Karel Čapek - Válka s mloky Flashcards

1
Q

obsah díla

A

Příběh začíná, když Van Toch objeví mloky při lovu perel. Tito mloci jsou speciální druh, jsou podobní lidem a jsou podobně velicí. Van Toch s nimi začne obchodovat, nabídne jim zbraně proti žralokům, kteří jsou jejich hlavní nepřátelé, mloci naoplátku sbírají perly pro Vana Tocha. Van Toch si uvědomil potenciál mloků a rozhodl se kontaktovat přítele Bondyho. Bondy začne pomocí lodí Van Tocha převážet mloky po celém světě. Po smrti Vana Tocha Bondy založí Salamandří syndikát, který usnadňuje obchodování s mloky. Mloci začali být zneužíváni jako levná pracovní síla, začali být posílání do škol a do armády. Postupně počet mloků přesáhl počet lidí a ty se začali bouřit proti lidskému zotročování. Vybudovali si velká sídla a města na dně oceánů. Měli také vůdce, říkal si chief Salamandr a využíval rádio k diktování mločích ideálů. Lidé poté začnou s mloky válku, vlastně bojují proti tomu co sami vytvořili. Nakonec vznikají i spory mezi samotnými mloky, což by mohlo lidstvo zachránit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hl. téma

A

Střet civilizací mloci x lidé, mloci nepotřebují radost ze života, přátelství nebo lásku, to co bylo požadováno v nacistickém Německu, lidé nemohou zvítězit, v čele mloků je člověk, nakonci knihy se mlok vynoří v Praze, nikde nejsou v bezpečí, představuje fašismus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

časoprostor

A

ostrůvky Tichého oceánu, poté celý svět, meziválečný svět, před 2. sv. válkou - meziválečné období

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

kompozice

A

Chronologická, 3 knihy 1. epika, 2. soubor novinových zpráv 3. reportérský záznam o konfiktu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

lit. druh a žánr

A

Epika, román

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

vypravěč

A

Er- forma, sám autor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

postavy

A

Van Toch – milý, hodný, trochu naivní, znal Bondyho když byl malý, chamtivý, objevuje mloky v tichomoří
Bondy – Bohatý továrník, silný obchodovací duch, po smrti Vana Tocha mění ideály, když zemře, změní směr společnosti, pomáhá mlokům v rozvoji
Mloci – Vzbuzují odpor, černí, slizcí, různé rasy
Chief salamander - vůdce mloků

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

autor

A

Čapek je známý svou širokou tvorbou, která zahrnuje romány, povídky, eseje, divadelní hry a publicistiku. Jeho nejznámějším dílem je sci-fi drama “R.U.R.” (Rossumovi univerzální roboti) z roku 1920, které poprvé zavedlo termín “robot” do světové literatury. Toto dílo představilo myšlenku humanoidních robotů, kteří se vzepřou svým stvořitelům, a odráží Čapkův zájem o otázky technologie, lidského osudu a společnosti.

Mimo “R.U.R.” je Čapek známý také pro své divadelní hry, jako je “Věc Makropulos” a “Bílá nemoc”, které se zabývají etickými a filozofickými tématy a často mají sociální a politický podtext. Jeho díla jsou charakterizována ostrým intelektem, jemným humorem a hlubokou lidskostí.
člen PEN klubu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

kontext autorovy tvorby

A

Modernismus: Čapek žil v době, kdy se modernismus stával dominantním literárním směrem. Modernistická literatura se vyznačovala experimentálními technikami, rozbitím tradičních narativních struktur a důrazem na subjektivní zážitky a vnitřní svět postav.

Politické a sociální téma: Meziválečné období bylo plné politických a sociálních konfliktů, a ty se odrážely i v literatuře. Autoři se zabývali tématy jako byla válka, ekonomická deprese, rozpad starých společenských struktur a vzestup totalitárních režimů.

Existencialismus: Existencialismus byl dalším významným literárním směrem té doby, který klade důraz na individuální existenci a lidskou svobodu. Autoři se zaměřovali na otázky smyslu života, identity a existence v chaotickém a nejistém světě.

Science fiction: Karel Čapek je také známý svými sci-fi díly, která byla v té době velmi populární. Literatura sci-fi se zabývala futuristickými tématy, technologickým pokrokem a sociálními otázkami, a byla často používána kriticky k hodnocení současné společnosti.

Satira a ironie: Čapek byl mistr satiry a ironie, což byly běžné literární techniky v té době. Autoři používali satiru kritizovat společenské normy, politické režimy a lidské nedostatky s cílem vyvolat smích, ale také kritické myšlení.

Konce 19. století: Narodil se v době, kdy byla Rakousko-Uherská monarchie stále existujícím politickým uspořádáním v českých zemích. V té době se začínaly projevovat prvky modernity a průmyslové revoluce.

První světová válka: Čapek byl svědkem až do značné míry výrazné události 20. století, první světové války, která trvala od roku 1914 do roku 1918. Toto období znamenalo dramatické ztráty na životech, politické změny a rozpad starých imperiálních říší.

Meziválečné období: Po skončení první světové války následovalo období hospodářské prosperity, ale také politických a sociálních napětí. Meziválečné období bylo charakterizováno vzestupem totalitárních režimů, hospodářskou nestabilitou a kulturními změnami.

Druhá světová válka: Čapek zemřel krátce před vypuknutím druhé světové války, která začala v roce 1939. Toto období bylo poznamenáno ještě většími konflikty, hrůzami války a nacistickou okupací Československa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly