Fem-faktormodellen for menneskets personlighet Flashcards

1
Q

Åpenhet

A

Åpenhet dekker grad av intellekt, åpenhet for ideer og erfaringer og dessuten evne til estetisk nyting. Videre måler det grad av kreativitet og utradisjonelle verdier. Åpenhet er som personlighetstrekk assosiert med intelligens som evne, men intellektuelle personlighetstrekk og intellektuelle evner er ikke det samme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Planmessighet

A

Grad av planmessighet måler om individ er mer eller mindre ryddige, ordentlige, organisert, til å stole på og med høye aspirasjoner. Spesielt innen utvelgelse av personale (personalseleksjon) og anvendt personlighetspsykologi er dette trekket av interesse, da egenskapene planmessighet måler kan forutsi yrkeprestasjoner på tvers av mange områder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ekstroversjon

A

Dette trekket skildrer grad av sosiabilitet eller sosial orientering, altså hvorvidt en trives i og gjerne oppsøker sosiale sammenhenger, er pratsom og hevder seg sosialt. Dette trekket måler grad av positive følelser og interesse for samvær med andre, samtidig som sosial dominans også er en del av trekket.

Det er viktig å skille grad av personlighetstrekket ekstroversjon fra personlighetstypene ekstrovert og introvert. Trekk måler grad av egenskaper, mens typer er enten-eller-skildringer. De fleste er hverken introverte eller ekstroverte typer, men har mer eller mindre av trekket ekstroversjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Omgjengelighet

A

Dette trekket, som også har blitt kalt medmenneskeligdom på norsk, omfatter grad av sjenerøsitet, tillit, empati, varme og hvor imøtekommende en er, men også fravær av sosial konkurranse. I den lave enden av skalaen finner en derfor større grad av fiendtlegheit og sosial konflikt. Internasjonalt er dette et av de trekkene folk beskuer hos partnere i langtidsforhold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nevrotisisme

A

Dette trekket måler grad av psykisk ubehag, psykisk reaktivitet og vedvarende negative emosjoner, inkludert depressive og engstelige følelser. De som skårer lavt er mer rolige, avslappet og har et mer stabilt kjensleliv. Dette trekket predikerer i stor grad sårbarhet for psykiske lidelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly