Erich Maria Remarque - Na západní frontě klid Flashcards

1
Q

Obsah:

A

Děj se odehrává po vypuknutí 1. světové války, vypráví příběh o partě kamarádů, kteří se rozhodnou, po přesvědčování od svého profesora na gymnáziu, jít bojovat do války. Prvně musejí jít na vojnu, kde čelí 10ti týdnům cvičení, vojnu všichni kamarádi protrpěli a úplně jim tato zkušenost změnila postoj k válce, stále chtěli bojovat, ale čekali, že budou hrdinové. Zatím se k nim všichni chovali jako k hadru. Pavel a jeho parta jdou poprvé na frontu, kde bojují, Pavel se v jednom zákopu potká s instruktorem, který je celých 70 dní šikanoval. Umírá 1. z kamarádů Kemmerich. Pavel se dostane na měsíc domů, aby si odpočal, kde zjistí, že jeho matka umírá na rakovinu. Pavel se poté znovu vrátí na frontě, kde zabije jednoho Francouze pouze rukama. Další kamarád, Muler, umírá na díru v břiše po výstřelu světlice. Pavlova rota dostává nový úkol a to bránit vesnici, kde se nachází sklad s jídlem, znenadání se ocitnou pod dělostřeleckou palbou a jsou oba zraněni, Pavel a Albert jsou převezeni do nemocnice, Albert na následky zranění umírá. Po vyléčení se vrací zase na frontu, kde se očekává mohutná ofenzíva, spolu s posledním kamarádem Katczinským bojují, Katczinský je však zraněn, Pavel se ho snaží zachránit, bohužel si nevšimnul, že střep ho krom nohy zasáhl i do hlavy a Katczinský umírá na zádech Pavla. Příběh končí smrtí Pavla Baumera v září 1918, který zemřel na frontě jako jeho kamarádi. Zemřel v tichý a klidný den a jediné co je slyšet z rádií je Na západní frontě klid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hlavní téma díla

A

Nesmyslnost války, kamarádi poznají nechutnost války, snaží se držet pospolu a pomáhat si, nevydaří se jim to a postupně všichni umírají, zkažená představa o bojování pro vlast.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

časoprostor

A

Německo, 1.sv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

kompoziční výstavba

A

Chronologická, občas retrospektivní, kapitoly

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Lit. druh a žánr

A

Epika, román

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vypravěč

A

Ich forma, po Pavlově smrti er- forma

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Charakteristika postav

A

Pavel Baumer – Mladý kluk, co studoval gymnázium, kvůli profesorovi šel na frontu spolu s kamarády, kde i zemřel, dostal dovolenou, nebyl schopný se vrátit do běžného života, empatický, rád vzpomíná na školu
Albert – spolužák Pavla, umírá po amputaci nohy
Kemmerich - kamarád Pavla, umírá jako první
Muller – spolužák Pavla, sní o maturitě tahá sebou učebnice, na díru v břiše - trefila ho světlice
Katcza – Nejlepší přítel Pavla, učí Pavla spoustu věcí, hlava party,umírá na zádech Pavla
Kantorek – Profesor, co přesvědčil kamarády ať se nahlásí do války, Pavel ho vinil za smrt jeho kamarádů
Himmelstoss – velitel výcviku, šikanoval chlapce, ale po válce se změnil

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

život autora

A

německý prozaik a dramatik, odešel dobrovolně do války, po zranění vyzkoušel několik povolání, po nástupu fašismu se stal zakázaný autor, antifašistický a antimilitaristický postoj. Byl i závodníkem a v některých svých dílech o závodění píše, Cesta zpátky (1931) – Kniha vystihuje politický, mravní a nakonec i vojenský rozklad Německa po první světové válce. Jedná se o jakési volné pokračování románu Na západní frontě klid. Tři kamarádi (1936) – Děj románu se odehrává v Německu na přelomu dvacátých a třicátých let 20. století. Hlavní hrdinové jsou tři kamarádi Robert, Otto a Gottfried, kteří společně vlastní autodílnu. Autodílnu, která však nijak zvláště neprosperuje, ale je v ní jejich milovaný automobil jménem Karel. Karel – auto s ošuntělou, pobouchanou a zastaralou karoserií, ale s motorem špičkového závodního stroje. Karel je jejich hlavní vášeň, tedy vedle dobrého jídla a pití (především dobrého rumu). Ke změně dojde ve chvíli, kdy se při projížďce s Karlem stavují v příměstské zahradní restauraci. Jeden z kamarádů, Robert se zde seznamuje s krásnou dívkou jménem Pat. Pat, dívce z lepší rodiny, se líbí bohémský způsob života vedený třemi kamarády a začíná ho žít s nimi. Naplno propuká láska mezi Pat a Robertem. Při první společné dovolené Robert s hrůzou zjišťuje, že jeho milovaná Pat je těžce nemocná a už roky bojuje s tuberkulózou. S přispěním kamarádů se jí snaží všemožně pomoci. Po poradě s lékařem se zdá být jediným řešením léčení v nákladném horském sanatoriu, kam Pat také odjíždí. Mezitím se Gottfried, poslední romantik, zapojuje do protifašistického hnutí. Při jednom střetu s oddílem SA je Gottfried ze zálohy zastřelen. Zbývající dva kamarádi začínají pátrat po vrahovi a hodlají se pomstít. To se jim za pomoci přítele Alfonse podaří. Pak již všechny své síly a především peníze směřují k vyléčení Pat. Postupně rozprodávají všechny své věci, aby Pat mohla zůstat na léčení v sanatoriu. Jako poslední věc prodají i milovaného Karla. Přes veškerou snahu Pat nakonec nemoci podlehne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly