Det ekonomiska kretsloppet/marknader s. 384-386 Flashcards

1
Q

ekonomiskt kretslopp

A

När nationalekonomer talar hom hur ekonomin fungerar tänker de sig ett sorts nätverk av relationer där olika typer av aktörer hela tiden byter varor och tjänster med varandra. Ett sätt att beksriva detta nätverk av relationer är som ett EKONOMISKT KRETSLOPP där alla är beroende av varandra

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Det lilla ekonomiska kretsloppet / inre ekonomiska kretsloppet

A

Enskilda individer, eller HUSHÅLL, är beroende av FÖRETAG som producerar och säljer allt från mat och kläder till leksaker eller hemelektronik. Med andra ord sådant som enskilda hushåll har svårt att tillverka själva. Företag är i sin tur beroende av att hushållen köper deras varor för att kunna skapa vinster år sina ägare och betala ut löner till företagets anställda. Hushåll behöver löner för att kunna handla de varor eller tjänster företagen kan erbjuda. Det ÖMSESIDIGA BEROENDET mellan hushåll och företag, utbytet av löner mot arbetskraft samt varor eller tjänster mot betalning, är grunden i alla moderna ekonomier. Denna del av det ekonomiska kretsloppet brukar kallas för DET ‘‘INRE’’ eller ‘‘LILLA’’ KRESTLOPPET

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Marknad

A

I en marknadsekonomi sker utbytet av varor och tjänster på MARKNADER. Med en marknad menar man själva mötesplatsen där utbytet äger rum. Det kan vara en verklig plats, som kiviks marknad, men det kan lika gärna vara någonting mer abstrakt. Ibland talar man om ‘‘marknaden’’ helt allmänt, och då menar man alla människoreller företag sammantaget som dagligen fattar beslut om att köpa eller sälja varor och tjänster runt om i världen. En vanlig uppdelning är att kategorisera olika marknader efter vilka varor och tjänster man handlar med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Viktigaste marknaderna

A

Faktormarknaderna - som arbetsmarknaden, råvarumarknaden eller realkapitalmarknaden. Där byter man produktionsfaktorer med varandra. Produktionsfaktorerna behövs för att tillverka någonting överhuvudtaget. Det är svårt att tänka sig att man kan baka bröd utan RÅVAROR som mjöl och vatten och utan ARBETSKRAFT som bakar brödet. Det behövs även REALKAPITAL, till exempel i form av ugnar och redskap. Marknaden för det färdiga brödet, är ett exempel på en VARUMARKNAD. Med varor menar man konkreta saker som bröd, bilar eller geléhallon. Saker man kan använda med en gång eller över en längre tidsperiod. Varor skiljer sig från TJÄNSTER på så sätt att tjänster är sådant som inte kan hållas i handen eller sparas. När du konsumerar en tjänst sker det omedelbart, som när du går till en frisör och klipper dig. Andra exempel på tjänster kan vara biobesök, barnpassning eller gräsklippning. Ett exempel på en TJÄNSTEMARKNAD kan alltså vara marknaden för HUSHÅLLSNÄRA tjänster. Med det menar man tjänster som gräsklippning eller städning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Det stora/yttre ekonomiska kretsloppet

A

Till det ‘‘YTTRE eller ‘‘STORA’’ KRETSLOPPET hör aktörer som banker eller kreditinstitut. Ett kreditinstitut är ett företag som lånar ut pengar. Banker är ett exempel på kreditinstitutet, men de tillåter också kunder att spara pengar hos dem. Andra aktörer i det yttre kretsloppet är kommunala och statliga myndigheter, men också företag, hushåll, myndigheter och kreditinstitut i andra länder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly