kan een verkoper verplichten om alle relevante informatie over een product te verstrekken, waardoor de koper beter geïnformeerd wordt en minder risico loopt om een slechte deal te sluiten.

20
Q

Waarom is reclame voor advocaten in sommige landen verboden en in andere landen toegestaan?

A

Culturele verschillen en verschillende opvattingen over de rol van advocaten kunnen een rol spelen bij het verbieden of toestaan van advocatenreclame. Het effect van reclame op de kwaliteit van de rechtszaak is echter nog onduidelijk en kan afhangen van verschillende factoren.

21
Q

Hoe kan reclame helpen bij het verlagen van de prijzen van advocaten in staten waar zij hun eigen prijzen mogen bepalen?

A

Reclame kan helpen startende advocatenkantoren klanten te werven en zo de concurrentie te vergroten, waardoor de prijzen dalen. Dit kan vooral gunstig zijn voor kleinere advocatenkantoren en consumenten.

22
Q

Wat zijn monopolies en wat is het probleem met monopolies?

A

Monopolies zijn situaties waarbij er slechts één verkoper is van een bepaald goed of dienst. Het probleem met monopolies is dat de verkoper de prijs kan bepalen omdat er geen concurrentie is, waardoor consumenten meer moeten betalen voor de toegang tot het goed of de dienst.

23
Q

Wat is het verschil tussen traditionele monopolies en situaties met een marktonevenwicht?

A

Antwoord: Traditionele monopolies hebben slechts één verkoper, terwijl situaties met een marktonevenwicht wel meerdere verkopers hebben, maar er sprake is van een machtsonevenwicht op de markt. In dit geval moet het recht tussenbeide komen om de markt te reguleren.

24
Q

Wat zijn bilaterale monopolie situaties en wat is het probleem hiermee?

A

Bilaterale monopolie situaties zijn situaties waarbij er slechts één verkoper is en slechts één koper. Het probleem hiermee is dat er een machtsonevenwicht is tussen de verkoper en de koper, wat kan leiden tot opportunatief onderhandelen waarbij één partij meer kan ontvangen omdat het alternatief van de andere partij kostelijker is. (vb investering door bedrijf in WN opleiding = ze willen dan loon omdat enkel zij opgeleid)

25
Q

Wat is een voorbeeld van een bilaterale monopolie situatie en wat was het gevolg hiervan?

A

en voorbeeld van een bilaterale monopolie situatie is de olieontginning in Alaska waarbij werknemers speciale opleiding moesten volgen. Het gevolg hiervan was dat de werkgever kwetsbaar was omdat hij had geïnvesteerd in de werknemers en hij niet veel opties had wanneer de werknemers buitengewone eisen stelden. Dit leidde tot opportunatief onderhandelen, maar de rechtbank besliste dat het niet maatschappelijk aangewezen was om de werkgever te verplichten tot het betalen van het dubbel loon omdat er geen sprake was van een geldige heronderhandeling van de overeenkomst.