John Steinback - O myších a lidech Flashcards

1
Q

Obsah díla

A

Dílo vypráví o dvou kamarádech, Lennimu a Georgovi, kteří pracují na jedné farmě a sní o své vlastní farmě. Lennie Small je silný velký a mentálně postižený hoch, které ho se George ujal. Farmu vlastní Curley a jeho žena, která není spokojená v manželství a svůj smutek zahání povídáním si s dělníky a i s Lennim, který se rád dotýká hebkých věcí, jednoho dne mu Curleyho žena dovolí se dotknout její vlasů. Lennie ji ale zatahá silně za vlasy, ona se lekne začne křičet a Lennii ji omylem zlomí vaz. Utíká tak pryč k řece jak mu George řekl, celá farma se vydává Lenniho hledat, George ho najde jako první a povídají si o svých snech v tu dobu ho zastřelí, aby se vyhnul lynčování a mučení.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hlavní téma

A

Kritika a odsouzení násilí, rasismu a vykořisťování lidí, ukazuje přátelství, duševní zaostalost, americký sen, násilí, podlost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

časoprostor

A

Kalifornie – farma, 30. léta 20.st.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kompozice

A

chronologická, epizody

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

lit. druh a žánr

A

epika, novela

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vypravěč

A

er-forma, nezná motivaci ani důvody chování postav

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Postavy

A

George Milton: George je drobný, štíhlý muž s ostrými rysy a rychlým duchem. Slouží jako ochránce a opatrovník svého společníka, Lennieho Smalla. Navzdory jeho hrubému vzhledu je George péčící a věrný, dbá na Lennieho zájmy a sní o lepším životě pro oba.

Lennie Small: Lennie je velký, silný muž s dětskou myslí a omezenými mentálními schopnostmi. Je nesmírně silný, ale nemá schopnost rozumět své síle nebo ovládat své impulzy. Lennie je oddaný Georgovi a spoléhá na něj pro vedení a ochranu. Jeho láska ke měkkým věcem, jako jsou králíci, ho často dostává do problémů.

Curley: Curley je agresivní a konfrontační syn majitele farmy. Je neklidný a nejistý ohledně své velikosti a kompenzuje to tím, že se pere s ostatními muži. Curleyho posedlost jeho manželkou vede ke ztuhnutí a konfliktům na farmě.

Curleyho žena: Curleyho žena je osamělá a znechucená žena uvězněná v bezcitném manželství. Sní o lepším životě a hledá společnost mezi pracovníky na farmě. Její koketní chování a touha po pozornosti však vedou k nedorozuměním a tragédii.

Candy: Candy je starší pracovník farmy s chybějící rukou. Je osamělý a marginalizovaný, nachází útěchu v přátelství svého starého psa. Candy je přitahován snem George a Lennieho vlastnit vlastní půdu, vidí to jako šanci uniknout svému vlastnímu mizernému životu.

Slim: Slim je zkušený a respektovaný pracovník farmy známý pro svou moudrost a soucit. Slouží jako důvěrník a mentor ostatním mužům na farmě, včetně George a Lennie. Slimova chápavá povaha a vůdcovské schopnosti z něj činí důvěryhodnou postavu mezi pracovníky.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

život autora

A

vyrůstal v venkovském prostředí, což silně ovlivnilo jeho pozdější díla. Navštěvoval Stanfordovu univerzitu, ale nedokončil ji, místo toho se rozhodl věnovat se své vášni k psaní.

Steinbeck získal slávu a kritický úspěch díky svým živým portrétům běžných lidí během Velké hospodářské krize. Jeho díla často zkoumala témata chudoby, nespravedlnosti a lidského stavu. Jedním z jeho nejslavnějších románů je “Hrozny hněvu” (1939), který líčí strasti rodiny nájemných farmářů během migrační vlny z Dust Bowl do Kalifornie.

Během své kariéry napsal Steinbeck mnoho románů, povídek a nebeletristických děl, což mu vyneslo ocenění jako Nobelova cena za literaturu v roce 1962. Mezi jeho další významná díla patří “O myších a lidech” (1937), “Východ slunce” (1952), “Řada konzervárů” (1945) a “Cesty s Charleym: Hledání Ameriky” (1962).

Steinbeckův styl psaní je charakterizován realismem, soucitem k jeho postavám a hlubokou empatií k lidskému stavu. Často čerpal inspiraci ze svých vlastních zkušeností a pozorování života v zemědělských oblastech Kalifornie. Jeho schopnost zachytit stísněnost a úspěchy běžných lidí rezonovala s čtenáři po celém světě,

Mimo jeho literární úspěchy byl Steinbeck známý také svou sociální a politickou aktivitou. Využíval svou platformu k prosazování práv migračních pracovníků, rasové rovnosti a ochrany životního prostředí. Jeho oddanost sociální spravedlnosti a silné vyprávění nadále inspirují čtenáře i spisovatele dodnes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

kontext autora

A

literatura 1.pol. 20.st., meziválečná literatura, americký realismus, sociálně kritická próza, ztracená generace - poskvrněna válkou, jejich hodnoty byly zničeny. Anarchističtí buřiči vychází ze socialismus, hlásí svobodu jedince a beztřídní společnost. - Odmítali stát, církev, autority vůbec. Žili bohémským životem, sebe označovali jako buřiče. Jejich poezie zachycuje konkrétní, je sdělná, má písňovou formu, jazyk lidový až vulgární.. Ostatní autoři – Ernest Hemingway, Erich Maria Remarque, Velký Gatsby - Scott Fitzgerald

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly