Gmat Math Sets Flashcards Preview

GMAT > Gmat Math Sets > Flashcards

Flashcards in Gmat Math Sets Deck (35):
1

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q1:
A student’s average (arithmetic mean) test score on 4 tests is 78. What must be the
student’s score on a 5th test for the student’s average score on the 5 tests to be 80?
A. 80
B. 82
C. 84
D. 86
E. 88

E

X/4=78
X=312

(X+y)/5=80
Y=88

2

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q2:
If 2 different representatives are to be selected at random from a group of 10 employees
and if p is the probability that both representatives selected will be women, is p >
2
1 ?
(1) More than
2
1 of the 10 employees are women.
(2) The probability that both representatives selected will be men is less than
10
1 .
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
----------------------------------------------------------------------------------------

G

3

--------------------
Q3:
Material A costs $3 per kilogram, and material B costs $5 per kilogram. If 10 kilograms
of material K consists of x kilograms of material A and y kilograms of material B, is x > y?
(1) y > 4
(2) The cost of the 10 kilograms of material K is less than $40.
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

G

4

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q4:
For a recent play performance, the ticket prices were $25 per adult and $15 per child. A
total of 500 tickets were sold for the performance. How many of the tickets sold were for
adults?
(1) Revenue from ticket sales for this performance totaled $10,500.
(2) The average (arithmetic mean) price per ticket sold was $21.
gmatisok@yahoo.ca 1 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

G

5

From a group of 3 boys and 3 girls, 4 children are to be randomly selected. What is the
probability that equal numbers of boys and girls will be selected?

A.1/10
B.4/9
C.1/2
D.3/5
E.2/3

Answer is D

Porbability would be 3c2*3c2/6c4 which is ( select 2 boys out of 3 boys * select 2 girls out of 3 girls)/ select 4 children out of 6 childre

6

--------------------
Q6:
A certain company assigns employees to offices in such a way that some of the offices
can be empty and more than one employee can be assigned to an office. In how many
ways can the company assign 3 employees to 2 different offices?
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
E. 9

G

7

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q7:
√[2√63 + 2/(8+3√7)] =
A. 8 + 3√7
B. 4 + 3√7
C. 8
D. 4
E. √7

G

8

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q8:
gmatisok@yahoo.ca 2 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
The infinite sequence a1, a2,…, an,… is such that a1 = 2, a2 = -3, a3 = 5, a4 = -1, and an =
an-4 for n > 4. What is the sum of the first 97 terms of the sequence?
A. 72
B. 74
C. 75
D. 78
E. 80

G

9

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q9:
If x and y are positive integers and 1 + x + y + xy = 15, what is the value of x + y?
A. 3
B. 5
C. 6
D. 8
E. 9
----------------------------------------------------------------------------------------

G

10

--------------------
Q10:
If Ann saves x dollars each week and Beth saves y dollars each week, what is the total
amount that they save per week?
(1) Beth saves $5 more per week than Ann saves per week.
(2) It takes Ann 6 weeks to save the same amount that Beth saves in 5 weeks.
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
----------------------------------------------------------------------------------------

G

11

--------------------
Q11:
If x is a positive integer, is the remainder 0 when 3x + 1 is divided by 10?
(1) x = 4n + 2, where n is a positive integer.
(2) x > 4
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

G

12

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q12:
If r, s, and w are positive numbers such that w = 60r + 80s and r + s = 1, is w < 70?
(1) r > 0.5
gmatisok@yahoo.ca 3 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
(2) r > s
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

13

Q13:
What is the value of the integer n?
(1) n(n + 2) = 15
(2) (n + 2)n = 125
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
Answer:

G

14

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q14:
If a code word is defined to be a sequence of different letters chosen from the 10 letters A,
B, C, D, E, F, G, H, I, and J, what is the ratio of the number of 5-letter code words to the
number of 4-letter code words?
A. 5 to 4
B. 3 to 2
C. 2 to 1
D. 5 to 1
E. 6 to 1
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

15

Q15:
Which of the following fractions has a decimal equivalent that is a terminating decimal?
A.
189
10
B.
196
15
C.
225
16
D.
144
25
gmatisok@yahoo.ca 4 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
E.
128
39
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

16

Q16:
For any integer k greater than 1, the symbol k* denotes the product of all the fractions of
the form
t
1 , where t is an integer between 1 and k, inclusive. What is the value of *
*
4
5 ?
A. 5
B.
4
5
C.
5
4
D.
4
1
E.
5
1
Answer:

G

17

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q17:
Company S produces two kinds of stereos: basic and deluxe. Of the stereos produced by
Company S last month,
3
2 were basic and the rest were deluxe. If it takes
5
7 as many
hours to produce a deluxe stereo as it does to produce a basic stereo, then the number of
hours it took to produce the deluxe stereos last month was what fraction of the total
number of hours it took to produce all the stereos?
A.
17
7
B.
31
14
C.
15
7
D.
35
17
E.
2
1
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

18

Q18:
A certain machine produces 1,000 units of product P per hour. Working continuously at
this constant rate, this machine will produce how many units of product P in 7 days?
gmatisok@yahoo.ca 5 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
A. 7,000
B. 24,000
C. 40,000
D. 100,000
E. 168,000
Answer:
----------------------------------------------------------------------------------------

G

19

--------------------
Q19:
If 5x – 5x - 3 = (124)(5y), what is y in terms of x?
A. x
B. x - 6
C. x - 3
D. 2x + 3
E. 2x + 6
Answer:

G

20

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q20:
Lines k and m are parallel to each other. Is the slope of line k positive?
(1) Line k passes through the point (3, 2).
(2) Line m passes through the point (-3, 2).
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

21

Q21:
Theater M has 25 rows with 27 seats in each row. How many of the seats were occupied
during a certain show?
(1) During the show, there was an average (arithmetic mean) of 10 unoccupied seats
per row for the front 20 rows.
(2) During the show, there was an average (arithmetic mean) of 20 unoccupied seats
per row for the back 15 rows.
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
Answer:

G

22

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
gmatisok@yahoo.ca 6 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
Q22:
The number of defects in the first five cars to come through a new production line are 9,
7, 10, 4, and 6, respectively. If the sixth car through the production line has either 3, 7, or
12 defects, for which of theses values does the mean number of defects per car for the
first six cars equal the median?
I. 3
II. 7
III. 12
A. I only
B. II only
C. III only
D. I and III only
E. I, II, and III
Answer:
----------------------------------------------------------------------------------------

G

23

--------------------
Q23:
+ x y z
d m
e n
f
The figure above shows two entries, indicated by m and n, in an addition table. What is
the value of n + m?
(1) d + y = -3
(2) e + z = 12
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

24

Q24:
On a map Town G is 10 centimeters due east of Town H and 8 centimeters due south of
Town J. Which of the following is closest to the straight-line distance, in centimeters,
between Town H and Town J on the map?
gmatisok@yahoo.ca 7 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
A. 6
B. 13
C. 18
D. 20
E. 24
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

25

Q25:
If x is the product of the positive integers from 1 to 8, inclusive, and if i, k, m, and p are
positive integers such that x = 2i3k5m7p, then i + k + m + p =
A. 4
B. 7
C. 8
D. 11
E. 12
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

26

Q26:
In the xy-plane, the line with equation ax + by + c = 0, where abc ≠ 0, has slope
3
2 . What
is the value of b?
(1) a = 4
(2) c = −6
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

27

Q27:
The total cost of an office dinner was shared equally by k of the n employees who
attended the dinner. What was the total cost of the dinner?
(1) Each of the k employees who shared the cost of the dinner paid $19.
(2) If the total cost of the dinner had been shared equally by k + 1 of the n
employees who attended the dinner, each of the k + 1 employees would have
paid $18.
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
gmatisok@yahoo.ca 8 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

28

Q28:
This year Henry will save a certain amount of his income, and he will spend the rest.
Next year Henry will have no income, but for each dollar that he saves this year, he will
have 1 + r dollars available to spend. In terms of r, what fraction of his income should
Henry save this year so that next year the amount he was available to spend will be equal
to half the amount that he spends this year?
A.
2
1
r +
B.
2 2
1
r +
C.
3 2
1
r +
D.
3
1
r +
E.
2 3
1
r +
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

29

Q29:
Leo can buy a certain computer for p1 dollars in State A, where the sales tax is t1 percent,
or he can buy the same computer for p2 dollars in State B, where the sales tax is t2 percent.
Is the total cost of the computer greater in State A than in State B?
(1) t1 > t2
(2) p1t1 > p2t2
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

30

Q30:
If x < 0 and 0 < y < 1, which of the following has the greatest value?
A. x2
B. (xy)2
C. (
y
x )2
gmatisok@yahoo.ca 9 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
D.
y
x2
E. x2y
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

31

Q31:
Three printing presses, R, S, and T, working together at their respective constant rates,
can do a certain printing job in 4 hours. S and T, working together at their respective
constant rates, can do the same job in 5 hours. How many hours would it take R, working
alone at its constant rate, to do the same job?
A. 8
B. 10
C. 12
D. 15
E. 20
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

32

Q32:
Is x an odd integer?
(1) x + 3 is an even integer.
(2)
3
x
is an odd integer.
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

33

Q33:
The surface of a certain planet reflects 80 percent of the light that strikes it. The clouds
around the planet then absorb 40 percent of the reflected light. What percent of the light
that strikes the planet is reflected from the surface and passes through the clouds without
being absorbed?
A. 32%
B. 40%
C. 48%
D. 60%
E. 88%
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

34

Q34:
gmatisok@yahoo.ca 10 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
The selling price of an article is equal to the cost of the article plus the markup. The
markup on a certain television set is what percent of the selling price?
(1) The markup on the television set is 25 percent of the cost.
(2) The selling price of the television set is $250.
A. Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is
sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.
Answer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G

35

Q37:
gmatisok@yahoo.ca 11 of 12
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html
If an automobile averaged 22.5 miles per gallon of gasoline, approximately how many
kilometers per liter of gasoline did the automobile average? (1 mile = 1.6 kilometers and
1 gallon = 3.8 liters, both rounded to the nearest tenth.)
A. 3.7
B. 9.5
C. 31.4
D. 53.4
E. 136.8
Answer:

G