Eindtoets MC + Open 29-09-2018 Flashcards

1
Q

De familie Van Hoof heeft een groot internationaal bedrijf in telecomapparatuur. Vader en moeder Van Hoof zijn beiden voor 50% directeur-grootaandeelhouder. Ze hebben vier kinderen. Omdat beide ouders al richting de 75 jaar gaan, werken ze aan een plan voor opvolging. Zoon Thomas wil het bedrijf graag overnemen. Zoon Pieter wil dat niet. Zussen Eva en Vera zijn op jonge leeftijd het ouderlijk huis ontvlucht, maar ze zijn nooit onterfd. Vader en moeder Van Hoof willen grote ruzies om geld en zeggenschap in de toekomst voorkomen.

Welke combinatie van rechtsvormen past het beste bij de situatie van de familie Van Hoof?

A

Een stichting met onafhankelijk bestuur die certificaten van de aandelen van een bv uitgeeft aan de broers en zussen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Pjotr Kampman wil een nv overnemen. Hij biedt een prijs die hoger is dan 1/3 van de balanswaarde van de activa van de nv. Het bestuur is akkoord met de overname, maar de aandeelhoudersvergadering stemt niet in.

Is in dit geval goedkeuring op grond van art 2:107a BW vereist om de overname door te laten gaan?

A

Nee, art. 2:107a BW is niet van toepassing.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Legio B.V. hanteert al meer dan tien jaar het verzwakte structuurregime. Op 20 mei 2018 vond de jaarlijkse algemene vergadering van Legio B.V. plaats. Bij die vergadering was het gehele geplaatste kapitaal vertegenwoordigd. Op de agenda stond onder meer het ontslag van enig bestuurder Gerrie Willems. Alle aandeelhouders stemden voor het ontslag van Willems. Zowel Willems als de leden van de raad van commissarissen zijn voorafgaand aan de besluitvorming in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen. Willems is bovendien voorafgaand aan de besluitvorming gehoord.

In hoeverre is dit ontslagbesluit rechtsgeldig?

A

Dit besluit is rechtsgeldig en onaantastbaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Globe B.V. is gespecialiseerd in het organiseren van wereldreizen. Om extra kapitaal aan te trekken, besluit de algemene vergadering van Globe B.V. extra aandelen uit te geven. De statuten schrijven voor dat een besluit tot emissie van aandelen slechts kan worden genomen met algemene stemmen in een algemene vergadering waarin het gehele geplaatste kapitaal is vertegenwoordigd. Aan deze eisen is niet voldaan: alle aandeelhouders waren aanwezig, maar niet alle aandeelhouders stemden voor het uitgiftebesluit. De aandeelhouders die tegen het uitgiftebesluit stemden, beroepen zich op de nietigheid van het besluit van de algemene vergadering.
Nu blijkt dat het bestuur het besluit van de algemene vergadering al heeft uitgevoerd; de aandelen zijn vlak na de algemene vergadering uitgegeven.

Kan op grond van de wet de nietigheid van het besluit van de algemene vergadering aan de nemer van de uitgegeven aandelen worden tegengeworpen?

A

Ja, tenzij de nemer van de uitgegeven aandelen te goeder trouw is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Manouk Quint en Jelle Brouwer vormen het bestuur van de stichting Rebus. Het bestuur besluit alle machines die in het bezit zijn van Rebus te vervangen. Enige tijd later schaft Brouwer in naam van de stichting nieuwe machines aan voor € 250.000.
In de statuten is bepaald dat voor een handeling waarvan de waarde de € 50.000 te boven gaat, de goedkeuring van de raad van toezicht is vereist. Verder bevatten de statuten geen bepalingen omtrent de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de bestuurders. De raad van toezicht heeft echter geen toestemming gegeven voor de aanschaf van de machines. De raad van toezicht wil van de koopovereenkomst af.

Is de stichting Rebus aan de koopovereenkomst gebonden?

A

Nee, want Brouwers is niet individueel bevoegd om de stichting te vertegenwoordigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Het bestuur van Lotus N.V. is voornemens nieuwe computers, laptops en printers aan te schaffen. Marcel Koning, de enige bestuurder van Lotus N.V., wil de apparatuur aanschaffen bij Bouten B.V. Enig bestuurder en aandeelhouder van Bouten B.V. is Louise Koning, de echtgenote van Marcel Koning. Lotus N.V. is onderworpen aan het volledige structuurregime.
In de statuten van Lotus N.V. is van de wettelijke tegenstrijdig belangregeling afgeweken. De oprichters vonden het onwenselijk dat de bevoegdheid om bestuursbesluiten te nemen uiteindelijk bij de algemene vergadering zou komen te liggen. De statuten van Lotus N.V. bepalen daarom dat de besluitvorming niet door de algemene vergadering, maar door de houders van de prioriteitsaandelen (de prioriteit) plaatsvindt.

Het besluit omtrent de aanschaf van de apparatuur dient genomen te worden door …

A

de raad van commissarissen van Lotus N.V.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Brian Nomiḉ en Jasmine Souffé zijn beiden projectontwikkelaars in Oost-Europa en Turkije en hebben beiden een eenmanszaak. Zij willen intensief gaan samenwerken, daarvoor richten zij gezamenlijk een bv op. Ze gaan behoorlijk wat investeren. Beiden zijn voor de helft aandeelhouder en het nominale kapitaal bedraagt € 40.000, zo blijkt expliciet uit de oprichtingsakte. Souffé wil de helft van dat bedrag direct in Turkse lira storten en de andere helft in de vorm van apparatuur dat zij reeds voor haar eenmanszaak had aangekocht.

Kan Souffé op deze wijze haar aandelen volstorten?

A

Nee, met deze inbreng voldoet zij niet aan de vereisten van art. 2:191a BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

De Stichting Continuïteit is houder van een calloptie op de uitgifte van beschermingspreferente aandelen van Geldropse Berg N.V., een ontbijtkoekbakker. De algemene vergadering van Geldropse Berg N.V. besluit de helft van het concern te verzelfstandigen. Het verzelfstandigde onderdeel wordt genaamd Nuenens Berg N.V., waarvan de aandelen worden genoteerd op de lokale markt van Euronext. De statuten van de Stichting Continuïteit staan niet toe dat ze participeren in de beursgang, maar om aan hun doelomschrijving te kunnen blijven voldoen zal de Stichting Continuïteit greep moeten houden op de benoeming van bestuurders van Nuenens Berg N.V.

Welke soort aandelen kan de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Geldropse Berg N.V. het beste aan de Stichting Continuïteit toekennen als ze hun medewerking hieraan willen verlenen?

A

Prioriteitsaandelen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Chingua B.V. heeft enkel certificaten uitgegeven. Aan de certificaten zijn in de statuten vergaderrechten verbonden.

Wat is een gevolg van het verbinden van vergaderrechten aan de certificaten?

A

De certificaathouders kunnen gezamenlijk instemmen met besluitvorming tijdens een vergadering die te laat is bijeengeroepen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

De algemene vergadering van Capital Class N.V. heeft rechtsgeldig besloten een kapitaalvermindering te laten plaatsvinden. Piet Janssen is crediteur van Capital Class N.V. Hij maakt zich zorgen of zijn vorderingen nog wel voldaan zullen worden na de kapitaalvermindering.

Kan Janssen de kapitaalvermindering voorkomen?

A

Ja, mits Janssen aannemelijk kan maken dat door de kapitaalvermindering en de geboden waarborgen het twijfelachtig is of zijn vordering nog wordt voldaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Rinus Etro houdt 15% van de aandelen van VDS N.V. VDS N.V. heeft meer dan tien jaar geleden een eeuwigdurende call optieovereenkomst gesloten met een beschermingsstichting. Etro is van mening dat deze overeenkomst nadelig voor de vennootschap is en wil de overeenkomst zo spoedig mogelijk opheffen.

Heeft Etro het recht om – zonder voorafgaand overleg – het besluit tot opheffing van de beschermingsstichting te agenderen op de eerstvolgende algemene vergadering?

A

Nee, omdat dit geen onderwerp is waarover de algemene vergadering de bevoegdheid toekomt een besluit over te nemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Sven Jansen en Adriaan Bakker zijn alle twee aandeelhouder van Groen B.V. Jansen is tevens commissaris van Groen B.V. Tijdens een Investor Day vraagt Bakker aan Jansen naar de stand van zaken bij Groen B.V.

Is Jansen wettelijk verplicht de vragen van Bakker te beantwoorden?

A

Nee, omdat Bakker de vragen buiten de algemene vergadering stelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Is de niet-uitvoerende bestuurder van een besloten vennootschap vertegenwoordigingsbevoegd?

A

Ja, tenzij die bevoegdheid hem statutair is ontnomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Welburg N.V. is voornemens het monistische bestuursmodel in te voeren. Bij Welburg N.V. is geen raad van commissarissen ingesteld.

Vereist de invoering van het monistische bestuursmodel een statutenwijziging?

A

Ja, want in de statuten moet staan dat de bestuurstaken worden verdeeld over één of meer uitvoerende bestuurders en één of meer niet-uitvoerende bestuurders.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Soober Holding N.V. staat aan de top van het Soober-concern. Soober Holding N.V. heeft een krediet in rekening-courant van de bank gekregen. In feite speelt Soober Holding N.V. als bank voor de werkmaatschappijen Soober Home, Soober Garden en Soober Accessoires. Soober Holding N.V. beslist over de allocatie van de middelen. Met de bank wordt overeengekomen dat zowel Soober Holding N.V. als de werkmaatschappijen zich hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de schuld van Soober Holding N.V.

Mag het bestuur van werkmaatschappij Soober Home zich hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de schuld van Soober Holding N.V.?

A

Mits het vennootschapsbelang niet geheel aan het concernbelang opgeofferd wordt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

In de statuten van een nv is opgenomen dat de prioriteitsaandeelhouder twee van de vijf commissarissen mag benoemen. Dat dient te geschieden met instemming van de aandeelhoudersvergadering.

Als blijkt dat een van deze commissarissen niet naar behoren functioneert, mag de aandeelhoudersvergadering dan besluiten deze commissaris te schorsen in afwachting van ontslag?

A

Ja, op grond van art. 2:142 jo 2:144.

17
Q

Een bestuurder van Hogeschool B.V. heeft de laatste tijd een aantal aankopen bij verschillende chique winkels gedaan met geld van Hogeschool B.V. Hierdoor kan de Hogeschool B.V. niet voortgaan met het betalen van haar opeisbare schulden.

Op wie kan de curator van Hogeschool B.V. de schade van de crediteuren verhalen?

A

Op de bestuurder

18
Q

Alfabert N.V. houdt 100% van de aandelen in Gamma B.V. De jaarrekening van de Alfabert Groep is geconsolideerd. Alfabert N.V. heeft zich op grond van artikel 2:403 lid 1 onder f BW hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schulden van haar dochtervennootschap Gamma B.V.
Gamma B.V. levert 1.000 defecte producten aan groothandel FRS B.V. Hierdoor kan FRS B.V. haar afspraken met een grote klant niet nakomen. FRS B.V. ontbindt hierop de overeenkomst met Alfabert N.V.

Kan FRS B.V. de geleden schade door het niet op tijd kunnen leveren van de producten op Alfabert N.V op grond van de 403-verklaring verhalen?

A

Ja, er is sprake van een vordering tot schadevergoeding wegens ontbinding van een overeenkomst.

19
Q

Gaas B.V. en Oekel B.V. zijn werkmaatschappijen van Brouwers B.V. Gaas B.V. heeft een eigen vermogen van € 200.000 en Oekel B.V. heeft een eigen vermogen van € 3 miljoen.
Gaas B.V. en Oekel B.V. sluiten gezamenlijk een kredietovereenkomst met een bank. Brouwers B.V. stelt vast dat de kredietlimiet voor Gaas B.V. € 100.000 is en voor Oekel B.V. € 2 miljoen.

Mag het bestuur van Gaas B.V. meewerken aan een afspraak met de bank waarin wordt overeengekomen dat Gaas B.V. en Oekel B.V. zich hoofdelijk aansprakelijk stellen voor elkaars schulden?

A

Nee, Gaas B.V. mag niet meewerken aan een dergelijke afspraak.

20
Q

Groene Bouw B.V. betaalt de facturen van de verschillende opdrachten die een onderaannemer in opdracht van Groene Bouw B.V. heeft uitgevoerd niet. Karel van Rooijakkers, bestuurder van Groene Bouw B.V., vindt dat het werk dat de onderaannemer heeft opgeleverd teveel gebreken vertoont. De onderaannemer is het daar niet mee eens en de ruzie loopt steeds hoger op. Toch huurt Van Rooijakkers de onderaannemer opnieuw in bij een opdracht van de eigenaar van een datacentrum voor het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen. Bij deze opdracht gaat het goed mis. De onderaannemer sluit een kabel van een zonnepaneel niet goed aan, waardoor er onvoldoende energie is om het pand te koelen en de servers in het pand door oververhitting uitvallen. Bij de oplevering van het werk door Groene Bouw B.V. waren er al aanwijzingen dat de energievoorziening ondeugdelijk was. Hiervoor was een schadevergoedingsclausule in de aannemingsovereenkomst tussen Groene Bouw B.V. en de eigenaar van het datacentrum opgenomen. Vanwege de ruzie heeft Van Rooijakkers het niet aangedurfd het dak op te gaan om de werkzaamheden van de onderaannemer te controleren.
De schade van de eigenaar van het datacentrum loopt richting de € 200.000. De eigenaar eist een schadevergoeding van zowel Groene Bouw B.V. als Van Rooijakkers.

Heeft de vordering jegens bestuurder Van Rooijakkers kans van slagen?

A

Ja, een bestuurder mag niet nalaten maatregelen te treffen om de schade voor Groene Bouw B.V. en de opdrachtgever te beperken.

21
Q

De voorwaarden bij de overname van een onderneming worden in de koopovereenkomst vastgelegd. Wanneer sprake is van een management buy-out zullen andere bepalingen worden opgenomen dan wanneer een onbekende partij de koper is.

Waaruit zal dat onderscheid in de koopovereenkomst kunnen bestaan?

A

De door de verkoper af te geven garanties zullen bij een management buy-out minder stringent zijn.

22
Q

Newlylove B.V., dat een internetdatingsite in de lucht houdt, koopt van een dataleverancier de gegevens van 833.000 personen uit het Verenigd Koninkrijk om daarmee nieuwe lidmaatschappen te acquireren. De beoogde aanwas van lidmaatschappen is een kernthema geweest tijdens de onderhandelingen. In de Engelstalige overeenkomst, waarin tevens een Entire Agreement Clause staat, is opgenomen dat de betaling geschiedt op basis van de ‘active response’ van personen uit deze databank binnen 3 maanden nadat zij door Newlylove zijn benaderd. Na een aantal marketingacties heeft de datingsite er bijna 50.000 nieuwe lidmaatschappen bij. Op basis daarvan betaalt Newlylove € 62.000. De dataleverancier eist echter het dubbele bedrag omdat ongeveer eenzelfde groep personen via de website informatie heeft opgevraagd.

Is Newlylove B.V. gehouden een nabetaling te verrichten?

A

Vanwege de bedoeling van partijen die tijdens de onderhandelingen nadrukkelijk zijn benoemd zal Newlylove B.V. geen nabetaling hoeven doen.

23
Q

Met beursvennootschap Wake Up N.V. gaat het niet goed: er worden slechte investeringsbeslissingen genomen en er is sprake van graaiende bestuurders. Een van die graaiende bestuurder is Ivo Roelofs, die bijna 30% van de aandelen houdt. Aandeelhouder Servaas Pappers is het zat en wil een onderzoek laten uitvoeren via de Ondernemingskamer. Pappers wil tevens dat Roelofs wordt verplicht zijn aandelen over te nemen.

Bestaat een kans dat de Ondernemingskamer de vordering van Servaas toewijst als onmiddellijke of definitieve voorziening?

A

Nee, niet als onmiddellijke voorziening en niet als definitieve voorziening.

24
Q

De statuten van Maramarkt N.V. bevatten de volgende doelomschrijving: “De vennootschap heeft ten doel het ontwerpen, ontwikkelen en verkopen van meubels en woonaccessoires, alsook al hetgeen daarmee in verband staat of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.”

Omdat de winkels een nieuwe uitstraling krijgen, schaft Looijmans namens Maramarkt N.V. designmeubels en dure koffiemachines aan. De raad van commissarissen meent dat deze rechtshandelingen in strijd zijn met het doel van Maramarkt N.V.

Is het standpunt van de raad van commissarissen juist?

A

1 Doeloverschrijding?

  • De statuten formuleren het doel heel ruim. De statuten hebben niet alleen het ontwerpen, ontwikkelen en verkopen van meubels en woonaccessoires voor ogen, maar ook alle handelingen die daarmee in verband staan of daartoe bevorderlijk zijn. Daaronder valt waarschijnlijk ook de aanschaf van designmeubels en koffiemachines voor in de winkels. (2 punten)
  • HR Playland/Westland Utrecht: de wijze waarop het doel in de statuten is omschreven, is echter niet alleen beslissend. Met name speelt ook of het belang van de vennootschap is gediend met de betrokken rechtshandeling. (2 punten)
  • De rechtshandelingen kunnen zeker in het belang van de vennootschap zijn. Het doel van de verandering is om meer klanten te trekken en klanten langer in de winkels te houden, zodat de omzet en de winst weer toenemen. (1 punt)
  • Kortom: (waarschijnlijk) geen doeloverschrijding. (1 punt)
25
Q

De statuten van Maramarkt N.V. bevatten de volgende doelomschrijving: “De vennootschap heeft ten doel het ontwerpen, ontwikkelen en verkopen van meubels en woonaccessoires, alsook al hetgeen daarmee in verband staat of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.”

Omdat de winkels een nieuwe uitstraling krijgen, schaft Looijmans namens Maramarkt N.V. designmeubels en dure koffiemachines aan. De raad van commissarissen meent dat deze rechtshandelingen in strijd zijn met het doel van Maramarkt N.V.

Als er sprake is van doeloverschrijding, kan de raad van commissarissen de rechtshandelingen die Looijmans namens de vennootschap heeft verricht dan aantasten?

A

Kan de raad van commissarissen de rechtshandelingen aantasten?

  • Doeloverschrijding is geregeld in art. 2:7 BW (1 punt).
  • De raad van commissarissen kan de rechtshandelingen om twee redenen niet aantasten:

o Alleen de rechtspersoon kan een beroep op doeloverschrijding doen. De rechtspersoon wordt vertegenwoordigd door het bestuur. De raad van commissarissen kan zich dus niet zelf op doeloverschrijding beroepen.

o De rechtspersoon kan zich alleen op doeloverschrijding beroepen indien de wederpartij wist of zonder onderzoek behoorde te weten dat sprake is van doeloverschrijding. Wederpartij hoeft geen onderzoek te doen. De wederpartij kon in dit geval niet weten dat Looijmans de rechtshandelingen niet mocht verrichten.

Voor eerste gegronde reden die genoemd wordt 2 punten, voor de tweede reden 1 punt.

26
Q

Marskamp B.V. is gespecialiseerd in het telen van tulpen en lelies. John Marskamp is oprichter en enig aandeelhouder van Marskamp B.V. Sophie van Keulen en Sjors Jurrius zijn de bestuurders van Marskamp B.V. Marskamp B.V. heeft ook een raad van commissarissen ingesteld. Marskamp B.V. is niet onderworpen aan het structuurregime.

Jurrius doet de administratie van Marskamp B.V. Als de raad van commissarissen erachter komt dat Jurrius een greep uit de kas heeft gedaan, spreekt hij Jurrius daar direct op aan. Een dag later meldt Jurrius zich ziek. Een paar weken later komt de raad van commissarissen ter ore dat Jurrius er een potje van heeft gemaakt.

Hij heeft niet alleen geld gestolen, maar ook spookfacturen verstuurd. Voor de raad van commissarissen is de maat vol. Hij besluit Jurrius per direct te schorsen.
Na anderhalve maand wordt de schorsing opgeheven. Jurrius gaat weer aan het werk. Enig aandeelhouder Marskamp is echter al zijn vertrouwen in Jurrius verloren. Zonder Jurrius en Van Keulen om advies te vragen, besluit hij Jurrius te ontslaan.

  1. Was de raad van commissarissen bevoegd Jurrius te schorsen?
  2. Maakt het voor uw antwoord op vraag 1 uit dat Jurrius ziek was?
  3. Kan Jurrius zijn ontslag met succes aanvechten?
  4. Welke vennootschapsrechtelijke en arbeidsrechtelijke gevolgen heeft het succesvol aanvechten van het ontslagbesluit?
A

1 Schorsing?

  • Op grond van art. 2:257 lid 1 BW is de raad van commissarissen te allen tijde bevoegd een bestuurder te schorsen. (2 punten)

2 Gevolg ziekte voor rechtsgeldigheid schorsing?

  • Nee. Dat Jurrius ziek is, staat daaraan niet in de weg (zoals volgt uit ‘te allen tijde’). (2 punten)

3 Aanvechten ontslagbesluit?

  • Ja, want het ontslagbesluit is vernietigbaar op grond van art. 2:15 lid 1 sub a BW. (2 punten)
  • De bestuurders zijn namelijk niet in de gelegenheid gesteld om hun raadgevende stem uit te brengen. Dit was op grond van art. 2:227 lid 7 BW verplicht. (2 punten)

4 Gevolgen?

  • Gevolg vennootschapsrecht: Jurrius is altijd bestuurder geweest. (1 punt)
  • Gevolg arbeidsrecht: Jurrius is altijd werknemer geweest, Jurrius heeft altijd recht op loon gehad. (1 punt)
27
Q

Ga er bij uw beantwoording vanuit dat Simonisse Vishandel B.V. een bieding wenst te doen met als economische overdrachtsdatum 1 januari 2019. De closing staat gepland voor 1 april 2019.

  1. Wat is het verschil indien een bieding zou worden gedaan uitgaande van een Locked-Box koopprijsmechanisme dan wel uitgaande van een bieding op basis van completion accounts?
  2. Wat is het effect van / hoe wordt omgegaan met (i) de dividenduitkering en (ii) de management fee uitgaande van een locked-box mechanisme in het kader van het bepalen van de koopprijs?
  3. Wat is het effect van / hoe wordt omgegaan met (i) de dividenduitkering en (ii) de management fee uitgaande van completion accounts in het kader van het bepalen van de koopprijs?
A

Bij een Locked-Box koopprijsmechanisme wordt er een economische overgangsdatum (Effectieve Datum) gekozen die vóór het moment van de ondertekening van de koopovereenkomst ligt. De kerngedachte van een locked box-systeem is (i) dat geen sprake is van ‘leakage’ tussen de economische overgangsdatum; oftewel dat er geen vermogen ‘weglekt’ en (ii) dat in de koopovereenkomst een bepaling wordt opgenomen dat sinds de Effectieve Datum er, kort gezegd, sprake is geweest van een normale bedrijfsvoering, waardoor er om die redenen geen behoefte is aan een post-closing koopprijsaanpassing en closing (2 punten)

Indien wordt uitgegaan van completion accounts dan gaan de risico’s over per het moment van de Closing. Er worden na Closing completion accounts opgesteld en de definitieve koopprijs wordt derhalve achteraf definitief vastgesteld (zijnde het verschil tussen de ‘verwachte situatie’ en de ‘reële situatie’(waarbij meestal gekeken wordt naar werkkapitaal, (net) debt en (net) cash) (2 punten)

Uitgaande van locked-box

Dividenduitkering: deze zal plaatsvinden op 31 januari 2019 en dus in de periode tussen de Effectieve Datum en de Closing datum. Dividenduitkering kwalificeert als Leakage en zal dus in mindering worden gebracht op de koopprijs. Management fees kwalificeren normaliter als een Permitted Leakage (want in het kader van de normale bedrijfsvoering) en zullen dus niet in mindering op de koopprijs worden gebracht.

(Maximaal 3 punten voor uitgewerkt Locked Box bod)

Uitgaande van completion accounts:

De dividenduitkering en de management fees hebben geen direct effect op de bepaling van de koopprijs. Deze wordt namelijk vastgesteld uitgaande van de Closing datum. Wat er daarvoor is gebeurd, is niet van directe invloed.

(maximaal 3 punten voor een juist completion accounts bod)

28
Q

Joost Thomassen, Maarten van Dam en Robert Dijkhof zijn sinds 31 december 2017 aandeelhouder van beursgenoteerde onderneming De Rotterdam N.V. Zij hebben hun laatste spaargeld in De Rotterdam N.V. geïnvesteerd. Enig bestuurder van De Rotterdam N.V. is Achmed, een steenrijke voormalig profvoetballer.

Na vier ogenschijnlijk voorspoedige jaren gaat De Rotterdam N.V. op 2 maart 2018 failliet. Op 25 december 2017, ruim twee maanden voor het faillissement heeft Ahmed de aandeelhouders nog een winst van € 2 per aandeel over 2017 voorgespiegeld.

De aangewezen curator stelt dat Ahmed hooguit een ding valt te verwijten: hij heeft twee maanden voor faillissement een onjuiste winstverwachting voorgespiegeld. Volgens de curator is dat Ahmed niet te verwijten omdat eind 2017 de jaarrekening nog niet was opgemaakt en hij dus niet kon weten dat er omgerekend € 3 verlies per aandeel is gedraaid. Verder onderzoek weigert de curator pertinent.

Thomassen, Van Dam en Dijkhof willen hun schade vergoed zien en komen bij u voor advies. De heren stellen u voor een enquêteprocedure te starten.

Is een enquêteprocedure voor Thomassen, Van Dam en Dijkhof een kansrijke procedure om de schade te verhalen?

Zo ja, werk uit welke formele stappen u zet in de procedure.
Zo nee, waarom niet en welke procedure adviseert u de heren dan? Ga in uw antwoord ook in op de grondslagen van deze procedure en eventueel te vorderen voorzieningen.

A

Beknopt antwoordmodel:

De enquêteprocedure is niet de geijkte procedure (1 punt) omdat

(i) in deze procedure geen schadevergoeding kan worden gevorderd (1 punt)

(ii) omdat de heren zelf op zullen moeten draaien voor de kosten van het onderzoek. Uit HR Decidewise (HR 24 juni 2005, R04/109 (OK 113)) volgt dat de kosten van een enquêteprocedure niet zijn aan te merken als boedelschulden.
De curator kan dus betaling weigeren. Uit de feiten blijkt dat de heren hiertoe niet het budget hebben. (3 punten)

Beter kan een civiele aansprakelijkheidsprocedure worden gestart tegen Ahmed
waarin de drie heren stellen misleid te zijn door Ahmed. De misleiding spitst zich toe op de onjuiste winstverwachting die de bestuurder heeft uitgegeven naar de aandeelhouders. Hadden de aandeelhouders eerder geweten van de juiste stand van zaken dan hadden mogelijk tijdig maatregelen getroffen kunnen worden. (3 punten)

De wettelijke grondslag is art. 6:162 BW. (2 punt)