Kap 10- Organisationskultur Flashcards

1
Q

Vilka är de tre inriktningarna inom organisationskultur som kronologiskt ersatt varandra sedan 1980-talet?

A

Företagskultur: Kulturen ses som en egenskap inom företaget, att jämföra med storlek eller antal anställda. Vissa forskare menar att företaget kan bli mer produktivt med en stark företagskultur, men detta kritiseras med att det kan vara svårt att faktiskt styra företagskulturen.

Organisation som kultur: Kulturen ses som en metafor för organisationen. Man studerar kulturen genom att betrakta organisationen som en by eller ett folkslag.

Kulturella studier av organisering: Organisationer ses här som kulturella uttryck för större processer i samhället.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv inriktningen “företagskultur” närmare

A

Företag ska ses som mänskliga institutioner, och inte som kontor, byggnader, slutresultat etc. En stark, väl förankrad kultur leder till framgång. Viktigt att ledningen skapar normer, inpräntade värderingar och förhållningssätt, för att öka produktiviteten. I takt med att den anställde anammar företagskulturen minskar behovet av kontroll, och den anställde kan istället styra sig själv genom självstyrning, initiativförmåga och känslomässig tillgivenhet. Detta perspektiv har kritiserats för att det är oklart hur man bär sig åt rent praktiskt för att förändra företagskulturen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är William Ouchis “teori Z”?

A

En organisationskultursteori som utgår ifrån att man uppnår ökad produktivitet genom att engagera medarbetarna, och ledarens uppgift är att hitta sätt att frigöra de anställdas potentiella energi. Här är det viktigt att chefer föregår med gott exempel. Det centrala här är inte tekniken i ett företag, utan kulturen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv inriktningen “organisation som kultur” närmare

A

Här ser man organisationskulturen som något företaget är, snarare än något det har. Kulturen kan inte förstås i ekonomiska eller materiella termer, utan för att förstå organisationen som ett socialt fenomen. Grundläggande här är upprepade gemensamma handlingar, för att se till att medarbetarna delar samma meningar om världen. Här studerar man inte vad en organisation uppnår, utan hur en organisation uppnås. Detta koncept har kritiserats för att det utgår ifrån att kulturen går att påverka, men att det är oklart om man medvetet kan påverka den i en önskvärd riktning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är en “symbol” i kontext av organisationskultur?

A

Kan beskrivas som ett tecken som representerar något annat. Gör organisationskulturen mer greppbar. Symboler kan vara både enkla och komplexa. En symbol skulle kunna vara företagets logga, eller något mer komplext såsom ett sammanträde där sociala relationer, värderingar och gjorda prioriteringar utgör en mer komplicerad symbolik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Inom inriktningen “organisation som kultur” nämns termen “kulturella uttryck”. Vilka tre typer av kulturella uttryck tas upp?

A

Ritualer, riter och ceremonier: Ritualer är sådant man gör på organisationen utan vidare eftertanke, t.ex. möten där upplägget är förutbestämt, eller i militären där en ritual kan vara hur sängarna ska bäddas och hur skorna ska putsas. Riter är dramatiska planerade sammansättningar av aktiviteter, t.ex. passageriter som sker när någon befordras eller går i pension. Ceremonier sker när flera riter äger rum samtidigt och är ofta av högtidlig natur, exempelvis invigningar och jubileum.

Myter: Erbjuder förklaringar till sakers ursprung eller hur saker förändras. Den kan varken motbevisas eller förklaras vetenskapligt.

Artefakter: Synliga organisatoriska strukturer och processer. Kan vara fysisk omgivning, produkter, språk, klädsel, medlemmars agerande etc. Artefakter är resultat av kulturen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv inriktningen “kulturella studier av organisering” närmare

A

Här ses handlingarna i organisationen som kulturella uttryck för större processer i samhället. Till skillnad från större delen av organisationteorin, där vardagliga rutiner tas för givna, eller ses som oviktiga, tänker man här att genom att titta närmare på vardagliga rutiner inom organisationen kan man få veta mer om samhällets struktur och kultur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly