Hud Flashcards
I vilka situationer är egenvård av akne inte lämplig?
Svåra besvär: Vid svår akne finns rikligt med varblåsor (cystor) och även hårda knölar och ärrbildning eller risk för detta. För att undvika framtida men med ärr bör sjukvården kontaktas.
Egenvård 6 veckor utan effekt: Har man vid lätt till måttlig akne provat egenvård i 6 veckor men inte m
märkt någon förbättring kan det bli aktuellt med något receptbelagt preparat.
Vuxna: Hos vuxna bör man vara uppmärksam på om det kan vara någon annan hudåkomma (ex. rosacea, SLE eller perioral dermatit).
Läkemedel: Vissa läkemedel kan orsaka akne (ex. litium). Starka kortisonsalvor under längre tid kan ge akneliknande symptom.
Verkningsmekanism för bensoylperoxid
Bensoylperoxid har en bakteriedödande effekt på aknebakterien (Propionibacterium acnes). Bensoylperoxid ger även avfjällning av huden och därmed avlägsnas det överskott av hornämne som täpper till talgsäckarna.
Hur använder man bensoylperoxid?
Behandlingen påbörjas med applicering 1 gång dagligen med styrkan 5 %. Vid känslig hud rekommenderas applicering på kvällen. Om behandlingen tolereras kan dosen ökas till 2 gånger dagligen och efter en månad till styrkan 10 %.
OBS! Basiron AC wash gel är avsedd att sköljas av efter ca 5 minuter.
Vad ska man tänka på vid behandling med bensoylperoxid?
Undvik solning under behandlingen.
Bensoylperoxid bör inte användas samtidigt som det receptbelagna akneläkemedlet Adapalen pga. risk för försämrad effekt.
Bensoylperoxid kan bleka textilier den kommer i kontakt med.
Kan gravida och ammande använda bensoylperoxid?
Rådfråga läkare innan användning. Omfattande användning har inte gett belägg för fosterskadande effekt, även om djurstudier är otillräckliga. Ska inte användas i bröstområdet vid amning.
Salicylsyra
Salicylsyra motverkar att talgkörtlarna blir igentäppta. Badda/smörj på angripna områden 1-3 gånger dagligen. Finns både som lösning och gel.
Kan gravida och ammande använda salicylsyra?
Salicylsyra kan användas vid graviditet och amning. Behandla inte större hudområde än nödvändigt.
Allmän behandlingsstrategi för lindrig och måttlig akne
Rengöring - Behandling - Återfuktning.
Rengör med mild tvål och vatten, eventuellt något ansiktsvatten. Återfukta med fettfri gel. Undvik feta oljor och krämer. Om ingen förbättring har skett efter 6 veckor bör sjukvården kontaktas.
Frågor att ställa till kunden vid rådgivning om akne
Svårighetsgrad? Svåra besvär, ex. cystor = sjukvård.
Egenvårdat 6 veckor utan förbättring = sjukvård.
Vuxen med aknesymptom = sjukvård.
Huggormsbett
Huggormsbett är ofta smärtsamma. Runt bettet som ser ut som två små hål uppstår svullnad som kan sprida sig. Efter ett bett bör man hålla den drabbade kroppsdelen högt och vara så stilla som möjligt. Man ska alltid uppsöka sjukvården efter ett huggormsbett.
Symptom på borrelia
Ett typiskt symptom är en större rodnad, 5 cm eller större och ibland ringformad, som sprider sig runt bettet efter 1-4 veckor. Andra symptom kan vara trötthet, huvudvärk eller lätt feber.
Egenvård av fästingbett
Det är viktigt att plocka bort fästingen så fort som möjligt. Ju längre den får sitta kvar desto större risk för överföring av eventuell smitta.
I vilka situationer ska sjukvården kontaktas vid fästingbett?
Rodnad runt bettet: Det är normalt att det uppstår en lätt rodnad runt bettet av ca en kronas storlek en till några dagar efter bettet. Blir rodnaden ringformad och större än 5 cm eller kvarstår efter en vecka kan man misstänka borreliainfektion.
Feber, nackstelhet, huvudvärk: Om man 1-2 veckor efter bettet drabbas av hög feber, svår huvudvärk och nackstelhet kan man ha drabbats av TBE.
Infekterat bettställe: Blir bettet rött, svullet och varigt kan det bero på en bakterieinfektion.
I vilka situationer ska sjukvården kontaktas vid insektsstick?
Stick i tunga eller svalg: Bi- eller getingstick i tunga eller svalg kan snabbt leda till andningshinder och sjukvården bör uppsökas omgående. Om svullnaden och smärtan på stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar bör sjukvården också kontaktas.
Allergi med allmänpåverkan: Har man tidigare reagerat allergiskt på ett bi- eller getingstick bör sjukvården kontaktas vid ett nytt stick. Generell klåda, nässelutslag, svullna ögon och läppar samt andnöd är typiska symptom på en generell allergisk reaktion med allmänpåverkan. Hänvisa till sjukvård omgående - risk för anafylaktisk chock.
Ålder och flera stick: Om man får många stick samtidigt, speciellt på halsen eller i ansiktet, kan slemhinnorna svullna och man kan få svårt att andas. Då ska man snabbt söka hjälp på vårdcentral eller sjukhus. Små barn och äldre personer som fått flera bi- eller getingstick kan på grund av mängden gift också få en allmänreaktion. Dessa bör uppsöka sjukvården för observation och bedömning så fort som möjligt.
Hur ska man göra när man tar bort en fästing?
En fästing som bitit sig fast tas bäst bort med en fästingborttagare eller pincett. Det är viktigt att dra rakt uppåt (inte vrida) då detta ökar chansen att få med fästingen hel. Fatta tag så nära huvudet på fästingen som möjligt. Undvik att klämma på dess bakkropp. Tvätta med tvål och vatten. Olja eller smör ska inte användas.
Egenvård vid bi-/getingstick
Försök att avlägsna eventuell gadd och kyl ned stickstället.
Insektsmedel
Insektsmedel (ex. MyggA) är effektivt mot både insekter och fästingar. Tänk på att de är bekämpningsmedel och i många fall har åldergränser. Läs bruksanvisningen för respektive produkt!
Förebyggande behandling mot klåda vid myggbett
Ebastin (ex. Kestine) är ett exempel på en antihistamin i tablettform som kan tas förebyggande om man är känslig för myggbett och vet att man kommer att bli utsatt. Effekten på myggbett kvarstår högst ett par timmar, då antihistamin har effekt mot den tidiga klådfasen efter bettet. Åldersgräns 12 år. Bör inte användas under graviditet eller amning.
Lindrande behandling vid bett och stick
Vid klåda kan någon alsolprodukt, t.ex. alsolgel, eller kylbalsam rekommenderas. Xylocain har en lokalbedövande effekt (från 18 månader). Hydrokortisonkräm verkar antiinflammatoriskt och på så sätt klådstillande (från 2 år).
Afte
Afte eller aftös stomatit är tillfälliga sår i munslemhinnan. Såren blöder inte, är upp till 5 mm i diameter, ser urgröpta ut och har en rodnad i området runt såret. Såren är ofta smärtsamma.
Vad är orsaken till afte?
Orsaken är okänd. Teorier att immunförsvaret på något sätt är inblandat har framförts. Längre tids muntorrhet kan också öka risken att få blåsor och sår i munnen. Afte verkar förvärras av stress, hormonförändringar och nedsatt immunförsvar.
Oral lichen planus (OLP)
Oral lichen planus (OLP) är en munslemhinneförändring som är ganska vanlig. Slemhinnan blir inflammerad och sårig, ibland med vita stråk. Obehag och smärta kan förekomma särskilt vid mat som är retande. OLP behöver inte behandlas om besvärande symptom saknas, men bör först utredas av sjukvården som även kan sätta in behandling i svårare fall.
Svampinfektion i munnen
“Torsk i munnen” beror på en infektion av jästsvampen Candida. Slemhinnan blir röd och svider och ibland ses vita beläggningar.
I normala fall tillfrisknar man av sig själv men ibland växer svampen till och infektionen ger sig inte. Det kan ske vid t.ex. kortisonbehandling, antibiotikabehandling, immunsupprimerande behandling eller som en följd av annan sjukdom.
Svampinfektion i munnen hos spädbarn
“Torsk” är vanligt hos spädbarn och ger en vitaktig beläggning. Orsaken är att spädbarn inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. “Torsk” hos spädbarn är ofarligt och försvinner av sig själv. Man bör dagligen koka nappar eller bitringar för att hindra smittspridning.