Etik och normer i finanssektorn Flashcards

1
Q

Varför är etik ett centralt begrepp inom finansiell verksamhet enligt Finansinspektionen?

A

Det är viktigt att handel med finansiella instrument bedrivs så att allmänhetens förtroende för värdepappersmarknaden upprätthålls så att verksamheten anses sund. Därför är etik ett centralt begrepp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad menas med att verksamheten på ett finansiellt institut är sund?

A

Att verksamheten bedrivs hederligt, rättvist och professionellt. Agerandet ska medverka till att upprätthålla förtroendet för de finansiella marknaderna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur bör man som en finansiell rådgivare hantera en situation som är etisk tveksam och där fastställda regler, lagar och förordningar inte ger någon direkt vägledning?

A

Man bör följa god sed. Varje företrädare för ett institut måste bemöda sig om att på bästa sätt förvalta både institutet och sitt personliga förtroendekapital: hederlighet, pålitlighet och yrkeskunskap. Man får följa sitt omdöme och inte medverka i något som kan uppfattas som tvivelaktiga transaktioner eller affärsupplägg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär begreppet etisk integritet?

A

Det innebär att man som anställd inom finansbranschen tar beslut som alltid följer regelverket och håller en hög moralisk nivå, och som inte ger en själv någon personlig förde vid affärer. En hög etisk integritet utgör en viktig restriktion för att inte hamna i tveksamma affärer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Som finansiell rådgivare bör man alltid avstå från att medverka i affärer som kan uppfattas som etiskt tveksamma eller på gränsen till det tillåtna. Vilket är det viktigaste skälet till detta, såsom det anges i värdepappersmarknadens olika regelverk?

A

Verksamheten inom varje institut ska i alla lägen präglas av sundhet. Detta betyder att verksamheten måste bedrivas på ett etiskt tillfredställande sätt. Allmänhetens förtroende för det enskilda institutet och för finansmarknaden måste upprätthållas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Det är vanligt att ett värdepappersinstitut har många olika verksamheter. Bland annat kan det förekomma att man har en avdelning för investeringstjänster, samt en corporate financeavdelning. Vilken relation måste gälla mellan den senare och institutets övriga verksamheter?

A

Vid en corporate finance-avdelning finns det mycket information som ännu inte är offentliggjord eftersom de hanterar frågor om emissioner, fusioner och förvärv, börsintroduktioner osv. Därför är det viktigt att upprätthålla en sträng sekretess mellan olika avdelningar och helt fysiskt avgränsa dom, så att icke offentliggjord information ej sprids.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Du arbetar som en kontorschef i en bank. En av era största företagskunder har erbjudit dig att bli ledamot i företagets styrelse. Du är själv positiv till detta, men vad bör du svara företaget och varför?

A

Inte lämpligt i och med då finns en stor risk för jäv. Exempel på hur en intressekonflikt kan uppkomma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur ska ett institut göra för att undvika att intressekonflikter mellan dess egna värdepappersaffärer och kunders värdepappersaffärer?

A

Man kan hålla sin egen handel med värdepapper åtskild från den handel som sker för kunders räkning. Kundens intressen ska alltid komma i första rummet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ett institut har identifierat en intressekonflikt. Hur ska man hantera denna? Ska kunder informeras om intressekonflikten?

A

Institut har en skyldighet att förhindra kunders intressen påverkas negativt av intressekonflikter. Man ska också ha riktlinjer för hur man hanterar intressekonflikter. Man ska tydligt informera kunden arten av eller källan till de intressekonflikter som finns.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad menas med kreditjäv?

A

Det finns en särskild lagstiftning om kreditjäv när det gäller bankernas kreditgivning till ledande personer och aktieägare i den egna banken. Denna lagstiftning innebär att denna krets ska behandlas på samma sätt som andra kredittagare och inte få särskilda ekonomiska förmåner jämfört med vanliga kunder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka olika typer av mutbrott finns det?

A

Givande av muta, som är ett aktivt brott. Tagande av muta, som är ett passivt brott. Handel med inflytande, både givande och tagande. Vårdslös finansiering av mutbrott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka regler gäller för bisysslor för den som är anställd i ett institut?

A

Den anställde ska informera sin närmste chef eller med företagsledningen, diskutera lämpligheten av eventuella bisysslor. Man ska inte ägna sig åt sidoverksamhet innan närmaste chef eller företagsledningen blivit informerad om detta och tagit ställning till lämpligheten av uppdraget. Man ska avhålla sig från verksamhet som på något sätt konkurrerar med företagets verksamhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Visselblåsarsystem, vad är det?

A

En visselblåsare är en person som uppmärksammar missförhållanden i en verksamhet. Ett visselblåsarsystem är en anonym kanal för anställda att uppmärksamma missförhållanden i en verksamhet. Det innefattar också stödsystem för effektiv och konsekvent handläggning av ärenden. Att det finns en anonym rapporteringskanal är ett komplement de tillfällen då en anställd av någon annledning inte kan, eller inte är bekväm med att öppet att påtala ett problem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär reglerna om visselblåsarsystem?

A

Reglerna om visselblåsarsystem innebär att ett institut, samt även Finansinspektionen, ska ha system för visselblåsning. I dessa system ska anmälarens identitet skyddas, och en anmälare ska inte drabbas av repressalier från arbetsgivaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur bör en anställd i ett institut genomföra sina affärer?

A

Den anställda bör göra sina värdepappersaffärer genom arbetsgivaren. Värdepappersaffärer för egen räkning ska därvid handläggas som normala kunduppdrag. Affärerna ska dessutom utföras av en annan medarbetare i institutet och inte denne själv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

För den som är anställd vid ett värdepappersinstitut gäller vissa regler för personliga värdepappersaffärer. Vilka är dessa regler i korthet?

A

Som anställd ska man alltid agera så att man inte misstänks dra otillbörlig fördel, till exempel för egen vinning, av de informationer om eller inblickar i den finansiella marknaden som man kan få i sin verksamhet. Därför finns det lagar om marknadsmissbruk, men också omfattande självreglering i branschen. Den anställde ska också iaktta Fondhandlareföreningens regler om personliga värdepapper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad är syftet med reglerna i förra frågan?

A

Syftet med reglerna för de anställda i institut är att förhindra att de handlar med värdepapper på ett sätt som kan skada förtroendet för värdepappersmarknaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad innebär enmånadsregeln?

A

Den anställde får inte realisera eller på något annat sätt säkerställa vinster inom en kortare innehavstid än en månad. Denna regel innebär att placeringar i värdepapper där placeringen sker med placeringshorisont som är mindre än en månad är otillåtna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hur tillämpas enmånadsregeln när du som anställd har ett regelbundet fondssparande?

A

Den tillämpas inte.

20
Q

Varför får inte kunden som har flera olika depåer i normalfallet inte göra värdepappersaffärer direkt mellan depåerna, dvs uppträda som både köpare och säljare i samma transaktion?

A

Det kan antas att en sådan affär enkom har syfte att uppnå en skatteförmån och får i sådant fall inte genomföras.

21
Q
  1. Enligt lagen om penningtvätt måste ett institut särskillt kontrollera större transaktioner mellan kunder och deras motparter. Transaktionerna ska överstiga en viss summa. Vad är det närmare bestämt som krävs av institutet?
A

Institutet ska kontrollera kundens indentitet och syftet med transaktionen, om den är över 15000 euro eller motsvarande belopp i en annan valuta.

22
Q

Vilka kontroller måste göras av kunder utifrån penningtvättslagens stadgar?

A
  • Man måste kontrollera syftet med en kunds verksamhet
  • Man måste kontrollera kunds identitet
  • Man måste kontrollera ägarförhållandet hos företagskunder
  • Man måste kontrollera om kunden är en person i politisk utsatt ställning (PEP)
23
Q

Du är anställd i ett institut och misstänker att en transaktion som beställts av en kund utgör penningtvätt. Vad ska du /institutet göra?

A

Du/institutet ska inte genomföra transaktionen. Du ska anmäla ärandet till lämplig chef, som får bedöma vidare handläggning. Om chefen bedömer att misstanke om penningtvätt finns ska händelsen rapporteras till finanspolisen.

24
Q

Vad menas med att någon är verklig huvudman?

A

Verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerarar ett bolag. En verklig huvudman kan också vara den eller de personer som tjänar på att någon annan agerar åt dom.

25
Q

Vem ska anmäla verklig huvudman?

A

De flesta företag och föreningar ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Nystartade företag och föreningar ska anmäla verklig huvudman inom 4 veckor.

26
Q

Vad menas med riskbaserat förhållningssätt i samband med penningtvätt?

A

Ett riskbaserat förhållningsätt innebär att de åtgärder ett institut vidtar ska stå i proportion till de risker som man är utsatt för. Man ska identifiera och bedöma vilka risker som finns för verksamheten ska utnyttjas för penningtvätt. Utifrån det ska man ta fram rutiner och processer anpassade till den egna verksamheten, för att motverka de risker som har identifierats.

27
Q

Vad inbegrips i den allmänna riskbedömningen i penningtvättsammanhang?

A

Den allmänna riskbedömningen innebär att ett institut identifierar och bedömer riskerna för en kunds verksamhet som sådan kan utnyttjas för penningtvätt och terrorfinansiering.

28
Q

Ge några exempel på personer i utsatt politisk ställning!

A
  • Statschefer
  • Regeringsmedlemmar
  • Parlamentsledamöter
  • Ledamöter i styrelsen för politiska partier
  • Domare i högsta domstolar
  • Personer som ingår i statsägda ledningsorgan
29
Q

Under vilka förutsättningar kan ett institut vidta förenklade kundkännedomsåtgärder?

A

Om institutet bedömer risken med affärsförbindelsen som låg, kan det vidta förenklade kundkännedomsåtgärder

30
Q

Ge exempel på vilka som kan omfattas av förenklade kundkännedomsåtgärder!

A
  • Myndigheter
  • Banker
  • Institut på kredit och finansmarknaderna
  • Företag inom EES vars värdepapper är upptagna på reglerad marknad
31
Q

Vad menas med att ett institut har fullständigt uppgiftsskyldighet?

A

Alla institut ska rapportera till FI samtliga transaktioner som genomförs.

32
Q

Vilken är den viktigaste lagen vad det gäller marknadsmissbruk?

A

EU-förordningen MAR, vilket gäller som lag i Sverige.

33
Q

Vad omfattar MAR?

A

MAR innehåller omfattade regler om förbud mot marknadsmissbruk, dvs förbud mot insiderhandel, marknadsmanipulation och olaglig röjande av insiderinformation.

34
Q

Vad menas med insiderinformation?

A

Icke offentliggjord eller inte allmänt känd omständighet som är ägnad att väsentligt påverka kursen på ett värdepapper.

35
Q

Nämn tre brott som omfattas av MAR!

A

Insiderbrott, marknadsmanipulation och olaglig röjande av insiderinformation.

36
Q

Vilka instanser ansvarar för a) övervakning b) utredning c) beivrande av insiderbrott?

A

a) Finansinspektionen
b) Finansinspektionen
c) Åklagare

37
Q

Ditt institut misstänker på goda grunder att en kund handlar värdepapper på basis av insiderinformation. Till vilken instans ska institutet rapportera sin misstanke?

A

Misstanke om insiderbrott ska anmälas till Finansinspektionen.

38
Q

Vad är förbjudet enligt Mars paragraf om marknadsmanipulation?

A

Det är förbjudet med skenaffärer. Ett exempel på sådana är att samma kund agerar som köpare och säljare i samma värdepapper. En annan är återköpsavtal som syftar till att styra utbud och efterfrågan på ett värdepapper utan att någon verklig affär avses att ske. Det kan också vara fråga om överlåtelsebegränsning, det vill säga avtal som syftar till att begränsa utbudet av en viss aktie.

39
Q

Vilka straffsatser gäller vid insiderbrott?

A
  • Grovt insiderbrott: Straffet ger lägst sex månaders fängelse och högst sex års fängelse.
  • Ringa insiderbrott: Böter eller högst sex månaders fängelse.
40
Q

Nämn olika saker som kan utgöra marknadsmanipulation!

A

Marknadsmanipulation omfattar såväl som transaktioner/order; spridning av rykten eller information som ger/ förväntas ge falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på ett värdepapper, alternativt som låser/ kan förväntas låsa fast priset på ett värdepapper vid en onormal eller konstlad nivå. Marknadsmanipulation inkluderar även att man ger falska eller vilseledande ingångsvärden i förhållande till ett referensvärde.

41
Q

Börsbolag måste föra loggbok över alla som har tillgång till insiderinformation. Hur lång bakåt ska bolaget behålla loggboken?

A

Loggboken ska behållas i fem år.

42
Q

Vilka insiders har anmälningsskyldighet till FI?

A

Anmälningsskyldighet gäller i fråga om innehav av, och ändringar av aktier i noterade bolag. Skyldigheten gäller personer i ledande ställning i bolaget. Dessa ska själva göra innehavsanmälan till FI:s insiderregister inom tre dagar från ändringen i innehavet.

43
Q

Vad innebär förbudet mot handel i samband med rapporter?

A

Förbud att handla 30 dagar före offentliggörande av delårsrapport.

44
Q

Vilken personkrets omfattas av förbudet i samband med rapporter?

A

De som är personer i ledande ställning i bolaget, exempelvis styrelseledamöter, VD och andra ledande befattningshavare, revisorer i bolaget samt närstående.

45
Q

Vad kan man hitta information om investerings bedrägerier?

A

Information om investeringsbedrägerier samt varningslistor över företag kan man hitta på Finansinspektionens hemsida.