L11: Zekerheidsrechten: pand- en hypotheekrecht; voorrecht en retentierecht Flashcards
(154 cards)
Waar gaat het om bij pand- en hypotheekrecht?
Het gaat om beperkte rechten die aan de beperkt gerechtigde een bepaalde vorm van zekerheid bieden
Die rechten strekken er namelijk toe om op de daaraan onderworpen goederen een vordering tot voldoening van een geldsom bij voorrang boven andere schuldeisers te verhalen.
Zijn het voorrecht en het retentierecht beperkte rechten?
het voorrecht en het retentierecht. Deze laatste twee rechten zijn géén beperkte rechten. Toch behandelen we ze hier omdat zij namelijk met de voornoemde beperkte rechten gemeen hebben dat zij verbonden (accessoir) zijn aan een schuldvordering of aan verbintenissen en ook zij ertoe strekken de voldoening daarvan te verzekeren.
Wat is verhaalsrecht?
Indien een debiteur een vordering, die een crediteur op hem heeft, niet betaalt, dan kan laatstgenoemde verhaal zoeken op het vermogen/op de goederen van de debiteur.
Waar is het verhaalsrecht op goederen behandeld?
Het verhaalsrecht op goederen is behandeld in titel 10 van Boek 3 ‘Verhaalsrecht op goederen’
Wat is de hoofdregel van het verhaalsrecht?
artikel 3:276
de hoofdregel van het verhaalsrecht.
Genoemd artikel bepaalt: ‘Tenzij de wet of een overeenkomst anders bepaalt, kan een schuldeiser zijn vordering op alle goederen van zijn schuldenaar verhalen.’
Aan de hand van een voorbeeld zullen we u uitleggen wat dit artikel inhoudt.
Geef voorbeeld en kenmerken van verhaalsrecht?
Martens verkoopt aan Betje een bankstel voor de prijs van € 3000. Overeengekomen wordt dat Betje de koopprijs zal voldoen binnen twee weken na levering van het bankstel. Martens heeft een persoonlijk recht op Betje tot betaling van de koopprijs verkregen. Betje betaalt echter niet binnen de overeengekomen twee weken. Martens stuurt enkele aanmaningen waarbij hij Betje sommeert om alsnog te betalen, bij gebreke waarvan rechtsmaatregelen zullen worden genomen. Betje blijft echter onwillig. Martens gaat over tot dagvaarding van Betje voor de rechter, om zo tot een veroordeling tot betaling van de koopprijs te komen.
Betje wordt door de rechter veroordeeld tot betaling van de koopprijs (en de bijkomende kosten van veroordeling). Ondanks deze veroordeling blijft Betje weigeren om te betalen. Martens heeft nu de mogelijkheid executoriaal beslag te laten leggen op de goederen van Betje.
Executoriaal beslag is beslag dat op de goederen van de debiteur wordt gelegd krachtens een executoriale titel. In dit geval is die executoriale titel een burgerrechtelijk vonnis (en wel de grosse van dat vonnis) waarbij Betje is veroordeeld om te betalen. Het vonnis van de rechter heeft executoriale kracht; dit wil zeggen dat
het vonnis ook daadwerkelijk door de belanghebbende partij ten uitvoer kan worden gelegd, hierbij vertegenwoordigd door een deurwaarder. Nadat aan een aantal formaliteiten is voldaan, wordt een proces-verbaal van beslag opgemaakt waarin een nauwkeurige aanduiding en beschrijving van de in beslag genomen goederen plaatsvindt (het beslag heeft tot gevolg dat Betje geen wijziging in de feitelijke of rechtstoestand van de beslagen goederen mag brengen. Betje wordt ten aanzien van de beslagen goederen beschikkingsonbevoegd (zie voor beschikkingsonbevoegdheid leereenheid 7); zij mag deze dus niet vervreemden of bezwaren).
Hierna volgt verkoop van de beslagen goederen in het openbaar door een deurwaarder. Uit de opbrengst van de verkoop wordt tenslotte, nadat alle kosten van executie zijn afgetrokken, de crediteur Martens voldaan (zie art. 439 e.v. Rv).
Hoe is een schuldenaar aansprakelijk?
In het voorgaande voorbeeld hebben we kunnen zien dat een schuldenaar met al zijn goederen (vermogen) aansprakelijk is voor een persoonlijke verbintenis.
Wat zijn de uitzonderingen op artikel 3:276?
- Wet
- Overeenkomst
- Paritas creditorum
- Faillissement
- Netto opbrengst
Wat zijn de uitzonderingen op verhaal op alle goederen zoals voorzien bij wet?
Ten aanzien van bepaalde goederen is bij wet bepaald, dat er geen verhaal op kan worden gezocht (zie bijv. de artt. 447 en 448 Rv). Als u deze artikelen doorleest, zult u begrijpen waarom beslag niet mogelijk is.
Daarnaast is het mogelijk dat bij wet is bepaald dat het beslag aan beperkingen onderhevig is. Een voorbeeld vinden we in artikel 475c, sub a, Rv.
Beslag op het loon van de werknemer is slechts boven een bepaald gedeelte van het loon mogelijk.
Wat zijn de uitzonderingen op verhaal op alle goederen zoals voorzien bij overeenkomst?
Bij overeenkomst kunnen schuldeiser en schuldenaar ook afspreken dat beslag op bepaalde goederen niet mogelijk zal zijn of dat de schuldeiser zelfs helemaal geen verhaal op het vermogen van de schuldenaar kan zoeken.
Wat als er meer schuldeisers zijn?
Artikel 3:277, eerste lid
‘Schuldeisers hebben onderling een gelijk recht om, na voldoening van de kosten van executie, uit de netto-opbrengst van de goederen van hun schuldenaar te worden voldaan naar evenredigheid van ieders vordering, behoudens de door de wet erkende redenen van voorrang.’
Wat is Paritas creditorum?
De hoofdregel is dat alle schuldeisers gelijk in rang zijn
Geldt voor goederenrechtelijke rechten het droit de priorite?
Nee
We zagen eerder dat persoonlijke rechten gelijk in rang zijn. Voor deze rechten geldt dus niet het droit de priorité (in tegenstelling tot de goederenrechtelijke rechten).
Alle crediteuren kunnen zich dus volgens de hoofdregel van artikel 3:277 op de goederen van de debiteur verhalen en wel ieder naar evenredigheid als de opbrengst van de goederen niet voldoende is om alle crediteuren geheel te voldoen.
Hoe kan een faillissement worden aangevraagd?
De toestand van opgehouden hebben te betalen is aanwezig als er meerdere crediteuren zijn en minimaal één van deze crediteuren een opeisbare vordering heeft die onbetaald is gebleven. Het faillissement kan onder andere worden aangevraagd door een of meer crediteuren of door de debiteur zelf.
Wat is het doel van een faillissement?
Het uiteindelijke doel van het faillissement is (nagenoeg) alle aan de schuldenaar toebehorende goederen te verkopen en de opbrengst daarvan onder de schuldeisers te verdelen.
Wat gebeurt er bij een faillissement?
Tegelijk met de faillietverklaring door de rechter wordt een curator benoemd, letterlijk vertaald ‘verzorger’ (art. 14 Fw).
Een gevolg van het faillissement is dat de failliet zijn beheers- en beschikkingsbevoegdheid ten aanzien van zijn in het faillissement vallend vermogen verliest (art. 23 Fw). Deze bevoegdheden komen in het vervolg toe aan de curator.
Wat zijn netto-opbrengsten?
Hiermee heeft de wetgever aangegeven dat de kosten die de executie van de goederen met zich meebrengt, vóór alles moeten worden voldaan. Wat nadien resteert, komt toe aan de gezamenlijke schuldeisers en wordt tussen hen naar evenredigheid verdeeld.
Wat is achterstelling?
In artikel 3:277, tweede lid wordt een wettelijke basis voor de overeenkomst van achterstelling gegeven. Bij deze overeenkomst behoudt de crediteur zijn verhaalsrecht op alle goederen van de debiteur, maar verlaagt hij de hem jegens
andere crediteuren toekomende rang ten opzichte van alle of ten opzichte van sommige van hen.
Wat betekent dat dat de pand- en hypotheekhouder separatist zijn?
Pand en hypotheek geven aan de gerechtigde een goederenrechtelijk recht (naast zijn persoonlijk recht), zodat hij met de andere crediteuren niets te maken heeft
Welke rechten geven voorrang bij faillissement?
artikel 3:278.
voorrang vloeit voort uit
- pand,-hypotheek
- voorrecht
- uit de andere in de wet aangegeven gronden.
Wat is een voorrecht?
Een voorrecht kan men omschrijven als een recht dat aan een schuldeiser toekomt om zijn vordering op een debiteur met voorrang – door de wet toegekend – boven andere schuldeisers van die debiteur op bepaalde goederen of op alle goederen van die debiteur te verhalen.
Wat is een
- preferente, &
- concurrente
crediteur?
Een crediteur met een voorrecht of een ‘preferente crediteur’ staat tegenover een concurrente crediteur.
Concurrente crediteuren zijn crediteuren die volgens de hoofdregel van artikel 3:277 onderling een gelijk verhaalsrecht hebben.
Hoe ontstaan voorrechten?
artikel 3:278, tweede lid.
Voorrechten ontstaan alleen uit de wet.
Het betreft hier wetten in formele zin.
Welke soorten voorrechten zijn er?
Speciale voorrechten
• Voorrechten op bepaalde goederen;
Algemene voorrechten
• Voorrechten op alle tot een vermogen behorende goederen