Les 8 Sportfraude Flashcards

1
Q

Wat zijn enkele gevolgen van match-fixing in de sport, zoals beschreven in het onderzoek uit 2023?

A

Enkele gevolgen van match-fixing in de sport zijn:

Het verdwijnen van de essentie van sport, namelijk de onvoorspelbaarheid van de uitkomst.
Een daling in het aantal toeschouwers.
Desillusie en wantrouwen bij trouwe supporters.
Ondermijning van de reputatie van sportfederaties, clubs en sporters.
Soms gepaard gaand met bedreigingen en criminaliteit.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

un je een voorbeeld geven van een sportfraudezaak die niet specifiek betrekking heeft op match-fixing?

A

Een voorbeeld van een sportfraudezaak die niet specifiek gaat over match-fixing is de zaak YE uit 2005. In deze zaak was Zheyun Ye, die betrokken was bij de Chinese gokmaffia, actief als een potentiële sponsor die controle wilde over sponsorende teams. Hij had connecties met gokken en bedreigde spelers en coaches om instructies op te volgen en wedstrijden te vervalsen. Hoewel match-fixing een element was, ging de zaak breder dan dat, met financiële belangen en bedreigingen van betrokkenen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat was de “zaak propere handen” uit 2018 en wie waren enkele van de betrokkenen?

A

De “zaak propere handen” uit 2018 betrof twee bekende Belgische makelaars, Bayat en Veljkovic. Het ging niet specifiek over match-fixing, maar eerder over financiële structurering om belastingen te ontwijken en voordelen te bieden aan clubsbestuurders bij deals. Er waren 220 politiemensen, 57 huiszoekingen en 22 verhoren bij betrokken. Ook spelers, coaches, scheidsrechters, managers en andere personen werden onderzocht en betrokken. Sommige wedstrijden werden beïnvloed om sportieve en financiële redenen. Zowel administratieve sancties als disciplinaire procedures werden genomen tegen clubs en individuen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is een voorbeeld van sportfraude dat betrekking heeft op de sport “3x3 Belgian Lions” in 2021?

A

In 2021 was er een voorbeeld van sportfraude met betrekking tot “3x3 Belgian Lions,” een nieuwe Olympische sport. Tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 organiseerde het Belgische team 27 fictieve toernooien om punten te verzamelen voor kwalificatietoernooien. Dit systeem stelde België in staat om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Een intern tuchtonderzoek door de KBVB (Belgische voetbalbond) en een strafrechtelijk onderzoek werden ingesteld naar deze fraude, waarbij sommige teamleden werden geschorst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe wordt sportfraude gedefinieerd?

A

Sportfraude wordt gedefinieerd als sport-gerelateerde misdrijven, en het is een ruim begrip dat verschillende vormen van fraude en misbruik in de sport omvat. Deze vormen van sportfraude kunnen worden onderverdeeld in “on-field” en “off-field” categorieën. “On-field” sportfraude omvat zaken zoals valsspelen, dopinggebruik en wedstrijdvervalsing, terwijl “off-field” sportfraude betrekking heeft op managementfraude, omkoping, nepotisme, handel met voorkennis en financiële misdrijven die verband houden met de sportwereld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is de definitie van matchfixing volgens de Macolin Convention (2014)?

A

Volgens de Macolin Convention (2014) wordt matchfixing gedefinieerd als “een intentionele regeling, handeling of verzuim om een valselijke wijziging te bekomen van het resultaat of de uitkomst van een sportcompetitie om zo gedeeltelijk of volledig het onvoorspelbaar karakter van de voornoemde sportcompetitie weg te halen met als doel om een ongerechtvaardigd voordeel voor hemzelf of voor derden te bekomen.” Deze definitie benadrukt dat het niet noodzakelijk is om de volledige wedstrijd te winnen of te verliezen om van matchfixing te spreken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat zijn “courtsiders” in de context van gok-gerelateerde (sport-) fraude?

A

“Courtsiders” zijn individuen of groepen die betrokken zijn bij gok-gerelateerde (sport-) fraude. Ze opereren vaak bij sportevenementen en proberen sneller te zijn dan officiële datafeeds door realtime informatie door te geven aan medeplichtigen, meestal via communicatiemiddelen zoals telefoons of computers. Deze praktijk stelt gokkers in staat om weddenschappen te plaatsen op basis van informatie voordat deze openbaar wordt gemaakt, waardoor ze een oneerlijk voordeel hebben bij het wedden op sportevenementen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat zijn de twee mogelijke benaderingen voor de aanpak van sportfraude?

A

Er zijn twee mogelijke benaderingen voor de aanpak van sportfraude:

Disciplinaire aanpak: In dit geval grijpt de sportfederatie zelf in door middel van disciplinair onderzoek, vervolging en bestraffing van de betrokkenen. De sportfederatie handhaaft discipline binnen de sport en past sport-specifieke regels en sancties toe.
Strafrechtelijke aanpak: Als sportfraude een strafbaar feit is, kan overheidsingrijpen plaatsvinden. Dit omvat strafrechtelijk onderzoek, vervolging en bestraffing door de rechtshandhaving en het Openbaar Ministerie. Het kan leiden tot strafrechtelijke veroordelingen en juridische stappen tegen de daders.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

: Wat wordt bedoeld met de autonomie van de sport en sportfederaties?

A

De autonomie van de sport en sportfederaties verwijst naar het concept dat sportfederaties privaatrechtelijke organisaties zijn met de vrijheid om hun eigen regels, procedures en structuren vast te stellen. Deze autonomie wordt erkend en beschermd door het Olympisch Handvest en andere sportreglementen. Hoewel sportfederaties zelf hun sportactiviteiten kunnen organiseren, moeten ze wel voldoen aan bepaalde wetten en voorschriften die door de overheid zijn vastgesteld. Dit principe van autonomie betekent dat sportfederaties zelf verantwoordelijk zijn voor de disciplinaire aanpak van sportfraude binnen hun sport en kunnen sancties opleggen aan betrokkenen volgens hun eigen regels en procedures.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Welke grenzen zijn er aan de autonomie van de sportfederaties?

A

Ondanks de autonomie van sportfederaties zijn er bepaalde grenzen aan hun bevoegdheden en autonomie. Enkele van deze grenzen omvatten:

Statuten en wetten: Sportfederaties moeten zich houden aan hun eigen statuten, de wetten van het land waarin ze opereren en de regels van openbare orde. Hun statuten moeten in overeenstemming zijn met de regels van openbare orde, zoals bepaalde wettelijke beschermingen voor sporters.

Interne procedureregeling: Sportfederaties moeten interne procedures hebben die objectieve behandeling van zaken garanderen. Deze procedures moeten bepaalde garanties bieden, zoals het recht om gehoord te worden, de mogelijkheid om beroep aan te tekenen, enzovoort.

Marginaal toetsingsrecht: Nadat de interne rechtsmiddelen zijn uitgeput, kan een sportfederatie worden onderworpen aan een marginaal toetsingsrecht om te bepalen of ze hun eigen regels hebben nageleefd en of de genomen beslissing niet kennelijk onredelijk is.

EHRM-uitspraak Pechstein: Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde in de zaak Pechstein dat als een atleet gedwongen wordt om een arbitrageovereenkomst te aanvaarden, Artikel 6(1) van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) van toepassing is op de sportarbitrageprocedures om de procedurele rechten van de atleet te beschermen.

Enforced contracts: Sommige topsporters worden min of meer gedwongen om zich aan te sluiten bij bepaalde sportorganisaties, zoals FIFA, als ze geld willen verdienen in de sportwereld. Dit kan leiden tot contractuele verplichtingen die de sporters beperken in hun keuzes.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn enkele voordelen en nadelen van de disciplinaire aanpak van sportfraude?

A

De disciplinaire aanpak van sportfraude heeft zowel voordelen als nadelen:

Voordelen van de disciplinaire aanpak:

A legal level playing field: Ongeacht hun nationaliteit worden alle betrokkenen op dezelfde manier behandeld, wat eerlijke behandeling bevordert.
Betere kennis van de sport: Sportfederaties hebben vaak diepgaande kennis van de specifieke sport, waardoor ze beter kunnen begrijpen en reageren op inbreuken.
Contractuele relatie biedt mogelijkheden: De contractuele relatie tussen sporters, clubs en federaties kan mogelijkheden bieden voor onderzoek en disciplinaire maatregelen.
Snel optreden mogelijk: Sportfederaties kunnen snel optreden, bijvoorbeeld door voorlopige schorsingen op te leggen.
Sancties kunnen aansluiten bij feiten: Sportfederaties kunnen sancties opleggen die specifiek aansluiten bij de gepleegde feiten, zoals schorsingen om deel te nemen aan sportevenementen.

adelen van de disciplinaire aanpak:

Kritiek op procedurele waarborgen: Er kan kritiek zijn op de procedurele waarborgen die tuchtinstanties bieden, met name met betrekking tot hun onafhankelijkheid.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is de International Tennis Integrity Agency (ITA), en wat is haar rol in de aanpak van sportfraude?

A

De International Tennis Integrity Agency (ITA) is een orgaan dat toezicht houdt op de integriteit van de wereldwijde tennisgemeenschap. De ITA werd opgericht door belangrijke tennisorganisaties, waaronder de Association of Tennis Professionals (ATP), de Women’s Tennis Association (WTA), de International Tennis Federation (ITF), en de Grand Slam-commissie. Haar belangrijkste verantwoordelijkheid is het handhaven van het Tennis Anti-Corruption Program, dat corruptie en doping in de sport onderzoekt.

De ITA heeft verregaande bevoegdheden en kan samenwerken met overheidsinstanties in strafrechtelijke zaken. Ze heeft ook een beroepsinstantie, het Court of Arbitration for Sport (CAS), waar geschillen en beroepen met betrekking tot disciplinaire maatregelen kunnen worden behandeld. De ITA speelt een cruciale rol in het waarborgen van de integriteit van het professionele tennis en het bestrijden van sportfraude binnen deze sport.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat zijn enkele voordelen en nadelen van de strafrechtelijke aanpak van sportfraude?

A

De strafrechtelijke aanpak van sportfraude heeft enkele voordelen en nadelen:

Voordelen van de strafrechtelijke aanpak:

Van toepassing na carrière: Strafrechtelijke vervolging kan doorgaan en van toepassing zijn, zelfs nadat een sportcarrière is beëindigd. Dit in tegenstelling tot sportfederaties die vaak alleen sancties kunnen opleggen aan actieve sporters.
Van toepassing tegen derden: Strafrechtelijke procedures kunnen worden ingesteld tegen derden, zoals degenen die betrokken zijn bij omkoping of andere vormen van fraude.
Andere sancties: Strafrechtelijke veroordelingen kunnen resulteren in geldboetes en gevangenisstraffen, die niet beschikbaar zijn voor sportfederaties.
Diverse opsporings- en onderzoeksmethoden: De strafrechtelijke autoriteiten hebben toegang tot verschillende opsporings- en onderzoeksmethoden, zoals telefoontaps, huiszoekingen en financieel onderzoek.

Nadelen van de strafrechtelijke aanpak:

Snelheid: Strafrechtelijke procedures kunnen langdurig zijn en dus niet altijd geschikt zijn voor snelle reactie op sportfraude.
Kennis van de sport: Strafrechtelijke autoriteiten hebben mogelijk niet dezelfde diepgaande kennis van de specifieke sport als sportfederaties, wat van invloed kan zijn op de behandeling van zaken.
Niet altijd prioriteit: Sportfraude is niet altijd een prioriteit voor strafrechtelijke autoriteiten en kan worden overschaduwd door andere misdrijven.
Complexiteit: Sportfraudezaken kunnen complex zijn en betrekking hebben op verschillende juridische gebieden, wat het voor strafrechtelijke autoriteiten moeilijk kan maken om deze zaken aan te pakken.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat zijn enkele voorbeelden van mogelijke wisselwerkingen tussen disciplinaire en strafrechtelijke procedures bij de aanpak van sportfraude?

A

Er kunnen verschillende vormen van wisselwerkingen zijn tussen disciplinaire en strafrechtelijke procedures bij de aanpak van sportfraude:

Simultane procedures: In veel gevallen vinden disciplinaire en strafrechtelijke procedures tegelijkertijd plaats. Sportfederaties kunnen bijvoorbeeld voorlopige schorsingen opleggen aan sporters die betrokken zijn bij een lopend strafrechtelijk onderzoek.

(Onvoldoende) ondersteuning in de bewijsgaring: Sportfederaties hebben soms moeite om snel toegang te krijgen tot relevante informatie en bewijsmateriaal die beschikbaar zijn bij strafrechtelijke autoriteiten. Er is behoefte aan meer samenwerking en uitwisseling van informatie tussen beide.

Complementaire sancties en non bis in idem: Zowel sportfederaties als strafrechtelijke autoriteiten kunnen sancties opleggen voor sportfraude. Sportfederaties kunnen burgerrechtelijke consequenties opleggen, terwijl strafrechtelijke vervolging kan leiden tot geldboetes en gevangenisstraffen. Het is belangrijk om te voorkomen dat dezelfde persoon twee keer wordt gestraft voor dezelfde overtreding (non bis in idem).

Diverse finaliteiten: Beide aanpakken kunnen verschillende doelen hebben, zoals het behouden van de integriteit van de sport (disciplinair) en het straffen van crimineel gedrag (strafrechtelijk).

Overleg en samenwerking: Het is belangrijk dat sportfederaties en strafrechtelijke autoriteiten samenwerken en overleggen om effectieve maatregelen te nemen tegen sportfraude. Samenwerking kan helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het nemen van passende maatregelen tegen overtreders.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat zijn enkele voorbeelden van mogelijke strafrechtelijke kwalificaties die in België worden gebruikt bij sportfraude?

A

n België kunnen verschillende strafrechtelijke kwalificaties worden gebruikt bij sportfraude, waaronder:

Criminele organisatie (art. 324bis en ter Sw): Dit kan worden toegepast in gevallen waarin er sprake is van georganiseerde fraude of matchfixing binnen een criminele groep.

Oplichting (art. 496 Sw): Als een persoon of groep mensen anderen bedriegt om financieel voordeel te behalen door sportfraude, kan oplichting worden toegepast.

Witwassen (art. 505 Sw): Het verbergen of legaliseren van geld dat is verkregen uit sportfraude kan leiden tot aanklachten van witwassen.

Kansspelen (art. 4 Kansspelwet): In gevallen waarin iemand deelneemt aan kansspelen en directe invloed heeft op het resultaat ervan in het kader van sportfraude, kan deze wet worden toegepast.

Valsheid in geschrifte / Valsheid in informatica: Als valse documenten of elektronische gegevens worden gebruikt om sportfraude te verbergen of te vergemakkelijken, kunnen aanklachten voor valsheid in geschrifte of informatica worden ingediend.

Diefstal (art. 461 Sw): Als eigendommen of geld worden gestolen in verband met sportfraude, kan diefstal worden toegepast.

Afpersing (art. 470 Sw): Als sporters, officials of anderen worden bedreigd of gechanteerd om deel te nemen aan sportfraude, kan afpersing worden toegepast.

Misbruik van vertrouwen (art. 491 Sw): Als personen misbruik maken van het vertrouwen van anderen om sportfraude te plegen, kan deze wet van toepassing zijn.

De keuze van de specifieke kwalificatie hangt af van de aard van de sportfraude en de omstandigheden van de zaak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Welke evoluties hebben plaatsgevonden in de aanpak van sportfraude, zowel disciplinair als door de overheid?

A

Er zijn verschillende evoluties in de aanpak van sportfraude:

Disciplinair:

Professionalisering disciplinaire organen: Disciplinaire organen binnen sportfederaties zijn professioneler geworden in hun aanpak van sportfraude.
Opkomst licentiecommissies: Sommige sportfederaties, zoals de hockeyfederatie, hebben licentiecommissies opgericht om de integriteit van de sport te waarborgen.
Klokkenluidersystemen: Vanaf 1 januari 2024 zijn organisaties met meer dan 50 werknemers, zoals Club Brugge, verplicht om een klokkenluidersysteem te hebben.
Clearing house KBVB: De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft een clearing house opgericht om informatie te verzamelen en te delen in de strijd tegen sportfraude.

Overheid:

Invoering anti-witwasverplichtingen: Er zijn anti-witwasverplichtingen ingevoerd voor de voetbalsector, waaronder de KBVB en de Pro League, en in de toekomst mogelijk ook voor makelaars.

Deze ontwikkelingen dragen bij aan een effectievere aanpak van sportfraude, zowel binnen de sportgemeenschap als door overheidsinstanties.

17
Q

Wat zijn enkele van de pijnpunten bij de internationale aanpak van sportfraude?

A

Enkele pijnpunten bij de internationale aanpak van sportfraude zijn:

Versnipperde aanpak: Sportfraude is een internationaal fenomeen dat de grenzen van sporten en landen overschrijdt. De aanpak ervan is vaak versnipperd en niet gecoördineerd.

Gebrek aan internationale coördinatie: Er is vaak een gebrek aan coördinatie tussen verschillende landen en sportfederaties bij het aanpakken van sportfraude, wat de effectiviteit van de bestrijding ervan belemmert.

Geen internationaal orgaan met bevoegdheden: In tegenstelling tot organisaties zoals het World Anti-Doping Agency (WADA) ontbreekt een vergelijkbaar internationaal orgaan met de bevoegdheden om sportfraude op internationaal niveau aan te pakken.

Grensoverschrijdende aard: Sportfraude overschrijdt vaak landsgrenzen, wat het moeilijk maakt om effectief te handhaven zonder internationale samenwerking.

Complexiteit van internationale sport: De internationale sportwereld omvat verschillende sporten, federaties en belanghebbenden, waardoor het moeilijk is om uniforme regels en maatregelen toe te passen.

Deze uitdagingen benadrukken de behoefte aan meer internationale coördinatie en samenwerking bij de aanpak van sportfraude.

18
Q

Kunt u een casestudie geven van een specifiek geval van sportfraude?

A

asestudie van het dossier Sargsyan met betrekking tot sportfraude in tennis:

Dossier Sargsyan (Tennis):

Aard van de fraude: Gok-gerelateerde match-fixing.
Hoofdrolspeler: Grigor Sargsyan.
Sport: Tennis.

Feiten:

De Belgische Kansspelcommissie ontdekt verdachte gokaccounts in mei 2015, vooral in Geraardsbergen, België, met betrokkenheid van mensen van Armeense nationaliteit. De verdachte activiteiten concentreren zich rond tennis, met tientallen accounts die aan dezelfde persoon zijn gekoppeld.
De Tennis Integrity Unit (TIU) ontvangt belastende informatie van Karim Hossam, wat leidt tot verder onderzoek. Karim Hossam bekent zijn betrokkenheid en noemt Grigor Sargsyan als zijn informatiebron.
Grigor Sargsyan komt in beeld en er wordt een huiszoeking bij hem uitgevoerd, waarbij zijn telefoons worden uitgelezen. Naast 4 gsm's wordt ook de identiteitskaart van de persoon die Karim Hossam betaalde, gevonden.
Er vinden huiszoekingen plaats in binnen- en buitenland, wat leidt tot verdere ontdekkingen.

Vervolg van de feiten:

Uit de telefoons van Grigor Sargsyan komen duizenden berichten met tennisspelers, tussenpersonen en handlangers tevoorschijn. Deze berichten bevatten talloze screenshots van betalingen, gokbiljetten en wedstrijden, evenals notities met openstaande saldo's. Er worden echter meer gsm's (18) en het gebruik van Telegram ontdekt, wat automatisch informatie verwijdert.
Informatie afkomstig van Netteler onthult duizenden betalingen aan honderden muilezels (personen die gokken namens anderen).
Diverse Franse tennisspelers bekennen hun betrokkenheid en leggen de modus operandi uit, waarbij Grigor Sargsyan een centrale rol speelt.

Belangrijkste bevindingen:

Grigor Sargsyan is de spilfiguur in de gok-gerelateerde match-fixing.
Andranik Martirosyan is zijn financiële rechterhand.
Tussen 21 juni 2016 en 3 maart 2018 zijn aanzienlijke bedragen gemoeid, met schattingen van winsten tot 349.000 EUR per dag.
De politie identificeert 181 tennisspelers en 375 tenniswedstrijden die betrokken zouden zijn bij de fraude.
Er komen ook andere sporten en grote criminele families ter sprake, wat wijst op witwassen naast matchfixing.

Deze casestudie illustreert de complexiteit en omvang van sportfraude in de wereld van het professionele tennis.

19
Q

Hoe ging Grigor Sargsyan te werk bij zijn gok-gerelateerde match-fixing activiteiten?

A

Grigor Sargsyan hanteerde de volgende modus operandi bij zijn gok-gerelateerde match-fixing:

Controle van de gokmarkt: Grigor Sargsyan hield de gokmarkt nauwlettend in de gaten en identificeerde interessante wedstrijden.

Benaderen van spelers / tussenpersonen: Grigor Sargsyan benaderde tennisspelers of tussenpersonen met specifieke voorstellen voor match-fixing. Bijvoorbeeld, hij kon voorstellen doen zoals "1e set + 3e opslag > 2000+500", wat betekende dat een speler de eerste set moest winnen bij de derde opslag, en degene die de eerste set en opslag verloor 2000 euro zou krijgen, terwijl degene die won nog eens 500 euro zou ontvangen.

Benaderen van handlangers: Grigor Sargsyan benaderde handlangers om de match-fixing uit te voeren. Hij voorzag hen van screenshots van de weddenschappen en instructies, vooral tijdens de wedstrijden. Deze communicatie vond online plaats of via gokterminals, en er waren maar liefst 1671 accounts betrokken bij het plaatsen van weddenschappen.

Verdeling van betalingen: Betalingen werden verdeeld onder alle betrokken partijen, waaronder de tennisspelers, tussenpersonen en handlangers.

Deze methoden werden gebruikt om match-fixing-activiteiten te coördineren en winstgevend te maken voor de betrokkenen.

20
Q

Hoe zorgde Grigor Sargsyan ervoor dat zijn activiteiten onder de radar bleven?

A

Grigor Sargsyan nam verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat zijn match-fixing-activiteiten onder de radar bleven:

Afkortingen: Tennisspelers ontvingen afkortingen in plaats van volledige namen om hun identiteit te beschermen.

SIM-kaarten: Tennisspelers ontvingen SIM-kaarten die niet waren gekoppeld aan hun eigen mobiele telefoons. Hierdoor konden ze communiceren zonder traceerbaarheid.

Communicatie via Telegram: De communicatie tussen betrokkenen vond plaats via het versleutelde berichtenplatform Telegram, wat extra privacy bood.

Betalingen via vrienden/familie en online betaalapps: Tennisspelers ontvingen vaak betalingen via vrienden of familieleden, gebruikmakend van online betaalapps om geld over te maken.

Contante betalingen: Sommige betalingen werden in contanten gedaan om de digitale sporen te vermijden.

Specifieke type spelers en wedstrijden: Grigor Sargsyan richtte zich vaak op specifieke tennisspelers en wedstrijden om match-fixing-activiteiten minder opvallend te maken.

Deze maatregelen werden genomen om de detectie van match-fixing te bemoeilijken en de activiteiten van Sargsyan verborgen te houden.

21
Q

Wat was het resultaat van het strafrechtelijk onderzoek naar Grigor Sargsyan en zijn medeplichtigen in het dossier Sargsyan?

A

: In het dossier Sargsyan resulteerde het strafrechtelijk onderzoek in een vonnis op 30 juni 2023, uitgesproken door de Rechtbank Oudenaarde, waarin de volgende straffen en veroordelingen werden uitgesproken:

Grigor Sargsyan:

Straffen:
    5 jaar gevangenisstraf.
    Boete.
Verbeurdverklaring: Een aanzienlijke verbeurdverklaring van het equivalent van de crimineel verkregen gelden, waarbij het Openbaar Ministerie de gelden mag invorderen bij Grigor Sargsyan.
Veroordelingen:
    Leider van een criminele organisatie (art. 324bis en ter§4 Sw).
    Oplichting (art. 496 lid 1 Sw).
    Witwassen (art. 505 lid 1, 3° Sw).
    Schending van de kansspelwetgeving (art. 4 Kansspelwetgeving).
    Valsheid in geschrifte en gebruik daarvan (art. 193, 196, 213, 214 Sw).
    Valsheid in informatica (art. 193, 210 en 213 Sw).

ndranik Martirosyan:

Straffen:
    3 jaar gevangenisstraf.
    Boete.
Verbeurdverklaring: Een aanzienlijke verbeurdverklaring van het equivalent van crimineel verkregen gelden.
Veroordelingen: Deelname aan de besluitvorming van een criminele organisatie.

Andere besluitvormers (6):

Gevangenisstraffen variërend van 10 tot 24 maanden met uitstel.

Tennisspelers (7):

Eenvoudige schuldigverklaring wegens deelname aan de besluitvorming van een criminele organisatie en oplichting. Deze tennisspelers werden echter niet gestraft of kregen geen strafblad, deels vanwege de overschrijding van de redelijke termijn en het optreden van de tennisfederatie.

Muilezels:

Eenvoudige schuldigverklaring wegens valsheid in informatie met gebruik.

Dit resultaat toonde aan dat Grigor Sargsyan en zijn medeplichtigen zware straffen en veroordelingen kregen voor hun betrokkenheid bij gok-gerelateerde match-fixing en andere criminele activiteiten.

22
Q

Welke elementen waren essentieel voor de veroordeling van een tennisspeler in het dossier Sargsyan?

A

Verschillende elementen waren essentieel voor de veroordeling van een tennisspeler in het dossier Sargsyan:

Het bestaan van specifieke instructies tussen Grigor Sargsyan en handlangers met betrekking tot twee wedstrijden, waarbij bijvoorbeeld de opdracht was om de tweede set met 2e opslag te verliezen in de eerste wedstrijd en de tweede set met 0-6 te verliezen in de tweede wedstrijd.

Een melding van Sportradar waarin verdachte gokpatronen werden gedetecteerd voor de eerste wedstrijd, met name interesse voor het verlies van de speler in de tweede set met 2e opslag.

Ondanks het ontbreken van directe communicatie of betalingen, werden deze elementen beschouwd als voldoende bewijs voor de veroordeling van een tennisspeler in het kader van match-fixing.
23
Q

Wat was het vervolgtraject bij de ITIA (International Tennis Integrity Agency) in het dossier Sargsyan?

A

Na het dossier Sargsyan volgde er een vervolgtraject bij de International Tennis Integrity Agency (ITIA), die een sportfederatie is en verantwoordelijk is voor het handhaven van integriteit in de sport. Het traject omvatte:

Behandeling van diverse lopende dossiers en veroordelingen van spelers die betrokken waren bij match-fixing in het kader van het dossier Sargsyan.

Binding van de betrokken tennisspeler aan het Tennis-Anti Corruption Program (TACP). Dit hield in dat de tennisspeler akkoord moest gaan met de voorwaarden van het programma.

De bewijslast voor de ITIA werd vastgelegd in artikel G.3.a van het TACP, waarbij de ITIA de verantwoordelijkheid had om aan te tonen dat een corruptieovertreding had plaatsgevonden. De bewijslast werd beoordeeld op basis van "een overwicht van het bewijs" (preponderance of the evidence), wat betekende dat de ITIA moest aantonen dat er meer dan 50% kans was dat de overtreding had plaatsgevonden.

De ITIA had het recht om bewijs te aanvaarden volgens artikel G.3.d van het TACP, zonder gebonden te zijn aan de regels van rechtsgebieden met betrekking tot de toelating van bewijs. Dit betekende dat alle betrouwbare middelen konden worden gebruikt om feiten met betrekking tot corruptieovertredingen vast te stellen.

De toepassing van de wetgeving van de staat Florida in ondergeschikte orde, zoals vastgelegd in artikel K.2 van het TACP, waarin werd bepaald dat het programma zou worden beheerst door de wetten van de staat Florida, zonder verwijzing naar conflicterende wetgeving.

Dit traject benadrukte de specifieke procedures en regels die werden toegepast door de ITIA bij het aanpakken van match-fixing in de tenniswereld, inclusief de toepassing van het Tennis-Anti Corruption Program en de wetten van de staat Florida.

24
Q

Hoe werd bewijs gewaardeerd in een CAS-beslissing in het geval van Khalil, El Mesbahi, en Kilani tegen ITIA?

A

In een CAS-beslissing in het geval van Khalil, El Mesbahi en Kilani tegen ITIA (International Tennis Integrity Agency), werd bewijs op een specifieke manier gewaardeerd. In paragraaf 90 van de beslissing werd gesteld dat zowel direct bewijs als indirect (circumstantial) bewijs werden overwogen. Direct bewijs is bewijs dat, indien geloofd, direct een feit bewijst. Indirect bewijs daarentegen vereist dat een feitenrechter een inferentie trekt om het te verbinden met een feitelijke conclusie.

De beslissing benadrukte dat in gevallen van vermeende corruptie, zoals het geval hier, indirect bewijs bijzonder relevant kan zijn, omdat “corruptie van nature verborgen is, aangezien de betrokken partijen zullen proberen ontwijkende middelen te gebruiken om ervoor te zorgen dat ze geen sporen van hun wangedrag achterlaten.” Hierdoor kan circumstantial evidence (indirect bewijs) cruciaal zijn om tot een conclusie te komen, zelfs zonder direct bewijs, zoals bewijs van betalingen.

25
Q

Welke mogelijkheden heeft ITIA om onderzoek te doen naar corruptieovertredingen volgens het Tennis-Anti Corruption Program (TACP)?

A

Volgens het Tennis-Anti Corruption Program (TACP) heeft ITIA verschillende mogelijkheden om onderzoek te doen naar corruptieovertredingen. Een belangrijke bepaling in het TACP is te vinden in artikel F.2.d, dat ITIA de bevoegdheid geeft om onderzoek te doen en bepaalde bronnen te raadplegen als er redelijke gronden zijn om te vermoeden dat een Covered Person (bijvoorbeeld een speler) mogelijk een corruptieovertreding heeft gepleegd. Deze bronnen omvatten onder andere:

Persoonlijke apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en/of laptops, waarvan de ITIA gegevens kan kopiëren en/of downloaden die verband houden met de vermeende corruptieovertreding.

Toegang tot sociale media-accounts en gegevens die via cloudservices door de Covered Person zijn benaderd, inclusief het verstrekken van gebruikersnamen en wachtwoorden.

Fysieke of elektronische records met betrekking tot de vermeende corruptieovertreding, zoals telefoonrekeningoverzichten, sms- en WhatsApp-berichten, bankafschriften, cryptocurrency-portefeuilles, transactiegeschiedenis voor geldoverboekingsservices of e-wallets, en internetdienstgegevens.

Computers, tablets, harde schijven en andere elektronische informatiedragers.

Een schriftelijke verklaring waarin de feiten en omstandigheden met betrekking tot de vermeende corruptieovertreding worden uiteengezet.

Hierdoor heeft ITIA uitgebreide bevoegdheden om onderzoek te doen en bewijs te verzamelen wanneer er vermoedens zijn van corruptieovertredingen binnen de tennisgemeenschap.

26
Q

Welke mogelijkheid biedt het Tennis-Anti Corruption Program (TACP) aan Covered Persons om sancties te aanvaarden?

A

Het Tennis-Anti Corruption Program (TACP) biedt Covered Persons, zoals tennisspelers, de mogelijkheid om voorgestelde sancties te aanvaarden. Dit staat beschreven in het artikel F.5 van het TACP, getiteld “Agreed Sanction.”

Wanneer het ITIA (International Tennis Integrity Agency) na een onderzoek tot de conclusie komt dat er een realistische kans bestaat dat een Corruption Offense (corruptieovertreding) is gepleegd, kan het ITIA een voorstel voor een Agreed Sanction sturen naar de betrokken Covered Person. Dit voorstel bevat de voorgestelde sancties.

Als de betrokken Covered Person het voorgestelde Agreed Sanction accepteert binnen tien werkdagen na ontvangst van het voorstel, dan worden de voorgestelde sancties definitief. Deze sancties zijn niet onderworpen aan herziening, beroep of hoger beroep en kunnen worden afgedwongen.

Dit biedt Covered Persons de mogelijkheid om akkoord te gaan met voorgestelde sancties en verdere juridische procedures te vermijden, op voorwaarde dat ze instemmen met de aangeboden sancties binnen de gestelde termijn.

27
Q

Wat is de rol van het CAS (Court of Arbitration for Sport) bij beroepen tegen beslissingen van ITIA?

A

Flashcard 71:
Vraag: Hoe werd bewijs gewaardeerd in een CAS-beslissing in het geval van Khalil, El Mesbahi, en Kilani tegen ITIA?
Antwoord: In een CAS-beslissing in het geval van Khalil, El Mesbahi en Kilani tegen ITIA (International Tennis Integrity Agency), werd bewijs op een specifieke manier gewaardeerd. In paragraaf 90 van de beslissing werd gesteld dat zowel direct bewijs als indirect (circumstantial) bewijs werden overwogen. Direct bewijs is bewijs dat, indien geloofd, direct een feit bewijst. Indirect bewijs daarentegen vereist dat een feitenrechter een inferentie trekt om het te verbinden met een feitelijke conclusie.

De beslissing benadrukte dat in gevallen van vermeende corruptie, zoals het geval hier, indirect bewijs bijzonder relevant kan zijn, omdat “corruptie van nature verborgen is, aangezien de betrokken partijen zullen proberen ontwijkende middelen te gebruiken om ervoor te zorgen dat ze geen sporen van hun wangedrag achterlaten.” Hierdoor kan circumstantial evidence (indirect bewijs) cruciaal zijn om tot een conclusie te komen, zelfs zonder direct bewijs, zoals bewijs van betalingen.

Flashcard 72:
Vraag: Welke mogelijkheden heeft ITIA om onderzoek te doen naar corruptieovertredingen volgens het Tennis-Anti Corruption Program (TACP)?
Antwoord: Volgens het Tennis-Anti Corruption Program (TACP) heeft ITIA verschillende mogelijkheden om onderzoek te doen naar corruptieovertredingen. Een belangrijke bepaling in het TACP is te vinden in artikel F.2.d, dat ITIA de bevoegdheid geeft om onderzoek te doen en bepaalde bronnen te raadplegen als er redelijke gronden zijn om te vermoeden dat een Covered Person (bijvoorbeeld een speler) mogelijk een corruptieovertreding heeft gepleegd. Deze bronnen omvatten onder andere:

Persoonlijke apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en/of laptops, waarvan de ITIA gegevens kan kopiëren en/of downloaden die verband houden met de vermeende corruptieovertreding.

Toegang tot sociale media-accounts en gegevens die via cloudservices door de Covered Person zijn benaderd, inclusief het verstrekken van gebruikersnamen en wachtwoorden.

Fysieke of elektronische records met betrekking tot de vermeende corruptieovertreding, zoals telefoonrekeningoverzichten, sms- en WhatsApp-berichten, bankafschriften, cryptocurrency-portefeuilles, transactiegeschiedenis voor geldoverboekingsservices of e-wallets, en internetdienstgegevens.

Computers, tablets, harde schijven en andere elektronische informatiedragers.

Een schriftelijke verklaring waarin de feiten en omstandigheden met betrekking tot de vermeende corruptieovertreding worden uiteengezet.

Hierdoor heeft ITIA uitgebreide bevoegdheden om onderzoek te doen en bewijs te verzamelen wanneer er vermoedens zijn van corruptieovertredingen binnen de tennisgemeenschap.

Flashcard 73:
Vraag: Welke mogelijkheid biedt het Tennis-Anti Corruption Program (TACP) aan Covered Persons om sancties te aanvaarden?
Antwoord: Het Tennis-Anti Corruption Program (TACP) biedt Covered Persons, zoals tennisspelers, de mogelijkheid om voorgestelde sancties te aanvaarden. Dit staat beschreven in het artikel F.5 van het TACP, getiteld “Agreed Sanction.”

Wanneer het ITIA (International Tennis Integrity Agency) na een onderzoek tot de conclusie komt dat er een realistische kans bestaat dat een Corruption Offense (corruptieovertreding) is gepleegd, kan het ITIA een voorstel voor een Agreed Sanction sturen naar de betrokken Covered Person. Dit voorstel bevat de voorgestelde sancties.

Als de betrokken Covered Person het voorgestelde Agreed Sanction accepteert binnen tien werkdagen na ontvangst van het voorstel, dan worden de voorgestelde sancties definitief. Deze sancties zijn niet onderworpen aan herziening, beroep of hoger beroep en kunnen worden afgedwongen.

Dit biedt Covered Persons de mogelijkheid om akkoord te gaan met voorgestelde sancties en verdere juridische procedures te vermijden, op voorwaarde dat ze instemmen met de aangeboden sancties binnen de gestelde termijn.

Flashcard 74:
Vraag: Wat is de rol van het CAS (Court of Arbitration for Sport) bij beroepen tegen beslissingen van ITIA?
Antwoord: Het CAS (Court of Arbitration for Sport) speelt een cruciale rol bij beroepen tegen beslissingen van ITIA (International Tennis Integrity Agency) met betrekking tot corruptieovertredingen in de tenniswereld. In het Tennis-Anti Corruption Program (TACP) wordt de rol van het CAS beschreven in artikel I.1.

Bij een beroep tegen de beslissing van ITIA wordt de zaak voorgelegd aan het CAS, dat fungeert als een onafhankelijk beroepsorgaan. Het CAS heeft de bevoegdheid om de zaak volledig opnieuw te behandelen (de novo), wat betekent dat het alle aspecten van de zaak opnieuw kan beoordelen. Er is geen marginale toetsing van de beslissing van ITIA; in plaats daarvan wordt de zaak opnieuw beoordeeld alsof deze voor het eerst wordt behandeld.

Over het algemeen wordt de sanctie die is opgelegd door ITIA aanvaard door het CAS, tenzij het CAS van oordeel is dat de sanctie buitensporig is in verhouding tot de overtreding. Het CAS fungeert als een belangrijk controleorgaan om ervoor te zorgen dat de rechten van de betrokken Covered Person (zoals een tennisspeler) worden gerespecteerd en dat de sanctie rechtvaardig is.
ChatGPT can make mistakes. Consider checking important information.