Nervsystemet Flashcards

1
Q

Allmänt

A

Hjärnan, ryggmärgen och nerverna utgör nervsystemet. Ger oss förmågan att tala, läsa och skriva, utgör den biologiska grunden för vår personlighet.
Har till uppgift att samordna sinnesintryck, hur vi beter oss i förhållande i omgivning. Hjälper till att olika delar snabbt får kontakt och fungerar som en enhet som sker med hjälp av hormoner, men nervsingnaler går snabbare. Delas in i centrala och perifera nervsystemet.
Centrala, CSN utgörs av hjärnan och ryggmärgen, två känsliga och livsviktiga organ som skyddas av skallen och ryggraden. Komandocentral
De centrala skickar och tar emot info genom nerverna, nervbanorna ute i kroppen bildar de perifera nervsystemet, PNS.
hjärnstammen förbinder hjärnan med ryggmärgen, korsas nervbanor från höger och vänster sida av kroppen. Höger hjärnhalva styr vänster sida. Enklaste nervreaktionerna sköts utav ryggmärgen, reflexer. Efter går signal till hjärnan och vi blir medvetna. Detta är avsedd för att skydda kroppen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nervcellen - neuronet

A

Uppbyggt av nervceller, neuron. Stödjande celler som kallas gliaceller.
Sensoriska neuroner som leder impulser från sinnesorganwb till det centrala nervsystemet, interneuroner finns I CNS och motorneuroner, motoriska nerverna, som leder nervimpulser utåt.
Nervcellerna kan bilda och leda elektriska signaler, nervimpulser. Är länkade till varandra i ett stort nätverk, varje cell har kontakt med andra.
Har en cellkropp, soma, med en cellkärna och andra organeller. Har ett speciellt utskott som gör att de kan kommunicera med andra. Utskotten har två typer axon och dendriter. Axonet leder nervsignaler ut från cellkroppen, dendriter leder impulser in till cellen. Vissa tjocka axoner ligger inbäddade i myelin, ett fettämne som bildas av gliaceller.
I CNS finns nervvänad, grå och vit substans. Den grå hjärnvävnaden bildas av nervcellernas cellkroppar, de grå cellerna. De vita består av cellerna långa utskott, axonerna och myelin.
Nerverna som förmedlar info mellan CNS och resten av kroppen är axoner samlade i buntar.
Nerver är olika snabba, 0,5 - 150 m per sekund. Nerverna med myelinskida leder snabbare, och ju grövre Nerverna är ju snabbare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nervimpuls

A

Finns elektrisk spänning mellan insidan och utsidan av cellmembranet. Spänningen kallas för vilopotential, 70 millivolt för nervceller. Vilopotentialen har att göra med fördelning av positiva och negativa joner i och utanför cellen. Finns överskott av negativa joner i celler. Cellmembranet är genomsläppligt för kaliumjoner. Natrium och kaliumpumpen är en transportmolekyl som finns i alla våra celler. Håller vakt så koncentrationen av natriumjoner hålls jämn utanför cellen osv. Har betydelse för nervcellerna. Nervimpuls består av en ström av natriumjoner in och kaliumjoner ut ur cellen. 70 % av energibehovet går åt till natrium och kaliumpumpen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Synapsen

A

Nervimpulser kan bara leda reaktion i kroppen om den överförs till andra celler. För att föra över nervimpulser använder sig nervsystemet av kontakter mellan cellerna som kallas synapser.
Ena halva består av nervterminal i den signalerade cellen, är sista delen av axonet, den nervtråd som leder signal ut från cellkroppen. Andra halvan utgörs av receptor i målcellen. Impulsöverföringen i synapserna på kemisk väg. Processen stimuleras av en kemisk-elektrisk nerv.
Nervsignal når nervterminalen släpps ett kemiskt ämne, signalsubstanser i synapsen. Annat namn för signalsubstans är neurotransmittorer.
När signalsubstanser binds till receptorer i mottagarcellen uppstår en reaktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Receptorer

A

Ingår i synaoserna. När det rätta signalsubstanser dyker upp binds den till receptorn och följden blir att något händer i cellen. Finns en annan typ, sinnescell, varje är specialiserade på att reagera på en viss typ retning, ex ljus, ljud. Sen omvandlar den retningen till en nervsignal som via nerverna skickas vidare till hjärnan och ryggmärgen. Finns gott om i våra yttre sinnesorgan, ex ögon, öron och näsa. Registrerar känselintryck, beröring, smärta. Finns även i våra inre organ som slår larm om miljön förändras, ex om vi har vätskebrist och så vi känner oss törstiga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nervsystemets organisation

A

Cns utgörs av hjärnan och ryggmärgen, pns är alla nerverna som förbinder cns med resten av kroppen.
Somatiska nervsystemet styr skelettmuskulaturen och skickar känselimpulser från huden och muskler till cns. Viljestyrd av större delar. Autonoma nervsystemet inte viljestyrd, impulser som ej når medvetandet. Styr livsviktiga processer, blodcirkulationen, andningen, matsmältningen. Delas in I sympatiska och parasypmatiska, varandras motsatta effekt på kroppens organ. Sympatiska ex får hjärtat att arbeta snabbare medan parasympatiska dämpar hjärtsaktviteten.
Sympatiska består av ett antal nervknutor, ganglier. Nervknutorna fungerar som omkopplingsstationer för nervtrådar från ryggmärgen. Signalerna fortsätter i utskott,axon, var cellkroppar ligger i nervknutor. Axonen löper med hjärn och ryggmärgensnerver ut till kroppen.
Parasympatiska, har ganglier med de finns ute i kroppen nära organen som de påverkar. Löper små utskott till organen.
Sympatiska nervsystemet aktiveras när vi behöver samla våra krafter, ex vid stress. Impulserna leder till att blodtrycket ökar, blodflödet omfördelas, adrenalin och noradrenalin frisläpps. Deltar normalt under reglering av blodtryck.
Parasympatiska, sänker blodtrycket och blodflödet regleras tillbaka. Stor betydelse när vi kissar och ska tömma tarmen. Mest aktivt i vila.
Nervbanor som förmedlar impulser från hjärnan till muskler och körtlar är motoriska eller efferenta nervbanor. Utåtledande impulser från rörelsecentrum. Sensoriska eller afferenta leder impulser inåt. Skickar från sinnesorganen till hjärnan.
Autonoma nervsystemet anpassar miljön inne i kroppen till den yttre miljön kräver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hjärnan

A

Encefalon är det mest komplexa organet delen i hjärnan som styr dessa reflexer. Väger 1,2-1,4 kilo, 2% av kroppsvikten. Står för en femtedel av syreförbrukningen. 100 miljarder nervceller. Nervceller ligger samlade på hjärnans yta, hjärnbarken eller cortex. Finns Nervceller inuti hjärnan, kärnor eller ganglion. Inre delen består av en vit substans, utskott från Nervceller bildar ledningsbanor som gör att hjärnans delar kan samarbeta.
Hjärnan dirigeras från hjärnbarken. Här finns primära områden som hanterar sinnesintryck ich funktioner, syn, känsel, hörsel, smak och motorik. Ansvara också för medvetande, tankar, känslor och minne. Finns associationscentra som tolkar sinnesintryck. Ligger mellan syn, hörsel och känselområden, dechiffera symboler som ord och bokstäver. Tinningen och pannloberna har betydelse för minnet, omdömet och planering.
Består av storstjärnan, mellanhjärnan, hjärnstamen, lillhjärnan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Storhjärnan- cerebrum

A

Mest välutvecklade delen. Den som skiljer oss från djur. Yttersta skicket bildar hjärnbarken. Består av två halvor, hemisfärer som sitter ihop via tvärförbindelser som kallas hjärnbalken. Består av miljontals nervtrådar och har som uppgift att samordna aktivitet i de båda halvorna.
Är veckad, av vecken bildas hjärnvindlingar, gyri cerebri, fårorna kallas sulci. Några fåror är djupa och delar in vardera hjärnhalva i fyra lober, pannloben, hjässloben, tinningloben och nackloben. Olika funktioner
Pannloben - frontalloben. Rörelser, personlighet, intellekt, omdöme, värderingar.
Hjässloben - parietalloben. Känsel, smak, föreningar av syn och känselumintryck.
Tinningloben - temporalloben. Hörsel, lukt, språk, limbiska systemet.
Nackloben - occipitalloben. Syn
Från hjärnans topp löper centralfåror, suclus centralis. De bildar gränsen mellan pann och hjässlobben. I bakre delen av pannloben, framför centralfåran, hjärnvindlingen kallas gyrus precentralis ligger den primära motoriska området, rörelsecentrum. Här kontrolleras alla våra viljestyrda rörelser. I hjässloben ligger gyrus postcentralis som innehåller primära sensoriska området, känselområdet, känselcentrum. Här hanteras köld, värme och beröringsingnaler.
Den främre delen av pannloben täcks av assoiationsområdet, prefrontala cortex, centrum för hjärnans mest avancerade funktioner, planering impulskontroll kritiskt tänkande problemlösning och inlärning.
Båda delarna i hjärnbarken är inblandade när vi talar, läser, skriver och tolkar.
Inne i storhjärnan, i den vita hjänvävmaden finns stora kärnor av grå hjärntvävnad, basala ganglierna. Fungerar som omkopplingsstationer för signaler från olika delar av nervsystemet och vidarebefordra dem till rätt ställe. Hjälper att reglera våra rörelser.
Vänstra delen brukar kallas den logiska delen, ansvara främst för att göra omvärlden begriplig. Höger del är viktig för förståelsen av rumsliga förhållanden och gör att vi kan koppla ihop olika delar i ett sammanhang. Vänster är dominant

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mellanhjärnan - diencefalon

A

Hjärnstammens översta del, ligger längst in mellan hjärnhalvorna. Hör flera stora nervkänor. Ex talamus som är den viktigaste omkopplingsstationen för känsleimuplser. Tar emot sensoriska nervsignaler från hela kroppen och dirigerar dem vidare till rätt område i hjärnbarken. Hypotalamus, är en nerverna som ser till att kroppens inre miljö inte ändras för mycket, säkrar cellernas tillgång till näring och vätska genom att reglera hunger och törst. Kontrollerar frisättningen av hormoner från hypofysen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hjärnstammen - truncus encephali

A

Ligger i deras storhjärnan. Fungerar som huvudled mellan hjärnan och ryggmärgen. Reglerar icke viljestyrda funktioner, som andning, blodtryck, hjärtrytm. Innehåller omkopplingsstaioner. Består av tre delar
I mitthjärnan - ursprunget till de nerverna som styr ögonen muskler. Nervceller som producerar signalämnet dopamin och som dör vi parkinson sjukdom.
Hjärnbryggan - innehåller uppåt och nedåtgående nevrbanor, förbindelser mellan storhjärnan och lillhjärnan. Skickas info om kroppens rörelser till lillhjärnan
Förlängda märgen - de motoriska nervbanor som leder medvetna impulser från hjärnan ut till skelettmuskulaturen, pyramidbanorna. De korsar kroppens mittlinjen där ryggmärgen börjar, höger halva styr vänster sida. Inåtgående nervbanor med sinnesintryck från olika delar av kroppen till den sensoriska delen i storhjärnan. Finns hjärnnervskänor och viktiga centrala som reglerar andningen och blodcirkulationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Lillhjärnan - cerebellum

A

Längst bak och längst ner. Står i förbindelse med hjärnstammen, reglerar kroppshållning, finjustera muskelrörelser och anpassar balansen. Kommer ständigt info från sinnesorganen om kroppens läge. Anpassar rörelsena till vad situationen kräver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Plexus- nervflätor

A

Halsflätan - plexus cervicalis. Sträcker sig från ryggraden första till fjärde kota, c1-c4. Halsen hud och muskulatur
Armflätan - plexus brachialis. Nervfibrer som sitter i skuldran. Ryggraden femte cervicalkota till första thoralkota. Innerverar arm och skuldergördeln.
Länd/korsflätan - plexus lumbar. Sträcker sig från 12 thorakalkotan till fjärde lumbalkotan. Lemmars ytor och stora muskler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ryggmärgen

A

Medulla spinalis, förläggning av den centrala nervsystemet, börjar vid skallbasen i nacken och sträcker sig ner till ryggradens kotpelare. Förmedlar nervimpulser mellan kroppen och hjärnan. Binder samman hjärnan med den perifera nervsystemet. Uppdelat i 31 segment, utgår ett par ryggmärgsnerver från varje. Ryggmärgsnerver leder de sensoriska och motoriska impulserna mellan ryggmärgen och bålen, armar och ben. Nedersta hänger ihop med ryggradskanalen, utanför ryggmärgen, hästsvans cauda equina.
Är en viktig omkopplingsstation för nervbanor till och från hjärnan. Kan avge reflexer utan hjärnans inblandning. Reflexbågeb- en sinnescell, inåtledande sensorisk nerv som via ett spinalganglion och ett omkopplingsställe i ryggmärgen står I förbindelse med en utåtledande motorisk nerv vilket leder aktivera en muskel eller körtelcell.
Autonoma reflexer styr den glatta muskulaturen i våra inre organ. Omedvetna reflexer är viktigt för balansen, skydda kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Glia

A

Stödjevävnad. Består av speciella celler, gliaceller som servar och hjälper nervcellerna. Renhållande, närande och immunologiska uppgifter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Cerebrospinalvätska

A

Hjärn och ryggmärgsvätska. Fungerar stötdämpande och skyddar de centrala nervsystemet mot slag och skakningar. Cirkulerar som hjälper att hålla rent och forsla bort slaggprodukter. 140 milliliter. Nybildas ständigt i ett hålrum i storhjärnan. På ett dygn ca en halv liter vätska som absorberas av blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hjärnhinnor

A

Meninges. Bindväbshinnor. Omger hjärnan. Hela nervsystemet ligger omgivning av hinnor. Yttersta hjärnhinnan, data mater, ger extra skydd åt nervvävnaden om skelettet skulle brista. Längst in ligger mjuka, Pia mater, tunn och innehåller artärer zom försörjer hjärnan och ryggmärgen med blod. Mellan hinnan, spinddlvävshinnan, araknoidea.
Yttersta hinna består av två skikt, mellanrummet mellan dem bildas spalformat utrymme, epiduralrummet. Här sprutat med in bedöbningsnedlet vid förlossning. Innehåller fett, bindväv och vener.
Utrymmer mellan Pia mater och araknoidea kallas subaraknoidalrummet. Ger vätskan möjlighet att cirkulera i systemet.
Skallbenet - dura mater - araknoidea- subaraknoidalrummet - Pia mater - hjärnan

17
Q

Hjärnans blodförsörjning

A

Från två artärer, inre halspulsådern arteria carotos interna, ryggmärgsartären arteria vetebralis. Bildas tsm en ring, circulus arteriosus cerebrii. Detta minskar risken för att någon av hjärnan blir utan blod.

18
Q

Hjärnnerver

A

Tolv hjärnnerver/kranialnerver. Leder känsel och rörelseimpulserna mellan hjärnan och olika delar av huvudet, halsen, bröstet och buken. Har specifik funktion, att förmedla synintryck, ansiktsmuskler. Alla hjänrnrrver utom syn och luktnervern har sina ursprung i hjärnstammen

19
Q

Luktnervern - olfaktoriusnervern

A

1 hjärnnerven. Leder luktinfornation från näsan slemhinna till luktcentrum i tinningloben. Består av flera tunna nervtrådar som löper upp genom de preforerade silben i näshålans tak. Kommer från lukt eller i övre delen av näsan. Hjärnan sätter igång info från flera sådan celler samman till en luktupplevelse.
Nedsatt luktsinne kallas hypoosmi. Helt avsaknad luktsinne kallas anosmi.

20
Q

Synnerven - optikusnervern

A

Andra hjärnnerven. Förmedlar synintryck frön ögats näthinna till syncentrum i nackloben. Utgör största delen av synbanan, leder impulser från näthinnan till synnervskorsningen. Optikusneurit, synnervsinflammation.

21
Q

Ögonrörelsenerven- okulomotoriusnerven.

A

3:e, 4:e och 6:e hjärnnerven. Leder motoriska impulser till de små muskler kring ögonen, så vi ak kolla upp och ned. Kan påverkas av trauma eller blödning. 3:e är okulomotoriudnerven, den kontrollerar ögats yttre muskel och ögonlocket

22
Q

Rullmuskelnerven - troklearisnerven

A

Den 4: hjärnnerven. Styr ögats övre senda muskel och används för att sänka blicken

23
Q

Trillingnerven- trigeminusnerven

A

5:e, ansiktets viktigaste känselnerv. Delar sig i tre grenar, översta går till ögonområdet, mellersta till kinden, nedre till underkäken.
Trigeminus tar emot känselintryck från huden och musklerna i ansiktet, från ögat, näsan och munnens slemhinnor, från tänder och tunga. Nedersta delen har motoriska trådar som styr tuggmuskulaturen.

24
Q

Utförande nerven - abducensnerven

A

6:e. Kontrollerar ögats yttre raka muskel, används för att dra blicken utåt. Vid förlamning, abducenspares kommer blicken skela

25
Q

Ansiktsnerven - facialisnerven

A

7:, ansiktets motoriska nerv. Leder impulerna till mimiska muskler så vi kan le, rynka pannan osv. Har även sensorisk funktion, förmedlar smak.
Ansiktsförlamning, facialispares, nervimpuslerna i ansiktsnervem är blockerade. När skadan sitter ovanför nervkärnan i hjärnstammen, central ansiktsförlamning. Är nerven skadad, perifer ansiktsförlamning eller Bells pares.

26
Q

Balans och hörselnerven - vestibulo koklearisnerven

A

8:, förmedlar Ingo om balans och hörsel från innerörat till hjärnan.

27
Q

Tung och svalgnerven- glossofaryngeusnerven

A

9:e, sensorisk och motorisk. Tar info om smal från den bakre delen av tungan som känselintryck från svalget. Kontrollerar musklerna när vi sväljer

28
Q

Vagusnerven - hjärt, lung och magnerven

A

10:e . Kroppens längsta hjärnnerv. Fungerar autonomt och påverkar omedvetet plan många inre organ, svalget muskler, stämbandsmusklerna, lungor, hjärtat, tarmar och magsäck. Ingår i parasympatisla delen impulser härifrån hämmar funktionen hos olika organ. Får hjärtat att slå långsammare. Sensoriska uppgifter, förmedlar känselintrycl från hjärtat och lungor.
Motoriska gren till struphuvudet och stämbanfsmusklerna har en egendomlig sträckning, nervus recurrens.

29
Q

Accessoriusnerven - extra nerven

A

Rent motorisk nerv som styr kappmusklen, m trapezius och nickmuskeln m sternocleiodomastoideus. Används när vi lyfter på axlarna och skulderbladet och för att vrida huvudet.

30
Q

Hypogkossus - tungrörelsenerven

A

12:e och är en motorisk nerv, sköter tungans rörelse