Offentliga sektorn Flashcards

1
Q

Offentliga sektor

A

Till den offentliga sektorn hör alla statliga eller kommunala myndigheter. De finansieras främst genom SKATTER som betalas av både privatpersoner och företag, och är på så sätt ett planekonomiskt inslag i en blandekonomi. Den offentliga sektorn har många olika uppgifter i samhällsekonomin. En viktig uppgift är att upprätthålla lagar och regler. För att ekonomin skall fungera på ett så bra sätt som möjligt är det till exempel viktigt att ett företag kan lita på att få betalt för sina varor, att arbetsgivare inte kränker sin anställdas rättigheter, eller att man inte blir lurad av sin bank.

En annan viktig uppgift är att tillhandahålla KOLLEKTIVA NYTTIGHETER. Med det menar man varor och tjänster som kan vara nödvändiga eller betydelsefulla för många människor eller samhället i sin helhet, men kanske samtidigt är extremt dyra,svåra att ta betalt för eller göra lönsamma för enskilda företag. Ett exempel kan vara gatubelysningen i stora städer. Alla har nytta av den när den finns, men det är naturligtvis svårt att hitta någon som vill betala för att sätta upp belysningen som alla andra kan använda helt gratis. Den smidigaste lösningen är därför att alla är med och betalar redan från början genom skatten.

VÄLFÄRDSSTATER
I de länder som kallas för välfärdsstater tar den offentliga sektorn också stort ansvar för att se till att alla människor i samhället har likvärdig tillgång till sådant som utbildning och sjuk eller hälsovård. Något många hade haft svårt att bekosta på egen hand. Då den offentliga sektorn finansieras med skattepengar är staten beroende av att många människor arbetar, och att företagen har tillräckligt goda förutsättningar att växa och skapa arbetstillfällen.

UTLÄNDSKA HUSHÅLL; FÖRETAG OCH MYNDIGHETER

En allt större del av det totala utbytet av varor och tjänster i ekonomin sker idag över gränserna. Vi handlar varor som tillverkas i andra länder, så kallade IMPORTVAROR, och i andra länder köper många svenska varor tillverkade för utländska marknader, som då kallas exportvaror. I och med att det blivit lättare och billigare att resa åker vi också på semester utomlands och utländska turister kommer hit. på så sätt strömmar det både pengar, varor och tjänster till och från utländska hushåll, företag och myndigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Disponibla inkomsten

A

Den delen av inkomsten du själv kan bestämma över. Den disponibla inkomsten kan användas antingen till sparande eller till konsumtion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Transfereringar

A

Med transfereringar menar man bidrag som staten fördelar till hushållen, exempelvis barnbidrag eller pensioner. År 2019 bestod hela 35% av hushållens totala inkomster av sådana transfereringar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Löneutveckling s. 391

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Köpkraft

A

Man kan lätt ser att den totala inkomsten mätt i pengar har blivit har blivit väldigt mycket högre sedan år 1980. Samtidigt är det uppenbart att hushållens KÖPKRAFT inte ökat alls lika snabbt. Med KÖPKRAFT menar man helt enkelt hur mycket varor och tjänster man kan köpa för sin lön. Detta beror på att pengarna har tappat värde i takt med att varor och tjänster blivit dyrare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly