Hjärnans lober Flashcards

1
Q

Vad innefattar Right cerebral hemisphere (högra hjärnhalvan)?

A

Runda lober och invecklade veck

Störst och mest igenkännliga delen av hjärnan.

Innefattar perception, beslutsfattande, språk, medvetande och mänsklig erfarenhet

Det finns cirka 16 miljarder neuroner och 60 miljarder gliaceller (grupp av olika celltyper i nervsystemet) i hjärnbarken, ordnade i sex lager som styr utveckling av användbara neurala kretsar.

Dessa sex lager av hjärnbarken innehåller cellkroppar av neuroner och utgör hjärnans signalbearbetning av “grå substans” (nervcellernas cellkroppar).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innefattar Left cerebral hemisphere (vänstra hjärnhalva)?

A

Uppdelad i två nästan symetriska hemisfärer. Förenade med en tjock bro av vit vävnad som kallas corpus callosum.

Varje hemisfär består av 4 lober som innehåller diskreta regioner som utför vissa specifika funktioner.

Vissa funktioner delas av redundanta (överflödiga) områden i båda hemisfärerna, medan andra funktioner fokuserar på en enda hemisför. → Vissa funktioner finns i båda, vissa i en specifik del?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innefattar Frontal Lobe - Pannloben?

A

Frontalloben är den största loben i hjärnbarken, och den är ansvarig för många av de beteendeegenskaper som vi betraktar som unikt mänskliga, inklusive personlighet, beslutsfattande och motorisk kontroll.

Frontalloben ger mening om information om miljö, minnen och känslor och den använder denna information för att fatta beslut. För att åstadkomma detta upprätthåller frontalloben anslutningar till nästan alla andra delar av hjärnan, filtrerar stora mängder information för att säkerställa att vi bara fokuserar på relevant information.

Utan frontalloben skulle vi inte ha mycket uppmärksamhet.

Frontalloben förser oss också med arbetsminne, som håller relevant information tillgänglig under en kort tid för att kunna fatta komplexa beslut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är Prefontala cortex? I vilken Lobe finns den?

A

Frontal lobe - Pannloben

Ger oss exekutiv funktion, eller förmågan att fatta komplexa och socialt medvetna beslut.

Måste filtrera bort oviktiga förnimmelser, fokusera på vår uppmärksamhet på uppgiften och kontextualisera våra förflutna och förutsägelser om hur vårt beteende kommer att påverka framtiden.

Beteenden och personlighetsdrag som är unika för människor beror ofta på den prefrontala cortex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är Motor cortex? I vilken Lobe finns den?

A

Frontal Lobe - Pannloben

Styr rörelse genom att kontrollera muskelsammandragningar.

Kommunicerar ständigt med basal gangliga, cerebellum, lillhjärnan och områden i hjärnbarken för att säkerställa rörelser är avsiktliga, exakta och koordinerade med vår sensoriska perception.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innefattar Occipital Lobe - Nackloben?

A

Avkodar visuella signaler.

Denna visuella information kommer till nackloben från näthinnan (i ögat) via thalamus.

Medan näthinnan bär en del av bördan av att upptäcka färger, kanter och rörelser i vårt synfält informerar occipitalloben oss om var, hur och vad vi ser.

Exempel: Talar om för oss var en frisbee är, hur vi ska reagerar på att den flyger mot våra ansikten och hjälper oss att känna igen den som en frisbee.

Den primära visuella cortexten är den första delen som tar emot visuell information och neuronerna i detta område upptäcker högkontrastkantanter och deras orientering och rörelse.

Denna information vidarebefodrar genom resten av occipitalloben, antingen upp mot parietalloben för att bestämma ett svar baserat på rörelse, eller ner mot temporalloben för att känna igen föremål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är Primary visual cortex? I vilken Lobe finns den?

A

Occipital Lobe - Nackloben

Den första delen av nackloben som tar emot visuell information.

Varje neuron i den primära synbarken får information från båda ögonen som arbetar tillsammans för att täcka en specifik del av synfältet.

Varje sida av den primära visuella cortexten bearbetar information från den motsatta halvan av synfältet - allt i den vänstra halvan av din synvärld avkodas av den högra sidan av hjärnan och vice versa.

Tillsammans bildar den kollektiva aktiviteten hos dessa neuroner en komplett karta över de visuella värden.

Från primary visual cortex vidarebefodras visuell information till andra områden i occipital, parietal. och temporalloberna för vidare bearbetning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innefattar Parietal Lobe - Hjässloben?

A

Integrerar information från våra sinnen för att fokusera vår uppmärksamhet på viktiga saker i miljön.

Den tolkar vår känselförnimmelse (somatosensation) och övervakar kroppens och dess kroppsdelars relativa position (proprioception). Får också signaler från occipital lobe som speglar objektets placering i vårt synfält, som den förenar med beröring och kroppsposition för att måla upp en realistisk bild av vår omgvining.

Den vänstra och högra halvan av parietal lobe är i allmänhet ansvarig för information som kommer från respektive motsatt sida av kroppen.

Skador på parietalloben kan leda till ett märkligt fenomen som kallas hemi-neglect: (förlorar sin högre nivå av medvetenhet om föremål eller händelser som inträffar på en sida av kroppen, även när deras reflexer på lägre nivå förblir oskadad).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innefattar Temporal Lobe - Tinningloben?

A

Rymmer minnen, känslor och språkförståelse.

Innehåller hippocampus, primära hörselbarken och Wernickes område.

Det är också nyckeln för att känna igen föremål, platser och människor.

Information från hela hjärnan leds genom den entorhinala cortex i tinningloben, och in i hippocampus för att skapa minnen.

Temporal Lobe kopplar ord, skrivna eller talade, till deras semantiska betydelser. Det är också en hotsport för epilepsi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är Primary auditory cortex? I vilken Lobe finns den?

A

Temporal Lobe - Tinningloben

Den primära hörselbarken tolkar ljud.

Neuroner på ena sidan av den primära hörselbarken uppräcker högfrekventa ljud medan neuroner på andra sidan upptäcker lågfrekventa ljud.

Den primära hörselbarken möjliggör identifiering av unika ljud och den hjälper oss också att snabbt identifiera var ljud kommer ifrån genom att jämföra timingen av ljud i vänster och höger öra.

Skador på den primära hörselbarken leder till förlust av medvetenhet om ljud, men lämnar den reflexiva hörseln oskadad, eftersom hjärnstammen är ansvarig för våra undermedvetna hörselreflexer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly