Jurisprudentie week 4-6 Flashcards
(13 cards)
EHRM De Legé t. Nederland
Twee voorwaarden voor het onder dwang mogen vorderen van deze bestaande documenten: (1) het moet duidelijk zijn dat deze van belang zijn voor het onderzoek én (2) de autoriteiten moeten zeker weten dat de documenten bestaan.
Toetsingskader m.b.t. documenten:
(1) Is het nemo tenetur van toepassing? Druk of dwang, is betrokkene reeds onderwerp van een bestaand of verwacht strafproces (of anderszins ‘criminal charge’ 6 EVRM) óf incriminerende informatie die onder dwang is verkregen buiten de strafrechtelijke context wordt gebruikt in een daaropvolgend strafproces.
(2) Valt het gebruik van het verkregen bewijsmateriaal binnen reikwijdte nemo tenetur? Niet het geval bij ‘pre-existing documents’, wel het geval bij een ‘fishing expedition’.
(3) Bewijs verkregen door schending art. 3 EVRM, dan altijd binnen reikwijdte nemo tenetur (EHRM Jalloh).
Indien (a) en (b) beiden met ‘ja’ beantwoord, dan beoordeling in het licht van de ‘overall fairness of the proceedings’.
Drie wegingsfactoren: (1) de aard en mate van dwang, (2) het bestaan van relevante procedurele waarborgen, (3) de wijze waarop het materiaal is gebruikt.
EHRM Teixeira de Castro t. Portugal
Is het in overeenstemming met het EVRM wanneer agenten undercover de verdachte geld bieden om drugs te verkrijgen, waarna, zodra verdachte deze opdracht heeft uitgevoerd, de verdachte hiervoor wordt veroordeeld?
Hier sprake van het uitlokken van een delict. Voor beoordeling of het instigatieverbod/verbod van uitlokking is geschonden kijken naar: (a) de predispositie van de verdachte (subjectieve zijde) & (b) opstelling van de opsporingsambtenaren ‘must remain essentially passive’ (objectieve zijde)
HR Tussendeur
Was er door het breden van een afgesloten zolderruimte sprake van ‘doorzoeking’?
Nee, het forceren van de (tussen)deur om zo doorgang en toegang te verschaffen tot enig vertrek in de woning valt nog steeds onder ‘betreden’. Blijft dan dus ook nog steeds bij ‘zoekend rondkijken’.
HR Lokfiets
Is het plaatsen van een lokfiets in strijd met het instigatieverbod/verbod van uitlokking?
Nee, het plaatsen van een lokfiets is in lijn met het Tallon-criterium.
HR Biometrische ontgendeling
Is het plaatsen van de duim van de verdachte op de in beslag genomen telefoon zonder zijn toestemming in strijd met het nemo tenetur-beginsel?
Het uitoefenen van zeer geringe dwang gericht op biometrisch ontgrendelen door middel van een wilsonafhankelijk fysiek/fysiologisch kenmerk (vingerafdruk/iris/gezicht) is niet in strijd met het nemo tenetur-beginsel. Voor beoordeling of er sprake is van zeer geringe dwang letten op het beginsel van proportionaliteit en subsidiariteit.
HR Post-Prokuratuur (vormverzuimen)
Een vordering van (onder meer) dit soort gegevens (lees: verkeers- en locatiegegevens via provider) kan alleen worden gedaan na toetsing door een rechter of onafhankelijke bestuurlijke entiteit, het Openbaar Ministerie kwalificeert hier niet als een onafhankelijke entiteit en Officier van Justitie heeft dan ook in bepaalde situaties een schriftelijke machtiging nodig.
HR Onderzoekshandelingen op grond van toestemming
Kan toestemming gelden als grondslag voor inbreuk maken op grondrechten?
Ja, zolang toestemming vrijwillig en ondubbelzinnig is gegeven door iemand die bevoegd is over dat grondrecht te beschikken. Betrokkene moet hierbij expliciet worden gewezen op de mogelijkheid de toestemming te weigeren of in te trekken en deze moet worden gewezen op de gevolgen van het wel/niet verlenen van de toestemming.
EHRM Hasselbaink t. Nederland
Voor (verlengen) voorlopige hechtenis moet worden voldaan aan de motiveringseisen, het is niet voldoende om enkel naar eerdere motiveringen te verwijzen of gebruik te maken van een standaardmotivering.
HR Zeeuwsemotorrijder
Kan een belanghebbende zich ook beroepen op art. 12 Sv wanneer hij het niet eens is met de inhoud van de dagvaarding?
Ja dat kan, uit de strekking en bewoording van artikel 12 en 12i Sv volgt dat een belanghebbende zich ook op artikel 12 Sv kan beroepen als hij het niet eens is met de inhoud van de dagvaarding.
HR Parkeerwachter
Dient het OM op grond van het vertrouwensbeginsel, wegens de opmerking van de parkeerwachter, niet-ontvankelijk te worden verklaard?
Om te beoordelen of een toezegging ook daadwerkelijk gerechtvaardigd vertrouwen op wekt kijken naar: (1) wie de toezegging doet: iemand OM of ondergeschikt aan OM (functie/takenpakket), (2) wat de toezegging is geweest: kijk naar aard én inhoud van de mededeling en de omstandigheden waaronder de mededeling is gedaan, (3) de overige feiten en omstandigheden van het geval zoals de ernst van het feit.
HR Toetsing vervolgbeslissing door zittingsrechter
Is het Openbaar Ministerie terecht niet-ontvankelijk in de vervolging verklaard wegens het handelen in strijd met beginselen van een goede procesorde?
Het uitgangspunt is ex. art. 167 lid 1 Sv, dus dat het Openbaar Ministerie bevoegd is zelfstandig te beslissen of naar aanleiding van een ingesteld opsporingsonderzoek zal worden overgegaan tot vervolging. De beslissing om over te gaan tot vervolging, leent zich slechts in zeer beperkte mate voor een inhoudelijke toetsing door de rechter. Slechts in uitzonderlijke gevallen is plaats voor een niet-ontvankelijkheidsverklaring van het Openbaar Ministerie op de grond dat de vervolging in strijd is met beginselen van een goede procesorde, zoals het beginsel van een redelijke en billijke belangenafweging. Wanneer een rechter oordeelt dat sprake is van een dergelijk uitzonderlijk geval en het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard, gelden voor dit oordeel zware motiveringseisen. Het oordeel van het hof is dan wel onjuist (wegens het miskennen van de maatstaf die noopt tot terughoudendheid), dan wel ontoereikend gemotiveerd.
HR Vertrouwen na kennisgeving sepot
Een onterecht verzonden sepot wegens administratieve fout (dubbele registratie in een strafzaak) levert geen schending van het vertrouwensbeginsel op. De verdachte had aan de bewuste kennisgeving niet het gerechtvaardigd vertrouwen mogen ontlenen dat zij ter zake van “bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht” niet verder zou worden vervolgd. Kijken naar beoordeling gerechtvaardigd vertrouwen uit het Parkeerwachter-arrest.
HR Onderzoek aan Smartphone
Bij onderzoek aan gegevens: criterium van (ingrijpende) ‘stelselmatigheid’.
(1) Beperkte privacyinbreuk (smartphone onderzoek waarbij slechts een (a) gering aantal (b) bepaalde gegevens wordt (c) geraadpleegd) - opsporingsambtenaar bevoegd
(2) Meer dan beperkte privacyinbreuk (onderzoek geschikt om min of meer volledig beeld te krijgen van leven verdachte / overzetten inhoud smartphone op computer) - OvJ bevoegd
(3) Op voorhand voorzienbare zeer ingrijpende privacyinbreuk - R-C bevoegd