Reproduktionssystemet Flashcards

1
Q

Allmänt

A

Asexuell eller könlös fortplantning är att ensam förälder ensam kan ge upphov till nya individer. Snabb och enkel metod för att arten ska breda ut sig. Är sårbar och gör det svårare att snapassa sig till nya villkor om miljön skulle förändras. Flesta djur och växter har fortplantningsmetoden könlig eller sexuell fortplantning. Innebär att två föräldrar av olika kön, mamma och pappa tsm ger upphov till nya individer.
För könlig fortplantning skall kunna ske måste mamma och pappa skapa sina egna könsceller.
Könscell - gamet. Honor kallas könsceller för äggcell, hanar spermier eller spermatozoo. En vanlig celler har 23 par, 46 kromosomer totalt. Könscellen har bara hälften, 23. Könsceller bildas genom reduktionsdelning, meios.
Befruktning - två gamet smälter samman och bildar kärnan hos en ny cell med komplett kromosomuppsätning, zygot som är individens första egna cell med 23 par. Befruktningen sker äggledaren. Vandrar ner till livmodern där den fastnar på livmoderväggens slemhinna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Könsorgan

A

Primära uppgift att fortplantning. Här bildas könsceller och könshormoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kvinnans könsorgan

A

Äggstockar - ovarier. Inuti äggstockarna äggen utvecklas. I en nyfödd flickas äggstockar finns 2 miljoner äggblåsor, primära eller primordialfolliklar. I puberteten återstår 300 000 äggceller, inte mer än 500 mognar till berfruktningsbara ägg. Utvecklingen börjar i puberteten, vid första ägglossning ovulation. Ägglossning innebär att en äggblåsa brister så ett moget ägg kan lämna äggstocken och gångas upp av och befruktats i äggledaren. Fertila mellan 12-50 år. När alla äggceller är förbrukade inträder menopausen.
Samband med mens börjar äggbkåsorna växa till sig och mogna, FSH follikelstimulerande hormon. De flesta äggblåsor dör men en kommer klara sig och utvecklas till en graafs follikel, vätskefylld blåsa. I mitten av menstruations cykeln inträffar ovulation, graafs follikel spricker och den mogna äggcellwn lossnar och stöts ut. Den tomma äggblåsan fylls med blod och omvandlas till en gulkropp, corpus luteum. Hypofyshormonet LH luteiniserande hormon, framkallar både ägglossningen och utveckling av en gulkropp. Gulkroppens funktion är att bilda det kvinnliga könshormonet progesteron, gulkroppshormon. Progesteron gör så att livmoderslemhinnan växer till sig i väntat på ett befruktat ägg efter ägglossning. Uteblir befruktning förtvinar gulkroppen och slutar producera hormoner efter 10-12 dagar. Den sjunkande halten av progesteron i blodet förändras livmoderslemhinnan, som stöts bort och vi får mens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Äggledaren - salpinx

A

Äggcellen lämnar äggstocken och fortsätter ik i äggledaren till livmodern. Efter ägglossning har äggcellen bara något dygn på sig att bli befruktat. Färden från äggstockar till livmodern tar mellan 3-5 dagar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Livmodern - uterus

A

Främsta funktion art husera och försörja de växande fostret. Livmodern ligger inuti lilla bäckenet mellan urinblåsan och ändtarmen. Delas in i tre, kropp, hals och tapp.
Livmoderkroppen, corpus omsluts av en vägg av glatt muskulatur. Muskelväggen kallas myometerium. Ansvara med bukmuskulaturen att Frida ut barnet i samband med förlossning. Väggen ärr klädd i en slemhinna, endometrium.
Nedersta del kallas livmoderhalsen, cervix. Förbinder livmodern med slidan. yttersta delen kallas livmodertappen, portio, öppnar sig nedåt mot slidan i nedre livmodernunnen. Halsen öppning uppåt livmoderhålan kallas övre livmodermunnen.
Vid förlossningen, partus drar hela livmodern ihop sig för att pressa ut barnet. Uttänjningen av livmoder och oxytocin hjälper till att starta förloppet. Moderkakan, placenta försörjer fostret .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Menstruationscykeln

A

Styrs av hormoner från hypofysen och äggstockarna. Styrs av FSH och LH. I äggblåsorna bildas östrogen som bygger upp livmoderslemmhinnan. Gulkroppen producerar progesteron som får livmoderslemhinnan att växa till sig efter ägglossning.
Delar in i tre faser
Proliterationsfasen - börjar när blödningen tar slut. Nu slemhinna lika byggas upp.
Sekrationsfasen - från 15:e dagen i mensen. Efter ägglossningen har gulkropp bildats i en tom äggblåsa och tillväxten av livmoderslemhinnan. Befruktningen ska ske någon gång omedelbart efter ägglossning.
Menstrationsfasen - börjar på den 28:e, gulkroppsproduktionen upphört. Slemhinna avstöts med en del blod.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mensbesvär

A

Mensvärk - dysmenorre. Beror på att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinna.
PMS premenstruell spänning. Slår till dagarna före mens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Endometrios

A

Sjukdom, livmoderslemhinnan börjar växa även på andra ställen än i livmoder. Ger smärtor som sitter som ett vand över bäckenet. Får ont i samband med mens eller samlag. Kan leda till infertilitet.
Beror på arr celler och vävnadsbotar från livmoderslemhinnan tagit sig ut till bukåhlan via äggledarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

P piller

A

Innehåller östrogen och progesteron. Minskar hypofysen frisöttning av LH så ägglossningen uteblir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Bröst

A

Bröstkörtlarna består av 20-tal körtellober som innehåller mjölgångar som lynnar ut i fina porer på bröstvårtan, mamillen. Hypofysgormonet prolaktin förbereder smatliga bröstkörtlar så att efter förlossningen ska ge mjölk. Oxytocin driver fram mjölken ut mjölgångarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Puberteten

A

Flickor 10-14 och killar 12-16. Sekundära könskarakträerna, yttre kännetecken, bröst osv. Första mensen- menarche.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mannens övergångs ålder

A

Redan från 30 år börjar nivån av testosteron i blodet att sjunka. Andropaus. Prostataförstoring

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mannens könsorgan

A

Testiklar - testes
Bitestiklar - epididymis
Sädesledare - ductus defrens
Sädesblåsor - vesicula seminalis
Prostata - blåshalskörtel
Penis
Testiklar bildar både spermier och könshormon.
Pungen scrotum skyddar testiklarna. Inne i testiklarna finns sädeskanalerna.
Bitestiklarna på baksidan av testiklarna mognar och lagras spermierna. Övergår till sädesledarna som passerar prostatan och mynnar ut i urinröret. Här ansluter sädesblåsrona som produceras sekret som är sädesvätskan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly