GAMES EN MEDIAWIJSHEID Flashcards

1
Q

Wat is trained incapacity in dit geval?

A

Om een nieuw verschijnsel als digitale games te duiden, dienen we ons bewust te worden van de bril waarmee we ze beoordelen. Zo een bril wordt in de retorica omschreven als een getraind onvermogen. Het kan je blind maken voor vernieuwing. We moeten daarom op zoek gaan naar wat we van games kunnen leren als we deze begrijpen als medium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is digitale geletterdheid?

A

Diverse media beklemtonen een bepaalde geletterdheid die bij een institutie hoort (bv boek bij bib). Door de digitalisering komen die multigeletterdheden op een drager samen: het computerscherm. De digitale geletterdheid komt zo in beeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de homo narrans?

A

De mens is ook een dier dat verhalen vertelt via taal. Verhalen bieden een perspectief op het menselijk handelen en de context waarin (wat, hoe en waarom) en waaruit we denken (waar en wanneer). Verhalen zijn een soort gereedschap dat ons leert hoe we ons kunnen gedragen, wat we kunnen verwachten, wat we kunnen dromen. Burke en Booth beschreven verhalen respectievelijk als equipment for living en the company we keep (gereedschap en gezelschap). Maar welke rol speelt het spel in de cultuur? (Is dit ook een verhaal?)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is het conflict tussen twee symbolensystemen?

A

De logisch-wetenschappelijke manier is obv de wiskunde en logica en de verhalende manier is obv de natuurlijke taal en de retorica.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat zegt Plato over het spel?

A

Hij beschreef de relatie tussen spelen en onderwijs. Hij wees erop dat een kind zich al spelend voorbereidt op de volwassenheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat bedoelt Wittgenstein met ‘game als taalspel’?

A

Een taalspel is de taal dat we gebruiken in verschillende domeinen of omstandigheden. Elk taalspel heeft een eigen code waarbinnen onze woorden en daden een bepaalde betekenis krijgen. Games zijn zo gemaakt dat ze de codes van dat taalspel als basis nemen voor het construeren van een spel waarin we bepaalde regels moeten volgen.

Games bevatten een complexiteit in het design van codes en scenario’s waarbinnen we handelen. Al spelend reflecteren gamers over die codes, zowel die van de game als van het leven. Vaak bevatten de scenario’s ook ideologieën die ethische keuzen impliceren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de homo ludens?

A

op het moment dat de basisbehoeften vervuld zijn, komt er meer tijd vrij om te spelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Is een game een verhaal of een spel?

A

In games komen spel en verhaal vaak samen. Een game komt immers op gang op basis van een verhaal: de gamer moet als held in een verhaal allerhande obstakels overwinnen om het doel te bereiken. Bovendien vertellen gamers over hun ervaring in de vorm van een verhaal. Maar hier heerst discussie over tussen narratologen en ludologen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat houdt de interactie in bij games?

A

Games zijn opgebouwd uit interactieve spelregels. De interactie in een game is speciaal omdat de gamer in bepaalde mate de verhaallijn of het spelverloop kan beïnvloeden. De scriptie zorgt ervoor dat de speler steeds weer een bepaald scenario of bepaalde programmering moet volgen en steeds weer in dezelfde wereld (mapping) beweegt. Softwaredesign is hierbij een vorm van retoriek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat bedoelt men met ‘games als drama’?

A

Doordat een game opgebouwd is in een bepaalde wereld en een bepaalde verhaallijn volgt, zien we dus dat het softwaredesign een vorm van retoriek is. In deze retoriek is er aandacht voor het drama als genre waardoor dit een vorm van toneel is. Burke zegt dat het leven als fictie (dus games) kunnen onderzocht worden vanuit een dramatisch perspectief.

Elke drama bevat de volgende elementen: act (wat gebeurt er), scene (waar of in welke situatie), agent (wie), agency (welke middelen worden gebruikt) en purpose (waarom) en later ook nog attitude: hoe verhouden we ons tot wat er gebeurt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat bedoelt men met games als gereedschap?

A

Dit kan verwijzen naar de positieve en de negatieve rol die games spelen in ons leven. Sommigen zeggen dat we er iets uit leren en anderen zeggen van niet. Spelend geven we wel toe aan de clichés, dit is misschien niet positief als we dit bekijken vanuit de stereotypering maar het is wel iets dat uit games geleerd kan worden.

Maar ze komen nu positief in beeld, door bijv. simulators waarbij men kan leren autorijden of vliegen. Je leert de vaardigheden en de juiste attitude in een veilige en virtuele omgeving. Hierbij zijn games dus een goede voorbereiding om zich als spelend voor te bereiden op een nieuwe soort maatschappij en een nieuwe economie die zich aan het ontwikkelen is. Het heeft dus als doel het voorbereiden op het functioneren in de wereld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Zijn games een vorm van educatie?

A

Ja, het is iets dat de aandacht trekt van studenten gedurende meerdere uren en waar ze op zichzelf veel leren. Games zijn een hervorming van de huidige manier van onderwijs geven. Volgens Gee zijn er 36 leerprincipes aanwezig in games. zoals probleemoplossend denken, identificatieprincipe (in iemands huid kruipen), nadenken op metaniveau (reflecteren over de codes en beslissingen evalueren). Onderwijs heeft als missie het kritisch reflecteren op de cultuur en games behoort tot de cultuur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat zijn de drie functies van games?

A
  • spel (zie homo ludens)
  • beelden (zie drama pentas)
  • verhalen (homo natrans)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is een Media walled garden?

A

De term wordt vaak gebruikt om toepassingen van interactieve televisie aan te duiden die op maat gesneden of voorgeprogrammeerde content leveren. Walled garden refereert, in relatie tot media, aan een gesloten of exclusieve set van informatiediensten.

Facebook bijvoorbeeld probeert zijn gebruikers zo lang mogelijk op het platform te houden. Het bedrijf maakt zijn spreekwoordelijke ‘muren’ die toegang geven tot andere contentplatformen steeds hoger. Alles om de doorgebrachte tijd te verlengen en te voorkomen dat gebruikers het platform verlaten. Hoe langer mobiele gebruikers binnen de app blijven om content te bekijken, hoe meer data er verzameld kan worden. Zo komt Facebook dus steeds meer over zijn gebruikers te weten, wat weer leidt tot een toename in de verkoop van passende advertenties aan bedrijven.

Het beste voorbeeld van een walled garden is echter het platform WeChat, dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt als het gaat om de eerder genoemde filterbubbel. De app is een zodanig afgesloten omgeving dat het voor gebruikers mogelijk is om ‘alles’ vanuit WeChat te regelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly