F4 Potentialer, energieffektiviseringsåtgärder och energiledning Flashcards

1
Q

Vad är skillnaden på energibesparing och energieffektivisering?

A

Energibesparing anges i MWh och avser mängden sparad energi mellan före och efter en energieffektiviseringsåtgärd. Energieffektivisering anger hur effektiv eller hur mycket effektivare en process kan bli, givet en viss åtgärd, tex MWh/ton. Det nuvarande energieffektiviserings- och energitjänstedirektivet har ett besparingsmål medans 2020-primärenergimålet är ett effektmål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är energieffektivitet?

A

Energieffektivitet avser förhållandet mellan produktionen av prestanda, tjänster, varor eller energi och insatsen av energi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är energibesparing?

A

Energibesparing avser mängden sparad energi, vilken fastställs genom mätning eller uppskattning av användningen före och efter genomförandet av en åtgärd för att förbättra energieffektiviteten med normalisering för yttre förhållanden som påverkar energianvändningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är förbättrad energieffektivitet?

A

Förbättrad energieffektivitet avser ökningen av energieffektivitet som ett resultat av tekniska, beteendemässiga och ekonomiska förändringar i kombination eller var för sig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är SEC?

A

Står för Specifik Energy Consumption.. Vilket beräknas genom att dela energianvändningen med tillverkad produktmängd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Energieffektiviseringspotentialen varierar, vad beror det på?

A

Beror på vilka systemgränser man sätter:

  • Beroende av basår
  • beroende av ekonomisk aktivitet
  • beroende på tidigare energiprisstruktur
  • Beroende på stigande el- och energipris gör att fler åtgärder blir lönsamma
  • Beroende på definitionen av “lönsam energieffektiviseringsåtgärd”. 1 års payoff, 50% internränta, 3 års rak payoff osv
  • Beroende av tidigare effekter av styrmedel
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur skiljer sig hinder för energieffektivisering?

A

Hinder skiljer sig åt mellan branscher. Mellan typ av ,produktion. Mellan storlek på företag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är de största drivkrafterna för energieffektivisering?

A
  • Minskade kostnader
  • Eldsjälar på företaget
  • Hot om stigande energipriser
  • Stöd från högsta ledningen
  • Investeringsstöd för energieffektiv teknik
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är industriell energiledning?

A

Ett av de viktigaste sätten att eliminera förekomsten av hinder mot energieffektivisering. Måste förankras i organisationen för att fungera. Definieras som ett sätt för företag att arbeta strukturerat med energifrågan. Förankra arbetet med energifrågor i företagsledningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka framgångsfaktorer har industriell energiledning?

A
  • Man bör förankra arbetet med energifrågor i företagsledningen.
  • Upprätta en strategi med kvantifierbara mål avseende hur mycket energianvändningen ska minskas under de närmaste 5 till 10 åren. Beslut om målen bör fattas på ledningsnivå.
  • Upprätta en handlingsplan för hur målen skall infrias. Handlingsplanen fokuserar företrädelsevis på områdena teknik, beteende, byte av energislag och minskade uppvärmningsytor.
  • Upprätta en funktion, tex energicontroller, så att energifrågan får en tydlig ägare som ansvarar för energifrågan och har ett operativt ansvar i produktionen.
  • Avsätt resurser för stationär mätning av energianvändningen, förslagsvis på avdelningsnivå, för att eliminera hindret skilda incitament.
  • Etablera tydliga energinyckeltal för att möjliggöra uppföljning av resultat
  • Utse en energiansvarig på varje avdelning och skift som ansvarar för det operativa arbetet med energieffektivisering
  • Utbilda personalen kontinuerligt med avseende på hur de ska agera i energifrågan samt ge återkoppling så att de blir medvetna om hur långt företaget kommit i arbetet med att infria de kvantifierbara målen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är metodstyrning?

A

Metodstyrning styr mot upprättandet av rutiner som bygger in ordning i organisationen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är resultatstyrning?

A

Resultatstyrning styr mot resultat. När en chef eller medarbetare slutar ebbar arbetet ut

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka 3 olika typer av styrmedel finns?

A
  • Ekonomiska (skatter, avgifter, subventioner, finansiellt stöd)
  • Administrativa (lagar och regler)
  • Informativa (statliga resursinsatser såsom info, kampanjer och program)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur fungerar ekonomiska styrmedel?

A

Direkt prispåverkande ekonomiska styrmedel som skatter, avgifter och subventioner. Viss utrustning subventioneras, visst beteende subventioneras eller avgiftbeläggs. Med ekonomiska styrmedel försöker man styra individers och företags beteenden i rätt riktning genom att priset ger signaler om resursernas knapphet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur fungerar administrativa styrmedel?

A

Administrativa styrmedel som direkt reglerar resurstilldelningen och/eller resursanvändningen som är tvingade för vissa målgrupper. Det kan gälla marknadens organisation och fördelning av rättigheter. Till denna grupp hör också bl.a. Kvantitativa begränsningar av resursanvändning eller utsläpp liksom regler för utformning av industrianläggningar och produktionsmetoder samt myndigheters tillsyn av reglernas tillämpning. Krav på utbildning och viss utrustning är andra exempel på administrativa regleringar. Administrativa eller reglerande styrmedel är vanliga inslag i den svenska energi- och klimatpolitiken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är den grundläggande skillnaden mellan administrativa och ekonomiska styrmedel?

A

Ett administrativt styrmedel anger hur ett visst mål ska nås, medan ekonomiska styrmedel säger att målen ska nås inte hur.

17
Q

Vad är informativa styrmedel?

A

Direkt statliga resursinsatser, för investeringar i infrastruktur eller i forskning, utbildning och informationsspridning. Information kan användas som ett direkt styrmedel som påverkar kunskaper, attityder och brukarbeteenden. Information kan också användas som ett nödvändigt komplement till ekonomiska och administrativa styrmedel. För att tex energitjänster ska få någon effekt är det nödvändigt att aktörerna informas om bla. Förutsättningarna och de regler som gäller för sådan verksamhet.

18
Q

Beskriv miljöbalken

A

Miljöbalken kom 1998 och adresserar bl.a. energieffektivitet som en nyckelaspekt. En del av balken är att Bästa Möjliga Teknik bör implementeras. Energieffektivitetskrav har nyligen ökat intresse när miljötillstånden för företag processas. Länsstyrelserna har alltså möjlighet att öka energieffektiviteten med hjälp av miljöbalken när det utfärdas ett miljötillstånd såväl som under övervakningsförfarandet. Det bör noteras att även om det finns laglig grund för Länsstyrelserna så har det alldeles nyligen börjat tillämpas.

19
Q

Vad är problematiskt med styrmedel?

A

Styrmedel måste anpassas efter olika branscher ty varierande energianvändning!
Styrmedel blir mer kostsamma för länder med stor andel energiintensiv industri om de ska energieffektivisera lika mycket som länder med större andel icke energiintensiv industri ty lättare att effektivisera stödprocesser än produktionsprocesser

20
Q

Vad är syfte och mål med energieffektiviseringsnätverk? (EU)

A

Syftet är att minksa företagets kostnader, stärka varumärke, minska miljöpåverkan, öka energikompetensen, lära och inspireras av andra företag.
Mål är mindre än 2 GWh. Fokus energieffektiviseringar. Nätverkskoordinator och energiexperter. Hjälp att genomföra energikartlöggningar, även ekonomiskt. Hjälp med systematiskt och strukturerat energiarbete. Går över 4 år: inledande fas, kartläggningsfas nätverksfas och utvärderingsfas

21
Q

Vad är utmaningen med svensk energipolitik?

A

Vi har haft hög andel el i Sverige men nu måste vi effektivisera och kanske minska vårt elberoende. Detta skulle stärka vår konkurrenskraft (mindre pengar läggs på dyrare och dyrare elpriser)
De flesta basindustrierna har inte mycket process- eller produktionsinnovationer just nu. Vi har en stor andel energiintensiv industri.