HC6 H16 Frontaal kwab en hun netwerken Flashcards
(38 cards)
Frontaalkwab als eindpunt van neurale paden
Alle neurale paden in de hersenen komen uiteindelijk samen in de frontaalkwabben, die essentieel zijn voor zowel motorische als cognitieve functies zoals planning en executie.
Executieve functies van de frontaalkwab
De frontaalkwab is verantwoordelijk voor het plannen, selecteren en uitvoeren van acties, en het onderdrukken van irrelevante stimuli om gefocust te blijven op de huidige taak.
Functie van de primaire motorische cortex (M1)
De primaire motorische cortex controleert de motorneuronen in de hersenstam en het ruggenmerg, beïnvloed door de premotorische cortex.
Premotorische cortex
De premotorische cortex stuurt bewegingen aan van de ledematen en ogen door informatie te ontvangen van de pariëtale en dorsolaterale cortex.
Bestaat uit Brodmann’s gebieden 6, 8 en 44, Supplementaire motor gebieden (dorsaal gebied), Frontale oogvelden, Dorsale premotorische cortex (PMd), Ventrale premotorische cortex (PMv)
Brodmann’s gbied 44 (gebied van Broca)
Gebied van Broca, gelegen in de inferior frontale gyrus en ook bekend als Brodmann’s gebied 44, speelt een sleutelrol in de motorische aspecten van spraak.
Frontale oogvelden
Gebied 8 en 8a, bekend als de frontale oogvelden, zijn betrokken bij het sturen en coördineren van oogbewegingen.
Dorsale en ventrale premotorische cortex
De dorsale premotorische cortex (PMd) kiest bewegingen uit het bewegingslexicon, terwijl de ventrale premotorische cortex (PMv) spiegelneuronen bevat, belangrijk voor het waarnemen en nabootsen van acties.
Dorsolaterale prefrontale cortex (dIPFC)
De dIPFC (gebieden 9 en 46) ondersteunt werkgeheugen en selectieve aandacht door signalen uit de pariëtale en temporale cortex te integreren en bewegingen en gedragingen aan te sturen via de basale ganglia.
Fronto-orbitale cortex (OFC)
De OFC ontvangt informatie van de temporaalkwab (gebied 47): De amygdala, auditieve gebed (gyrus temporalis superior), visuele ventrale stroom (gyrus temporalis inferior), polymodaal gebied (sulcus temporalis superior)
Ventromediale prefrontale cortex (vmPFC)
De vmPFC speelt een rol bij emotioneel en sociaal gedrag en stuurt autonome reacties aan door projecties naar de hypothalamus en hersenstam.
Mediale frontale cortex (MFC)
De MFC is verdeeld in zones: de posterior zone ondersteunt motorische functies, de midden zone reguleert cognitieve controle, pijn en affect, en de anterior zone is betrokken bij beloning, sociale verwerking en episodisch geheugen.
Anterior cingulate cortex (ACC)
De ACC is voornamelijk betrokken bij emoties; de MCC ondersteunt reactie-selectie en beslissingen op basis van feedback, terwijl de PCC betrokken is bij visuele-spatiële oriëntatie.
Kernfunctie van de frontaalkwab
De frontaalkwab vervult executieve functies, zoals het plannen, organiseren en uitvoeren van complexe handelingen. Het maakt onderscheid tussen “cool” (emotioneel neutraal) en “hot” (motivationeel significant) executieve functies.
Werkgeheugen en selectieve aandacht
De frontaalkwab helpt bij het bijhouden van wat al is gebeurd en wat nog moet komen door werkgeheugen en selectieve aandacht te gebruiken.
Gedragscontrole
Voor gedragscontrole maakt de frontaalkwab voortdurend een afweging tussen interne en externe prikkels om de juiste reacties te selecteren.
Primaire motorische cortex
De primaire motorische cortex (M1) voert bewegingen uit, waarbij signalen worden doorgegeven aan motorneuronen in de hersenstam en het ruggenmerg.
Premotorische cortex functies
De premotorische cortex selecteert en coördineert bewegingen op basis van interne en externe prikkels en is betrokken bij de bewegingen van ledematen en ogen. Ze reguleert complexe reeksen van bewegingen als reacties op externe prikkels.
Supplementaire motorische gebieden
De supplementaire motorische gebieden, onderdeel van de premotorische cortex, selecteren bewegingsreeksen op basis van interne prikkels en zijn verantwoordelijk voor intern gestuurde acties.
Prefrontale cortex functies
De prefrontale cortex stuurt cognitieve processen aan op basis van interne en externe cues en maakt een afweging tussen deze invloeden voor een effectieve gedragscontrole.
Dorsolaterale prefrontale cortex (diPFC)
De dIPFC ondersteunt temporeel geheugen, werkgeheugen, en korte termijn geheugen door bij te houden wat er recentelijk is gebeurd, waar het gebeurde en in welke volgorde, op basis van pariëtale en temporale informatie.
Fronto-orbitale en ventromediale prefrontale cortex
Deze delen selecteren gedrag op basis van externe (sociale en emotionele) en interne (leerprocessen, voorkeuren) prikkels, en zijn cruciaal voor context-afhankelijk sociaal en moreel gedrag.
Autonoëtisch bewustzijn
De prefrontale cortex draagt bij aan autonoëtisch bewustzijn, wat inhoudt dat iemand autobiografische kennis, zelfkennis, en zelfbewustzijn heeft. Beschadiging van mediale of ventrale frontale gebieden kan dit verstoren.
Salience netwerk
Dit netwerk, actief bij de anterior cingulate cortex, supplementaire motorische cortex en anterior insulaire cortex, reageert op externe prikkels wanneer een gedragsverandering nodig is.
Default netwerk
Het default netwerk van de frontaalkwab wordt actiever bij interne focus van aandacht en is betrokken bij rust en zelfreflectie.