methode van rechtseconomie; assumpties Flashcards

1
Q

Wat is het belang van het meenemen van inzichten uit de cognitieve psychologie bij het voorspellen van gedrag op basis van de assumptie van rationaliteit?

A

Het meenemen van inzichten uit de cognitieve psychologie bij het voorspellen van gedrag op basis van de assumptie van rationaliteit is belangrijk omdat het gedrag van individuen niet alleen wordt bepaald door rationele afwegingen van kosten en baten, maar ook door andere factoren, zoals emoties, attitudes en sociale normen. Door deze factoren mee te nemen in voorspellingen over het gedrag van individuen, kunnen deze voorspellingen realistischer en nauwkeuriger worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat wordt bedoeld met de assumptie van rechtsregelen als prijzen en waarom is het belangrijk om een balans te vinden in de hoogte van deze prijzen?

A

e assumptie van rechtsregelen als prijzen gaat ervan uit dat juridische regels en sancties kunnen worden beschouwd als prijzen, die vatbaar zijn voor de wetten van vraag en aanbod. Dit betekent dat het gedrag van individuen kan worden beïnvloed door de hoogte van deze prijzen, bijvoorbeeld door het verhogen van de straf voor een bepaalde overtreding. Het is echter belangrijk om een balans te vinden in de hoogte van deze prijzen, omdat wanneer de prijs te hoog wordt, dit contraproductief kan werken en juist kan leiden tot meer overtredingen of ongewenst gedrag. Een optimale balans is daarom van belang om de gewenste effecten van de prijzen te bereiken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Geef een voorbeeld van hoe de assumptie van rechtsregelen als prijzen kan worden toegepast en welke bredere context van belang kan zijn bij het voorspellen van het gedrag van individuen.

A

Een voorbeeld van hoe de assumptie van rechtsregelen als prijzen kan worden toegepast, is de boete die werd opgelegd aan ouders die te laat kwamen bij de Haifa kinderopvang. Deze boete maakte het gedrag duurder en zou moeten leiden tot minder te laat komen. Echter, uit onderzoek bleek dat het aantal ouders dat te laat kwam juist omhoog ging, ondanks de boete. Dit kan worden verklaard door verschillende factoren, zoals de interne prijs van schuldgevoel versus de financiële prijs, de ‘crowding out effects’ van schuldgevoel en het coördinatie-effect van het anticiperen op het gedrag van anderen. Deze bredere context is van belang bij het voorspellen van het gedrag van individuen en kan worden meegenomen in de ontwikkeling van beleid en strategische beslissingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Op welke manier spelen sociale normen een rol in het gedrag van individuen en hoe kan dit van invloed zijn op het voorspellen van gedrag?

A

Sociale normen spelen een rol in het gedrag van individuen doordat zij beïnvloeden wat als normaal gedrag wordt beschouwd in de maatschappij waarin men zich bevindt. Dit kan van invloed zijn op het voorspellen van gedrag, omdat individuen hun gedrag niet alleen aanpassen op basis van kosten en baten, maar ook op basis van sociale normen. Als bepaald gedrag als normaal wordt beschouwd in een bepaalde omgeving, kan dit gedrag worden overgenomen door anderen, ook als dit gedrag niet altijd rationeel is of niet in lijn is met wet- en regelgeving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Geef een voorbeeld van hoe sociale normen van invloed kunnen zijn op gedrag en hoe dit kan worden meegenomen in het voorspellen van gedrag.

A

Een voorbeeld van hoe sociale normen van invloed kunnen zijn op gedrag is het parkeren van diplomaten in de buurt van het VN-gebouw in New York. Uit onderzoek bleek dat diplomaten van landen waar veel corruptie voorkomt, vaker foutief parkeerden dan diplomaten van ontwikkelingslanden waar minder corruptie voorkomt. Dit kan worden verklaard door het feit dat in deze landen het niet naleven van wet- en regelgeving als normaal wordt beschouwd, waardoor dit gedrag wordt overgenomen door de diplomaten. Bij het voorspellen van gedrag is het daarom belangrijk om ook rekening te houden met sociale normen en culturele achtergrond, om zo een realistischer beeld te krijgen van het gedrag van individuen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat wordt bedoeld met het legal endowment effect en hoe kan dit van invloed zijn op het gedrag van individuen?

A

Het legal endowment effect houdt in dat individuen hun voorkeuren aanpassen naargelang het recht. Dit betekent dat wet- en regelgeving invloed kan hebben op de voorkeuren van individuen, terwijl in de basismodellen van de economie wordt gesteld dat de voorkeuren van individuen vastliggen onafhankelijk van het recht. Door het legal endowment effect kunnen individuen hun gedrag wijzigen en zich anders gaan gedragen dan voorheen, omdat zij nu een bepaald recht hebben verkregen of juist niet meer hebben. Dit kan van invloed zijn op het voorspellen van gedrag, omdat het gedrag van individuen niet alleen wordt bepaald door kosten en baten, maar ook door juridische rechten en normen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Geef een voorbeeld van het legal endowment effect en hoe dit kan leiden tot een verandering in gedrag van individuen.

A

en voorbeeld van het legal endowment effect is het rookverbod in publieke ruimtes. Sinds het rookverbod storen veel meer mensen zich aan het roken op café, ook al werden er in het begin nog geen boetes uitgedeeld. Het feit dat het rookverbod een recht toekende aan alle niet-rokers in een publieke ruimte zorgde ervoor dat mensen dat verbod begonnen te waarderen. Dit leidde tot een verandering in gedrag van individuen, omdat zij zich nu anders gingen gedragen ten opzichte van het roken op café. Het legal endowment effect laat zien dat mensen meer waarde hechten aan iets waar zij al recht op hebben dan aan iets wat zij nog niet hebben, zelfs als zij voorheen nooit aandacht aan dat recht hebben besteed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly