1 Flashcards

1
Q

Flytande valutakurs

A

Sedan 1992 har Sverige haft en flytande växelkurs. Det betyder att värdet på den svenska kronan automatiskt går upp eller ner beroende på utbud och efterfrågan på svenska kronor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fast valutakurs, devalvering, revalvering

A

Före 1992 hade Sverige en fast växelkurs. Med det menar man att riksdag och regering bestämt vad en krona skulle vara värd i förhållande till andra valutor. För att ändra kronkurs var man tvungen att fatta ett aktivt beslut. Ett beslut att sänka valutans värde kallas för en devalvering, motsatsen för en revalvering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Valutaspekulationen

A

Med fast kronkurs riskerar man istället problem med valutaspekulation. En del banker och andra finansinstitut kan komma att spekulera i en eventuell devalvering. Det sker vanligen när det finns en anledning att tro att växelkursen inte är trovärdig, kanske för att efterfrågan på svenska varor i utlandet är för låg och därmed även eftergfrågan på svenska kronor. Man säljer då svenska kronor och köper exempelvis dollar eller euro. Om kronan då devalveras kan man sälja tillbaka dollar och euro igen och gå med vinst. Risken för valutaspekulation är störst för små lämder som är beroende av stor handel med andra länder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Valutareserv

A

När kronkursen flyter leder valutaspekulation automatisk till att kronkursen faller. Med fast kurs leder det istället till brist på utländska valutor eftersom de som spekulerar i valutor köper upp dem. Riksbanken har då en viktig uppfigt även i valutapolitiken. Riksbanken ansvarar för landets valutareserv. Valutareserven är ett lands reserv av guld, utländska valutor och värdepapper. När det råder birst på utländska valuta på grund av att för få vill byta till sig svenska kronor, kan riksbanken använda reserven för att göra stödköp av svenska kronor. På så sätt ökar man tillgången på utländska valutor och kan hålla den svenska växelkursen uppe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

EMU

A

Övergå till euro men då flyttas peningpolitiks makten från sverige till ECB europeiska centralbanken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly