William Shakespeare - Romeo a Julie Flashcards

1
Q

obsah díla

A
  • Hra začíná pouliční rvačkou mezi rodinami Montague a Kapulet v městečku Verona v Itálii. Tato rvačka ukazuje nenávist mezi Montague a Kapulet. V tuto dobu je Romeo zamilovaný do dívky Rosalíny, jeho láska se rychle změní. A to hned po maškarním bále, kde potká dceru rodiny Kapulet, Julii, kde se oba dva do sebe zamilují. Jejich láska nezná meze a překonává jakékoliv společenské překážky. Rozhodnou se proto vzít, nemají to však jednoduché, jelikož by jejich rodiny určitě nesouhlasily, rozhodli se svatbu uspořádat tajně, se svatbou jim pomohl Friar Laurence. Do toho všeho naneštěstí vstoupí bratranec Julie, Tybalt, který vyzve Romea na duel. Romeo duel odmítá. A tak ho zastoupí jeho blízký kamarád Mercuito, který v souboji zahyne. Romeo plný vzteku a nenávisti svého kamaráda pomstí a Tybalta zabije. Kvůli tomu ho princ Verony vyhostí z města, Julie a Romeo jsou rozděleni. Rodina Kapulet plánuje provdat Julii Countu Parisovi, Julie si chce vzít Romea, a aby mohla tak s Friarem vymyslí plán, plán spočíval ve vypití lektvaru, co ji uspí na 42 hodin. Jelikož nemůže Romea kontaktovat, tak spoléhá, že ji prohlásí za mrtvou, a že se to Romeo dozví z novin. Tato novina se k Romeovi nedostane, ale dozví se to od svého sluhy Baltazara. Smutnící Romeo si koupí jen a vydává se do Verony, Julii najít. Dorazí k hrobce rodiny Kapulet, kde narazí na Parise, který si myslí, že přišel zneuctít tělo Julie. Paris ho proto vyzve na duel, duel Romeo vyhraje a Parise zabije. Romeo v jeho posledních okamžiků svého života vyjádří lásku k Julii a jed vypije, vzápětí na to se Julie probudí a najde mrtvého Romea a rozhodne se svůj život také ukončit, to zkusí políbením jeho rtů, kde doufala, že zbyde kousek jedu. Marně. Sebevraždu proto provede Romeovou dýkou. Po nějaké době je najdou rodiny Montague a Kapulet, kteří se díky smutku z úmrtí jejich dětí usmíří a skončí tak zbytečná nenávist mezi těmito rodinami.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

hl. téma

A

Hlavní téma se týká postav Romea a Julie, kteří se do sebe i přes velké sociální (společenské) překážky, které tvoří hlavně jejich navzájem nenávidějící se rodiny, zamilují. Jejich láska je vyjadřována jako intenzivní, pohlcující a impulzivní, což je vedlo k předčasným a špatným rozhodnutím, které nakonec zapříčinilo jejich smrt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

časoprostor

A

14.st. Verona Itálie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

kompozice

A

Chronologicka,prolog a 5 dějství, sonety

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

postavy

A

Romeo: Je jednou z hlavních postav a pochází z rodiny Montague. Jedná se o mladíka, který je zblázněný láskou. Rozhoduje se velice impulzivně a často při rozhodnutí dává přednost emocím.
- Julie: Další hlavní postava, ze začátku se jedná o poslušnou a chráněnou mladou dámu vězněnou společenskými očekáváními a povinnostech rodiny Kapulet. Během příběhu se z ní stává samostatná, vyspělá, inteligentní dáma, která si určuje svůj vlastní osud.
- Mercuito - Blízký věrný kamarád Romea, je známý pro jeho drzost a humor. Jeho pohled na lásku je opačný od toho Romeova. Často si z ničeho nic nedělá, bere věci zlehka, ale neplatí to při ochraně jeho kamarádů. Jeho charakter slouží také jako komentátor hry.
- Paris - Jedná se gentlemana, který uznává společenské normy a řídí se podle nich, jeho láska k Julii je spíše vnímána jako uspokojení normy jeho rodičů a vidí v ní kariérní růst.
- Tybalt – Bratranec Julie, loajální, agresivní postava, která znázorňuje konflikt mezi rodinami, konflikt vyhledává a své problémy řeší násilně. Jako šermíř je velice zkušený a nebojácný.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vypravěč

A

není

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

lit. druh a žánr

A

Jedná se o tragédii a drama

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

autor

A

Století: 16.
Anglický dramatik a básník, psal sonety (4,4,3,3 - verše), vytvořil téměř 40 her.
Díla – Hamlet, Romeo a Julie, Král lear, psal komedie,
po umrtí nejstaršího syna začal psát své nejlepší tragédie.
Renesance

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

kontext

A

renesance a humanismus v evropské literatuře. Renesance – Myšlenkový a umělecký směr označuje snahu obrození společnosti na základě antických ideálů, důraz na vzdělání a poznání. Proti teologii, převratné myšlenky.
Alžbětinská Anglie - rozkvět Anglie za vlády Alžběty I.
1618 - 1648 - třicetiletá válka - katolíci proti protestantům
Miguel de Cervantes - Don kichot
Francis Bacon - filozof

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly