Kap 5 - Beskrivende og kvalitative forskningsmetoder Flashcards

1
Q

Hva er kvalitative forskningsmetoder?

A

Kvalitative forskningsmetoder er et samlebegrep for en tilnærming til forskning som prioriterer en helhetlig og fortolkende analyse av forskningstemaet, der informantenes forståelse og perspektiv vektlegges. Data er gjerne hva informantene forteller, men kan også være i andre formater, som bilder og film. Forskningen foregår typisk i naturlige sammenhenger og bruker gjerne forskjellige metoder, som intervju, observasjon og samtale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke tre tradisjoner har vi innenfor kvalitativ forskning?

A

En biografisk tilnærming konsentrerer seg om et individ, der interessen først og fremst er å vise betydningen av individets personlige historie og opplevelser.

En fenomenologisk tilnærming vil i stedet ta utgangspunkt i et fenomen eller en hendelse (f.eks. voldtekt) og forsøke å kartlegge opplevelser knyttet til denne.

Kasusstudier tar for seg et kasus (f.eks. et individ, en skole eller en bedrift), der formålet er å beskrive dette kasuset på en inngående måte med tanke på å utvikle mer generell kunnskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er transkribering?

A

Transkribering innebærer at råmateriale (tale) blir nedskrevet i den sekvensen talen foregår, ord for ord. Transkriberingen omfatter i prinsippet alt, og den skal være i samsvar med hva som faktisk sies, inkludert fyllord, grammatiske feil og så videre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly